Koji softver za "multivideo"?

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Koji softver za "multivideo"?

Postod vladek » 04.07.2013 11:42

Pozdrav svim poznavaocima oblasti video montaze. Ja sam totalni laik za tu sferu, pa otuda mozda i zbunjujuci naslov ove teme. Ne znam kako se kaze za to sto ja hocu pa sam sam skovao rec "multivideo" :D A evo na sta sam mislio:

Potreban mi je program sa kojim mogu da spojim dva video snimka u jedan, ali ne da ih lepim jedan za drugim u produzetku nego da oba video snimka idu istovremeno. Drugim recima da podelim ekran na dva dela i da idu dva snimka paralelno. Takodje, trebala bi mi opcija takvog spajanja jednog videa i slike. Evo i slikovito sta mi treba ako nisam recima uspeo da objasnim:
Slika

Dakle neki program koji moze ovo da odradi, ne treba da bude nesto profi i prepun opcijama, ali ova opcija je bitna.

hvala unapred na preporukama.
vladek
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  04.07.2013 11:13

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod prijateljv » 04.07.2013 17:45

Potreban mi je program sa kojim mogu da spojim dva video snimka u jedan
tehnika stavljanja jednog filma u drugi (jedan pored ili ispod) drugog se zove PIP (picture in picture). Za ovo se koriste video editori tipa : Edius,Sony Vegas,Adobe Premier...itd, koji imaju audio-video sine (timeline) gde se upotrebom plugina-(3D Picture in Picture) efekta ovi filmovi (drag and drop) miksuju,odredjuje im se velicina,pozicija,vreme trajanja itd...Ovo bi bila(nazovi jednostavnija)varijanta programa,gde sve ovo mozes da "vizualno pratis" dok radis.

Ja ne koristim ovakve video-editore iz nekih (meni poznatih razloga).
Takodje,u zavisnosti od izvornog,i zeljenog izlaznog formata,PIP(picture in picture)se moze uraditi programom Virtual Dub,to jest kreiranjem posebne PIP AVS-Scripte.Za ovo je vec potrebno odredjeno znanje iz video obrade...
Posle ovog PIP muxovanja,podrazumeva se konvertovanje (oba ta filma)u zeljeni format.Osim ovih editora,treba videti da li postoje neke "Lite-Micro" verzije programa koje namenski sluze samo za PIP + convert.

Takodje, trebala bi mi opcija takvog spajanja jednog videa i slike.
pored gore pomenutih,za ovo vec postoji gomila programa bas za ovu namenu (VidLogo i sl.) ali...
ako ce slika da bude u produzetku ispod filma,a da ne zaklanja film,potrebno je uraditi (crop-resize) to jest,povecati rezoluciju filma po vertikali za velicinu te slike.Pogledaj moju temu ovde :
http://forum.videomajstor.com/viewtopic.php?f=14&t=2511

...kako bi se to odradilo sa Virtual Dub.Naravno,umesto titla bi se u tvom slucaju stavila slika.Ne znam kako baratas sa ovakvim programima ? Mozda je za tebe "laksa"(jednostavnija)solucija za sve ovo odabrati neki od gore pomenutih video-editora.
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod Video Majstor » 07.07.2013 21:13

Dobrodošao! :drinks:

Takav efekat inače nije stvar koja se radi u nekim malim programim i dodacima (iako je i to moguće). To je tipična stvar iz malo naprednije video montaže. Treba da se radi u programima za video montažu i nema potrebe da se to zaobilazi.

Od svih programa za video montažu koji mogu da izvedu PIP (Picture in Picture) efekat, verovatno ćeš to najlakše uraditi u programu Sony Vegas.

Evo i tutoraijal za PIP efekat u Sony Vegas-u:


U suštini kao klasična montaža s tim što za onaj vidoe koji želiš da smanjiš u odnosu na ekran, izabereš "Pan and Crop" i onda mu promeniš veličinu i poziciju.

p.s.
Prednost kod Sony Vegas-a je i to što je kod nas veoma popularan tako da ima mnogo ljudi koji mogu da pomognu ako negde zapneš.

Pozdrav svim poznavaocima oblasti video montaze. Ja sam totalni laik za tu sferu, pa otuda mozda i zbunjujuci naslov ove teme. Ne znam kako se kaze za to sto ja hocu pa sam sam skovao rec "multivideo" :D A evo na sta sam mislio
Nikakav problem. :) Sasvim si dorbo i precizno objasnio šta ti treba.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod wizard » 08.07.2013 11:01

Evo još jednog predloga koji možeš realizovat programom "AVS VIDEO EDITOR" a upotrebom opcije "Ad to video overlay". Na ovom linku možeš vidjeti kako se to radi, veoma je jednostavno i pruža niz mogućnosti kroz upotrebu raznih efekata.

http://youtu.be/_t4ZdySpLHY
wizard
Član foruma
 
Postova:  31
Pridružio se:  07.07.2013 11:33

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod vladek » 10.07.2013 19:59

Hvala svima na odlicnim preporukama, ja sam se vec odlucio za Pinnacle Studio koji je @prijateljv spomenuo. Izuzetno je jednostavan za rukovanje cak i pocetnicima kao sto sam ja :)

Sada imam jos jednu pocetnicku dilemu sto se tice formata u koji da sacuvam video iz Pinnacle studija. Potreban mi je naravno prihvatljiv kvalitet slike, ali je bitno i to da video moze da se otvori na svakom standardnom komjuteru kao i na ostalim uredjajima (DVD plejerima). U Pinnacle Studiu se dvoumim izmedju opcija:

File Type:
AVI
Preset:
Full screen (MJPEG)

ili

File type:
MPEG-2
Preset:
DVD Compatible

Ili je mozda preporucljivo da uzmem nesto trece?
vladek
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  04.07.2013 11:13

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod prijateljv » 11.07.2013 0:02

"da video moze da se otvori na svakom standardnom komjuteru"
Na kompu ces uglavnom moci da otvoris bilo koji format(audio + video kodek)i HD rezoluciju sa nekim standardnim(preporuka GOM)player-om..Uz dodatnu istalaciju FFdShow + Haali Spliter i pravilno (podesavanje)-tweak-ovanje,jednostavno ne postoji audio-video fajl koji neces moci da reprodukujes na kompu.

"kao i na ostalim uredjajima (DVD plejerima)"
Problem je kucni DVD player,externi hard disk i flash-(reprodukcija na TV preko usb-a).
Ti lako mozes da testiras svoje uredjaje(hardware)i ustanovis koji im format i max.rezolucija najbolje "lezi" ali da li ce neko drugi na svoj hardware moci da otvori tvoje filmove ?

"File type:MPEG-2 Preset:DVD Compatible"
MPEG-2(VOB)je klasican dvd.Ako program pruza mogucnost moze da se kreira i pocetni meni(titl,scene,prilozi,slike)kao sto je na klasicnom (kupovnom)DVD filmu(disku).Imaj na umu da ce ovakav film od (1.5-2 sata)za(mpeg-2)video i(AC-3)audio,po velicini,da zauzme gotovo ceo DVD.
Da bi zadrzao okvire kompatibilnosti za(klasicne) kucne dvd player-e,rezolucija ne sme biti veca od 720 x 576 px.Ako se odlucis za ovu varijantu,moja preporuka je da ipak srazmerno smanjis vertikalnu rezoluciju,(za 720)na max.(x400...x405)i da koristis aspect ratio(16:9)kakav je kod vecine danasnjih tv-a i monitora.

"File Type:AVI Preset:Full screen(MJPEG)"
ovde pogledaj da li ima preset XviD,DivX ili"Custom"
Sa AVI formatom se daleko lakse barata.Sa pravilno podesenim(XviD ili DivX)kodekom,za snaznu kompresiju i (MP3)za audio,jedan film ce biti velicine 700 MB. Okviri(parametri)kompatibilnosti su isti kao za mpeg-2.

"Ili je mozda preporucljivo da uzmem nesto trece?"
MP4 ili MKV AVC(x264)za video i(DTS,AC3 ili AAC)audio.Trenutno najkvalitetniji HD format do max. 1920 x 1080 rezolucije.Velicina filma bi bila od 300 MB na gore(zavisno od kvaliteta i rezolucije).Ovakav materijal podrzava komp i (uz testiranje)noviji (Blu-Ray)player-i ili preko externog harda- flash-a na usb-tv.
_________________________________________________________________________________
E sada,sve ovo zavisi od kvaliteta tih izvornih filmova.Treba testirati i koje kodeke koristi taj program prilikom konvertovanja...eventualno,mozda posle uraditi rekompresiju u programu koji ce koristiti kodeke 100 % kompatibilne sa bilo kojim kucnim hardware-om.
mpeg-2 sam slabo(gotovo nikako)koristio prilikom konvertovanja i tu ne mogu da ti dam neki savet ili preporuku.
za AVI tu je legendarni Virtual Dub,koji jednostavno nema konkurenciju-(sa pravilnim podesavanjem)film koji on "odradi" moci ce da otvori bilo koji hardware.
Za MP4 ili MKV-program MeGUI...
_________________________________________________________________________________
Ti sada odluci-mozda sve ovo(ukljucujuci kompatibilnost)moze da odradi i taj tvoj program. Uradi probni-test mpeg-2 ili avi,"otvori"te izvorne kao i konvertovane filmove sa alatom "MediaInfo" pa okaci slike ili text.da pogledam strukturu izvornih,i koje kodeke koristi program i kakva je kompatibilnost tih konvertovanih filmova...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod vladek » 11.07.2013 17:01

Hvala puno na odgovoru, sada su mi stvari nesto jasnije. Ali evo detaljnije da obrazlozim sta zapravo radim:
U pitanju su kratki video klipovi koji traju po minut - dva. Snimani su digitalnim fotoaparatom. Evo konkretno detalja o jednom od tih snimka (ovo je dakle izvorni fajl koji dobijem iz fotoaparata) :

Type: AVI file
Duration: 0:01:07
Bit Rate: 64 kbps
Dimensions: 640 x 480
Size: 69.5 MB

Taj klip ubacim u Pinnacle Studio, eventualno isečem malo od početka ili kraja klipa, dodam sliku na video (na pola ekrana, PNG fajl) i to je to. Buduci da je klip veoma kratak uopste mi nije bitno ako fajl bude veliki jer sa duzinom filma od minut ili dva koliko god da je veliki kvalitet sigurno ce da stane na CD - DVD :) Ogranicenja sto se tice velicine fajla dakle nema. Kao sto rekoh, bitno je da kvalitet bude dobar i da moze bez problema da se pusta bilo gde.

Opcije za cuvanje fajla koje imam u Pinnacle Studiju su:

AVI - Full screen (DV), Full screen (MJPEG), Nintendo Wii SD, Custom
DivX - Full screen, Sony PS3 SD, Microsoft Xbox SD, Custom
DivX Plus HD - Full screen, Full screen 16:9, Hihg Definition 16:9, Custom, Custom 16:9
MOV - Medium, Ful size (DV), HD 720p, HD 1080p, Custom
MPEG-2 - DVD Compatible, SVCD Compatible, HD 720p, HDV2 1080i, HD 1080i, HD 1080p, Custom,
MPEG-2 TS - Full size, AVCHD HD (Disc), AVCHD lite, AVCHD HD (HDD), Sony PS3A HD, Custom
Windows Media - (ima mnogo Preset-a, ne znam jel interesantno)

Eto sada znate konkretno sve detalje, pa kada biste vi pravili takav video kako biste to resili?


P.S.
Eksperimentisao sam sa AVI (Full screen MJPEG) i MPEG-2 (DVD Compatible) formatima i dosao do zakljucka da je na mom kompu kvalitet slike bolji kod AVI. Medjutim na drugom kompu je bolji kvalitet sa MPEG-2 (taj komp od plejera ima samo Windows Media Player) . Kada sam pokusao da snimke pustim na TV-u preko flash kartice, TV nije prepoznao AVI dok je MPEG2 pustio bez problema.

Pozdrav i puno hvala.
vladek
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  04.07.2013 11:13

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod prijateljv » 12.07.2013 3:05

"(ovo je dakle izvorni fajl koji dobijem iz fotoaparata)"
Type: AVI file Duration: 0:01:07 Bit Rate: 64 kbps Dimensions: 640 x 480 Size: 69.5 MB
obavezno pogledaj moje uputstvo za MediaInfo ovde :
http://forum.videomajstor.com/viewtopic.php?f=14&t=3467
i po njemu okaci kompletan MediaInfo tog filma.Od upotrebljenog (bit rate) zavisi kvalitet.Za tu tvoju rezoluciju(640 x 480)bit rate treba biti (700-900 Kbps) i (7-10 MB)velicine za 1min.filma za AVI fajl.

"bitno je da kvalitet bude dobar i da moze bez problema da se pusta bilo gde"
pazljivo protumaci moj prethodni i ovaj post. Kvalitet konvertovanog filma nikada ne moze biti isti ili bolji od izvornog u bilo kom programu da radis.Sa pravilnim podesavanjem,dobijeni film(eventualno)moze biti vizualno smanjenog kvaliteta koje ljudsko oko nece da primeti.
Znaci ako je izvorni klip los,nema nista od kvaliteta u konvertovanom filmu.

"Opcije za cuvanje fajla koje imam u Pinnacle Studiju su"
Probaj da upotrebis ovaj format-kodek: DivX Plus HD - Full screen, Full screen 16:9, Hihg Definition 16:9, Custom, Custom 16:9
rezoluciju ostavi izvornu-gledaj da ne prelazi (720 X 576)-podesavanje DivX kodeka pogledaj ovde :
http://www.videomajstor.com/encoder-divx_6
i obavezno mi okaci MediaInfo.AVI je jako sirok pojam.U njemu treba da se nalazi(XviD ili DivX)video i (AC3 ili MP3)audio.

"Kada sam pokusao da snimke pustim na TV"
Ako je pri konertovanju upotrebljen neki drugi kodek -podesavanja,izaslo se iz okvira kompatibilnosti i takav film nece moci da otvori kucni DVD ili tv. Znaci za sve sto probas,uradis,testiras okaci MediaInfo.

"dosao do zakljucka da je na mom kompu kvalitet slike bolji kod AVI"
ovo moze da zavisi samo od graficke karte ako je neka veca(HD)rezolucija,pod uslovovom da su na oba kompa isti operativni sistemi.Instaliraj GOM player na oba kompa pa probaj.mpeg-2 (treba da je kvalitetniji ? ) ali sa dobrim podesavanjem i AVI(XviD ili DivX)dace odlican kvalitet. Ja sam sa mpeg-2 slabo upoznat(gotovo da nisam radio sa njim).Ako te zanima imas na forumu uputstva za ovaj format-kodek
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod vladek » 30.07.2013 13:32

Ovo je media info, pa sta kazete, sta preporucujete?

General
Complete name : D:\1.AVI
Format : AVI
Format/Info : Audio Video Interleave
File size : 69.3 MiB
Duration : 1mn 7s
Overall bit rate : 8 615 Kbps

Video
ID : 0
Format : JPEG
Codec ID : MJPG
Duration : 1mn 7s
Bit rate : 8 539 Kbps
Width : 640 pixels
Height : 480 pixels
Original height : 960 pixels
Display aspect ratio : 4:3
Frame rate : 30.000 fps
Color space : YUV
Chroma subsampling : 4:2:2
Bit depth : 8 bits
Scan type : Interlaced
Compression mode : Lossy
Bits/(Pixel*Frame) : 0.927
Stream size : 68.7 MiB (99%)

Audio
ID : 1
Format : ADPCM
Format profile : U-Law
Codec ID : 7
Codec ID/Hint : CCITT
Duration : 1mn 7s
Bit rate mode : Constant
Bit rate : 64.0 Kbps
Channel(s) : 1 channel
Sampling rate : 8 000 Hz
Bit depth : 8 bits
Stream size : 527 KiB (1%)
Interleave, duration : 33 ms (1.00 video frame)
vladek
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  04.07.2013 11:13

Re: Koji softver za "multivideo"?

Postod prijateljv » 30.07.2013 17:08

nadam se da je to izvorni film koji tek treba da se konvertuje ?
ja ne koristim "Pinnacle" (niti imam nameru da ga instaliram)jer bi ti do sada vec okacio kompletno uputstvo sa slikama kako da podesis A-V kodeke i uradis konvertovanje.
Znaci,ili da se nekako snadjes za podesavanja i namontiras taj (PIP) film u Pinnacle,i okacis mediainfo da pogledamo...
eventualno, posle da ga dodatno konvertujes (MeGUI,Virtual Dub ili XMedia Recode)za koje mogu da ti okacim kompletno uputstvo sa slikama kako da to odradis
ili ce mozda sva ova podesavanja oko kodeka u Pinnacle,neko od kolega da ti okaci...
mada,ako si pogledao ona podesavanja za XviD i DivX na forumu,to je posle gotovo identicno u bilo kom programu da radis
_________________________________________________________________________________

mediainfo...mediainfo...
sto vise otvaraj i gledaj generalije filmova, testiraj,konvertuj sa razlicitim kodek-podesavanjem, uporedjuj..."sta to ima onaj ?"koji mozes da pustis na flash.Pa uradis jedan film bez tona,pa probas.Kad "ubodes"onaj pravi,onda ubacis audio u film i sl.Jer neretko se desava da je format i video kodek dobar ali dvd ili flash-tv nece da otvori film zbog nekompatibilnog formata-kodeka tona.
do nekih rezultata i saznanja u video obradi moras sam doci kao sto sam ti vec napomenuo
kad steknes rutinu,iz otvorenog mediainfo ces vec moci da procenis da li ce taj film biti kompatibilan pa i njegov kvalitet.
_________________________________________________________________________________

e sada,za ovaj mediainfo sto si okacio,mora da se konvertuje(promeni)i audio i video,jer sa ovakvim kodecima njega mozes da otvoris jedino na kompu.
Za pocetak u Pinnacle pronadji XviD(za video)i MP3(za audio)pa uradi jedan test sa bilo kakvim ostalim podesavanjima.
Na slici je(u globalu)oznaceno sta treba menjati na tom izvornom filmu :

Slika

Ovo ti je neki orijentir kako bi otprilike trebao da izgleda A-V mediainfo.Kada "ubodes" ovakva ili slicna podesavanja,konvertovani film ces uglavnom moci da otvoris na bilo kom hardveru :

Slika

Slika

Ako ti sve ovo ne bude islo kako treba,jos jednom razmisli o mom predlogu za dodatno konvertovanje.Ovi programi imaju "presete"-izbegnuto je podesavanje -kodeci su vec podeseni,i konvertovanje sa zeljenim presetom je mnogo jednostavnije...naravno,izbor je na tebi...pozz...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron