Sto se tice Blu-ray Disk R/Wr, sa tim cu sacekati malo.

Okej, ako bi to bilo to, stvarno se zahvaljujem na svemu! Nadam se da necu imati jos pitanja i da cu sto prije to sve uzeti, jer cemo oboje poludit.

Hvala!
Moderator: Video Majstor
Nemoj samo potpuno da ga zatrpaš. Ostavi nekih 40-60GB slobodno da možeš na njega da kopiraš fajlove od projekta. Jer ako fajlovi od projekta budu na sporijem disku onda neće imati koristi od brzine SSD diska.Znam da je to SSD disk, na to i ciljam. Gledao sam neke testove na youtube-u i iznenadilo me koliko je brzi u odnosu na obican hard disk. Na taj bih stavio windowse, adobe premiere, after effects i ostale bitne programe,
Video Majstor je napisao:...Nemoj samo potpuno da ga zatrpaš. Ostavi nekih 40-60GB slobodno da možeš na njega da kopiraš fajlove od projekta. Jer ako fajlovi od projekta budu na sporijem disku onda neće imati koristi od brzine SSD diska.Znam da je to SSD disk, na to i ciljam. Gledao sam neke testove na youtube-u i iznenadilo me koliko je brzi u odnosu na obican hard disk. Na taj bih stavio windowse, adobe premiere, after effects i ostale bitne programe,
Nije tako jednostavno...Dakle, u toj situaciji, ako bi samo sistem bio na SSD disku, ne bi se nista bitno dobilo u brzini pri radu sa video materijalom koji bi bio na HDD 7200 rpm? Ja sam mislio da bi to bilo dobro resenje u poredjenju sa time da se radi sa dva odvojena 7200 rpm diska gde bi sistem i programi bili na jednom a video materijal na drugom disku.
Svakako bi bilo malo brže. Ako sistem ne pristupa mnogo fajlovima onda bi najbrže bilo kada bi fajlovi od projekta bili i na jednom i nda drugom disku... ali to je već teoretski i bilo bi nezgodno to planirati u praksi.da se radi sa dva odvojena 7200 rpm diska gde bi sistem i programi bili na jednom a video materijal na drugom disku.
Pa bilo bi dobitaka pogotovo prilikom poketanja računara i startovanja programa. Ali je idealno ako je dovoljno GB tako da na njemu ostane dovoljno mesta i za projekat. Jer ako te zanima brzina u samoj montaži onda je dobro da su fajlovi na SSD-u.Mislio sam da bih dobio bitno ubrzanje ako bi mi on bio sistemski medjutim sada cujem da to izgleda i ne bi bio tako veliki dobitak.
Definitivno je skupa zabava. A ubrzanje se primeti samo na momete kada se radi sa fajlovima.Nisam razmisljao o stavljanju medija fajlova na SSD jer mi prosto ne bi stali na recimo 120 GB (za veliki projekat). Sad, malo deluje skupo uzimati dva ili tri...mozda probam sa jednim + obican hard pa potom ocistim SSD pa probam sistem da stavim na njega da vidim kako ce da se ponasa itd. Treba imati volje i vremena za eksperimentisanje...
Video Majstor je napisao:.. Isto je tako u tim RAID režimima gde hard diskovi rade paralelno. U stvari još je gore jer ako se jedan hard disk iz tog para pokvari ostaješ bez podataka sa svih hard diskova iz tog RAID sistema....
Video Majstor je napisao:Kad je reč o brzini hard diskova setio sam se da sam davno planirao da napišem jedan tekst o prvim mojim susretima sa obradom videa i video kompresijom (što je imalo dosta veze sa brzinom hard diskova) ...što je na neki način vodilo tome da jednog dana napravim ovaj sajt.