Program za uklanjanje sumova

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Program za uklanjanje sumova

Postod Arekusandreu » 03.05.2012 18:31

Moze li mi neko preporuciti neki program pomocu kog mogu ukloniti sumove sa audio zapisa (ako je to ikako moguce)?
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod felino » 03.05.2012 20:10

'ajde okaci ovde ili negde najgori deo ili celinu + napisi sta ti tacno smeta i sta tacno hoces pa da vidimo da li moze to sto hoces. Bilo sta sto radi "noise reduction" pocevsi od besplatnog Audacity (mislim da ima to u njemu) pa na dalje (ima nesto od Magix, Sound Forge, neki Waves plug inovi, ima nesto od iZotope, DC,...), moze da posluzi. Nema tu carobnog stapica, Tezak problem moze da se popravi ali da zvuci kao da je sve u najboljem redu, ne moze ama bas nikako. Kad ima samo malo suma, obicno to moze da se sredi ali, ruku na srce, bas malo suma ni ne smeta u snimku, zar ne? :) Da se malo nasminka u smislu da se skine neki blazi sum ako smeta, uvek moze.

Restauracija zvucnog zapisa je vestina da se izbalansira koliki deo problema ce se resiti a da se po mogucstvu ne uvedu novi problemi ili da bar ne budu mnogo izrazeni. To je cela filozofija. Precizno izvodjenje je vec nauka za sebe. Pri tome mislim na teske slucajeve. Svaka ozbiljna restauracija je prica za sebe, nema dve iste. Nema tu "carobnog dugmeta" ili preseta ili stavke iz menija na koju se klikne i stvar se resi. Mislim, moze ali samo ako radis za Youtube za svoje drustvo i uzu porodicu...
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Video Majstor » 04.05.2012 1:08

Ako imaš bar jedan trenutak tog audio fajal na kojem "nema zvuka" već samo da se čuje šum, onda možeš sa Coole Edit 2000 da nešto postigneš.

U ovoj temi viewtopic.php?f=14&t=2562&p=4991&hilit=cool+edit#p4991
sam baš pomenuo tu mogućnost Cool Edit 2000 i razliku u odnosu na onu drugu verziju tog programa (koja ti ne treba).

Postupak je da najpre izdvojiš tih sekundu-dve snimka šuma a zatim da ih u CoolEdit 2000 u alatu za uklanjanje šumova uvezeš kao "definiciju šuma"... onda program na osnovu tog snimka "zna šta je to šum" i to izbacuje iz pesme. Rezultat nije savršen ali na primer kod groznih snimaka, uspevao sam da dobijem nešto što može da se sluša.

...
Za drugačije vrste šumova, felino zna mogo bolje od mene. :yes:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Arekusandreu » 04.05.2012 18:58

Ne znam kako mogu okaciti. Ovako, zvuk je solidan, moze da se koristi i bez bilo kakve obrade, ali bi svaka mala obrada dobrodosla. Hvala vam na odgovorima, pokusacu s nekim od gore predlozenih programa.
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod felino » 04.05.2012 21:20

Da, to sto ti je VM objasnio, to je nacesci metod. Treba parametre podesavati kako bi se dobio najbolji rezultat. Nisam sa tim hteo da te smaram ali odaberes deo sa sumom koji je uniforman, bez ikakvih ostalih zvukova, u principu i 250 ms je dovoljno, ne mora 1-2 sekunde. Kazes programu da je to sum i napravio si "noise profile". Stvar je u tome da ne preteras sa redukcijom suma, umece je i podesavanje parametara, bolje je da uradis i vise prolaza nego jedan itd. Bio je i neki instant soft, Sound Soap.

Kako ne mozes da okacis? Izbacis svoj ton kao mp3 i postavis na primer na mediafire.com ili na neki drugi file share, ne znam kako je sada sa rapidshare.com
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Video Majstor » 05.05.2012 12:55

Ne znam kako mogu okaciti.
Ako misliš okačiti fajl na internet onda možeš na primer
ovde http://www.2shared.com/ ili http://uploading.com/ (ovde ih ima još nekih viewtopic.php?f=3&t=872 )
...kada se uplaod završi onda samo kopiraš link koji će ti prikazati i pastuješ ga ovde u poruku.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Arekusandreu » 05.05.2012 18:48

Mnogo vam hvala na opsirnim odgovorima, mnogo mi znace, pogotovu sto sam pocetnik.

Evo, okacio sam, ako biste mi samo mogli reci koji je od gore navedenih programa potrebno da koristim u ovom slucaju:

http://www.2shared.com/uploadComplete.j ... GRpDEZgDZD

Hvala jos jednom!
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod felino » 06.05.2012 0:48

Ti ovde nemaš problem sa šumom koji je generisan na putu signala (traka, oprema, elektro-magnetne smetnje...) i koji se smatra smetnjom. Snimak ne pati od toga. Tebi je izgleda problem takozvani ''pozadinski šum'', ''ambijentalni šum'', ''pozadinska buka''. Ne znam namenu snimka ali ovako mi to uopšte ne izgleda kao problem. Šta god da mu uradiš, izgubiće bistrinu (neminovna nus-pojava) koja se samo dleimično može nadoknaditi. Treba da znaš da se pozadinski šumovi namerno dodaju u filmovima radi realističnosti. Ti razmisli a ja ne vidim razlog da se tu bilo šta dira po pitanju uklanjanja tih šumova. oNo što bi trebao da uradiš je da ti snimak bude jači, sa većom amplitudom. Čini mi se da jeste dobar ali da si ga ti pri eksportu smanjio. Ukoliko je tiho snimljeno, preduzmi nešto - pojačaj ulaz ili još bolje, radi manje šuma bilo koje vrste, približi mikrofon.

Ukoliko ti baš smetaju, njih nije lako ukloniti, bar ne u potpunosti a da se time značajno ne ošteti snimak uvođenjem artefakata i frekvencijskim osiromašenjem. Takvi šumovi nisu onaj šum koji srećemo kao kada bi rekli npr mikseta ima previše šuma. Nesretno, obe stvari nose isti naziv. Ovaj drugi slučaj je pri restauraciji u principu lakši jer je šum konstantan, jednoličnog je karaktera i ako ga nema previše, može se u dobroj meri ukloniti na gore opisan način sa uzimanjem ''noise profile''-a.

Ono što tebi smeta nije konstantan šum generisan nekim elektronskim sklopom ili smetnjama u njemu već nešto živo što se menja tokom vremena u svakom pogledu, ne traje konstantno itd. U tvom snimku se čuju razne (po tebi) smetnje a neke se mogu delimično ukloniti uzimanjem profila šuma. To je najlakši i verovatno najlošiji put ali probaj i tako. Probaj i sa ekvilajzerom da nađeš u kojem frekvencijskom opsegu su smetnje pa da taj opseg oslabiš. Neke izolovane zvuke bi morao da uklanjaš ''ručno'', jedan po jedan, što sve možeš u npr Sound Forge-u. Ona krckanja i pucketanja koja takođe nisu generisana na putu signala (ona koja jesu su ''click and crackle'') već su proizvod udaraca o mikrofon je najbolje ukloniti ručno, eventualno selektovati samo taj deo pa primeniti neki od metoda (click and crackle remover, interpolacija, zamena okolnim signalom itd) za uklanjanje onih ''pravih'' smetnji.

Kada govorim o ručnom uklanjanju, mislim na to da se odabere samo poremećaj (dakle, zumirati mnogo) pa ga ili izbrisati ili prigušiti ili sasvim utišati ili mu intervenisati na frekvencijskom spektru ili ga zameniti sa nekim delim gde te smetnje nema a može se i zgodno ''nacrtati'' tj. popraviti olovkom u Sound Forge-u. Treba imati na umu da kada se radi na audiju za video, dužina se ne sme ni za sempl promeniti kako bi usklađenost tona sa slikom bila očuvana. Pod dužina, misli se kako na ukupnu dužinu (vreme trajanja) audio fajla tako i na međusobne, relativne odnose njegovh delova. Da bi bio siguran, kada radiš na nekom poremećaju, označiš, staviš marker malo dalje pre njega i posle njega, zapišeš koliko semplova je u tom regionu između dva markera, odradiš šta treba i na kraju proveriš da li je broj semplova isti. Ako nije, uradiš nešto da bude - obrišeš višak ili dodaš. Bitno je i da sva uređivanja (editovanja) radiš tako da ti sami krajevi i počeci delova koje uređuješ, kao i onih koji se sa njima graniče tj. granični semplovi budu na nultoj liniji kako ne bi došlo kasnije do pucketanja na spojevima. Možeš da napraviš jako kratke fade in-ove i fade out-e na tim mestima. Pod sempl (sample) podrazumevam odbirak nastao pri digitalizaciji analognog audio signala a u audio editorima je najčešće predstavljen kao tačka koja se vidi kada se maksimalno zumira talasni oblik - npr audio čiji je sempl rejt (sample rate) 48 kHz ima 48.000 semplova u jednoj sekundi. Da, pri restauraciji audija se radi (bar ja to tako radim) i na nivou pojedinačnog sempla. Deluje šašavo ali...

Hteo bih da istaknem da u svetu komercijalnog softvera nećeš naći automatizovan proces kojim će se ukloniti ono što ne želiš da bude u snimku a koristan deo da ostane netaknut. Jednostavno, moraš da kombinuješ razne stvari, pažljivo, pipavo, za najbolji rezultat sve mora ručno što opet sve ukupno odnosi strašno mnogo vremena. Ti se malo igraj, da upoznaš tu priču a programa ima raznih, čak nije ni toliko bitno u kojem radiš. Možeš da probaš Sound Forge, verzija 10 ima neke stvari za to sada integrisane. Ako naletiš na Cool Edit koji ti je videomajstor predložio, probaj i to. Za instant, probaj Sound Soap, nesto ima i firma Magix tog tipa.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Video Majstor » 06.05.2012 1:09

Jedan mali predlog:

Instaliraj mali programčić XMPlay. Pusti u njemu taj MP3 fajl i podesi efekat "Reverb switch" kao na slici ispod:
Slika
pa slušaj razliku.


---
Inače, umesto reči "sad!" kojim daješ znak za početak snimanja bolje je da držiš u rukama dve drvene olovke i kvrcneš jednu u drugu kad treba da daš znak. Namerno sam rekao "drvene" olovke jer drvene nemaju odzvanjajući zvuk tako da će se zvuk sigurno završiti pre nego što ovaj počne da govori svoj tekst. (A idealno bi bilo dve drvene kugle.)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Program za uklanjanje sumova

Postod Arekusandreu » 10.05.2012 15:40

Mnogo vam hvala, na ovako opsirnim odgovorima, sad imam vremena, pa cu malo eksperimentisati. Probacu nekoliko programa, skinucu neke tutorijale, bilo mi je bitno da vidim moze li se uraditi nesto slicno i koliko mogu poboljsati zvuk.
Arekusandreu
Član foruma
 
Postova:  56
Pridružio se:  09.07.2011 19:01
Sledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 0 gostiju

cron