Handbrake Problem

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: Handbrake Problem

Re: Handbrake Problem

Post od ShoX » 07.03.2012 13:45

Upravo je izašla nova verzija :)
Koliko sam video od dodataka ima konvertovanje u MPEG2 i neki VP3(Theora)
skinite pa pogledajte :)

i konačno je stiglo podešavanje jačine zvuka :)

Re: Handbrake Problem

Post od Ilidan » 07.03.2012 13:33

Video Majstor je napisao:...
"High Profile preset" je bolji kada su u pitanju naprednija podešavanja i HD video. Za "Normal preset" ne znam koje prednosti ima... U svakom slučaju nakon odabira ovih preseta preporučujem da pažljivo pregledaš i podesiš opcija ne svim karticama.

Brža kompresija na štetu kvaliteta pri istoj veličini (bitrejtu) izlaznog videa.

Re: Handbrake Problem

Post od Video Majstor » 07.03.2012 13:12

ShoX je napisao:izvini, kada stiže taj odgovor za high profil :)

da li su advanced podešavanja kod High profila bolja od normal...
Hm,
nema advanced i normal. Imaju razna podešavanja koja su raspoređena po karticiam a Advanced je samo jedna od kartica. Advanced podešavanja se odnose samo na neka podešavanja x264 enkodera a ostale su uglavnom za razne opcije i preprocessing filtre.

Svakako preporučujem da bar pregledaš Advanced opcija i da ih podesiš prema preporukama. Kao na slici: Slika

Kada je reč o Normal i High profile što smo već malo spominjali ovde: viewtopic.php?f=14&t=2496
To su preseti tj. unapred podešene neke opcije koje HandBrake nudi. Pošto HandBrake mnoge opcija skriva i ne mogu da se izmene, preko ovih presete je jedini način da ih izmeniš...

"High Profile preset" je bolji kada su u pitanju naprednija podešavanja i HD video. Za "Normal preset" ne znam koje prednosti ima... U svakom slučaju nakon odabira ovih preseta preporučujem da pažljivo pregledaš i podesiš opcija ne svim karticama.

Re: Handbrake Problem

Post od Ilidan » 05.03.2012 20:45

Decomb i deinterlace filtere treba da koristiš samo ako ti je izvorni video interlaced a ti hoćeš progressive izlazni fajl. Tj. ako ti je izvorni video progressive, isključi decomb i deinterlace da ti ne bi slučajno napravili problem. Deinterlace progressive videa može da pogorša kvalitet.
Standardna ekstenzija je MP4. Apple je uveo M4V, M4A, M4P i slične da bi se lakše razgraničili audio (M4A), video (M4V), fajlovi sa DRM zaštitom (M4P) a, u stvari, sve je to jedan jedini MP4 kontejner.
Ako Handbrake neće automatski da stavi MP4 ekstenziju, nakon konverzije ručno promeni ekstenziju iz M4V u MP4 jer to jeste MP4 kontejner.

Re: Handbrake Problem

Post od ShoX » 05.03.2012 1:29

ok, a kod high profila, ako ugasim decomb i ono ostalo što je uključeno na video filters, odnosno uključim deinterlace samo, menja li se što? msm da li se izjednačava sa običnim profilom

i postoji li način kod njega za konverziju u mp4, pošto kada postavim mp4 on stavlja u m4v

Re: Handbrake Problem

Post od Ilidan » 04.03.2012 19:37

Zavisi sta podrazumevas pod "bolja". Dace ti bolji kvalitet u odnosu na Normal profil pri istoj velicini fajla ali ce sam proces konverzije biti malo sporiji. Da li je poboljsanje kvaliteta vredno dodatnog vremena proceni sam.

Re: Handbrake Problem

Post od ShoX » 04.03.2012 16:11

izvini, kada stiže taj odgovor za high profil :)

Re: Handbrake Problem

Post od Video Majstor » 28.02.2012 23:07

zanima me čemu služe Detelecinei
Deteleceine je uklanjanje rezultata Telecine procesa. Evo šta je telecine:

Telecine je proces kojim se video sa filmske (cinema) trake koji je 24fps progressive pretvara u televizijski 30fps interlaced za NTSC standard (ili 25fps interlaced za PAL standard).

Suština telecine procesa je da se svaki progressive frejm sa filmske trake jednostavno razdvoji na dva fielda ali opet ima manjka field-ova jer se od 24fps progressive za svaku sekundu materijala dobija 48 field-ova a za NTSC 30fps interlaced video je potrebno 60 field-ova. Telecine metod svaki četvrti field ponavlja po dva puta i tako od 4 fielda dobije 5 što potpuno nadoknadjuje manjak.
Kod konverzija filmova 24 fps progressive u PAL interlaced, telecine proces se obavlja ili drugačijom srazmerom (svaki 24-i field se poduplava) ili se film pušta brže tako da se za jednu sekundu prikaže 25 frejmova i njih 25 se rastavi na tačno 50 fieldvoa koliko treba za jedn usekundu PAL interlaced video. Ovim drugim načinom se izbegava poduplavanje ali video radi za oko 4% brže i traje za 1/25 kraće od original filma.

Detelecine filter analizira fieldove telecine interlaced videa i od onih koji su parovi sklapa po jedan frejm a duple fieldove uklanja i tako ponovo dobija 24fps progressive. Detelecina vraća onako kako je bilo pre telecina procesa.

Pošto je ova konverzija interlaced u progressive jedino značajna kod kompjutera (i kod novih HDTV televizora) to ujedno znači da je jedino ima smisla raditi kod videa koje sa filmskih DVD-a prebacuješ na kompjuter i ne smeta vam što će framerate da bude drugačiji od ulaznog.
Da budem iskren nisam siguran da li su svi filmski DVD-ovi telecine ili nisu... I ne znam koliko je rezultat tim putem bolji od običnog laičkog deinterlace-a. :unknown:
Logično je de detelecine treba često upotrebljavati ali ono što me zbunjuje je što ja kada sam učio nisam nikada nalazio u tutorijalima da treba obaviti detelecine. :unknown: Još uvek učim o tome...
Kod teklevizijskog programa ili filmova koji su snimljeni TV kamerama nikao ne treba da se obavlja detelecine jer kod njih nikada nije obavljan ni sam telecine. Ono što nisam siguran je to da li bi prilikom eventualnog detelecine filtriranja takvog videa došlo do štete. :unknown: Verovatno bi. Pretpostavljam da je to razlog zašto se ne preporučuje da početnici upotrebljavaju detelecine.


Zanimljivosti:
Savremeni DVD plejeri koji su namenjeni za HDTV televizore automtski obavljaju detelecina i predaju televizoru film u prirodnom filmskom 24fps progressive obliku.
Blu-ray diskovi priirodono podržavaju i filmski framerate tako da se kod njih telecine proces ne obavlja već se filmovi na njih direktno snimaju sa 24fps progressive.

zanima me čemu služe Detelecine i Decomb filtri
Decomb je jedan pametni deinterlace filter koji analizira video i obavlja deinterlace samo kada je video interlaced i to samo na onim frejmovima kod kojih ima potrebe da se to radi. Ne pravi štetu i, bezbedan je čak i kad je bez potrebe uključen.

To je zapravo idealna stvarčica za početnike. Uključiš ga i ne moraš da se brineš oko deinterlace-ovanja! https://trac.handbrake.fr/wiki/Decomb

i da li su advanced podešavanja kod High profila bolja od normal...
ovo ću kasnie jda odgovorim...

Re: Handbrake Problem

Post od ShoX » 27.02.2012 20:10

U Handbrake desno može se izabrati high profile, kada ga uporedim sa Normal, primećuju se promene kod video filter-a, zvuka (2 trake) i Advanced
zanima me čemu služe Detelecine i Decomb filteri, i da li su advanced podešavanja kod High profila bolja od normal...

Re: Handbrake Problem

Post od Ilidan » 20.02.2012 16:04

LAV Filters mu neće pomoći jer Handbrake koristi interni dekoder. I kod mene je ista situacija.
Ako se ne varam, Handbrake koristi Libav dekoder koji ne indeksira fajl. Stoga je jedini način da konverzija krene od tačno traženog frejma taj da Handbrake krene da skenira fajl od samog početka. Što je traženi frejm dalje od početka to će trebati više vremena da počne konverzija.
Ovaj problem se ne javalja kada se koristi vreme umesto frejmova. Tada Handbrake brzo skenira samo Key fremove i počinje od najbližeg traženom vremenu. Za razliku od frejm metode koja počinje sa tačno treženim frejmom, vremenska metoda odstupa par sekundi od tražene pozicije. Recimo, tražio sam da počne konverzija od 3600-te sekunde a počela je od 3597.

Vrh

cron