AVCHD u MPEG

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

AVCHD u MPEG

Postod gagi79 » 11.06.2013 9:40

Poštovani članovi foruma, molim vas da uzmete u obzir da sam ja početnik i da u sliuaju da napišem neku nebulozu, imate strpljenja i da mi pokušate pomoći. Naime, u posjedu sam Panasonic HDC-MDH1 kamere koja snima u 1920x1080 50i. Program koji koristim je Sony Vegas pro 12. Mene zanima koji je najbolji način da materijal koji montiram konvertujem u MPEG (za DVD), a da pri tome ne dobijem one interlaced linije na dvd plejeru jer mi se čini da rezolucija koju mi nudi sony vegas (720x576) nije dovoljna za oštrinu, odnosno srazmjeran odnos oštrina-rezolucija-kvalitet slike koji želim da postignem. U čemu griješim?
gagi79
Novi član
 
Postova:  1
Pridružio se:  11.06.2013 9:32

Re: AVCHD u MPEG

Postod Video Majstor » 13.06.2013 4:08

Dobrodošao! :drinks:

50i.
Ovo malo "i" znači da kamera snima Interlaced video. Pošto DVD prirodno podržava i Interlaced tu ne bi trebalo da ima problema ako se sve dobro odabere.


jer mi se čini da rezolucija koju mi nudi sony vegas (720x576) nije dovoljna za oštrinu,
Za DVD ne postoji veća rezolucija osim 720x576. To je maskimalna SD rezolucija. Ako si se navikao na HD rezoluciju u kojoj kamera snima onda nije čudno da ti deluje nedeovoljno oštro.

E sad pitanje je da li se tebi čini da je taj DVD lošpiji od drugih DVD-a? Ako jeste lošije onda se treba još pouzabaviti opcijama eksportovanja iz Vegas-a i samim metodom kako izrađuješ DVD.

Mene zanima koji je najbolji način da materijal koji montiram konvertujem u MPEG (za DVD), a da pri tome ne dobijem one interlaced linije na dvd plejeru
Te linije koje se pojavljuju su pretpostavljam znaci da je Interlaced video pogrešno tretiran. Pre svega projekat u Vegasu-u treba biti podešen prema izvornom fajlu. Pri eksportovanju ako želiš da interlaced konvertuješ u Progressive onda treba da se uključi opcija DE-INTERLACE. Bez toga video ostaje interlaced (ali to i dalje ne mora da pravi problem ako se pazi na to i pravilno izrađuje DVD). Na ovom sajtu u svim tekstovima za početnike preporučujem da se obavi de-interlace čim pre i da se dalje sa videom radi kao progressive jer je cela priča tako jednostavnija i izbegavaju se neželjene posledice.

Ne bi bilo loše da opišeš ceo postupak kako si od izvornog snima iz kamere tačno došao do DVD-a. Sve poteze koje si obavio i programe koje si upotrebio?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron