MeGUI Converter

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

MeGUI Converter

Postod prijateljv » 26.05.2012 7:06

Usled sve vise bag-ova i visemesecno cekanje stabilne verzije,resio sam da batalim XMedia Recode.Ne znam zbog cega je to tako,ali imam utisak da konstruktori ovog, (nekada odlicnog)konvertera jednostavno nece,ne zele ili sta vec,da izbace stabilnu,upotrebljivu verziju.Vec sam nailazio na slicne aplikacije,tako da ovo nije nista novo...Dalji izbor je bio:TX264,ali sam ipak odabrao MeGUI koji ima veliku podrsku uz svakodnevnu diskusiju na dosta foruma. Ako izuzmemo direktno cmd konvertovanje,po mome misljenju,MeGUI je verovatno najkompleksniji konverter sa(GUI)grafickim okruzenjem. Merilo mi nije bilo sto su sve aplikacije programa(free)besplatne,i naravno,bazirao sam se na aktuelno MKV(x264)konvertovanje.

Sto se tice nasih foruma,postoje slicne,ali uglavnom dosta stare(da ne kazem "bajate")teme za MeGUI. Najsveziji(konkretan-upotrebljiv) tutorijal koji sam pronasao je naseg(korisnika)kolege "Ilidan" koji ovom prilikom pohvaljujem (iz 2009-10god.).Kako je uglavnom vecina aplikacija MeGUI dozivela velike promene,upotreba programa se u dosta bitnih stvari razlikuje.Ja cu postaviti par mojih trenutno aktuelnih pitanja,a korisnici koji koriste duze MeGUI,i imaju dobru volju i slobodnog vremena,mozda nije lose,neki tutorijal.Mislim da je "Video Majstor" forum pravo mesto za to.Pocetnici koji bi odlucili da koriste ovaj odlican program,tesko da ce se snaci bez nekog detaljnijeg,trenutno-aktuelnog uputstva.

Da odmah razjasnim:ima strani forum(da ga ne reklamiram) gde se sve ovo u detalje,svakodnevno dopunjuje novim postovima,i verovatno postoji resenje za svaki problem vezan za MeGUI i sl.Odgovore cesto daju programeri i konstruktori samog programa i sve je to OK.Pomenute teme nekada sadrze i vise stotina postova,pa je cesto, nemoguce pronaci konkretan odgovor.Opet,ko ima "viska" slobodnog vremena,moze postaviti pitanje i upustiti se u diskusiju koja nekada zna da potraje...Verovatno se tamo ne praktikuju jedinsvena uputstava sa slikama,kakva vidjamo na nase forume.
_________________________________________________________________________________
U osnovnom podesavanju:Encoder settings-vise nema izbor preseta-konkretno:DXVA Balanced Profil-koji koristi graficku karticu za dekodiranje i rasterecuje cpu.Sada postoji samo osnovni x264 profil,kao na slici:

Slika

Zasto je to izostavljeno u novim verzijama MeGUI?Koliko sam shvatio,sada se u daljoj:Configuraciji-x264-nesto slicno postize...Sto se tice samog izbora H264 dekodera, i tu su misljenja i saveti podeljeni.Sta odabrati(tweak-ovati):Haali Matroska,Microsoft,FFdShow,DivX...?
Sledeca stavka:DG Indexer sa izborom opcija u zavisnosti od izvornog formata,u staroj verziji MeGUI,oznacen pod:(1)na slici:

Slika

U novoj verziji je to samo:File Indexer-bez izbora opcija,oznacen-(2).U otvorenom prozoru je uvek cekiran i aktivan samo:FFMCIndex.U osnovna podesavanja postoji-DG Index Tools i cekiranje:Enable DG Index NV,ali tada MeGUI ne cekira izvorni fajl niti dalje nastavlja da radi.Ja sam uglavnom radio sa AVI,MP4 i MKV fajlovima. Napominjem da i ovako,bez izbora,MeGUI dobro cekira pomenuti materijal i kreira:FFINDEX file.

Slika

Kreiranje AVS skripte neophodne za rad MeGUI:
Ja uglavnom radim(MKV.x264)cisto konverovanje uz resize ako je rezolucija veca od 720x...Po defaultu je: Lanczos(Sharp)-resize filter,koji i ja koristim.Ovako izgleda jedna od kreiranih AVS skripti:
_________________________________________________________________________________

LoadPlugin("D:\Aplikacije\MeGUI\tools\ffms\ffms2.dll")
FFVideoSource("D:\1.The Sorcerers Stone (2001)\Sorcerers Stone.mkv", threads=1)
#deinterlace
#crop
LanczosResize(632,272) # Lanczos (Sharp)
#denoise
_________________________________________________________________________________

Kako je izvorna 840x352 otuda i ova"cudna"rezolucija jer sam cekirao:Suggest Resolution(mod16).Ipak je ovo samo proba.Sam izlazni fajl je solidnog kvaliteta.Da li je dobar izbor filtera i da li je potrebno upotrebiti jos neki?
Sve ovo je moglo bez uvoda i slika ali smatram da je tema ovako interesantija korisnicima koji nameravaju ili su skoro poceli da koriste ovaj program.
Kako MeGUI ima vise rezima(nacina)rada,u jednom nastavku cu okaciti metod koji ja koristim(sa dodatnim pitanjima)uz naravno Vase eventualne sugestije ili preporuke za neki drugi metod itd,pozz...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: MeGUI Converter

Postod Video Majstor » 28.05.2012 2:09

Slažem se sa svim što si napisao u uvodu :yes: ...diskusije su dobre kada neko negde zapne ali za učenje je jako nezgodno čitati sve to. Mislim, može se samo je onda potrebno nekoliko godina.

---
Za sada ću samo ovo:
LanczosResize(632,272) # Lanczos (Sharp)
#denoise
_________________________________________________________________________________

Kako je izvorna 840x352 otuda i ova"cudna"rezolucija jer sam cekirao:Suggest Resolution(mod16).

Možeš probati i Video Majstor DivX kalkulator viewtopic.php?f=14&t=274
kada otvoriš "Pomoćnik za određivanje rezolucije" onda možeš sam uneti aspect ratio i pokazuje ti odstupanje rezolucije od idealne u procentima. Ono što je za ovaj slučaj zanimljivo je da bi ti pokazao da 632x272 nije mod16 rezolucija. Pomoćnik rezolucije bi ti predložio 640x272 koja jeste prava mod16 rezolucija.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: MeGUI Converter

Postod Ilidan » 29.05.2012 1:04

prijateljv je napisao:...Najsveziji(konkretan-upotrebljiv) tutorijal koji sam pronasao je naseg(korisnika)kolege "Ilidan" koji ovom prilikom pohvaljujem (iz 2009-10god.).

Dobro me potseti. Ja skroz zaboravio na taj tutorijal. A trebalo je povremeno da ga dopunjujem i menjam.

prijateljv je napisao:Da odmah razjasnim:ima strani forum(da ga ne reklamiram) gde se sve ovo u detalje,svakodnevno dopunjuje novim postovima,i verovatno postoji resenje za svaki problem vezan za MeGUI i sl.Odgovore cesto daju programeri i konstruktori samog programa i sve je to OK.Pomenute teme nekada sadrze i vise stotina postova,pa je cesto, nemoguce pronaci konkretan odgovor.

Taj forum je nezvanicno zvanicni forum za MeGUI i brojne druge programe slicne namene. Ako se Video Majstor slaze, mozemo i da okacimo linkove ka dve (tri) glavne teme koje se odnose na MeGUI buduci da Zator (momak koji trenutno odrzava MeGUI daje direknu podrsku u tim temama.

prijateljv je napisao:U osnovnom podesavanju:Encoder settings-vise nema izbor preseta-konkretno:DXVA Balanced Profil-koji koristi graficku karticu za dekodiranje i rasterecuje cpu.Sada postoji samo osnovni x264 profil,kao na slici:

Slika

Zasto je to izostavljeno u novim verzijama MeGUI?Koliko sam shvatio,sada se u daljoj:Configuraciji-x264-nesto slicno postize...

Ti preset-i su izbaceni jer su nepotrebni. Da ne pominjem to da su im nazivi nebulozni (Extreme, Insane, itd.).
Sa uvodjenjem internog preset i tuning sistema u sam x264 enkoder MeGUI preset-i su postali suvisni. Umesto navedenih Extreme, Ultra, Instane i slicnih naziva sada postoje 10 internih preset-a: Ultra Fast, Super Fast, Very Fast, Faster, Fast, Medium (Default preset), Slow, Slower, Very Slow, Placebo. Posto razne opcije uticu na kvalitet i brzinu kompresije (bolji kvalitet - sporija kompresija) svrha preseta je da ponude optimalan kvalitet za datu brzinu kompresije.
Pored 10 preseta x264 sada nudi i Tuning opciju koja sluzi za, na jednostavan nacin, finije podesavanje preset-a u skladu sa vrstom ulaznog fajla: Film, Animation, Grain, SSIM, PSNR i Fast Decode. SSIM i PSNR nisu za koriscenje vec za testiranje i poredjenje enkodera kada se uporedjuju SSIM i PSNR vrednosti.
Posto su stari preset-i obezbedjivali i hardversku kompatibilnost u prozoru za podesavanje x264 enkodera je dodata nova opcija Target Playback Device koja ogranicava x264 enkoder da ne narusi hardversku kompatibilnost za izabrani uredjaj.
prijateljv je napisao:Sto se tice samog izbora H264 dekodera, i tu su misljenja i saveti podeljeni.Sta odabrati(tweak-ovati):Haali Matroska,Microsoft,FFdShow,DivX...?

Nebitno osim ako ne koristis DirectShowSource ili DSS2. A i tada je nebitno jer daju isti output. Jedina razlika je broju formata koje mogu da dekodiraju. Haali Spliter je potreban da bi koristio DSS2. Razlika izmedju DirectShowSource i DSS2 je sto DSS2 nema zvuk (kod MeGUI to nije bitno jer se zvuk zasebno ucitava) ali nudi Frame Accurate Seeking za pojedine formate.
prijateljv je napisao:Sledeca stavka:DG Indexer sa izborom opcija u zavisnosti od izvornog formata,u staroj verziji MeGUI,oznacen pod:(1)na slici:

Slika

U novoj verziji je to samo:File Indexer-bez izbora opcija,oznacen-(2).U otvorenom prozoru je uvek cekiran i aktivan samo:FFMCIndex.U osnovna podesavanja postoji-DG Index Tools i cekiranje:Enable DG Index NV,ali tada MeGUI ne cekira izvorni fajl niti dalje nastavlja da radi.Ja sam uglavnom radio sa AVI,MP4 i MKV fajlovima. Napominjem da i ovako,bez izbora,MeGUI dobro cekira pomenuti materijal i kreira:FFINDEX file.

Slika


Razne DG Indexer opcije su spojene u File Indexer. Za MPEG, VOB i M2V se korsiti DGIndex. Za .h264 fajlove se koristi DGAVCIndex a za sve ostale fajlove FFMSIndex (to je, u sustini FFMPEG prilagodjen za Avisynth).
DGIndexNV je poseban program koji nije besplatan (kosta 5$, cini mi se i radi ga isti autor koji je kreirao DGDecode (DGIndex) i DGAVCDecode (DGAVCIndex). Ako nemas kupljenu licencu, nemoj ga aktivirati u podesavanjima jer ti nece raditi.

prijateljv je napisao:Kreiranje AVS skripte neophodne za rad MeGUI:
Ja uglavnom radim(MKV.x264)cisto konverovanje uz resize ako je rezolucija veca od 720x...Po defaultu je: Lanczos(Sharp)-resize filter,koji i ja koristim.Ovako izgleda jedna od kreiranih AVS skripti:
_________________________________________________________________________________

LoadPlugin("D:\Aplikacije\MeGUI\tools\ffms\ffms2.dll")
FFVideoSource("D:\1.The Sorcerers Stone (2001)\Sorcerers Stone.mkv", threads=1)
#deinterlace
#crop
LanczosResize(632,272) # Lanczos (Sharp)
#denoise
_________________________________________________________________________________

Kako je izvorna 840x352 otuda i ova"cudna"rezolucija jer sam cekirao:Suggest Resolution(mod16).Ipak je ovo samo proba.Sam izlazni fajl je solidnog kvaliteta.Da li je dobar izbor filtera i da li je potrebno upotrebiti jos neki?
Sve ovo je moglo bez uvoda i slika ali smatram da je tema ovako interesantija korisnicima koji nameravaju ili su skoro poceli da koriste ovaj program.
Kako MeGUI ima vise rezima(nacina)rada,u jednom nastavku cu okaciti metod koji ja koristim(sa dodatnim pitanjima)uz naravno Vase eventualne sugestije ili preporuke za neki drugi metod itd,pozz...

Za razliku od Divx/Xvid i MPEG1/2 enkodera x264 ne zahteva da rezolucija bude mod 16 tako da se ne poterecuj time ako nije.
Suggest Resolution(mod16) ce, medjutim, osigurati da izlazni video ima Square Pixels tj. kockaste piksele.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: MeGUI Converter

Postod Video Majstor » 29.05.2012 15:31

Da odmah razjasnim:ima strani forum(da ga ne reklamiram) gde se sve ovo u detalje,svakodnevno dopunjuje novim postovima,i verovatno postoji resenje za svaki problem vezan za MeGUI i sl.

Taj forum je nezvanicno zvanicni forum za MeGUI i brojne druge programe slicne namene. Ako se Video Majstor slaze, mozemo i da okacimo linkove ka dve (tri) glavne teme koje se odnose na MeGUI buduci da Zator (momak koji trenutno odrzava MeGUI daje direknu podrsku u tim temama.

Može. Stavite linkove slobodno. Ako misliš na Doom9 i Doom10 oni su već pomenuti u tekstu "Linkovi" (u gornjem meniju) tako da nema problema.

Za razliku od Divx/Xvid i MPEG1/2 enkodera x264 ne zahteva da rezolucija bude mod 16 tako da se ne poterecuj time ako nije.
Pa ne zahteva ni XviD a DivX samo zahteva da je deljivo sa 4. Međutim ako rezolucija nije mod16 (ili bar deljiva sa 8 kod H.264) onda će jedan broj pixela biti nepotrebno enkodiran pa se protraći jedan deo vremena i prostora pri enkodiranju.
Suggest Resolution(mod16) ce, medjutim, osigurati da izlazni video ima Square Pixels tj. kockaste piksele.
Ipak ne volim kada koriste netačne nazive opcija. To i jeste glavni problem za početnike, što za svaki program moraju naučiti šta je tačno označeno, šta netačno i kako se šta zove...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

MeGUI support linkovi

Postod Ilidan » 29.05.2012 16:27

Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: MeGUI Converter

Postod Ilidan » 29.05.2012 16:55

Video Majstor je napisao:
Za razliku od Divx/Xvid i MPEG1/2 enkodera x264 ne zahteva da rezolucija bude mod 16 tako da se ne poterecuj time ako nije.
Pa ne zahteva ni XviD a DivX samo zahteva da je deljivo sa 4. Međutim ako rezolucija nije mod16 (ili bar deljiva sa 8 kod H.264) onda će jedan broj pixela biti nepotrebno enkodiran pa se protraći jedan deo vremena i prostora pri enkodiranju.

Da, x264 koristi padding. Tačnije, duplira piksele na ivici. Ali ovo nema vidnog uticaja na sam kvalitet i brzinu kompresije pa zbog toga i nije naročito bitno.
Video Majstor je napisao:
Suggest Resolution(mod16) ce, medjutim, osigurati da izlazni video ima Square Pixels tj. kockaste piksele.
Ipak ne volim kada koriste netačne nazive opcija. To i jeste glavni problem za početnike, što za svaki program moraju naučiti šta je tačno označeno, šta netačno i kako se šta zove...

Sad sam malo proveravao. Ova opcija radi ono što treba ali sa pogrešnom polaznom pretpostavkom. Naime, MeGUI pretpostavlja da je ulazna rezolucija mod16 a ne proverava da li zaista jeste i nadalje menja rezolucije oduzimajući po 16 piksela. Samim tim, ako ulazna rezolucija nije mod16 kao što je slučaj sa gore navedenom rezolucijom 840x352 koja je mod8 po horizontali, MeGUI će uvek oduzimati po 16 piksela i tako dolazimo do 632x272 koja je takođe mod8 po horizontali. Ovo je verovatno bag koji niko nije primetio.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: MeGUI Converter

Postod prijateljv » 29.05.2012 21:58

DivX(videomajstor)kalkulator redovno koristim za AVI filmove.Za MKV"vadim"(simple)probni isecak kao sto sam naveo u jednoj mojoj temi,i tu ne koristim kalkulator. Film sa ovom rezolucijom mi je bio"pri ruci"i slucajno sam ga koristio za primer.Naravno,ipak je dobro i poucno sto si mi skrenuo paznju,kada radim resize(smanjujem rezoluciju).E sada,sto se tice ove diskusije o rezoluciji,ja sam ponajmanje strucan za to.Moja procena nekog podesavanja ili kvaliteta moze biti samo "cisto odokativna".
_________________________________________________________________________________

Interni preseti samog(x264)po defaultu rade ok,obzirom da na MeGUI jos uvek testiram razna podesavanja,i tu za sada nisam nista dodatno menjao(podesavao).Inace,koristim "OneClick Preview" (2152)verziju.Ja sam mislio na izbor osnovnog dekodera,obelezenog-(2)- na slici:

Slika

Malo mi je nejasno "DirectShowSource ili DSS2".Ako je to ovo na slici-(1)-za konfigurisanje AviSynth-gde ima cekiranje DSS2.Ne znam gde je: DirectShowSource? Ovo pitam cisto informativno,zato sto mi je sa nekim rezimom(ne secam se kojim)dok radi MeGUi izlazila "haali splitter"ikona u system tray.

Podesavanje AAC audio decoder-encoder
Meni je audio u filmu u drugom planu,samo da ga ima(u nekom normalnom kvalitetu).Podesavanja i preset,su skoro po defaultu,kao na slici:

Slika

Encoder Settings:Nero AAC"scratchpad"/Decoder:Nic Audio/AAC Profile:HE AAC.Variable Bitrate stavim na:(Q=0.4)-kako bi neka srednja vrednost izlaznog bitrate bila oko 100kbps.Ili cekiram:Adaptive Bitrate-pa ga stavim u rasponu:96-112Kbps.Da li je dobar ovakav izbor profila,dekodera i bitrate?
U nekim uputstvima se preporucuje:NDAAC-LC ili HE-64Kbps.Verovatno je (LC) profil kompatibilniji za hardver ali u zadnje vreme primecujem da u vecini filmova stavljaju (HE)profil. Takodje,u dosta MKV filmova vidim da je neka srednja vrednost bitrate 64Kbps,dosta niza nego sto ja stavljam.Sto se tice samog kvaliteta tona,ja tu "ne cujem"nikakvu razliku.
_________________________________________________________________________________

SSIM i PSNR vrednosti za odredjivanje kvaliteta sam prvi put video na tvom blogu.Koliko sam razumeo ove vrednosti ce biti podrazumevane (vidljive)ako se cekiraju u opcijama x264 i odabere odgovarajuci tuning.Da li ce se posle prikazivati (biti vidljive) u media info ili kako vec? E sada,ovo vazi samo za materijal koji ce biti konvertovan.Kako da znamo SSIM i PSNR vrednosti za izvorni fajl,i kako znati da su dobijene test vrednosti optimalne,to jest,da smo sa odredjenim podesavanjem(presetom)"izvukli" maksimum iz nekog filma.
Da li bi se analizom screena-(slike)- iz izvornog i konvertovanog filma sa nekom metodom(alatom)mogao uporediti kvalitet i da li uopste ovako nesto postoji? Jer,nekada u testiranju,pri (+ -)promeni bitrate za,primera radi:20.30 pa i vise Kbps,tesko da se "od oka"gledanjem filma moze uociti razlika u kvalitetu...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: MeGUI Converter

Postod Ilidan » 30.05.2012 0:40

prijateljv je napisao:Ja sam mislio na izbor osnovnog dekodera,obelezenog-(2)- na slici:

Slika

Ti dekoderi se odnose na programe koji koriste DirectShow. U slučaju MeGUI biće korišćeni ako video otvaraš sa DirectShowSource() ili DSS2(). Međutim, FFDShow DXVA neće biti korišćen u ovom slučaju jer DXVA zahteva VMR-9 ili EVR render. Postoji hak da se koristi i bez rendera ali to u FFDShow nije baš najbolje rešeno pa verovatno i neće raditi.

prijateljv je napisao:Malo mi je nejasno "DirectShowSource ili DSS2".Ako je to ovo na slici-(1)-za konfigurisanje AviSynth-gde ima cekiranje DSS2.Ne znam gde je: DirectShowSource? Ovo pitam cisto informativno,zato sto mi je sa nekim rezimom(ne secam se kojim)dok radi MeGUi izlazila "haali splitter"ikona u system tray.

Mislio sam na Tools - AVS Script Creator. Kada otvoriš fajl ponudi ti opcije kao na slici.
Slika
To što si ti naveo se odnosi na izbor između DirectShowSource() i DSS2 metode za učitavanje video fajla. Mada, indeksiranje fajla uz pomoć DG(AVC)Index ili FFMS2 je i dalje najbolje rešenje. Osim u slučaju interlaced VC-1 koji očajno (nikako) ne radi sa FFMS2.
Haali spliter je obavezan za DSS2 (bez njega ne radi) a može da se koristi i za DirectShowSource() ako je Haali preferirani spliter.
prijateljv je napisao:Podesavanje AAC audio decoder-encoder
Meni je audio u filmu u drugom planu,samo da ga ima(u nekom normalnom kvalitetu).Podesavanja i preset,su skoro po defaultu,kao na slici:

Slika

Encoder Settings:Nero AAC"scratchpad"/Decoder:Nic Audio/AAC Profile:HE AAC.Variable Bitrate stavim na:(Q=0.4)-kako bi neka srednja vrednost izlaznog bitrate bila oko 100kbps.Ili cekiram:Adaptive Bitrate-pa ga stavim u rasponu:96-112Kbps.Da li je dobar ovakav izbor profila,dekodera i bitrate?

Profil stavi ili na Automatic ili na LC-AAC. HE-AAC se koristi za niži bitrejt. U slučaju stereo fajlova to je za do 80kbs. Preko toga LC-AAC daje bolji kvalitet zvuka. Takođe, za vrednosti Q0,3 i manje Nero automatski aktivira HE-AAC profil ako je on postavljen na Automatic.
prijateljv je napisao:U nekim uputstvima se preporucuje:NDAAC-LC ili HE-64Kbps.Verovatno je (LC) profil kompatibilniji za hardver ali u zadnje vreme primecujem da u vecini filmova stavljaju (HE)profil. Takodje,u dosta MKV filmova vidim da je neka srednja vrednost bitrate 64Kbps,dosta niza nego sto ja stavljam.Sto se tice samog kvaliteta tona,ja tu "ne cujem"nikakvu razliku.

LC-AAC jeste kompatibilniji. Ako hoćeš da uštediš nešto na audio bitrejtu koristi q 0,31. To će ti dati LC-AAC od oko 90kbs što je bolje i kompatibilnije od HE-AAC profila.
Računaj ovako: HE-AAC kompresuje audio čiji je samplerate 44,1kHz tako što odradi lowpass na nekih 11kHz, postavi samplerate na 22,05kHz kao LC-AAC a zatim doda SBR (Spectral Band Replication) da bi simulirao visoke tonove i kao takav je backward kompatbilan sa plejerima koji podržavaju samo LC-AAC profil. Takvi plejeri puštaju samo ovaj LC-AAC deo čiji je samplerate 22,05kHz i lowpass-ovan na 11kHz.
Sa druge strane, direkna kompresija u LC-AAC profil zadržava većinu originalnih frekvencija iznad 11kHz. Ne vrši se nikakva interpolacija i nagađanje.
_________________________________________________________________________________

prijateljv je napisao:SSIM i PSNR vrednosti za odredjivanje kvaliteta sam prvi put video na tvom blogu.Koliko sam razumeo ove vrednosti ce biti podrazumevane (vidljive)ako se cekiraju u opcijama x264 i odabere odgovarajuci tuning.Da li ce se posle prikazivati (biti vidljive) u media info ili kako vec? E sada,ovo vazi samo za materijal koji ce biti konvertovan.Kako da znamo SSIM i PSNR vrednosti za izvorni fajl,i kako znati da su dobijene test vrednosti optimalne,to jest,da smo sa odredjenim podesavanjem(presetom)"izvukli" maksimum iz nekog filma.
Da li bi se analizom screena-(slike)- iz izvornog i konvertovanog filma sa nekom metodom(alatom)mogao uporediti kvalitet i da li uopste ovako nesto postoji? Jer,nekada u testiranju,pri (+ -)promeni bitrate za,primera radi:20.30 pa i vise Kbps,tesko da se "od oka"gledanjem filma moze uociti razlika u kvalitetu...

SSIM i PSNR neće biti vidljive u MediaInfo logu. Takođe, ne postoji SSIM/PSNR ulaznog i SSIM/PSNR izlaznog fajla. SSIM i PSNR su mere koje pokazuju razliku između ulaznog i izlaznog fajla. Veći SSIM znači veći kvalitet. Veći PSNR znači veći kvalitet. Tačnije, obe označavaju veću sličnost ulaznog i izlaznog fajla. Međutim, SSIM i PSNR mere sličnosti na različit način pa često, kada porediš različite opcije, dešava se da jedna mera raste a druga opada.
One se koriste kao objektivne mere kvaliteta. Ali su prilično loše jer ne reprezentuju dobro ljudski vizuelni sistem. Kao takve, ne koriste se za određivanje kvaliteta onih opcija kod x264 enkodera koje se odnose na psihovizuelne optimizacije, PsyRD, PsyTrellis i Trellis. Ove psihovizuelne optimizacije poboljšavaju vizuelni kvalitet ali drastično umanjuju SSIM i PSNR vrednosti.
Primera radi, suptilan Film Grain može mnogo da poboljša vizuelni doživljaj slike jer slika deluje detaljnije i oštrije ali će zato SSIM i PSNR vrednosti drastično opasti jer sam Film Grain remeti sličnost sa originalom.
Reče da si za SSIM i PSNR saznao čitajući test na mom blogu. Ako malo obratiš pažnju, primetićeš da sam korsitio opciju --tune ssim i da sam testirao opcije koje ne podpadaju pod psy optimizacije. Razlog je što --tune ssim, kao i --tune psnr isključuju psy optimizacije kod x264 enkodera.
SSIM i PSNR možeš koristiti za test pojedinih opcija kao što su promena bitrejta, promena broja B frejmova ili referentnih frejmova, naročito kada su te promene male pa se ne mogu videti/proceniti golim okom.
Ali, NIKAKO ih nemoj koristiti za prilikom finalne kompresije filmova (mislim na --tune ssim i --tune psnr). Vizuelno će slika uvek izgledati bolje uz, recimo, --tune film. A sa druge strane, samo merenje ssim i psnr vrednosti (--ssim, --psnr) bez --tune ssim i --tune psnr nema smisla jer će, kao što sam već rekao, ove vrednosti uvek biti niže.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: MeGUI Converter

Postod prijateljv » 31.05.2012 23:07

Kako sam do sada radio sa (simple)kratkim probnim iseccima,nisam obracao paznju na duzinu(vreme uvlacenja) dekodiranje(renderovanje)kao i konvertovanje samog AAC tona.Za ceo film,kada je(po defaultu)-Nic Decoder-(1)-na slici:

Slika

Vreme uvlacenja fajla,pre nego sto pocne konvertovanje,je 10 i vise minuta-(2).? Probao sam vise formata kao i single,izvucen samo audio,takodje u raznim formatima-ista situacija...
U ovom primeru,(posle tih 10min.)kada pocne,duzina trajanja samog AAC konvertovanja(bez obzira na preset i podesavanje) je 15-20min,kao na slici-(3):

Slika

Kada za:Preferred Decoder-postavim:Direct Show,kao na slici-(4):

Slika

MeGUI odmah uvuce film i pocinje konvertovanje.Ali,tada je vidljivo smanjena brzina-(5)-i sam proces AAC konvertovanja traje 60,pa nekada i znatno vise vremena.Sa ovom kombinacijom,prikazuje se Haali Splitter ikona u system tray, sto sam pominjao u uvodu teme.Pojavi se tu nekada i FFdShow audio i video dekoder ikona,u zavisnosti sta tweak-ujem.
Neko moje razmisljanje: sa ovim podesavanjem,Haali Splitter odlicno odradjuje da MeGUI brzo uvuce film,ali u tom slucaju,izbor:Direct Show dekodera usporava konvertovanje,za razliku kada je podrazumevani:Nic-decoder,kada se konvertovanje obavlja daleko brze.
Napominjem da,primera radi,Subtitle Workshop(2.51)odlicno "uzima" Haali Splitter i FFdShow video i audio decoder za rad,kao i Gom player i sl..Takodje,sa slicnim programima(TX264,FFCoder)se sa potpuno istim filmovima i Nero podesavanjem,ovo AAC konvertovanje tona obavlja se bez problema.
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: MeGUI Converter

Postod Ilidan » 01.06.2012 2:02

Jedino što mi pada na pamet je da MeGUI ne otvara audio sa NicAudio već sa FFAudioSource a to znači indeksiranje fajla. Druga opcija je da zbog svojih potreba prvo kreira privremeni WAV fajl.
Pogledaj u logu sadržaj Avisynth skripte.
Slika
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50
Sledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 10 gostiju