Usled sve vise bag-ova i visemesecno cekanje stabilne verzije,resio sam da batalim XMedia Recode.Ne znam zbog cega je to tako,ali imam utisak da konstruktori ovog, (nekada odlicnog)konvertera jednostavno nece,ne zele ili sta vec,da izbace stabilnu,upotrebljivu verziju.Vec sam nailazio na slicne aplikacije,tako da ovo nije nista novo...Dalji izbor je bio:TX264,ali sam ipak odabrao MeGUI koji ima veliku podrsku uz svakodnevnu diskusiju na dosta foruma. Ako izuzmemo direktno cmd konvertovanje,po mome misljenju,MeGUI je verovatno najkompleksniji konverter sa(GUI)grafickim okruzenjem. Merilo mi nije bilo sto su sve aplikacije programa(free)besplatne,i naravno,bazirao sam se na aktuelno MKV(x264)konvertovanje.
Sto se tice nasih foruma,postoje slicne,ali uglavnom dosta stare(da ne kazem "bajate")teme za MeGUI. Najsveziji(konkretan-upotrebljiv) tutorijal koji sam pronasao je naseg(korisnika)kolege "Ilidan" koji ovom prilikom pohvaljujem (iz 2009-10god.).Kako je uglavnom vecina aplikacija MeGUI dozivela velike promene,upotreba programa se u dosta bitnih stvari razlikuje.Ja cu postaviti par mojih trenutno aktuelnih pitanja,a korisnici koji koriste duze MeGUI,i imaju dobru volju i slobodnog vremena,mozda nije lose,neki tutorijal.Mislim da je "Video Majstor" forum pravo mesto za to.Pocetnici koji bi odlucili da koriste ovaj odlican program,tesko da ce se snaci bez nekog detaljnijeg,trenutno-aktuelnog uputstva.
Da odmah razjasnim:ima strani forum(da ga ne reklamiram) gde se sve ovo u detalje,svakodnevno dopunjuje novim postovima,i verovatno postoji resenje za svaki problem vezan za MeGUI i sl.Odgovore cesto daju programeri i konstruktori samog programa i sve je to OK.Pomenute teme nekada sadrze i vise stotina postova,pa je cesto, nemoguce pronaci konkretan odgovor.Opet,ko ima "viska" slobodnog vremena,moze postaviti pitanje i upustiti se u diskusiju koja nekada zna da potraje...Verovatno se tamo ne praktikuju jedinsvena uputstava sa slikama,kakva vidjamo na nase forume.
_________________________________________________________________________________
U osnovnom podesavanju:Encoder settings-vise nema izbor preseta-konkretno:DXVA Balanced Profil-koji koristi graficku karticu za dekodiranje i rasterecuje cpu.Sada postoji samo osnovni x264 profil,kao na slici:
Zasto je to izostavljeno u novim verzijama MeGUI?Koliko sam shvatio,sada se u daljoj:Configuraciji-x264-nesto slicno postize...Sto se tice samog izbora H264 dekodera, i tu su misljenja i saveti podeljeni.Sta odabrati(tweak-ovati):Haali Matroska,Microsoft,FFdShow,DivX...?
Sledeca stavka:DG Indexer sa izborom opcija u zavisnosti od izvornog formata,u staroj verziji MeGUI,oznacen pod:(1)na slici:
U novoj verziji je to samo:File Indexer-bez izbora opcija,oznacen-(2).U otvorenom prozoru je uvek cekiran i aktivan samo:FFMCIndex.U osnovna podesavanja postoji-DG Index Tools i cekiranje:Enable DG Index NV,ali tada MeGUI ne cekira izvorni fajl niti dalje nastavlja da radi.Ja sam uglavnom radio sa AVI,MP4 i MKV fajlovima. Napominjem da i ovako,bez izbora,MeGUI dobro cekira pomenuti materijal i kreira:FFINDEX file.
Kreiranje AVS skripte neophodne za rad MeGUI:
Ja uglavnom radim(MKV.x264)cisto konverovanje uz resize ako je rezolucija veca od 720x...Po defaultu je: Lanczos(Sharp)-resize filter,koji i ja koristim.Ovako izgleda jedna od kreiranih AVS skripti:
_________________________________________________________________________________
LoadPlugin("D:\Aplikacije\MeGUI\tools\ffms\ffms2.dll")
FFVideoSource("D:\1.The Sorcerers Stone (2001)\Sorcerers Stone.mkv", threads=1)
#deinterlace
#crop
LanczosResize(632,272) # Lanczos (Sharp)
#denoise
Kako je izvorna 840x352 otuda i ova"cudna"rezolucija jer sam cekirao:Suggest Resolution(mod16).Ipak je ovo samo proba.Sam izlazni fajl je solidnog kvaliteta.Da li je dobar izbor filtera i da li je potrebno upotrebiti jos neki?
Sve ovo je moglo bez uvoda i slika ali smatram da je tema ovako interesantija korisnicima koji nameravaju ili su skoro poceli da koriste ovaj program.
Kako MeGUI ima vise rezima(nacina)rada,u jednom nastavku cu okaciti metod koji ja koristim(sa dodatnim pitanjima)uz naravno Vase eventualne sugestije ili preporuke za neki drugi metod itd,pozz...