obrada video materijala

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

obrada video materijala

Postod sasa » 27.11.2012 18:13

Evo mene opet, problem sa narezivanjem DVD-a sam rešio uz vašu pomoć. Pošto radim neku malu obradu video zapisa u Neru kada sve završim gubim na kvalitetu slike u odnosu na sirovi materijal, još da napomenem da mi je materijal u MOV formatu pa ga pre toga konvertujem u mpeg 2 da bi ga Nero prepoznao. Naravno i posle konverzije sam probao i materijal je ok ali posle obrade u Neru nije mi slika savršena. Razlog što možda tražim dlaku u jajetu je što snimam u hd rezoluciji. Interesuje me da li je moguće sačuvati kvalitet kada se video obradjuje (tu mislim na malo teksta i prelaza) prvrnstveno u Neru jer je vrlo prost za rad. Unapred hvala.
sasa
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  01.11.2012 17:14

Re: obrada video materijala

Postod Video Majstor » 02.12.2012 6:33

Nero je širok pojam jer je Nero paket veliki. U kojem tačno programu radiš i napiši šta ti je bilo ponuđeno od izlaznih formata da biraš kada si radio tu konverziju? Koliko uopšte ima slobde i podešavanja oko izlaznog formata. Ako ima onda možemo da pomognemo oko podešavanja.

Inače, Nero je jedna od nekoliko kompanija koja razvija video enkodere tako da njihovi proizvodi tog tipa ne bi smeli da imaju loš kvalitet slike.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: obrada video materijala

Postod sasa » 05.12.2012 19:58

Kao prvo radim u Nero 9 tj. idem na opciju create and edit a posle make movie. Sve je ok ali materijal koji je sniman u MOV formatu moram da konvertujem u MPEG 2 da bi ga Nero prepoznao. Posle obrade exportujem ga u isto MPEG 2 formatu ali snimak nije savršen kao u MOV formatu tj. i kada ga konvertujem u MPEG 2. Nero mi od opcija nudi za export MPEG 1, MPEG 2, AVI, NERO DIGITAL, NERO DIGITAL AVC, AVC, WMV formatu u profilu DVD Video compatible. Od profila imam i SCVD compatible HDV HD1, HDV HD2 (1080i), HDTV 1080i, Blue ray compatible. U svakom od ovih formata ima opciju configuracije.
sasa
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  01.11.2012 17:14

Re: obrada video materijala

Postod Video Majstor » 07.12.2012 23:41

sniman u MOV formatu moram da konvertujem u MPEG 2 da bi ga Nero prepoznao. Posle obrade exportujem ga u isto MPEG 2 formatu ali snimak nije savršen kao u MOV formatu
E ovde mora da dođe do gubitka. Pri svakoj konverziji mora bar malo da se izgubi. Na dve pogotovo. Sad ne znam koliko je pošto nisam video materijal ali mora da bdue bar malo lošije.

Nero mi od opcija nudi za export MPEG 1, MPEG 2, AVI, NERO DIGITAL, NERO DIGITAL AVC, AVC, WMV formatu u profilu DVD Video compatible. Od profila imam i SCVD compatible HDV HD1, HDV HD2 (1080i), HDTV 1080i, Blue ray compatible. U svakom od ovih formata ima opciju configuracije.
Ako ti treba video u formatu MPEG-2 onda napravi screenshoot podešavanja za MPEG-2 ili popiši šta nudi od opcija pa ću da ti kažem.
...Moguće je na primer i da je bitrate premali. Bez obzira na podešavanja sa većim bitrateom se uvek dobija bolji kvalitet slike.

---
A inače, rekao si samo da eksportuješ u MPEG-2. Za koju namenu ti treba video?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: obrada video materijala

Postod sasa » 12.12.2012 17:38

Meni treba mpeg 2 format zbog gledanja na kucnom DVD-u. Naime imam dečiju igraonicu pa snimam clipove sa rodjendana. A da bi sve bilo kao mali film obradjujem ga tj. malo prelaza i teksta i naravno to dajem slavljeniku. Sada sam podigao bit rate na 8000 pa ću videti. Ako imate neki drugi predlog tj. koji program da koristim za obradu videa a da nije Nero pa da probam sa izvornim materijalom tj. MOV formatom da nevršim prethodnu konverziju u mpeg 2 predložite.
sasa
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  01.11.2012 17:14

Re: obrada video materijala

Postod Goja » 14.12.2012 12:21

Moja topla preporuka je poverdirector devetka ili desetka
bez problema učitava mov fajl lagan je za rad ,ima pregršt trikova ,slova (i rođendanskih) efekata i slično.Kad završiš sa obradom naredišmu da ti sve spakuje u mpg ili direktno narezuješ dvd sa menijem ili bez njega.
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: obrada video materijala

Postod sasa » 15.12.2012 18:35

Hvala i ja sam u medjuvremenu skinuo powerdirektor 11 trial verziju i mislim da je to to što mi treba. Reci mi ako znaš gde mogu kupiti original program (pretpostavljam da su onda efekti full). Pozdrav
sasa
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  01.11.2012 17:14

Re: obrada video materijala

Postod Goja » 16.12.2012 12:14

Power director 11 je prilično zahtevan za mašinu sa kojom radiš.Mislim da će devetka završiti posao bez problema.Što se kupovine tiče nisam siguran ali preko torrenta skidaš ful verziju bez problema.
srećno
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: obrada video materijala

Postod nescom7 » 02.02.2013 13:28

Da ne otvaram novu temu, pošto naslov ove odgovara mojim interesovanjima. Interesuje me uz pomoć kog programa i na koji način može da se lik iz jednog videa namontira u drugi , kao na primeru sledećeg videa http://www.youtube.com/watch?v=bIbgw03tosA Napomenuo bih da nisam profesionalac i da se montažom videa bavim iz ljubavi i hobija, u čemu mi Vaš sajt od velkike koristi. Pozdrav.
nescom7
Novi član
 
Postova:  1
Pridružio se:  02.02.2013 13:17

Re: obrada video materijala

Postod Video Majstor » 12.02.2013 1:18

Dobrodošao! :drinks:

Takve stavri spadaju u najveća dostignuća video montaže ili drugim rečima, stvari koje je najteže postići. Tako da to jednostavvno nije lako i u najmanju ruku je zasebna priča koja zaslužuje posebnu temu. Pokušaću za nekoliko dana da ove postove premestim u posebnu temu.

A sad evo par reči o tome kako to može da se radi:
To se može pokušati uraditi sa programima Adobe After Effects (program u kojem se radi "composting" što je nešto otprilike najbliže onom što mnogi ljudi nazivaju "foto montaža") i Adobe Photoshop Extended (prosta verzija ne može da otvara video). A zavisno od toga koliko je taj video isečak komplikovan i koliko se potrudite, to ćete uraditi sa manje ili više uspeha.

Najpre treba pokušati to da uradite sa fotografijom (slikom) pa tek onda sa videom.

Postupak je otprilike ovakav:
1) Na prvi i treći layer (sloj) postavite sliku u koju želite da ubacite "tog lika". Dakle kopija cele slike da bude i na prvom i trećem layeru.
2) Na prvom layeru obrišite sve ono što ste sigurni da ne bi trebalo da se nađe ispred tog lika.
3) Na drugom layeru postavite sliku gde se nalazi lik koji treba biti ubačen u prvu sliku.
4) Na tom drugom layeru obrišite sa slike sve osim tog lika.
5) Sada biste trebali već da dobijete rezultat koji ste tražili. Zavisno od toga koliko ste bili precizni u koraku 2 i 4, toliko će rezultat biti blizu nekog kvalitetnog rezultata.
6) Dalja poboljšavanje se svode na
- ujednačavanje boja na sva tri layera,
- ujedanačavanje oštrine na sva tri layera,
- ujednačavanje graina (zrnatosti) na sva tri layera,
- omekšavanja bridova na drugom i trećem layeru.

...
Da biste to isto postigli na video snimku, u programu Photoshop Extended postupak je isti ali se ponavalja brisanje za svaki frejm vide o snimka. A za program Adobe After Effects ne znam tačno postupak. Ako neko zna bilo bi fino da napiše ukratko.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron