Scenario za animirani film.

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Scenario za animirani film.

Postod igorbb2222 » 11.07.2020 19:04

Opet ja drugari.
Zeleo sam da pitam u vezi pisanja scenarija za animirane filmove.
Pretpostavljam da se isto pise kao i za film, zar ne?

Sve sto se vidi i sve sto se cuje?
E sad. Taj neki opis likova. Kako se to radi?
Da li uz scenarijo ide i poseban crtez sa izgledom i opisom likova?

I kome se obratiti za realizaciju projekta? Pixaru mozda?
Kako im privuci paznju?
igorbb2222
 

Re: Scenario za animirani film.

Postod Movie fan » 29.07.2020 22:47

Scenario za animirani film se pise kao i za bilo sta drugo manje-vise.
Posle tek ti treba storyboard umetnik koji ce sve to da nacrta. Za pixar su ti sanse jako, jako male. Tamo tesko upadaju novi pisci. Probaj da nadjes mozda neke domace firme koje se bave ovim, ukoliko na Balkanu uopste ima takvih.
Movie fan
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  30.04.2018 21:34

Re: Scenario za animirani film.

Postod Video Majstor » 11.08.2020 19:25

Pozdrav,

Probaj da nadjes mozda neke domace firme koje se bave ovim, ukoliko na Balkanu uopste ima takvih.

Postoje. Na primer animirani film Film Noir (2007) je radjen u Beogradu.
https://www.imdb.com/title/tt0970933/
http://www.filmnoirthemovie.com/Imali su i školu animiranog filma u Beogradu. Sad ne mogu da im nadjem sajt ali ovo je jedan od glavnih ljudi: https://rs.linkedin.com/in/risto-topaloski-8a438918

I kome se obratiti za realizaciju projekta? Pixaru mozda?
Kako im privuci paznju?
Ako dodje do toga da imas zavrsen scenario, obrati se gore pomenutom za savet oko prodaje. Medjutim nema mnogo svrhe raspitivati se o prodaji necega sto nije gotovo. To je čak i neozbiljno sve dok osoba nema bar jedan potpun ozavršen i spreman scenario.
Kvalitetan i zanimljiv proizvod uvek ima kupca. A ako kvaliteta nema, ne pomaze mnogo privlacenje paznje.

E sad. Taj neki opis likova. Kako se to radi?
Jedna od suštinskih razlika izmedju prostog i crtanog/animiranog filmna je u tome što crtani likovi nemaju fizička ograničenja ljudskog lica i tela, pa mogu da izraze mnogo veći broj emocija i mnogo većeg intenziteta da budu. To se u crtaćima obilato koristi i likovi veoma pokazuju emocije. Razlog zašto se neki režiseri odluče za animirani film da bi mogli da se bave nekim prikazom emocija koje su nemoguće ili nepraktične sa živim glumcima.
Dakle ako se već pravi crtać onda bi trebao da bude prepun emocija. Dakle, ono što može da bude savet za tebe je da pri opisu scena se setiš da opisuješ njihove izraze lica i emotivna stanja.

Da li uz scenarijo ide i poseban crtez sa izgledom i opisom likova?
Ne. Scenario je samo scenario. Ali tokom snimanja filma se obično izradjuje i storiboard i druga dokumenta koja ne mora scenarista da pravi. Za crtaće se praktično uvek pravi storyboard da bi doneli odluke i znali štta da crtaju pošto je potrebna ogromna kličina posla i ne mogu da priušte da slučajno nacrtaju nešto što nisu hteli pa da moraju ponovo.

Sve sto se vidi i sve sto se cuje?
E sad. Taj neki opis likova. Kako se to radi?
Smisli neku scenu, i opiši svojim rečima. Pa ćemo ti predložiti kako se to pravilno piše u scenariju.

Ti u stvari uvek možeš da pišeš scenario na svoj način samo što će to da bude tvoja privatna radna verzija. Pa kad bude gotvo da ga onda preradiš iznova prema pravilima u "propisan" scenario, ako ti je tako lakše. Svakako je najveći problem smisliti i razraditi priču i to nema pravila kako se radi. Tek kad je ta priča razradjena možeš da je pretvaraš u scenario. A nekome je opet lakše da od samog početka sve piše kao propisan scenario... U svakom slučaju, ono što drugima predstavljaš kao "scenario" to mora da bude pravi "propisan" scenario. Filmadžije u momentu čitanja scenarija ne zanima kako je scenario nastao već kakav je.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 7 gostiju