Ako na primer želite da date novac u dobrotvorne svrhe i uplatite ga nekoj humanitarnoj organizaciji, samo oko trećina tog novca zaista dolazi do kranjih osoba kojima pomoć treba. A onaj najveći deo novca se troši na konstantne marketingške kampanje, plate zaposlenih u tim organizacijama, troškove otpremanja pomoći, birokratije itd. Ne znamo koliko su pošteni ni da li je zaista odgovarajući deo pomoći stigao tamo gde je trebao. Da ne spominjemo skandale gde su u pojedinim akcijama kompletni iznosi nestali ili nemoralno potrošeni.
Kod onih dobrotvornih akcije gde se pomoć sakuplja slanjem SMS poruka, mislim da tu stvari dodatno stoje još malo lošije jer se inače visoke provizije u tim sistemima mobilne telefonije i same naplate poruka, izuzev u slučaju ako se telekomunikaciona kompanije odrekne zarade u dobrotvorne svrhe (ali da li to zaista urade, ne znamo).
Šta ja preporučujem?
Krajnji cilj dobročinstva bi trebao da bude pomaganje ugroženih lica a ne pomaganje organizacija i osoba koja rade u humanitarnim organizacijama (bez obzira da li su humani ili nepošteni) i posrednika i parazita.
Dakle ako je cilj pomoći nekome kome pomoć treba to možete direktno da uradite bez ikakvih posrednika i parazita. Pomozite konkretnoj osobu od krvi i mesa za koju saznate ili koju odaberete. Svaka osoba kojoj ste poželeli da pomognete ima ime i prezime i iz telefonskog imenika možete da saznate broj telefona. Nazovete i pitate za broj tekućeg računa i uplatite direktno iznos koji želite. I sama osoba koja prima pomoć će se bolje osećati kad zna da je se neko setio

Inače, kod uplate na žiro-račun (ili tekući račun), na primer u pošti, provizija je možda oko 0,5%. Sve ostalo, skoro kompletan iznos, odlazi na račun osobe kojoj ste želeli da poklonite.
p.s.
Ja sam počeo da razmišljam o ovome čitajući knjigu "Otkačena Ekonomija" (Freaconomics), koja je inače izuzetno zanimljiva. U toj knjizi se između ostalog pominje primer jedne dobrotvorne akcije u kojoj su omogućili da dobrotvor odabere jedno konkretno ugroženo dete i da novac koji uplaćuje ide direktno njemu. A zauzvrat dobija povratne informacije i ostaje u komunikaciji i prati život tog deteta, i da može i da vidi koliko je njegova pomoć zaista uticala... Nije potrebno pominjati da su dobrotvori u toj akciji se zaista osećali zadovoljnije i moralno spokojnije znajući tačno gde su dali novac i kakav je efekat imao.
Sličan primer ima i u filmu About Schmidt (2002)
p.p.s.
Na ovom sajtu će uskoro biti uvedena mogućnost donacija (crowdfunding). To nema veze sa ovim ali me je eto razmišljanje o tome navelo da i ovo mišljenje objavim.