Dokumentarac o starim slovenima

Radovi, Predstavljanja, Portfolio, Komentarisanje...

Moderatori: Video Majstor, djyova

Opis foruma
Na hiljadu ljudi ima najmanje jedan koji se zanima za Filmmaking. To znači da samo u Srbiji ima najmanje deset hiljada filmmakera ili onih koji žele da to postanu. Na žalost, do sada je bilo tako da se medjusobno jedva i poznaju. Saradnje veoma malo. Pokazivanja svojih radova javnosti, još manje.
Verovatno najveći problem je bio to što skoro uvek čitav filmmaking proces obavlja samo jedna osoba. Pošto niko nije savršen i talentovan za sve i radovi su patili od nedostataka u nekim aspektima.
Jedan od ciljeva ovog foruma je da to promenimo nabolje. Da bude pogodno mesto okupljanja domaćih filmmakera.

Za filmmakere i sve koji žele da vide njihove radove smo osmislili ovaj forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi" gde možete prikazati javnosti vaše radove, predstaviti se, prikazati svoje sposobnosti i saznati za druge filmmakere. Nadamo se da će, pored upoznavanja, vremenom doći do saradnji, okupljanja ekipa, timova, sve većeg broja radova i sve većeg kvaliteta.

Svim filmmakerima želimo mnogo uspeha!

Dokumentarac o starim slovenima

Postod dreadknight » 20.02.2011 15:20

Zdravo svima, moje ime je Nikola Milosevic. Autor sam dva dokumentarna filma o starim Slovenima, za koje sam radio i montazu, obradu zvuka, odnosno vecinu stvari koje je trebalo uraditi.

Prva epizoda nosi ime ,,Stari Sloveni - istorija i tradicija" i govori o istoriji Slovena, počev od njihove prapostojbine, preko prvih država i migracija, kao i o tradiciji i običajima koji su sačuvana do danas poput Slave, običaja vezanih za kult predaka, Božić i Badnji dan. Trajanje je 46 minuta.
Distributer TV prava je Delta Video.
Trailer:Druga epizoda koja nosi ime ,,Stari Sloveni - verovanja i običaji'', govori o mitologiji Slovena, njihovim božanstvima i raznim običajima koji su vezani za bažanstva i mitska bića, kao i o narodnoj religiji Srba, mitskim bićima Srba koja vode poreklo iz staroslovenske mitologije, kao i o mnogim verovanjima kako se od tih mitskih bića može zaštiti. Trajanje je 47 minuta. Takodje distributer TV prava je Delta Video.
Trailer:Takođe vise o filmu mozete procitati na sledecoj stranici:
http://www.starisloveni.com/Film.html

A ukoliko vas interesuje zivot i mitologija Slovena, na ovoj stranici mozete naci sve sto vas interesuje. Inace i nje sam koautor.
dreadknight
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  20.02.2011 15:08

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod Video Majstor » 20.02.2011 22:22

Dobrodošao! :drinks:

Dokumentarci su vam jako zanimljivi i profesionalno urađeni! Odličan izbor pozadinske muzike, fonta i dizajn raznih elemenata koji se pojavljuju na ekranu. :good:

Za sada sam gledao samo ove trejllere ali jako lepo su mi držali pažnju i interesanti su. Inače volim istoriju ali najmanje od svega me je zanimala istorija slovena i balkanskih naroda. Medjutim zahvaljujuci nekim stripovima iz politikinog zabavnika i sada ovom vasem dokumentarcu, vidim da to moze biti interesantno kad se predstavi dovoljno zivo i na odgovarajuci nacin sa dovoljno detalja.

Ideje za dalje:
Na temu istorije naših naroda najviše sam gledao i čitao o narodnim verovanjima i legendama. Vampiri, veštice, vile... U ovom drugom trejleru sam očekivao da će biti i toga ali čini mi se da se epizoda više bavi nekim još starijim mitovima. Pa ako već niste eto ideje za neku od epizoda ili potpuno novi dokumentarac.

Ja sam gledao jako mnogo filmova ali samo u dva se vampiri povezuju sa srbijom. U jednoj epizodi serije Dosije-X (X Files) je spomenuto da priče o vampirima potiču iz Srbije. I takodje se nešto malo spomenulo u jednom filmu o Drakuli. Dakle dokumentarac o poreklu priča i legendi o vampirima bi sigurno bio interesantan i za domaće a i za strane gledaoce jer je to danas popularna filmska tema u većem delu sveta. Uz profi izradu i dodatni prevod na engleski verujem da biste imali kupaca i iz inostranstva.

Distributer TV prava je Delta Video.

Čestitam što ste našli distributera! U svakom slučaju obavili ste veliki korak. Ako se dobro sećam mislim da smo se mi čuli još dok ste se raspitivali o mogućnostima prodaje...
Gladaću što pre da izdvojim jednu rubriku na forumu o samom trgovanju autorskim pravima, distriibuterima, cenama i tako tome. Da bude od pomoći i autorima i televizijama. Već radim na nekim tekstovima na sajtu o tome. Biće uskoro...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod dreadknight » 23.02.2011 18:15

Hvala na komentaru VideoMajstore. Sto se tice komentara za dalje, neki delovi toga su vec obradjeni u ovim filmovima, medjutim ipak u trailer nije stalo. Traileri traju po 3 i po minuta a filmovi po 45 minuta. Tako da ima reci i o tome da neki autori smatraju da je rec vampir srpskog porekla i da je stigla na zapad pocetkom 1730tih, kada je austougarska vladala srbijom i kada je doslo do epidemije vampirenja i skrnavljenja grobova, probadanjem kocem i sl. Poslate su neke ekspedicije i 1732. godine stizu ti izvestaji do akademija u Becu i Berlinu i to se navodno smatra prvim pominjanjem Vampira na zapadu. Druga epizoda je koncipirana tako da pola nje se bavi bogovima starih slovena, dok druga polovina se bavi mitoloskim bicima. A da je moglo vise da se kaze... moglo je... cak sam imao i materijala... medjutim prvo je postojao neki dogovor sa jednom malom tv, da ce finansirati izradu 2 epizode od po 30 minuta... medjutim na kraju je smenjen urednik i nista od toga nije bilo, a i on je nesto to zapravo muvao... otvarao neku po meni fantomsku produkciju... preko koje bi to islo... pa sam zapravo to uradio bez ikakvih tih finansija, produzio malo i ponudio Delta Video. Jako dobro bi dosli odredjeni tekstovi vezani za autorska prava na sajtu, ugovorima sa produkcijama, o tome kako proceniti sta je isplatljivo, sta ne... Da sam ja to imao pre godinu dana... verovatno bih u nekim stvarima drugacije postupio. A sigurno ima mnogo mladih autora, koji mozda nisu bili pazljivi pa su zeznuti na ovaj ili onaj nacin ili nisu uspeli da naplate svoj rad.
dreadknight
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  20.02.2011 15:08

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod Video Majstor » 27.02.2011 8:58

Jako dobro bi dosli odredjeni tekstovi vezani za autorska prava na sajtu, ugovorima sa produkcijama, o tome kako proceniti sta je isplatljivo, sta ne... Da sam ja to imao pre godinu dana... verovatno bih u nekim stvarima drugacije postupio. A sigurno ima mnogo mladih autora, koji mozda nisu bili pazljivi pa su zeznuti na ovaj ili onaj nacin ili nisu uspeli da naplate svoj rad.

Naravno. Polako završavam jedan od tih tekstova pa će biti nadam se za koji dan. Ide malo sporo jer baš nisam navikao na takav tip tekstova.

Rado bih čuo više detalja o vašim iskustvima.


---
Evo vam jedna ideja za budući dokumentarac:

Stranci su napravili atraktivnu epizodu jedna emisije o petrovaradinskoj tvrđavi
viewtopic.php?f=9&t=807

Mnogo je zanimljiva ta tvrđava ali mi jako malo znamo o njoj. Ja sam čak živeo u novom Sadu nekoliko godina i bio sto puta na tvrđavi pa opet ne znam skoro ništa. Šteta je da neke zanimljivosti saznajemo iz stranih emisija a tvrđaav je u sred Novog Sada. Bilo bi lepo da u vašem stilu napravite dokumentarac o toj tvrđavi. Sve je zanimljivo. Ko je gradio i koliko dugo. ko je to osmislio, arhitekte, generali??? koliko je velika? Prikazati neke planove i crteže kako je nekad izgledala. Prikazati sadašnje snimke. Naročito su zanimljivi snimci podzemnih hodnika jer je retk oko to imao prilike da vidi. pa priče istoričara, arheologa, kustosa muzeja... Pa glasine o paranormalnim pojavama...

Veruem da može nešto jako zanimljivo da se napravi a da ne bude zahtevnije od ovih dokumentaraca koje ste već radili.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod Video Majstor » 19.12.2011 5:18

Jako dobro bi dosli odredjeni tekstovi vezani za autorska prava na sajtu, ugovorima sa produkcijama, o tome kako proceniti sta je isplatljivo, sta ne... Da sam ja to imao pre godinu dana... verovatno bih u nekim stvarima drugacije postupio. A sigurno ima mnogo mladih autora, koji mozda nisu bili pazljivi pa su zeznuti na ovaj ili onaj nacin ili nisu uspeli da naplate svoj rad.


Evo prvi i najglavniji od tih tekstova sam konačno završio i postavio na sajt:
http://www.videomajstor.com/blog-autorska-prava
:clapping: :bb:

...još tu ima da se dodaje ali za početak je dovoljno.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod felino » 06.01.2012 20:51

I meni se sviđa to što su stari Sloveni izabrani za temu ova dva dokumentarca. Rado bih ga pogledao u celini. Čestitam autoru i ekipi na trudu. Hteo bih da ukažem na greške koje sam uočio, načinjene pri radu sa tonom jer to, nadam se, možda može koristiti nekome u radu.

Ono što bi svakako trebalo popraviti kao najveći problem, javlja se u trenucima kada se čuje glas naratorke. Naime, glas je u tzv. kontra-fazi. Snimak glasa na jednom kanalu stereo snimka je fazno pomeren u odnosu na drugi kanal za 180 stepeni. kada sam ga čuo, prvo sam pomislio da je neko preterao sa upotrebom tzv. ''stereo widener''-a gde se radi dobijanja šire stereo slike sa svakog kanala uzima deo signala kome se obrne faza i doda drugom kanalu a kada se pretera dobije se ''rupa'' u sredini. Međutim, skroz su u kontra-fazi. To se čak i vizuelno da utvrditi korelatorom faze (phase scope) u softveru a čak i prostim zumiranjem prikaza talasnog oblika grafički prikazanog u nekom audio editoru. Naravno, ''mono'' dugme na mikseti ili monitorskom kontroleru može da pomogne u detekciji problema ali u ovom slučaju je toliko očigledno da nema potrebe. Takozvana ''mono kompatibilnost'' je i dalje bitna stvar, ne kao ranije ali opet treba posvetiti pažnju na ''fazni stav'' snimka.

Dotični glas je uz to trebalo i bolje snimiti. Isto se odnosi i na neke stručnjake koji su govorili.

Kod svakog od njih je, radi lakše razumljivosti i kasnijeg lakšeg miksa, trebalo sprovesti makar dinamičku kompresiju signala (bez obzira na to kako je snimljeno) ako ne i frekvencijsku obradu.

Glas naratorke je mestimično izobličen tj. nivo je previsok, bilo u snimanju bilo u miksu.

Po negde je nivo glasa previše tih u odnosu na muziku.

Ne postoji dobra srazmera ''glasnoće'' (trebala bi da bude slična) tj. prosečnog nivoa signala kroz ceo snimak. Recimo, muzika na početku je preglasna u odnosu na ostatak snimka.

Sve me ovo navodi na pomisao da se snimanjem i obradom zvuka nije bavilo stručno lice, bez obzira na tehniku kojom se raspolagalo. Recimo, verovatno je izobličenje kod naratorke nastalo usled želje da se glas pojača pa se u tome preteralo. Da se tom prilikom poznavala makar osnova obrade dinamike snimka (moguće je pojačati prosečan nivo tj. ''glasnoću'' bez povećanja vršne vrednosti signala), do toga ne bi došlo.

Glasa se i inače stavlja u sredinu stereo slike. Neka manja širina da ali ne prevelika, što zbog estetskih razloga, što zbog već pomenute mono kompatibilnosti.

Ništa od ovoga što sam dobronamerno rekao ne utiče na činjenicu da autor zaslužuje najviše pohvale za svoj rad. S moje strane, hvala mu na trudu da osvetli ono što tako malo poznajemo a sve nas se tiče i dotiče.

P.S: Mislim da bi trejler trebao da bude kraći i dinamičniji. Smatram da sadržaj trejlera i naracija ne moraju da budu uzeti striktno samo iz filma već se (po)neki delovi trejlera mogu i namenski snimiti samo za trejler.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Dokumentarac o starim slovenima

Postod videographer » 20.04.2012 19:45

Deluje amaterski. Kao i sto je clan felino naveo za zvuk, montaza zvuka je takodje amaterski.

Drugo ova tema je isuvise ozbiljna da bi je jedan amater radio u komercijalne svrhe.

I poslednje, pohvala za trud, deluje interesantno ovako na forumu.

Btw ovo mi je prvi post, i veoma mi je drago da je neko/admin i realizovao ideju stvaranja srpske video/filmske Internet zajednice.
videographer
Član foruma
 
Postova:  21
Pridružio se:  20.04.2012 19:37

Vrati se na Filmmakeri - predstavljanje i radovi

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron