hvala

compositing je ustvari najvazniji dio, da gledaoc ne primjeti da je od razlicitih komponenti sastavljeno sve, to je trik i znaci da sam uspjesan
sto se tice 3d, moj nacin, a i inace kako sam gledao po mnogim tutorijalima, je da 3d model izrendam u vise passova radi lakse kontrole kad budem radio compositing..znaci, izrendam sebi tzv beauty pass ( bez sjena i ikakvih efekata ), pa samo sjene pass, pa reflekcije pass itd itd itd..kad to sve zavrsim, prebacujem se u after effects (ozbiljno razmisljam da predjem na nuke ili fusion, after me vec pocinje ogranicavati u nekim situacijama, ali me malo strah svih tih silnih noda hehe), uvlacim sve passove i polako radim compositing, ako mi je sjena tamna, imam njen pass sto znaci i kontrolu nad njom, dizem je spustam, mijenjam boju itd, tako i za sve ostalo..na kraju je sve do oka, u mom primjeru, morao sam da pogodim boju tenka da se uklapa sa pozadinom, sum (3d naravno nema nikakav sum sam od sebe), blur itd..tako isto i kod dima, eksplozije, prasine...
*edit: after ne podrzava 3d objekte, znaci samo moze da importuje to kao sliku tj video..2d, ili 2.5d nazalost..
uglavnom, nista strasno samo zahtjeva puno rada i puno vracanja tj popravljanja..nadam se da sam malo pojasnio proces..hvala na podrsci i naravno trudim se i dalje, upravo sam na radu jednog muzickog video spota pa vidjet cemo, bit ce neke potrebe za efektima, postavit cu ga ovdje