Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Video Majstor » 29.01.2011 18:11

Ovo je scenario koji sam napisao 29.04.2010-e.
U pitanju je scenario iskoristiv za kratki film od nekoliko minuta koji ne zahteva budžet ni profesionalne glumce. Poželjno je umeće režisera i nekoga za zvuk.
Žanr: po mom mišljenju čisti Triler.

Naslov: Laka Lova
Naziv na engleskom (ako je za strane gledaoce): Easy Money

Plavim slovima su napisani komentari koji služe da na priemru pokažu preporuke iz vodiča za smišljanje scenarija: http://www.videomajstor.com/filmmaking-scenario


----------SCENARIO----------
(verzija 1.04)


--01--
- Lik šeta ulicom onako opušteno i sporo.
- U početnom delu filma sve dok se ispisuju glavne uloge, naziv filma i ostali tekst, može biti prikazana samo noge glavnog lika kako korača. Ili na neki drugi način da bude prikazana šetnja bez nekog posebnog cilja i značaja.
- Lik prolazi ispred jednog srednje bogatog dvorišta sa visokom ogradom od šipki (ili nekakva slična providna ograda).
- Slučajno skrene pogled i ugleda neki svetao svežanj unutar dvorista jedno 4-5 metara od ograde. Kamera prikaze lice lika kako se radoznalo zagledao i "izoštrava" nešto očima. Zatim se prikaže zumiran prikaz na taj svežanj novčanica. Svežanj kao valjak debeo nekoliko centimetara, kao što kriminalci zamotaju novac u nekim filmovima.
- Kadrovi dok lik primećuje da je to novac trebali bi biti praćena nakim zvučnim efektom koji se pojačava. Da gledaoc oseti da je to važan momenat. Da zvuik dočara nastanak prilike i pojačanje uzbuđenja kako lik postaje sve odlučniji da iskoristi priliku.

--02--
- Lik nastavi svoj spori hod i lagano se osvrne oko sebe da vidi ima li koga na ulici. Prvo malo nalevo za oko 90 stepeni pa onda nadesno malo veci okret (za 180-200 stepeni) da pogleda i iza sebe.
- Kamera prikaže da nema nikoga na ulici. Snimak otprilike u onim pravcima onako kako je on bio pogledao. Tako da prikaže iz njegove perspektive da nema nikoga na ulici.
*** (Sad je već jasno da mu je CILJ da nekako uzme pare.)

- Zatim pogleda na prozore od kuće.
- Prozori svi zatvoreni kao da nema nikoga kod kuće.
- kamera prikazuje kako je okrenuo pogled prema dvorištu a zatim sledeći kadar, kamera se pomera sa prozora na prozor i iz njegove perspektive se vidi da su svi zatvoreni.
- Sve ovo vreme prateća muzika ne bi trebala biti suviše dinamična. Ovi kadrovi i prateća muziuka treba da dočaraju da se lik još nije ni na šta odlučio, ali je blizu toga da se odluči na akciju i teži da ne deluje "čudno" sve dok ne proveri mogućnosti i dok se ne odluči.
*** (Sada je prikazano i da je rešio prvu PREPREKU jer ga niko neće videti dok uzima.)

-Lik se još jednom okreće za 360 stepeni. Završavajući okret hvata se za ogradu i penje.
- Trebalo bi ili da se penje malo spoije ili da je ograda visoka. Tako da se vidi da ne može baš u trenu da je preskoči.

--03--
- Kada je već skoro sišao na drugu stranu u dvorište, kamera na ulici produžuje putem kojim je on trebalo da prođe. Nekoliko koraka dalje prikazuje tablu na kapiji "Čuvaj se psa!". Na tabli treba biti neki opasan pas, doberman ili rotvajler.
- Ova scena sa prikazom table "luvaj se psa" trebala bi biti praćena zvučnim efektom nastanka opasnosti. Jedan primer je da se naglo pojačaju neke jezive trube a zatim da zvuk na neki način ispari. Sada je otkriveno da je lik u opasnosti što je ušapo u dvorište i napetost je nastala. Zvuk bi trebao to da dočara.

--04--
- Lik je prešao ogradu i lagano korača prema novčanicama.
- Kamera sada prikazuje dvorište iz suprotnog pravca (iz unutrašnjosti). Sa druge strane kuće se vidi pas (doberman ili rotvajler).
- Prvi prikaz psa treba biti takav da pas stvarno deluje strašno i opasno. Verovatno je najbolje da bude prikazan od napred izbliza fokusirano na glavu psa. Treba izabrati takav ugao snimka iz kojeg pas izgleda najopasnije...
- Pas korača odlučno prema napred i uzdignutih ušiju. Kreće se prema tom uglu kuće sa kojeg se već može videti lik koji je došao da uzme novac.
- Sad kamera naizmenično prikazuje korake lika i korake psa.
*** (Ovim je prikazana i druga PREPREKA zapleta. Gledaoci će se sad pitati da li će i kako će se spasiti od psa.)
*** Ukoliko bi ovaj scenario poslužio za mini seriju, ovde postoji mogućnosti da piše "kraj prve epizode" ili "nastaviće se". Napeta scena je idealna ako će ovo biti samo epizoda u seriji.

--05--
- Lik je na korak do novčanica. A pas je pred samim uglom kuće i samo na korak da vidi lika koji je recimo 6-7 metara dalje od njega.
- Sada se u dvorištu koje je psu iza ledja začuje neki zvuk. Može na primer da mijaukne mačka ili da se čuje kako je neko ispustio tacnu i razbilo se par časa, tanjira i sl...
- Pas se zbog toga sada odlučno okreće za 180 i kreće nazad dosta brzim korakom.

*** (Sada je rešena i ta PREPREKA sa psom)

--06--
- Lik sa malo saginje i pruža ruku da uzme svežanj novčanica.
- Kamera prikazuje šaku kako hvata svežanj i u istom momentu se naglo začuje kako pod snažnim gasom dolazi neki automobil.
*** (Sada je došla i treća PREPREKA zapleta. Da li će biti uhvaćen na delu u tuđem dvoristu?)

- Crni automobil (po mogućnosti džip) staje pred kapijom ali došao je iz onog smera na ulici tako da nije video lika koji je trenutno pored bočne strane kuce.
- Prikazuje se lice lika. Zinuo, podignute obrve, širom otvorene oči i i pomera zenice na levo pa na desno.
- Lik krece unazad i pripija se nuz zid onako kako to radi neko ko hoće da ostane neprimećen.
- Kamera snima lika sa strane kako gleda prema ulici i diše duboko i uplašeno. Čuje se gašenje motora... Zalupe se vrata od auta... Koraci... Brisanje nogu o otirač... Zvecka ključ dok se otključavaju vrata. Čuju se kućna vrata kako se otvore a zatim zalupe ...i onda tišina.
- Ova scena neizvesnosti verovatno je najboje da bude praćena nekim monotonom neutralnim napetim zvučnim efektom. Nešto poput "pištanja u ušima" ili zvuk izgaranja ili zvuk onih jezivih domorodačkih truba ili nešto slično...
- Sada se prikazuje lik dok je tišina. Još 5-7 sekundi je zamrznut i diše duboko. Zatim lik odahne i pusti ruke sa zida.
- Ova scena može biti potpuno prikazana iz perspektive glavnog lika, bez prikazivanja automobila. Ali je onda potrebna malo veća glumačka veština da bi dočarao koliko se boji.
*** (Sada je rešena i treća PREPREKA.)

--07--
- Lik odmah krene trčati prema ogradi i preskače je.
- Ova scena bežanja treba biti praćena nekom filmskom muzikom koja stvara doživljaj "Brže, Brže!".
- U momentu kad doskoči sa ulicne strane može biti kraj filma. Može biti prikazano kako odlazi u tom pravcu kojim je došao dok se prikazuje "THE END" natpis.
- Radi veće napetosti i akcionog stila ovo prelaženje preko ograde može biti snimljeno tako da se liku vide samo noge od ispod kolena pa da patika.
- Doskok na ulicu takodje može biti prikazan tako da kamera bude recimo 20cm iznad zemlje i da lik doskoči recimo jedan korak ispred kamere. Kamera se ne pomera a kako koračajući noge odlaze iz kadra i ekran se može zacrneti i onda natpis "KRAJ" i "closing credists".

---KRAJ---Mogućnost nastavka
Postoji mogućnost da je pri izlasku iz dvorišta bio neki svedok koji ga je video i da odatle kreću dalje komplikacije za nastavak. Ali sve to može biti izvedeno i bez ikakvog natpisa "nastaviće se".
Na primer u nastavku, na početku drugog dela mafioza u crnom odelu sa crnim naočarama puši cigaru u dvorištu, baci komad hrane psu... a prilazi mu komšija i kaže, "juče je neki klinac iskočio iz tvog dvorista."...

Potrebno za snimanje:
Vodio sam računa da se može snimiti sa budžetom od nula $ i da bude minimum glume. Potreban je samo jedan glumac koji od složenjih zadataka samo treba da oglumi par izraza lica i da odglumi kako je uplašen kraj onog zida. Nema dijalga.
Potrebna je i dozvola od nekog ko ima pogodno dvoriste i psa da se kod njega to snimi. potreban je još jedan npr. statista koji će učestvovati u onoj sceni gde se automobil parkira pred kućom.

Podaci vezani za autorska prava
Ja kao autor sam i vlasnik autorskih prava za ovaj scenario. Ustupam ga besplatno svakom članu foruma koji želi da snimi film prema ovom scenariju. Imam samo jedan uslov da me prethodno kontaktirate i da se u "credits" pomene moje ime kao scenariste o čemu ćemo se još dogovoriti.

Voljan sam da osim scenarijem pomognem sniamnje i na druge načine.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Video Majstor » 29.01.2011 18:16

Naravno, voleo bi da čujem vaše komentare na scenario! :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Video Majstor » 30.01.2011 3:30

Danas sam dobio neke sugestije pa ću da dodam još malo objašnjenja.

Scenario možda nije gotov scenario sa profesionalne tačke gledišta i ako tražite temeljno izrađen i formatizovan scenario prema svim pravilima struke. Ali verujem da je i u sadašnjem obliku iskortiv za filmmakee amatere, naročito one koji su do sada snimali bez scenarija ili su skloni improvizovanju.

Na ovom sajtu bavimo se i amaterskim i profesionalnim filmmakingom i temama za totalne početnike. Ovaj scenario smatrajte da je odgovarajući za srednje ozbiljne amatere.

S vremenom ću završiti i verziju ovog scenarja prema svim pravilima i temeljno. A nadam se da će i u sadašnjem obliku nekom dobro doći.

p.s.
Ako bi se ograničili samo na profesionalne scenarije, plašim se da bi polovina filmmakera amatera odmah potražila neki drugi hobi :D
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Goja » 30.01.2011 9:49

ovako napisano je više nego dovoljno da bi neko snimio kratak film sve je obljasnjeno i dovoljno je jasno.smatram da za amaterski film pa i za neke reklame ovako napisano je odlično.
Negde davno sam pročitao da profesionalni režiseri kad rade neke scene imaju na papiru skicu scena kao strip i za tako neto postoji naziv al eto ja zaboravio :(
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Video Majstor » 30.01.2011 15:03

Negde davno sam pročitao da profesionalni režiseri kad rade neke scene imaju na papiru skicu scena kao strip i za tako neto postoji naziv al eto ja zaboravio

Zove se storyboard (ne znam kako se kaže na srpskom). A postoji i knjiga snimanja.
Na primer režiser filma "Black Hawk Dawn", Ridli Skot, je sam crtao kako će scene izgledati, Ima kao bonus na original DVD-u, zaista fenomenalno.

Ima tu dosta detalja... ali kada sam ja ovo pisao pre godinu dana nisam poznavao nikoga ko je to sve koristio. Mnogi amateri rade bez ikakvog scenarija.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod JunuZ_WTFProdakshn » 21.06.2012 18:58

:D jako fin scenario za jedan triler , jos uz dobru glumu , uglove kamera i naravno najvaznije - dobar Score tj muziku , moze ispasti jako dobar ;D
Kontaktiracu vas u vezi scenarija ;)
Pozz
JunuZ_WTFProdakshn
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  21.06.2012 18:12

Re: Laka Lova (Easy Money) [gotov scenario]

Postod Video Majstor » 23.06.2012 2:54

Hvala! Drago mi je da ti se dopada! :)

Sam po sebi mogao bi da bude jedna scena u nekom velikom filmu a ovako pošto je kratak i relativno jednostavan, može da bude mali triler a može da služi i kao filmmaking vežba snimanja trilera...

Ako budeš blizu odluke da snimaš ovaj film, javi pa ću da pokušam da napravim i knjigu snimanja. A i da bolje formatizujem ovaj tekst scenarija. Mogu i oko pozadinske muzike i zvučnih efekata da pomognem ukoliko nema niko ko se baš bavi zvukom i da zna bolje.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 16 gostiju

cron