Scenario za TV pilot

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Scenario za TV pilot

Postod Movie fan » 11.10.2018 22:18

Napisao sam skoro do kraja scenario prve pizode neimenovane serije. Krimi drama. Interesuje me da li bi neko mogao da pročita taj scenario i predloži mi da li kraj treba da bbude u sadašnjem vremenu ili flešbek (shvatićete kad pročitate)

Ako ste zainteresovani, recite da vam pošaljem na mejl.
Movie fan
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  30.04.2018 21:34

Re: Scenario za TV pilot

Postod Video Majstor » 14.10.2018 12:06

Ja sam zainteresovan. Medjutim imam jako malo vremena (i to je razlog zašto u zadnje vreme ne stižem da radim na ovom sajtu) a mnogo obaveza pa ne mogu da obećam kada ću da pročitam.
Šalji na mejl ovog sajta, piše ovde: http://www.videomajstor.com/about

Nadam se da ću uskoro :)
A okačiću i na facebook link do ovog posta. Možda se javi još zainteresovanih. https://www.facebook.com/videomajstor/p ... &__tn__=-R
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za TV pilot

Postod Movie fan » 17.10.2018 19:54

Poslao sa pa kad stigneš pošalji mišljenje.
Movie fan
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  30.04.2018 21:34

Re: Scenario za TV pilot

Postod Video Majstor » 21.12.2018 3:56

Pročito sam najzad. Izvini zbog čekanja, ali najavio sam da može da potraje :sorry:

Evo mišljenja:

Movie fan je napisao:da li kraj treba da bbude u sadašnjem vremenu ili flešbek (shvatićete kad pročitate)

Da li u sadašnjem trenutku ili flešbek, pitanje je suviše jednostavno. A jednostavan odgovor na to je da po mom mišljenju epizoda treba da se završi nekom od onih dramatičnih scena - onaj tok priče oko proslave nove godine.
E sada opširniji odgovor:

- Generalno za serije važi nepisano pravilo da bi epizoda trebala da se završi nekakvim zapletom ili bar novim pitanjem, da bi pubilici ostala emocija radoznalosti u iščekivanju sledeće epizode. Izuzetak su naravno već popualrne tv serije koje već imaju pridobijenu publiku koja svakako želi da gleda novu epizodu bez obzira da li je prethodna ostavila otvoren zaplet.
Dakle, sa ove problematike, materijal prve epizode tvog scenarija u tim "nova godina" scenama svakako nudi više dramatičnih pitanja i otud predlog da se to iskoristi za kraj epizode.
- Početak filma ili početak serije svakako mora da obezbedi zaplet, stvori osećaj radoznalosti i to sve relativno brzo (maksimalno 15 minuta) da se pre toga ne bi stvorio osećaj dosade. Ova serija ima tu slabost da počinje prvim danom školske godine sa novim učenicima a to je vreme kojem generalno manjka dramaturgije jer se osobe tada ne poznaju pa nema ni osnove za medjuljudske odnose i društvena dešavanja (na primer, nema prijateljstva odmah prvi dan, nema ljubomore, nema svadje, nema ljubavi ni zaljubljivanja prvog dana itd.) tako da si tu doneo dobru odluku da su te vrste scena ispresecane sa onima dramatičnijim.
- Alternativno mogu te dve scene medju kojima si u dilemi da se urkatko naizmenično prikažu. Na primer ovako: da se za sam kraj osmsli neka smena scena u kojima dominiraju neke suprotnosti na primer scena u kojoj je onaj dečko sa nožem gde deluje kao negativac, i scena u kojoj je poželjan. Ako se te dve scene prikažu nekako ukratko i ukombinuju nekim zanimljivim prelazom onda neće biti toliko bitno koja je tačno bila do zadnje sekunde a koja do do minut ranije. Cilj bi bio stvorili radoznalost uz pitanje: kako je od "ovog" došlo do "onog"?

p.s.
Iako nisi tražio, uzeću si slobodu da napišem još nekoliko zapažanja:
- Čitanje tih 41 stranicu je trajalo 55 minuta. Pošto sam ja malo sporiji čitač to je dosta dobro. Pretpostavljam da si ciljao epizode 40-45 minuta.
- Opisi kadrova su odlični. Svaka rečenica odmah stvara sliku u glavi. I nema viškova. Dobra mera.
- Sva radnja vezana za školu, nastavnike i školske poslove veoma detaljna i realistična. Pretpostavljam da imaš životnog iskustva u tom području. Takvi sitni realistični detalji su veoma bitni jer kod publike stvaraju jednu nesvesnu tranzciju iz osećaja "ovo je film a ja sam gledaoc" u osećaj uživljenosti kao da se oni nalaze u tom svetu.
Dakle to je za prvu epizodu odlično. Ali za kasnije (recimo od treće epizode) kada publike već bude uživljena treba paziti da ne bi velika količina takvih detalja stvorila dosadu ("o ne. opet ova rutina"). Za sada je dobro odmereno.
- Dopala mi se ona grupa scena gde se stvara nekakva hemija izmedju one profesorke i profesora. Dovoljno emocija za tako kratko vreme i potpuno nove likove. Nemoguće je više postići. I realistično je jer zaista "hemija" se mnogo češće stvara ako susret muškarca i žene ne počinje tako da jedno drugo dožive kao potencijalne udvarače.
- Veliki je broj likova koje su uveo u radnju. ja inače imam problema da pohvatam veći broj likova u filmovima ali dosta dobro ti je uspelo da za svakog napraviš neku uvodnu scenu za memorisanje. Treba pripaziti i da nije slučajno previše za prvu epizodu. Ukoliko imaš ideja, ne bi bilo loše smisliti alternativu da se na primer taj uvod prelije na dve epizode a da se više zapleta dovuče u prvu epizodu.
Generalno kod scenarija važi pravilo da svaka scena treba da pomera radnju napred. Znači i da ne bude nečeg što se ne odnosi na te scene koje dolaze. Na primer nema potrebe u prvoj epizodi memorisati lika koji će postati deo zapleta tek u petoj epizodi. Bolje je uložiti više dešavanja oko zanimljivijeg lika da se stvori što više emocije u vezi tog jednog (pa u sledećoj epizodi drugoga) nego da se iščekuje sledeća epizoda sa manjkom emocija za obojicu. Mislim da nemaš grešaka tog tipa ali eto nadam se da će ti biti koristan savet.
neimenovane serije. Krimi drama.

- U ovoj epizodi nisam video mnogo elemenata za krimi žanr. Za dramu je sve ok uz prethodna zapažanja koja sam napisao.
Od sadašnjeg materijala mi je teško da zamislim krimi elemente, pošto je mesto radnje škola, a svi likovi uglavnom simpatični i pozitivci.
Inače, sad dok pomišljam na to "simaptični likovi, drama i krimi", odmah me asocira na seriju "Desperate Housewives" (mislim da su kod nas preveli "Očajne Domaćice") koja je po mom mišljenju izuzetno uspela kombinacija tih žanrova... možda treba potražiti malo inspiracije tu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za TV pilot

Postod Movie fan » 26.12.2018 15:08

Svi opisani đaci će biti u bar 2 i 3 ep tako da je nekako i najlakše ovamo ih upoznati, po mom mišljenju.

Radnja kasnije beće biti toliko fokusirana na školu, već na druge aspekte života i ekskurziju

Što se tiče dečka koji liči na negativca i te scene kad se on pojavljuje u odeljenju, u seriju koja mk je bila uzor za flešbek scene, naprave kratku montažu preklapanja lika iz jednog vremena i drugog, ali to nije naglašavano u scenariju.

Poslaću kraj kad smislim

A za drugo epizodu, šta misliš o ideji da se pozabavimo privatnim stvarima, a glavni deo zurka gde će se uspostaviti odnosi medu njima?
Movie fan
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  30.04.2018 21:34

Re: Scenario za TV pilot

Postod Video Majstor » 31.12.2018 16:06

A za drugo epizodu, šta misliš o ideji da se pozabavimo privatnim stvarima, a glavni deo zurka gde će se uspostaviti odnosi medu njima?

Pretpostavljam da si mislio na odvojene tokove radnje gde će biti praćeni njihovi odvojeni životi van škole. Mislim da na to treba da gledaš kao na sekundarnu ambiciju. Primarnoa ambicija je da uspeš u glavnom toku radnje. A ako primarna uspe onda može da imaš još ambicija pa da onda ideš na postizanje jedne po jedne.

Mislim da je za ovo primarno, najvažnije sledeće: Na primer sok se sastoji od 10% sirupa i 90% vode, kafa se sastoji od jedne kašike suvog praha kafe i 2dl vode. Dakle uvek imamo neku malu količinu suštine/esencije i nekekave "vode" tj. popune kojom se popunjava sve okolo suštine.
Kod filmova i serija ta suština je zaplet, nešto što daje razlog gledaocu da gleda a sve ostalo popunjava detaljima priču da bi bila realistična i dovoljno detaljna itd. Tvoja najvažniji cilj sada je da poradiš na tom zapletu (ili na nekoliko odvojneih zapleta) koji će da vode tok (il itokove za više njih) priče. Ako je žanr misterije u pitanju zaplet je da se nešto dogodi a ne znamo kako i šta se dogodilo, ako je krimi misterija onda je zaplet da se desi zločin a ne znamo ko ga je počinio, ako je drama onda se uglavnom radi o većem broju dešavanja i mini konflikata medju likovima. Najbitnije je da do kraja druge epizode keiraš što više toga.
Ako ćeš uspeti to da psotigneš sa novim tokovima radnje, samo napred. Ali verovatno ćeš lakše to postići nastavljajući tokove koji su već krenuli jer publicu za njih ne treba još uvoda, empatij usa likoviam su već postigli ili će uskoro...

p.s.
Inače ja sam napisao tekst o žanrovima pre svega kao vodič za scenariste: http://www.videomajstor.com/filmmaking-zanrovi
ali sam tu izostavio žanr drame jer sam hteo poseban tekst da bude samo o drami i zato što mislim da tu ima mnogo toga da se kaže a i drama je na neki način osnovni žanr kojeg treba da ima i u svim ostalim radnjama. Dok ne nađem vremna jednom da to kompletiram, pisaću ovde pomalo o drami, ne sam oza tebe nego i za sve čitaoce.

Evo par primera "mikrozapleta" tipa konflikt medju ljudima za dramu:
- tinejdžer želi da ide na žurku ALI roditelj kaže ne možeš
- dete krene po sportsku opremu da ide da se igraALI roditelj kaže moraš u prodavnicu
- muškarac počinje da ima emocije prema nekoj devojci ali njegov prijatelj se taman pohvali da planira da je startuje.
- žena se skoro smuvala sa muškarcem koji je već neko vreme zavodi ali ona se prema njemu ponaša "hard to get" (teško osvojiva). MEDJUTIM sada se pojavljuje zavodnica koja prelepo izgleda i već je bacila oko na njega i približava mu se.
- odrasli treba da zaradi novac za svoju porodicu i plaćanje računa i stiže mu mogućnost da zaradi ALI da pri tome uradi nešto nemoralno na šta on ne može da pristane.
- Muškarac je na poslovnom putu ili nekom sličnom poslu koji zahteva da bude odsutan od kuće i približava se uspehu ALI njegova žena je već dugo usamljena i zanemarena i daje mu do znanja da će je izgubiti ako joj se uskoro ne posveti.
- stiže ponuda za posao iz snova ALI je plata mala.
- stiže ponuda za posao iz snova ALI zahteva kompletnu promenu načina života, preseljenje, odvanja od prijatelja itd.
- sve porodice su prijatelji oduvek i "čitav život" se druže i posećuju, MEDJUTIM dete iz jedne porodice slučajno izazove incident i dete iz druge porodice ostane invalid što dovodi u pitanje buduća druženja.
- devojka voli svog dečka i voli svoje roditelje ALI on je sušta suprotnost od onoga šta oni žele.

...
Kao što vidiš namerno sam istako reči ALI i MEDJUTIIM jer je to suštinski elemenat u rečenicama koji stoji izmedju stvari koje su u konfliktu. Znači trudi se da pri smišljanju radnje i dešavanja stvaraš nekakva ALI i MEDJUTIM.
Drugo, ti dramski konflikti se uglavnom dešavaju medju porodicom, prijateljima i onim koje srećemo na poslu. To je važno radi uživljavanja pošto je svaki gledaoc imao roditelje, pošto mnogi gledaoci imaju svoju decu, pošto svi gledaoci imaju prijatelje, pošto svi imamo neki posao i neke ljude koje moramo tamo da srećem... to se dešava svima i bogatima i siromašnima i obrazovanima i neškolovanima i to je onda razlog zašto nam sve to deluje poznato i lako možemo da se uživimo.

Pored tih konflikata medju ljudima drugi najvažniji elemenat kod drama su unutrašnji konflikti, moralne dileme. Takodje su veoma važni motivi roditeljski instinkt, arhetip oca, figura autoriteta, figura lidera, snažni likovi ...

Eto nadam se da pomaže. Pitaj slobodno za ideje čim zapneš negde.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 12 gostiju

cron