A za drugo epizodu, šta misliš o ideji da se pozabavimo privatnim stvarima, a glavni deo zurka gde će se uspostaviti odnosi medu njima?
Pretpostavljam da si mislio na odvojene tokove radnje gde će biti praćeni njihovi odvojeni životi van škole. Mislim da na to treba da gledaš kao na sekundarnu ambiciju. Primarnoa ambicija je da uspeš u glavnom toku radnje. A ako primarna uspe onda može da imaš još ambicija pa da onda ideš na postizanje jedne po jedne.
Mislim da je za ovo primarno, najvažnije sledeće: Na primer sok se sastoji od 10% sirupa i 90% vode, kafa se sastoji od jedne kašike suvog praha kafe i 2dl vode. Dakle uvek imamo neku malu količinu suštine/esencije i nekekave "vode" tj. popune kojom se popunjava sve okolo suštine.
Kod filmova i serija ta suština je zaplet, nešto što daje razlog gledaocu da gleda a sve ostalo popunjava detaljima priču da bi bila realistična i dovoljno detaljna itd. Tvoja najvažniji cilj sada je da poradiš na tom zapletu (ili na nekoliko odvojneih zapleta) koji će da vode tok (il itokove za više njih) priče. Ako je žanr misterije u pitanju zaplet je da se nešto dogodi a ne znamo kako i šta se dogodilo, ako je krimi misterija onda je zaplet da se desi zločin a ne znamo ko ga je počinio, ako je drama onda se uglavnom radi o većem broju dešavanja i mini konflikata medju likovima. Najbitnije je da do kraja druge epizode keiraš što više toga.
Ako ćeš uspeti to da psotigneš sa novim tokovima radnje, samo napred. Ali verovatno ćeš lakše to postići nastavljajući tokove koji su već krenuli jer publicu za njih ne treba još uvoda, empatij usa likoviam su već postigli ili će uskoro...
p.s.
Inače ja sam napisao tekst o žanrovima pre svega kao vodič za scenariste:
http://www.videomajstor.com/filmmaking-zanroviali sam tu izostavio žanr drame jer sam hteo poseban tekst da bude samo o drami i zato što mislim da tu ima mnogo toga da se kaže a i drama je na neki način osnovni žanr kojeg treba da ima i u svim ostalim radnjama. Dok ne nađem vremna jednom da to kompletiram, pisaću ovde pomalo o drami, ne sam oza tebe nego i za sve čitaoce.
Evo par primera "mikrozapleta" tipa konflikt medju ljudima za dramu:
- tinejdžer želi da ide na žurku ALI roditelj kaže ne možeš
- dete krene po sportsku opremu da ide da se igraALI roditelj kaže moraš u prodavnicu
- muškarac počinje da ima emocije prema nekoj devojci ali njegov prijatelj se taman pohvali da planira da je startuje.
- žena se skoro smuvala sa muškarcem koji je već neko vreme zavodi ali ona se prema njemu ponaša "hard to get" (teško osvojiva). MEDJUTIM sada se pojavljuje zavodnica koja prelepo izgleda i već je bacila oko na njega i približava mu se.
- odrasli treba da zaradi novac za svoju porodicu i plaćanje računa i stiže mu mogućnost da zaradi ALI da pri tome uradi nešto nemoralno na šta on ne može da pristane.
- Muškarac je na poslovnom putu ili nekom sličnom poslu koji zahteva da bude odsutan od kuće i približava se uspehu ALI njegova žena je već dugo usamljena i zanemarena i daje mu do znanja da će je izgubiti ako joj se uskoro ne posveti.
- stiže ponuda za posao iz snova ALI je plata mala.
- stiže ponuda za posao iz snova ALI zahteva kompletnu promenu načina života, preseljenje, odvanja od prijatelja itd.
- sve porodice su prijatelji oduvek i "čitav život" se druže i posećuju, MEDJUTIM dete iz jedne porodice slučajno izazove incident i dete iz druge porodice ostane invalid što dovodi u pitanje buduća druženja.
- devojka voli svog dečka i voli svoje roditelje ALI on je sušta suprotnost od onoga šta oni žele.
...
Kao što vidiš namerno sam istako reči
ALI i
MEDJUTIIM jer je to suštinski elemenat u rečenicama koji stoji izmedju stvari koje su u konfliktu. Znači trudi se da pri smišljanju radnje i dešavanja stvaraš nekakva ALI i MEDJUTIM.
Drugo, ti dramski konflikti se uglavnom dešavaju medju porodicom, prijateljima i onim koje srećemo na poslu. To je važno radi uživljavanja pošto je svaki gledaoc imao roditelje, pošto mnogi gledaoci imaju svoju decu, pošto svi gledaoci imaju prijatelje, pošto svi imamo neki posao i neke ljude koje moramo tamo da srećem... to se dešava svima i bogatima i siromašnima i obrazovanima i neškolovanima i to je onda razlog zašto nam sve to deluje poznato i lako možemo da se uživimo.
Pored tih konflikata medju ljudima drugi najvažniji elemenat kod drama su unutrašnji konflikti, moralne dileme. Takodje su veoma važni motivi roditeljski instinkt, arhetip oca, figura autoriteta, figura lidera,
snažni likovi ...
Eto nadam se da pomaže. Pitaj slobodno za ideje čim zapneš negde.