Pozdrav!
da li bi jednog dana moglo i da se realizuje
Pošto su dokmentarci širok pojam, tu možeš da smatraš sve od jednog amatera sa kamerom koji ispituje lljude pa do najozbiljnijih dokumentaraca sa gomilom sofisticiranih 3D animacija, naratorima, glumcima i svim i svačim. Nešto što se može zvati dokumentarcom definitivno može da se realizuje.
Mislim da ti kao počenik ne moraš odmah gledati najozbiljniju stranu toga. Počni odmah sad ali najopuštenije u "youtube stilu" i "youtube kvalitetu". Velika ambicije ne škode ali počni od jednostavnog pa napreduj malo po malo.
Druga ideja mi je da snimim dokumentarac o slatkisu Bananici (mozda zvuci glupo ali mislim da ako bi moglo da se realizuje bilo bi veoma interesantno). Prikazao bih istoriju kako je nastala od ceka se pravila a od ceka danas itd.. Svi je pamtimo iz detinjstva i mislim da se svima svidja. Veoma bitan srpski brend.
Ova ideja neverovatno simpatično zvuči.

Mislim i da bi sam pomen takvog dokumentarca stvorio želju ljudi da ga pogledaju.

Odmah mi je zazvučalo kao dobitna kombinacija.
Mislim i da je dobra kao početna ideja jer je verovatno jedna od lakših za realizovanje.
E sad koliko bi baš taj dokumentarc bio uspešan u celini gledano zavisi i od toga kako je zapravo ta konkretna bananica nastala. Ne znam je li taj deo priče o nastanku zanimljiv ili ne. Na primer ako je to iskopiran proizvod (ja ne znam ništa o tome tako da nagađam) koji je već postojao onda naravno nije toliko uzbudljivo kao ako bi imao priliku da intervjuišeš pravog originalnog tvorca.
Naravno, čak i da se ispostavi da je taj deo o nastanku nezanimljiv, ti i dalje možeš da usmeriš fokus dokumentarca na ono drugo što je zanimljvio. Na primer na uživanje, lep ukus i sl... Njabitnije na prikaz reakcija ljudi... Na primer postavljaš pitanje "kako vam se dopada Bananica?" itd.
Svakako bi me zanimalo da li neko ima bilo kakvu ideju za dokumentarac.
Evo nekoliko ideja za ozbiljne dokumentarce koje imam od ranije:
- O tunelima i misterijama Petrovaradinske Tvrđave. Mislim da već postoji strani dokumentarc o tome
viewtopic.php?f=9&t=807a možda i domaći ali da je nepromovisan pa da i ne znam za njega. U svakom slučjaju ova ideja se odnosi na savremeni popularni atraktivni dokumentarac.
- Takođe stalno mislim da treba iskoristiti činjenicu da je reč "Vampir" srpskog porekla i da je legenda o vampirima ovde nastala. Reč "vampir" je inače jedina srpska reč koja je prihvaćena u sve svetske jezike.
Mislim da treba napraviti jedna savremeni komercijalni vampirski film gde bi radnja imale veze sa Srbijom i tim dobom nastanka tih legendi.
...A zašto da ne i dokumentarac

--
Generalno što se ideja za dokumentarce tiče, ovde ćeš sigurno dobiti nekoliko i nekoliko ćeš imati i sam. A ukoliko želiš da se opredeliš za "YouTube stil" dokumentaraca/naučno popularnih videa, onda bukvalno možeš da nađeš neiscrpne izvore ideja. Na primer postoje na milijarde napisanih tekstova o svemu i svačemu i većina ljudi ih nikada neće pročitati. Ali rado će pogledati kratki simpatični youtube klip na tu temu. Mnogi "Youtuberi" širom sveta snimaju naučno popularni video u kojima govore o aktuelnim temea u opuštenom stilu i sa srednjim nivoom stručnosti. Dakle, uzmeš neku strašno popularnu stvar (na primer Coca-Cola) pročešljaš malo po intenretu, wikipedia, about.com i slični, i te zenimljivosti jednostavno ispričaš/prikažeš u stilu koji ti izabereš. Ukoliko pogodiš dopadljiv stil imaćeš gledaoce. A izvor ideja za nove epizode je nepresušan. Da ne spominjm da bi te sopstvena publika zatrpala idejama šta sledeće žele da gledaju.
Dakle ovde pominjem da je sama ideja za dokumentarac najmanji problem. Mislim da je važnije da dođeš na ideju kako realizovati. Dakle da li prosto pričati pred kamerom, da li imati slide-show? da li ići u detalje ili se baviti suštinom? da li biti smrtno ozbiljan ili maltene podsmevački izgovarati činjenice? da li da u fokusu bude voditelj ili da se u dokumentarcu čuju i vide samo odgovori intervjuisanih ljudi?
Prva ideja koja mi je pala na pamet jeste buducnost. Da se osvrnem na moguce buducnosti. Gledao sam dokumentarac ˝Surviving progress˝ i analizirao Igre gladi knjigu i film (ne znam kako se vama dopada ali meni se mnogo svidela ideja Suzan Kolins)
Da filmovi "igre gladi" su sjajni. A pošto su i veoma popularni to je ujedno i dobitna kombinacija za temu jer ljude to već jako interesuje.
Ta ideja da se koristiš filmovima koje prikazuju budućnost kao materijalom za dokumentarc je sjajna. Doduše može biti poteškoća sa autorskim pravima. Takav dokumentarc vrlo lako mogu da uklone sa youtube-a čak i ako je sve legalno. Ne znam koja je inače procedura kad treba da se koriste isečci iz filmova u drugim autorskim delima... ali znam da nije sasvim jednostavno.