Pošto po običaju nemam vremna, odgovoriću sada samo delimično:
Koliko uopste kosta dobar scenario za film kod nas?
Kod nas filmska industrija nije na tom nivou da sve ima uhodano i da za sve već postoji običaj i formiran cenovnik, spremni scenaristi, spremni kupci scenarija itd... Uglavnom se te stvari improvizuju zavisno od slučaja do slučaja.
Tako da cena scenarije pretpostavljam da nije nigde ni određeno koliko je normalno da bude. Za originalan scenario ja mislim da je fer da scenarista dobije 10% od prodaje filma. Ali možda grešim, ovo je moje mišljenje na osnovu iskustava sa svim i svačim.
Koliko prica mora biti detaljna?
Jednom je jedan uspešni scenarista rekao nešto u stilu "ako te mrzi da opisuješ boju dugmeta na košulji, onda pusti pisanje scenarija i piši romane". To ukazuje da se traže detalji. Međutim tu se radi o detaljima koji opisuju ono što utiče na suštinu filma. Na primer ako se u jednoj sceni dvoje sede za stolom a kasnije u radnji se pominje da nema mesta za druge onda je naravno bitno da se pri prvom pominjaju stola opiše detalj da je u pitanju stol za dvoje. Na primer ako porodica putuje na izlet i ima automobil samo u toj sceni dovljno detaljno je da se pominje samo to da je porodični automobil, nije neophodno baš marka automobila jer nema suštinski uticaj. Dakle detaljno treba da je toliko da pri praćenju scenarija ne dođe do grešaka i da se olakša posao drugim članovima ekipe. Bolje detalj viška nego manjka.
Ja naime imam pricu u glavi vec duze vreme i svaki dan je usavrsavam. Zanima me da li postoji neko na forumu ko bi mogao po toj prici da napise scenario koji bih mu ja naravno platio?
Mislim da definitivno ima. Ima sigurno desetak scenarista, i verujem da će bar jedan da bude zainteresovan.
Sad kad si pitao koliko detljno, verovatno si mislio koliko tvoja priča mora da bude detaljna da bi se prema njoj pisao scenario. Odgovor je da oni detalji koji budu nedostajali moraće scenarista da ih napiše. Što je više tvojih detalja to si veći procenat scenarija ti sam napisao. Dakle prema priči uvek može da se napiše scenario, pitanje je samo koliko posla ima.
Dalje da bi se došlo do konkretnijeg odgovora treba da opišeš još stvari. Pre svega koliko je priča duga? Da li već imaš predstavku da li bi to bio kratki film, dugometražni ili kakav? ...eto tako ti detalji bi malo pomogli.