Pomoc/pitanje

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 28.08.2014 2:06

cojacK je napisao:Hvala lepo.Samo,cifre koje si naveo vaze po jednoj epizodi,tako?
Da mislio sam po jednoj epizodi. Sad sam prepravio poruku i dopunio rečenicu da piše "po jednoj epizodi".

Obajsnicu drugom prilikom kako sam računao. Ključno je da se razume kako se gledanost pretvara u novac pa onda da se od toga odbiju troškovi i ono što ostaje je zarada koja se podeli...

I,sta mislis kako se za ovako nesto kao npr. ovi na yt-u nadju pare? Da l' nadju nekog' sponzora,mislim sponzora,znas,jel moguce za tako nesto naci nekoga da te finansira?
Zavisi ko. Ovaj konkretan video koji sam okačio u prethodnoj poruci, ne verujem da su finansirani uopšte. Jednostavno to je kao i skoro svaki amaterski video snimila ekipa drugara volonterski sa sopstvenim rekvizitima. Nije ih ništa koštalo osim vremena kojeg ionako imaju viška.
Doduše, u ovoj poslednjoj epizodi moguće da ih je neko od poznatih osoba ili neki poznat sajt pomogao tako što je share-ovao njihov video pa da su tako došli do te velike cifre gledaoca u ovom zadnjem videu.

A ukoliko su neophodne, dolazak do para za snimanje je posebna priča. Moje objašnjenje će biti kroz tekstove koje sam najavio. Sporo ide još uvek... :sorry:

Inače skoro svaki dan se pojavljuju neke novosti na ovom polju. Mogli bi mesec dana da pričamo o različitim iskustvima i novim načinima finansiranja i zarade. Sada je definitivno lakše nego ikada snimiti (nekakav) film. Samo mora se imati volje i jednom kada saznate šta mora da se uradi, da zaista to i uradite.
...Dok taj momenat ne dođe, ne traćite vreme. Treba napuniti portfolio. Vežbati. Snimati, pisati... popravljati, poboljšavati...

baccko je napisao:Da li je relevantan dokaz, ukoliko pisac pošalje scenario sam sebi na mail (ili bilo koji drugi), u koje vreme je scenario nastao i ko ga je napisao?
Sam po sebi to konkretno je jako slab dokaz. Mislim da to lako može i da se lažira.

Kad govorimo o dokazima tog tipa, ti bi se dokazi eventualno upotrebili na sudu kad bi tužio nekoga da je ukrao tvoj scenario... E sad najbolje je da do toga ne dođe, jer sve u vezi suda ovde je veoma naporno i ružno iskustvo.

Mequtim postoji i drugi razlog za dokaze koji je pominjao danivizi. Onaj kome daješ scenario na čitanje može da sumnja i u tebe da ti nisi pravi autor. Takođe potencijalni finansijer filma može da se plaši da će neko ukrasti tvoj scenario pa da će i on biti u zamrzlami zbog toga. Radi te situacije je bolje da je scenario deponovan u nekoj agenciji za zaštitu autorskih prava.
Jednu od tih agencija sam kontaktirao kada sam pisao tekst Autorska prava i Copyright. Ako se dobro sećam ima više privatnih agencija kod nas koji vrše deponovanje autorskih dela i cenovnici im se razlikuju. A postoje i strane koje su jeftinje. Pretpostavljam da si u boljoj poziciji tj. ozbiljniji kad imaš dokumentacju od domaće agencije viewtopic.php?f=6&t=4114&start=30#p9120
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod cciccak » 28.08.2014 12:16

Samo da se nadovezem na temu zastite sopstvenog scenarija. Istina je sto kaze Videomajstor da eMail nije neki dokaz jer moze i da se lazira itd. Ono sto sam ja nasao pre nekoliko godina je opcija da sami sebi posaljemo pismo/paket sa odstampanom verzijom scenarija i tako NEOTVORENOG ga cuvamo. Naravno, sve to mora da ima trag kad je poslato itd - dakle mora biti preporuceno.
Tako neotvorena koverta/paket je dokaz na sudu (bar u Americi) da je scenario pripada tebi.
Pozdrav svima,
Branko
cciccak
Član foruma
 
Postova:  22
Pridružio se:  09.12.2012 22:25

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 19.03.2015 6:22

Usput, kad već govorimo o budžetu i zaradi, ne treba potcenjivati YouTube. Evo jedan primer:
Ova banalna amaterska dečija web serija sa budžetom od 0$ i amaterskim scenarijem ima preko 12 miliona pregleda.
To u prevodu znači krajnji minimum od oko 10000 evra :shok: zarade, pošto svaki sistem reklama na internetu daje bar 1 evro na hiljadu pregleda. A ukoliko je ta publika amerikanci ili britanci ta zarada može biti i 4-5 puta veća pošto su kod njih reklame skuplje čak i do 15 puta nego kod nas (kod nas je cena reklame blizu minimuma).

Upravio sam pustio u rad novu verziju kalkulatora
http://www.videomajstor.com/kalkulator
koji je sada univerzalan i između ostalog može da računa zaradu YouTube videa, Zaradu od TV serija i sl. (biće još funcija naravo ali ovo je za sada). Pa se poigrajte :)
Za sada izgleda nespretno ali biće to dosta ulepšano i uređeno u narednim danima. Morap sam da objavim u sadašnjem stanju radi testiranja.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod baccko » 20.03.2015 0:17

:good: Odlicna ideja sa kalkulatorom
baccko
Član foruma
 
Postova:  17
Pridružio se:  30.12.2012 2:10

Re: Pomoc/pitanje

Postod Video Majstor » 21.03.2015 7:31

baccko je napisao::good: Odlicna ideja sa kalkulatorom
Hvala :)

Upravo sam dodao novu verziju http://www.videomajstor.com/kalkulator
Sada pored zarade za jednu emisiju postoji i dodatna mogućnost da prikaže i zaradu za više epizoda TV serije odjednom.
Takođe je popravljen izgled i skraćene su neke predugačke brojke u prikazima rezultata.

A pored kalkulatora ću da pokrenem jednu temu sa uputstvima i primerima kako se to računa.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc/pitanje

Postod natasa bogdanovic » 26.01.2016 9:15

kome da pošaljem scenaija za poz.?poz
natasa bogdanovic
 

Re: Pomoc/pitanje

Postod igorbb2222 » 22.03.2016 22:00

natasa bogdanovic je napisao:kome da pošaljem scenaija za poz.?poz


Mislim da nije pametno slati scenario nekome koga ne poznajes.
Mozda je bolje da posaljes detaljan opis, a sam scenario, nikako iz visz razloga.

Moze li ukratko o pomenutom scenariju?
igorbb2222
 

Re: Pomoc/pitanje

Postod Kisenya84 » 07.04.2016 12:22

Dobar dan, dragi kolege! Ja sam scenarista iz Rusije. Želim da raditi sa vama.Imam scenarije za kriminalnu komediju, crna komediju, melodrame.Pišite ako je potrebno)) [email protected]
Kisenya84
Novi član
 
Postova:  1
Pridružio se:  07.04.2016 12:04
Prethodni

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost