Poznata priča

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Poznata priča

Postod Goja » 03.01.2013 21:00

Možda bi ovo bilo interesantno
Biliste ili ćete biti u prilici da snimate neki događaj:svadba,žurka,rođendan,krštenje,daleko putovanje i td.
Doneliste kući nekoliko sati videa i pregršt fotografija i šta sad?Ureduje da sve to spakujete na jedan ili više DVD-a i da to arhivirate kao integralna verzija tog i tog događaja.Međutim ako želite prijateljima da pokažete, niko ni najdobronamerniji prijatelj neće s mirom sedeti i gledati par sati slične kadrove i nikada se nemojte ljutiti na njih.Pokušajte da od „sirovog“ materijala napravite nešto zaista dobro nešto što će izazvati pažnju svakog ko gleda.
Kao prvo potrudite se da bilo koji događaj smestite u dvadesetak minuta plus minus to je neka granica pažnje običnog gledaoca takvih projekata.Napravite svoju špicu od 30-tak sekundi i odjavnu od pola minuta do minut.To če učiniti vaš video važnijim i profesionalnijim.
Koristite datum na kameri svega minut na početku i nikako kasnije.
Pokušajte da početni kadrovi „uvedu „ gledaoca u radnju :gde se zbiva o čemu je reč šta je tema.Ne koristite previše video efekata tokom montaže to ume da optereti sliku.
Dobar recept je sličan dobrom slavskom ručku
Red videa red slika red titla red muzike red govora (vašeg ili nekog prijatnog glasa) pa ponoviti više puta i to u nepravilnim redovima kolko je potrebno.Time ćete razbiti monotoniju gledanja.
Osnovna ideja da nekom dočarate ambijent kao da je on bio tamo da mu sve bude jasno kao kad pisac piše knjigu a vi dok čitate (ako je knjiga dobra) uživite se i prebacite se tu situaciju.Nakog gledanja takvog videa ako vaši prijatelji nemaju pitanja u vezi tog događaja već samo reči hvale VI STE POBEDILI.
Dok pravite vaše malo remek delo uvek imajte na umu da ćete možda vi i vaši prijatelji i sami akteri nekog događaja pogledati neki vaš video nako deset petnest godina i da taj video mora da govori hiljadu reči.
Primer svadba
Od mnogo mnogo sirovog materijala pravite dvadesetak minuta, takoreći reportažu.
Prvo montirate sliku restorana,crkve uz prigodnu muziku i adekvatan titl .Sve je dozvoljeno ako je zanimljivo iskrenom prijatelju.Možete na blic ubaciti mladu kako se doteruje i takođe mladoženju koji proba kravatu.Sve zavisi šta imate od materijala.Budite kreativni razmišljajte, slika mlade i mldoženje dok putuje do nje neka se smenjuje.Došao je ....prvi poljubac(negde će biti i jabuka i puška) kreću zajedno ka opštini ,crkvi par detalja iz automobila i par detalja snimka kolone doprinelo bi profesionalnom utisku vašeg videa.Dolaze do crkve.To sve netreba da traje više od nekoliko minuta videa.
U crkvi
Montirajte mladu i mladoženju sa krunama i šetnjom u redosledu malo oni malo svatovi obratite pažnju da svatove snimate a da pritom oni ne obraćaju pažnju na vas (momenat prirodnosti je veoma važan) Jedan široki kadar a zatim krupan kadar na lice glavnih svatova (nekolicine izaberite sami) takvu promenu primenite i na mladence.
Izlazak iz crkve bacanje bider majera (nije loš trik sa usporenim videom dok neka devojka hvata bider majer)
Kreće se ka kafani
Uz dobar izbor muzike snimite u do dva minuta sve svatove kako sede za čistim stolovima to je arhiva to morate da imate dokaz bilismo .Zatim izaberite par skraćenih kola eventualno valcer ili prvi ples Obično je zvuk loš čuje se žamor nije baš prijatno gledati ,potrudite se nadjite baš tu pesmu,kolo pa kad krene originalni video sa muzikom nakon desetak sekundi isključite ton sa video zapisa i pustite mp3 zapis ,potrudite se da se ta promena što manje oseti da bude blaga.
Završetak je torta,šampanjac a nije loše snimiti i po neki odlazak svatova pa to u montaži ubrzati da u desetak sekundi dosta njih napusti kafanu.Poželjno je završiti video sa jednim odvojenim (u drugoj tihoj prostoriji) kraćim obraćanjem mladenaca .U nekoliko rečenica da se svima zahvale i jedan kraljevski poljubac koji baš upućen njemu GLEDAOCU
Tu kreće odjavna špica gde možete po imenu pobrojati neke važne svatove.

Igrajte se, važno je držati pažnju ubacite neke zanivljive slike pažljivo birajte muziku dozvoljeno je ubaciti neki glasovni komentar.
Ovo nije šablon ovo je samo moguć primer..... budite kreativni
Ako neko ima ideju neka napiše ovde recept za žurku ili neko daleko a važno putovanje ili neka opiše neki svoj klip.Nadam se da će i osTalim članovima ovog foruma biti zaniljivo da to pročitaju a vama će to biti izuzetna vežba.
pozzz
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron