Poštovani,
sasvim slučajno tražeći neke informacije na internetu naišao sam i na ovaj sajt i na forum, i poslednjih dana i sedmica proveo jako mnogo vremena čitajući zanimljive članke i tekstove na forumu. Moram da pohvalim inicijatora i urednika ovakvog sajt, koji je specifičan na našim prostorima, i predstavlja veliko bogatstvo za sve koji se, na bilo koji način, bave filmom. Čestitam na uspješnom dosadašnjem radu i nadam se da će biti još uspješniji u narednom periodu, a posebno apelujem na sve članove foruma, da doprinesu popularizaciji sajta i foruma.
Nego, da pređem na stvar. Filmom se ne bavim, niti sam se ikada ozbiljnije i konkretno bavio. Međutim, veliki sam zaljubljenik u film, interesuje me režiranje, scenarijski posao, montaža i još mnogo toga. Ipak, već duže vremena posjedujem visokokvalitetni profesionalni foto-aparat i solidnu digitalnu video kameru. Na ovaj način sam zabilježio nekoliko stotina hiljada fotografija, i snimio nekoliko hiljada sati video zapisa, što je, iako minimalno, ipak iskustvo.
Ali, nisam ovdje da bih vam priča o tome već da bih vam predstavio ideju snimanja filma "Paša" (radni naziv). Naime, planiram snimiti film, još uvijek nije donesena odluka da li će biti igrani ili dokumentarni ali najbliže sam ideji da to bude neka kombinacija, slično filmu "Čitulja za Eskobara" gdje jedan lik vodi gledaoca kroz cijelu priču. Mislim da je ta forma najprihvatljivija.
Film je baziran na istinitoj srednjovjekovnoj priči o srpskom mladiću koji se poturči (opis je na dnu). Za realizaciju odnosno snimanje filma postoji interesovanje i mogao bih obezbijediti određena finansijska sredstva i resurse (ne pretjerano velika ali svakako dovoljna za projekat) kako bi film bio snimljen. Kompletan posao iznalaženja sponzora i donatora bih lično odradio. Ipak, da bi projekat uspio potrebna mi je pomoć ljudi koji će napisati scenario od priče, pomoći u režiranju, snimatelji, montažeri, ljudi za komponovanje muzike i druge detalje. POZIVAM sve zainteresovane entuzijaste i ljubitelje filma, koji su zainteresovani, da mi se jave i pridruže. Ne mogu im obezbijediti, bar za sada, nikakva sredstva ali vjerujem da će ih njihov entuzijazam i želja za radom na filmu podstaći da mi se jave. Svakako da će to biti zanimljivo iskustvo tokom kojeg će svi steći značajno praktično znanje, dobiti priliku da film predstave i promovišu te da se lično relamiraju i prezentuju široj javnosti.
Obezbijediću i organizovanju kino projekcije u mjestima Gacko i Nikšić (mjesta za koja se priča direktno veže i čijoj će publici biti zanimljiv), takođe vjerovatno i u Sarajevu i Istanbulu, a pokušaćemo, uz veliku pomoć određenih ljudi, i da film prikažemo na nekim domaćim, regionalnim i međunarodnim festivalima. Cijeli film trebalo bi na kraju titlovati na turski i engleski jezik (o tom potom).
Dakle, ono što ja vjerovatno obezbijediti su neka realna sredstva za snimanje filma, njegova kino promocija, distribucija i slično. Napominjem da nije riječ ni o kakvom profesionalnom projektu već o ideji o promociji jedne zanimljive priče i realnim mogućnostima za njenu realizaciju. Naravno, trudićemo se da film uradimo što profesionalnije i kvalitetnije.
To je prvi dio, što se tiče tih nekih tehničkih i proceduralnih detalja i interesuje me šta vi o svemu ovome mislite, kako vam izgleda, ideje, prijedlozi, kritike, sugestije, zainteresovanist za saradnju i slično.
Posebno bih volio kada bi se administrator uključio u projekat jer sam primijetio njegove sposobnosti i znanje za rad u oblati filmmakinga.
P.S. U sledećem postu se nalazi grubi opis priče koju bi trebalo razraditi i nadograditi da bi se dobio scenario. Moguće su izmjene i dopune, ali treba nastojati da se originalna priča sačuva.