Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 31.10.2010 21:02

U ovoj temi ćemo smišljati i pisati scenario za amaterski kratki film, rimejk poznatog westerna "High Noon" (kod nas se zvao Tačno u Podne). Pomenuo sam tu ideju u ovoj temi viewtopic.php?f=6&t=18
a ovde ćemo tu ideju pretvoriti u konkretan scenario. Inače za ovaj rimejk ćemo se držati zahteva korisnika bytefx koji su opisani u pomenutoh temi. Pre svega zahtevi su da to bude film sa radnjom realno mogućom u današnje vreme i da traje oko 20 minuta manje-više.

---Najpre malo informacija o filmu za one koji nisu gledali:

http://en.wikipedia.org/wiki/High_Noon

High Noon (1952)
http://www.imdb.com/title/tt0044706/

High Noon (2000) nova verzija
http://www.imdb.com/title/tt0244536/

Preporucujem da pogledate film pre nego sto nastavite pratiti ili učestvovati u ovoj temi. Evo mala pomoć ako želite pogledati film:
Evo vam link na kojem sam okačio prevod na srpski za obe verzije High Noon-a:
http://rapidshare.com/files/426078646/h ... revodi.zip

A ako ne znate gde da skinete film javite mi na email ili privatnu poruku.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 31.10.2010 21:26

A sad konkretno...

Glavni likovi:

Šerif - Častan pošten i hrabar čovek kome je stalo do reda i spreman je da se bori ako treba. U prošlosti je uhapsio glavnog negativca koji se zakleo na osvetu i to mu je glavni problem u životu.
Iako rimejk neće biti western kao original, glavnog lika ćemo zvati "Šerif" dok ne smislimo nešto drugo. :hi:

Glavni negativac - Nezgodan tip, kavgadžija, huligan, bandit... jednostavno problem od čoveka. Možete imati samo nevolja ako se namerači na vas. Tip čoveka kakav realno postoji u skoro svakom drugom selu.
Dok ne smislimo neko domaće ime, nazvaćemo ga "Bandit". :angry:

POGLAVLJE 1 - Proslava
U originalu film počinje slavljem. Šerif se venčava. Tokom slavlja dolazi telegrafista uznemiren i javlja da je Bandit jutros izašao iz zatvora i da dolazi vozom koji stiže tačno u podne.

***U našem scenariju ne mora biti venčanje več možemo smisliti neku drugu proslavu. Na primer nekakva godišnjica nečega ili neki drugi događaj koji bi realno usrećio nekog čoveka.

***Takođe pošto rimejk neće biti western, treba smisliti ko će zapravo biti "Šerif", dali policajac ili civil koji je heroj u svom mestu, ili neki poznati sportista faca u celom kraju ili sl.

Eto za dans toliko od mene. Počeli smo! Prvo ćemo dakle da smislimo detalje o glavnom liku i o proslavi pa ćemo onda moći direktno nastaviti detalje za prvo poglavlje i nastaviti ostala poglavlja.

Pridružite se, davajte predloge, ideje, :clapping: opušteno samo bolje napisati nego zadržati za sebe...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 01.11.2010 21:49

Da nastavim...

Za poglavlje 1 ćemo smisliti detalje kada se odlučimo o kakvoj proslavi će se raditi i ko je "šerif".

POGLAVLJE 2 - Loša vest
Osoba1 duž ulice užurbano i nervozno korača. Dolazi do dvorišta u kojem je proslava. SKreće u dvorište.
Prikaže se Osoba2 kako ga primećuje kroz prozor. Osoba2 primeti da ovaj žui i da je nervozan. Lice osobe2 se uozbilji što govori da naslućuje lošu vest. Kreće prema vratima da ih otvori i taman istovremeno hvata za bravu kada i Osoba1 sa spoljne strane. ...ulazi Osoba1...

Osoba2: Šta bi?
Osoba1: Zovi šerifa... brzo hajde ...odmah!

Šerif prilazi...

Šerif: Šta se desilo?
Osoba1: Na žalost morao sam da donesem lošu vest. Javio mi je prijatelj iz policije, Bandit je jutros pušten iz zatvora. Odobrili su mu pomilovanje. ...Krenuo je odmah ovamo. Stiže u podne.
Šerif: U majku mu... A kako znaš da dolazi?
Osoba1: Rekao mi je i to. A i njegovi ga čekaju. Tri ološa iz njegove bande su od jutros kod stanice.
Osoba3: (takodje je prisao razgovoru) Ne mogu da verujem. Ladno su ga pustili. Jebenm ti državu.
Osoba1: Šerife molit te, pakuj se otidji nekud. ...Nadam se da je samo uslovno pušten. Ako počne da pravi sranja valjda će ga vratiti u zatvor. Valjda ima nekog zakona ipak.
Osoba3: Da baš smo sad videli da ima. ...Ima on debele veze. Nema za takve zakona. Kriminalac i ubica a pustili ga za manje od 4 godine. (celo vreme govori razočarno i ljuto)
Šerif: U pravu je. Da ima pravde ne bi ni izašao nikada. Ne mogu se na to osloniti.
Osoba1: Ali ne možeš ga čekati. Znaš da se zakleo na osvetu. Manijak će to i da napravi. Moraš otići. Skloni se negde dok se ne sredi nešto. Nemaš vremena za gubljenje. Pali odmah.
Šerif: ...uuuufff aj dobro, idem.
Osoba1: Uzmi moj auto ako treba. Tvoj auto će možda pratiti.
Šerif: Prijatleju hvala ti na brizi. Dužnik sam ti. Računaj na mene kad tebi nešto bude trebalo.


...nastaviće se...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod bytefx » 03.11.2010 12:28

Pazi... Sve je to ok.... Nego, meni ne odgovara bas to serif... Opet tu mora odredjene uniforme, policijska lica jedno drugo, malo je zavrteno. Ja bi to prepravio po nekoj modernoj danasnjici pa da to bude neki CIA agent u penziji bla bla bla :), koj chatuje na FB, ili igra WarCraft kad mu odjenom kazu neku vest, ili jednostavno, ne moraju da mu jave, vec da mu napadnu kucu, da pocnu da pucaju jedno drugo, dok on shvati da taj neko hoce da se osveti ili tako nesto.......
Nadam se da me razumes, da ne bude nesto zajebano za realizaciju....
bytefx
Član foruma
 
Postova:  28
Pridružio se:  09.09.2010 22:26

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 03.11.2010 18:53

Au bre al si zahtevan... sta tek kada postanes slavan... :D

Pa to za serifa se skroz slazem. Procitaj pazljivo od pocetka. I rekao sam da treba smisliti nesto realnije za danasnje vreme a privremeno cu ga zvati "Sefif"(pod navodnicima) jer moram nekako da ga zovem.

Dobra ideja ti je ovo policajac u penziji. Znaci da je civil a u "njegovo vreme" je policija bila postena i odana narodu dok ga danasnja policija nije u stanju ni zastititi. Ja znam jednog starijeg policajca koji je bio inspektor u svoje vreme a sada je bas u problemima od strane policija (sa kojima vise nema veze). Nije bas ista prica kao high noon ali sama mogucnost je 100% realna.

ili jednostavno, ne moraju da mu jave, vec da mu napadnu kucu, da pocnu da pucaju jedno drugo, dok on shvati da taj neko hoce da se osveti ili tako nesto.......
Nadam se da me razumes, da ne bude nesto zajebano za realizaciju....

Verovatno nisi odgledao film, nakon ovog javljanja lose vesti kreci "srednji deo filme" koji se svodi na pripremanje i iscekivanje. Kad Frenk Miler dodje prakticno odmah krece i akcija koja traje do kraja. Ti si rekao da film traje 20-30 minuta. Tesko je smisliti 20-30 minuta akkcije bez odugovlacnenje. Ja cu malo opisati i taj srednji deo a ti ga onda upotrebi zavisno od toga koliko ti odugovlacenja treba.

Inace ne brini, ti mirniji delovi filma su potrebni jer sama akcija bez uvoda i zapleta nece ostaviti neki utisak na gledaoce. Nisam ja izmislio te elemente scenarija. Jednostavno se kroz praksu pokazalo da je to nacin da se gledoci uzive i da im film bude zabavan.
..A i ako ne valja uvek mozes da okrivis scenaristu :angry:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 03.11.2010 19:54

POGLAVLJE 3: Predomišljanje

Prikaz kuće izvana. Otvaraju se vrata i Šerif izlazi. Vrat ostaju otvorena.

Osoba2: (čuje se da dovikuje iz kuce) Ja ću poneti torbu, hajde ti samo!

Šerif stoji u dvoristu okrenut suprotno od ulice i nešto se hvata za džepove. Traži nešto. U tome se začuje glas sa ulice "PAK-PAK-PAK-PAK PAK-PAK PAK-PAK!!!!!" (imitacija kokoške, čime se proziva kukavica). Šerif se okrene. Prikazuje se kapija i na kapiji naslonjena dva huligana.

Huligan1: (podrugljivo i provokatorski) Bežiš aaaa...
Huligan2: Podvio rep...
Huligan1: Uplašio se nečeg...
Huligan2: Bojim se mamimceee...
Huligan1: Neki čovek te uplašio???
Huligan2: Pa nisam znao da si takva kukavica šerife...
Šerif: Ko bre beži? ... Ko se uplašio?
Huligan1: Još malo će podne šerife...
Huligan2: Bolje ti je da se pozdraviš s gostima.
Huligan1: Toliko vremena jos imaš. Iskoristi pametno.
Šarif: Aj brišite odavde!
Huligan2: (vadi pištolj i počeška se sa pištoljem po glavi) Vidimo se!
Huligan1: Ćaooo!

Huligani odlaze sa podrugljivim izrazima lica zadržavajući pgleda na šerifa.

Šerif: (ulazi u kuću i pogleda Osobu1) Ne idem ja nigde. Ovo je moj grad. Ovde sam rođen. Ovde živim. ... Što se ovde dešava, to je ono što me se tiče.
Osoba1: (drži torbu u ruci) ma daj bre... šta ti je! ubićete ako ostaneš. Pa video si sad i sam da ih ima više i da su spremni.
Šerif: Možda sam i ja zaslužio malo pomoći od ovog grada. Ili biste možda rađe da Bandit pobedi. Zar želite da vas Bandit šamara i šutira? Znate kakvo je to đubre a videli ste da nema ni zakona.
... Skupiću ekipu i dočekaćemo ih kako je red. Ovo se mora završiti.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod djyova » 11.11.2010 0:59

A el mora da bude "obračun", ili može da bude i neka druga realnija priča?

Na primer "šerif" je neki savestan gradjanin, koji je imao konflikt sa grupom huligana, pa je zbog toga vodja huligana kažnjen (ne mora zatvorom, može i novčano), a zbog svega toga taj glavni huliganski baja hoće da se osveti.

I kod osvete ne mora da bude neki veliki obračun, dovoljno je po meni možda da hoće da ga premlate, ili slično.

E sad, pošto je rečeno da je "šerif" starija osoba, on onda ima i više iskustva, i na taj način uspeva da izadje na kraj sa grupom huligana.

Epilog bi bio da na primer ovaj put ne bude kažnjen samo vodja huligana, već svi koji su spremali osvetu.

Eto, na primer šta meni pade na pamet, a da ima zaplet uzrok-razrada-posledica, a nije potreban veliki budžet za snimanje, i može se lako pronaći neka situacija koja se stvarno može desiti u realnom životu.

Naravno, sve zavisi od želja reditelja. :blum2:
Korisnikov avatar
djyova
Član foruma
 
Postova:  90
Pridružio se:  01.10.2010 17:46

Re: Scenario za rimejk High Noon-a (Tačno u podne)

Postod Video Majstor » 11.11.2010 1:36

Hvala sto si se prikljucio!

Neke od stvari koje si nabrojao i jesu u stilu tog filma pa pretpostavljam da ni ti nisi odgledao film... I meni je malo "stao mozak" pa cu morati ovih dana ponovo da odgledam pa da nastavim sa pisanjem.

Jedina razlika u odnosu na high noon (naš rimejk) i je prakticno u tome da ti predlazes zamenu revolveraskog obracuna i pucnjave sa obicnom tucom bez vaternog oruzja.
po mom misljenju to ne menja poentu tako da je i to jedna od opcija.

Epilog bi bio da na primer ovaj put ne bude kažnjen samo vodja huligana, već svi koji su spremali osvetu.

U high noon-u takodje stradava cela grupa. Sta vise pred kraj obracuna glavni "Bandit" Frenk Miler otima devojku od Šerifa i traži od oovga da baci oružje. Ovaj naravno pošto je častan čovek stvarno i baca oružje. U tom momentu se dolazi do VRHUNCA ZAPLETA
(ono sto sma opisao ovde viewtopic.php?f=6&t=37 )

Deluje da je frenk miler pobedio i da je sve gotovo. Medjutim on odgurne zensku da bi se izivljavao nad šerifom a ona izvadi pištolj koji je ranije sakrila i upuca ga.
Ceo film je u suštini dosta jednostavan ali svaki detalj je realan i može se primeniti i na današnje vreme.

Takodje i ova otmica se slaže s onim što je bytefx pomenuo o tome da bi bilo poželjno da ima i neka otmica. To dakle može biti akcija bogata svakakvim elementima i uz to realna.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Scenario

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron