Prodaja video materijala, za koliko novca?

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Prodaja video materijala, za koliko novca?

Postod Zipa_Drrrrrrrroon » 21.05.2017 14:07

Pozdrav!

Javlja mi se neki dan jedan čovjek i kaže potreban bi mu bio stock materijal za par snimaka koje ja već posjedujem, te bi želio da ih kupi od mene.

Ponudio mi je određenu cijenu koju ja smatram niskom, budući da je materijal odlične kvalitete, te je bio prezentovan grupi od 200 ljudi i svi su bili oduševljeni istim.

Pod materijalom se podrazumijevaju zračni snimci iz ptičije perspektive (snimci dronom), dužine cca 30 minuta na 10-11 različitih lokacija.

Svi su snimani u zlatnom satu, pažnja je posvećena najmanjim detaljima (osvjetljenost sunca, pozicija sjene itd)
Zipa_Drrrrrrrroon
 

Re: Prodaja video materijala, za koliko novca?

Postod Video Majstor » 17.06.2017 19:45

Pozdrav!

Najpre izvini zbog kasnog odgovora. Polako se vraćamo sa radom nakon duge pauze. :sorry:

Teško je da se kaže šta je realna cena za nešto što nije tipično. Ja ću da ispričam kako ja određujem cenu u situacijama kada ne znam koliko nešto vredi:

Pod materijalom se podrazumijevaju zračni snimci iz ptičije perspektive (snimci dronom), dužine cca 30 minuta na 10-11 različitih lokacija.

Svi su snimani u zlatnom satu, pažnja je posvećena najmanjim detaljima (osvjetljenost sunca, pozicija sjene itd)

- Jedan način je da se ravnaš prema cenama "stock" videa sa sajtova poput videohive. S tim što cena može lako da ide na 2-5x veću ukoliko se radi o nečemu ekskluzivnom što konkurenti nemaju ništa slično.
Možda i do 5-10x veće od uobičjenih cena na stock marketu ukoliko je to nešto što će zaista imati veliku potražnju.

dužine cca 30 minuta na 10-11 različitih lokacija.
Dakle pri određivanju cene, deluje kao da je ovo uporedivo sa 10-11 stock video klipova. Dakle cena stock videa puta 11 pa onda puta onih 2-5x koliko sam pominjao. Ukoliko je tih 10-11 klipova samo varijanta jednog klipa onda možda ipak ne može tako da se računa.


- Drugi način određivanja cena je prema radnim satima. Najpre odredi koliko je radnih sati potrebno za nastanak tih videa.
Iako si sam to radio odredi posebno: Koliko radnih sati režije (ukoliko je nastanak tog videa zahtevao i tu vrstu veštine)? Koliko radnih sati snimanja? Koliko radnih sati montaže? Koliko pripremnih?
Da li je izlazak na teren da se to snimi iziskivao posebne troškove?

Zatim napraviš sledeću kalkulaciju:

Broj radnih sati snimanja x cena radnog sata profesionalca
+ Broj radnih sati režije x cena radnog sata profesionalca
+ Broj radnih sati montaže x cena radnog sata profesionalca
+ Broj radnih sati pomoćnika x cena radnog sata za minimalac
+ Troškovi svih izlazaka na teren (transport, gorivo, energija, hrana itd.)
---------------------------------------------------------------------------------
= ukupno troškovi za nastanak tih snimaka

Može tu da se doda sve što su zaista realni troškovi za nastanak tog videa ukoliko je realno i ako može da se obrazloži na prethodni način u kalkulaciji. Naravno ne mogu da se računaju troškovi koji su nastali greškom, nestručošću i koji su nepotrebno rasipanje.

I onda dobiješ koliko bi to koštalo da angažuješ profesionalca. A ukoliko je u pitanju ekskluzivno nešto i jako privlačno što ima velku potražnju u odnosu na konkurente onda se ta cifra može da pomnoži sa 2-3x.

Sad što se tiče toga kolika je cena radnog sata profesionalca? To se mnogo razlikuje od države do države. O kojoj državi je reč i odakle je kupac?

Grubo rečeno radni sat majstora/stručnjaka je u svakoj države najčešće 3-5x veći od radnog sat za minimalac (početnički posao). A radni sat kod minimalca dobiješ ako minimalnu mesečnu platu podeliš sa 172.

Eto tako bih ja to računao :)

Voleo bih ako možeš da napišeš više o projektu. Kako je nastao? Je li to bilo naručeno ili naknadno tražiš kupca? I kako si na kraju ti izračunao cenu? :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron