Ovde se uglavnom pričalo o pisanju ali ne i o plaćanju scenaria.
Jeste u temi "Pomoć/pitanje" pominjali smo mislim moje pretpostavke o minimumu i maksimumu i procentima koliko je plaćen scenarista.
...U svakom slučaju prepooručujem da pročitaš te teme jer za ono što si ti zamislio trebaju ti sve informacije koje možeš da nađeš.
1. Da li se scenarista plaća procentom od prodaje ili novcem?
Može kako se god dogovore. Može i kombinovano. Plaćanje po procentu je svakako poželjno jer daje motivaciju i poštenije je svakako. I uu drugim industrijama se koristi plaćanje "po učinku" jer deluje motivaciono.
Takođe, finansijerima više odgovara na procenat jer tako dele rizik. A scenaristi ukoliko je nesiguran uspeh filma više odgovara da odmah uzme pare tj. da bude plaćen fiksnom cenom. ...Tako da je kompromisna situacija takođe realna, gde je jedan deo iznosa fiksan a drugi zavisi od prodaje.
Kad su u pitanju niskobudžetni projekti i "prvenci", ja zaista preporučujem filmmakerima da budu svesni da se od nule počinje i da za sve što može pristaju u rad na procenat jer nemoguće je odmah u početku imati novca da se svi obogate. Neko mora da napravi kompromis.
2. Ako se scenarista plaća procentom, koliko procenata treba odvojiti za scenaristu amatera, a koliko za scenaristu profesionalca?
Hm, ako je u pitanju amater, da li se onda uopšte ozbiljno računa na komercijalni uspeh?
U svakom slučaju ako uspeha ne bude i taj procenat će biti nula novca. A ako zarade bude onda će biti i novca da se taj procenat isplati. Dakle u oba slučlaja je situacija fer.
moje mišljenje kako što sam napsiao u onoj temi je da je negde do 10% od prodaje fer za scenaristu. Takođe za još neke ljude koji zaista daju odlučujuću zaslugu za uspeh filma (na priemr glavni glumac...) je takođe fer do 10% od prodaje.
3. Ako se scenarista plaća novcem, koliko novca treba dati scenaristi amateru, a koliko scenaristi profesionalcu?
Moja procena je da taj iznos je realn oda bude 1-4 plate. Pod plata mislim na promenjivu cifru, za amatera "platu" računam minimalac znači 200evra. Za profesionalca to "plata" računam poput plate za stručne visokokvalifikovane radnike. Znači u rasponu između 200 i 1000evra.
Dakle cena za scenario bi bila u rasponu od 200 do 4000 evra prema ovim mojim pretpostavkama.
4. Da li se režiser plaća procentom od prodaje ili novcem?
5. Ako se režiser plaća procentom, koliko procenata treba odvojiti profesionalnom režiseru?
Ukoliko je film takav da je posao režisera važan i odlučujući za uspeh filma, onda mislim da važi sve isto kao za plaćanje scenariste.
5. Ako se režiser plaća procentom, koliko procenata treba odvojiti profesionalnom režiseru?
Tu se stvari malo razlikuju od scenariste jer posao scenariste se završi još pre snimanja filma. A režiser ima posla onoliko koliko treba da se snimi film. To može da varira od nekoliko dana pa do nekoliko meseci. Tako da je teško reći. Može samo da se procenjuje broj sati rada i da se za te sate plaća cifra uporediva sa satnicom drugih stručnih poslova. Kod nas je to u rasponu između 2 i 20 evra na sat.
7. Koliko novca treba dati profesionalnoj ekipi snimatelja za snimanje filma koje će trajati 20-30 dana?
Teško je reći. Kad bi njih pitao rekli bi ti neke astronomske cifre a opet sumnjam da iko od njih ima platu veću nego drugi radnici u drugim delatnostima (nekima se desi da ne prime platu uopšte). Dakle opet raspon između 200 i 1000evra mesečna plata u Srbiji.
Sad ako pod "ekipa" podrazumevaš i korišćenje njihove profesionalne opreme, onda bi to bilo značajno više jer inajmljivanje nije baš jeftino. Oprema inače može i da se iznajmi posebno ako je cilj da se iznajmi.
8. Koliko novca treba dati za montažu tog materijala?
Opet relativno. Jedan način je da isto računaš po satu stručnog posla isto kao i što sam pominjao za režisera (između 2 i 10 evra na sat) a opet danas praktično svako ko se zanima za filmmaking se bavi i montažom tako da je verovatno realno očekivati da recimo režiser ili neko se bavi montažom usputno u danima snimanja...
pitanja na koja bih volio da odgovoriš kada budeš imao vremena

:
Tako i moram

za sad sam imao ovoliko vremena

, nastavljam kasnije...