Jeftina rasveta?

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Jeftina rasveta?

Postod Mre » 12.05.2014 15:43

Pozdrav ljudi,
Jel moze neko da preporuci neku jeftinu rasvetu da valja?
vidim da ima da se kupe za oko 1000 din neke bastenske led rasvete/reflektori

Sad koliko to valja i koliko je prakticno?
Razmisljam se za tako nesto i mozda dodatne 2 neke kineske rucne led lampe?
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 12.05.2014 19:54

Pozdrav,
Pretpostavljam da misliš na improvizovanu rasvetu. tj na stvarčice koje mogu da ti posluže kao rasveta za snimanje?

Ja sam prošle godine malo eksperimentiso sa tim. Zaključio sam da su halogene sijalice odlične za usmereno osvetljenje i ako trebaš oštre senke, ključno svetlo. Evo šta sam kupio i utvrdio:
SlikaSlika
- Kupio sam lampu za radni stol sa štipaljkom koja prima Halogene sijalice na klasičnih 220V za oko 1500 din. Slične poput ovih na slici ispod.

- I za oko 125 dinara (pakovanje sa dve je oko 250 din.) halogenu sijalicu od 35W (pored tih postoje samo još jače od 50W) koja radi na 220V kao na slici ispod.
Slika
To je reflektorska sijalica. Znači daje usmerno oštro svetlo kao reflektor.


E sad utisci:

Što se tiče snage sijalice tu sam baš prijatno iznenađen. Toliko je snažna da je prosto neprijatno čak i na trenutak pogledati u nju. U stanu čak i sa nekoliko metara razdaljine prosto ne smeš da je usmeriš nikome u lice.
Ne mogu da zamislim da je nekome u zatvorenom prostoru potreban pravi reflektor. Čak i halogena sijalica od 50W bi možda bila previše za ključno svetlo u manjoj prostoriji.

Lampa me je takođe oduševila ali na kraju malo razočarala. Odlično je što radi na 220V pa mogu da je uključinm u bilo koju utičnicu. To mi je i bio glavni cilj i zato sam birao baš takvu. Na kablu je i prekidač pa je rukovanje praktično. Savitljiv vrat lampe je takođe odličan jer mogu da je usmerim kako god hoću.
Štipaljka mi se dopala naravno jer mogu lampu da postavim na razna mesta, na moram da kupujem stalak. Međutim štipaljka je toliko snažna a od plastike je da se sama od sebe polomila pri jednom postavljanju. Tako da preporučujem samo one lampe koje imaju metalnu štipaljku.
Druga stvar koja mi se nije dopala što se lampa veoma greje. Bude vrela za manje od minut da prosto ne smeš da je dotakneš (isto tako je i kod reflektora). Naravno tu nema pomoći, uvek je treba držati na oku da ne bi pala i uzrokovala požar. Sva oprema za rasvetu je uglavnom takva.

vidim da ima da se kupe za oko 1000 din neke bastenske led rasvete/reflektori
Za 1000 din snaga tih LED lampi je najverovatnije oko 1-2 wata. To je u rangu običnih sijalica od 25-35W maksimalno. To je preslabo osim ako su u pitanju usmerene sijalice i ako si ih zaista usmerio tamo gde treba.

Ali moguće je da budu korisne kao pomoćna rasveta za osvetljenje pozadine, ulepšavanje scene itd.

Druga stvar, pošto kažeš da su baštenske, na koju struju one rade? Da li su možda na baterije ili su možda solarne?

Razmisljam se za tako nesto i mozda dodatne 2 neke kineske rucne led lampe?
Ja sam isto razmišljao. Problem je što kineske LED lampe nemaju ujednačenu svetlost sa ostalim lampama pa boja na snimku može biti ružna. Za kraća snimanja ipak verujem da mogu da budu korisne. Za duža snimanja ne verujem da bi baterije izdržale.

One bi mogle biti dobre za recimo snimanja nekih improvizovanih horor scena u mraku.

p.s.
Ima nekih problema sa slikama pa ću kasnije da ih okačim.
Prikačeni fajlovi
0078485741320_500X500.jpg
lampa sa štipaljkom
(28.1 KiB) Nijednom preuzeto
CLIPLAMP.jpg
lampa sa štipaljkom
(9.96 KiB) Nijednom preuzeto
ELH070 Halogena sijalica 50W GU10 230V 38 ELH070.jpg
halogena sijalica 220V
(41.27 KiB) Nijednom preuzeto
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Jeftina rasveta?

Postod Mre » 13.05.2014 11:28

Hvala na odgovoru!
E da improvizaciju rasvete mislim:)

Ajde bas posalji da vidim tu lampu zanimljiva je kombinacija sa tom sijalicom jer mi bas trebaju tako neke ostre senke radi dramaticnosti. Ja sam razmisljao o nekoj visokoj stojecoj lampi sa savitljivim vratom al nisam nasao bas neku povoljnu..

E a evo npr tih led reflektora nisam bas strucnjak sta misilis?
Nisam ni siguran za napajanje, da li treba neko posebno napajanje itd..

http://led.co.rs/sr/proizvodi/led-reflektori/klasi%C4%8Cni/reflektor-10w-hladno-bela

imaju i ovakvi neki sa nosacima
http://led.co.rs/sr/proizvodi/led-reflektori/sa-nosa%C4%8Cima

Aha definitivno cu pazarim neku kinesku rucnu da se nadje.


Inace ovo mi izgleda strasno zanimljivo i prakticno ali ipak skuplje izadje.
jel imao neko iskustvo sa ovim? jel dovoljno jako itd?

https://www.kupujemprodajem.com/LED-svetlo-za-video-300-dioda-YN-300-II-7327749-oglas.htm
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Jeftina rasveta?

Postod felino » 13.05.2014 23:37

Ne znam šta tačno hoćeš da snimaš ali za "normalne" snimke će ti pre ili kasnije zatrebati rasveta na stativima postavljena tako da bude iznad glava onih koje snimaš. Te varijante koje su na podu ili u ruci ti neće biti dobre osim za posebne uslove. Da li ćeš ići sa jeftinim varijantama poput rasvete za gradilišta (halogeni reflektori na stativima - ne preporučujem jer strašno greju, bolje LED), ručne varijante postavljene na stative, fluo rasveta sa soft box-ovima na stativima itd, zavisi od tvog budžeta. Manji LED paneli (koji se drže u ruci ili montiraju na kameru) ne daju zadovoljavajuću jačinu svetla, čak ni nekoliko njih. Govorim ti čisto da se ne razočaraš jer možeš pomisliti da je dosta da uzmeš jedan takav pa da sa njim osvetliš celu scenu filma. Nije dovoljan, on je samo za terenski rad kada snimaš nekog iz blizine i to krupni ili srednje krupni plan, glava i ramena ili da ga koristiš kao pomoćno, dodatno svetlo, pored glavnog.

Oni kineski mali ili malo veći ručni LED reflektori sa po npr 11 LED-ova (imam jedan takav) služe kao baterijska lampa, sa njima ništa ozbiljno ne možeš da snimaš.

Što više svetla, to bolje.

Nije preporučljivo da mešaš rasvetna tela koja imaju različite "temperature boja", npr. fluo rasveta&obične sijalice ili dnevno svetlo&obične sijalice. To zato da bi bolje i tačnije namestio balans bele boje na kameri, da bi dobio verne boje. Temperatura boje se izražava u Kelvinima pa ćeš tako za pravu rasvetu videti podatke 3200 K ili 5500 K. Ne mešaj jednu sa drugom.

To sam nešto malo nabacao iz svog iskustva... :hi:
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Jeftina rasveta?

Postod Mre » 14.05.2014 11:56

Hvala na odgovoru,

to gde zelim da koristim rasvetu bice u podrumu i bice crno beli film, tako da ne planiram nikakvo profesionalno osvetljenje itd.. treba mi samo dramaticnih senki a to mislim da bih mogao sredim sa jednom obicnom sijalicom za fill il kako se vec kaze, i par nekih usmerenih led kineskih lampi (sa poda,plafona,stativa itd sve zavisi kako mi se bude svidelo)..

Interesuje me dakle za male novce nesto, i ako neko zna da li valja nesto od onog sto sam postavio u prethodnom postu? kakvi su oni reflektori(kako se koriste) i jel pije vodu ona led rasvetica za DLSR ?


Nije preporučljivo da mešaš rasvetna tela koja imaju različite "temperature boja", npr. fluo rasveta&obične sijalice ili dnevno svetlo&obične sijalice.


Posto je crno - beli film ovo mi nece biti problem jel? mislim mesanje led i obicne sijalice npr?
Mre
Član foruma
 
Postova:  16
Pridružio se:  03.09.2013 11:59

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 14.05.2014 19:57

treba mi samo dramaticnih senki
"Dramatične senke" mogu da znače dve stvari:
ili da senke uopšte postoje.
ili da senka bude veoma oštra (kao za Noir žanr filmova)

U oba slučaja ti treba da je ključno svetlo oštar izvor svetlosti a ostala svetla što slabija u poređenju sa njim.
To je jedan specifičan stil osvetljenja koji se dosta razlikuje od "uobičajenih" potreba (tri tačke) rasvete. Uobičajno nam treba što više svetla i sa svih strana a ovde ne.
a to mislim da bih mogao sredim sa jednom obicnom sijalicom za fill
Ne. "Fill" je popunjavajuće svetlo i ono popunjava svetlošću one stvari koje ključno svetlo ne osvetli dovoljno. Dakle ono smanjuje senku i ujednačava osvetljenost.

Za tvoj cilj ti treba obrnuta stvar. Treba ti snažno usmereno oštro svetlo. A senka je ono što preostaje sa suprotne strane ključnog svetla.

Baš ono što sam ja probavao sa halogenom reflektorskom sijalicom je savršeno za tebe. Jedini problem je što lampe koje imaju onakva grla za halogene sijalice nisu baš jeftine. Ali snimaćeš valjda još u budućnosti pa će se isplatiti i kasnije.


E sad kad već pomenusmo "fill" light. Kad imamo jak izvor ključnog svetla u zatvorenom prostoru, ono još uvek igra ulogu i ostalih svetala jer se svetlost uvek odbija od svega i širi posvuda. Zidovi i sve stvari koje vidimo odbijaju svetlost i ponašaju se kao slabije lampe.
Na primer u stanu uključim ovu halogenu sijalicu i još uvek senke nisu strogo oštre jer su zidovi beli i svetlost se odbija i dolazi i izokola i osvetljava senke. Takođe ćeš primetiti pojavu da što si bliže zidu senke se sve više ublažuju.

...Tu dolazimo do toga da je veći problem zamračiti zidove i okolinu nego nabaviti snažnu rasvetu :diablo:
Ipak to se rešava pojačavanjem kontrasta u postprodukciji. Tamni deo spektra se potamni još više i tako najtamnije boje polako postaju crne. :cool:
Inače onaj "filmski" izgled podrazumeva taj snažniji kontrast između ostalog. Tak oda se svakako treba baviti kontrastom u postprodukciji.
Mre je napisao:
Nije preporučljivo da mešaš rasvetna tela koja imaju različite "temperature boja", npr. fluo rasveta&obične sijalice ili dnevno svetlo&obične sijalice.


Posto je crno - beli film ovo mi nece biti problem jel? mislim mesanje led i obicne sijalice npr?
Tako je. U slučaju crno-belog snimka, boje ne postoje. Pa tako nemamo ni problem sa bojama :)

To je ujedno razlog zašto je za početnike dobro da počnu sa crno-belim filmovima da vežbaju rasvetu.

i par nekih usmerenih led kineskih lampi (sa poda,plafona,stativa itd sve zavisi kako mi se bude svidelo)..

Interesuje me dakle za male novce nesto,
Pa kao što sam opisivao mislim da za tu namenu trebaš jednu halogenu reflektorsku sijalicu kao što sam postavio u prvoj poruci. Mogla bi i obična snažnija sijalica u reflektorskom obliku. Ne znam kako ih nazivaju, mislim "spot"... Prepoznaje se po tome što je sa prednje strane providno staklo a iznutra kao ogledalo. košta malo višo do obične a ide u najobičnije grlo. Trebalo bi da postoji od bar 60W snage.
Slika

Ako ćeš da je stavljaš u lampu, lampa mora biti metalna da bi sprečila da svetlost od sijalice odlazi sa strana i unazad.

i ako neko zna da li valja nesto od onog sto sam postavio u prethodnom postu? kakvi su oni reflektori(kako se koriste)
Pa sve to može da ti posluži ukoliko proceniš da su senke preoštre. A za ulepšavanje scene i osvetljavanja nekih detalja, možeš da koristiš bilo šta. Ne moraš da se trošiš. Počni od jedne usmerene sijalice kakve sam pominjao pa onda gledaj koliko ti zapravo treba još svetla okolo.
Dok eksperimentišeš posluži se lampom sa mobilnih telefona i baterijskim lampama. čisto da vidiš da li ti se ublažavanje sneki dopada više ili manje.

i jel pije vodu ona led rasvetica za DLSR ?
Pa za tvoju namenu, ona igra istu ulogu kao i druge vrste ovih oštrih usmerenih sijalica. Jedino je možda problem što je to svetlo postavljeno direktno na aparatu. Mnogo je bolja pozicija da svetlo bude gore-desno ili gore-levo u odnosu na kamermana. Jer ako nešto osvetljavaš direktno od napred onda nema senki odnapred.


p.s.
Rešio sam problem sa slikama u prethodnom odgovoru. Pogledaj slike tih lampi sada. Ta koju sam ja kupio je tog tipa.
Prikačeni fajlovi
spot reflector bulb.jpg
(42.68 KiB) Nijednom preuzeto
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Jeftina rasveta?

Postod felino » 15.05.2014 1:01

VM, zanima me da li si imao problema sa čestim pregorevanjem halogenih sijalica koje rade na 220 V?

Ja sam imao problema sa jednom, najmanje jednom mesečno je crkavala sve dok nisam poslušao savet da kupim transformator (sa 220 na 12 V) i stavim halogenu na 12 V. Čuo sam da je to inače čest problem. Mislim na halogene (što reflektorke što obične) sijalice za domaćinstvo - kupatila, plafone itd.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 16.05.2014 1:03

Pa inače ih ne koristim ali sam je kupio radi eksperimentisanja sa rasvetom. Za sada mi nije pregorela. Međutim pošto kasnije bude veoma vruća i lampa bude vrela, ne čudi me da ima kratak vek trajanja.

Ko zna, možda nije slučajno da se uobičajeno pakuju po dve.

U teoriji, halogene sijalice ne bi trebalo da pregore ništa brže od klasičnih. Jedina razlika između halogenih sijalica i klasičnih je što one imaju dodato malu količinu halogena (šta god da je to) koji sprečava da žarna nit trajno isparava. Zbog toga halogene sijalice imaju konstantnu jačinu i boju svetlosti tokom celog svog veka trajanja. Dok klasične sijalice svakim danom sve više slabe i stanjuje im se žarna nit.

Dakle prema ovoj teoriji, pošto se žarna nit kod halogenih sijalica ne stanjuje, halogene bi trebalo bar jednako da traju kao obične ali i da lepše sijaju.

Ja sam imao problema sa jednom, najmanje jednom mesečno je crkavala sve dok nisam poslušao savet da kupim transformator (sa 220 na 12 V) i stavim halogenu na 12 V. Čuo sam da je to inače čest problem. Mislim na halogene (što reflektorke što obične) sijalice za domaćinstvo - kupatila, plafone itd.
Pada mi na pamet da je uzrok možda u snazi tih sijalica a ne u tome što su halogene. Sa kućnim reflektorom (verovatno snage bar 150W ) koji se pali na senzor, mi se redovno dešavalo da halogena sijalica pregori za mesec-dva.
Ove od 12V su verovatno na neki način dosta slabije.

Ja sam izbegavao ove od 12V je mi se ne sviđa kuovina komplikovanijih lampi niti posebnog kupovanja transformatora i petljanja sa elektrikom. Takođe verujem da su slabije i da bi onda trebali imati veliki broj lampi za rasvetu a to već komplikuje stvari.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Jeftina rasveta?

Postod Video Majstor » 16.05.2014 1:36

Uh, ja potpuno prevideo da odgovorim na ovu poruku.
E a evo npr tih led reflektora nisam bas strucnjak sta misilis?
Nisam ni siguran za napajanje, da li treba neko posebno napajanje itd..

http://led.co.rs/sr/proizvodi/led-refle ... ladno-bela

imaju i ovakvi neki sa nosacima
http://led.co.rs/sr/proizvodi/led-refle ... a%C4%8Cima
Ovi LED reflektori od 10W su snage recimo kao sijalica od 80-100W. Oni snazniji su dosta skuplji. tako da to ubrzo postaje skupa rasveta.
Ako ćeš već da ides na snagu pravih reflektora, onda je najjeftinije da kupis prave klasične reflektore.

Jer,
Nekoliko jeftiniih rešenja zajedno koštaju skuplje a slabije su snage nego jedan pravi reflektor.

Inace ovo mi izgleda strasno zanimljivo i prakticno ali ipak skuplje izadje.
jel imao neko iskustvo sa ovim? jel dovoljno jako itd?

https://www.kupujemprodajem.com/LED-sve ... -oglas.htm
Ovo su skupa elegantna rešenja.
Taj je u rangu oko 150-200W klasičnog reflektora, ali je dosta skuplje.

Naravno velika prednost LED reflektora je što se ne greju pa su prijatni za korišćenje. To je budućnost profesionalne foto opreme.
Na žalost, ne možemo o njima govoriti kao o jeftinoj rasveti za početnike. Treba još dosta godina da prođe da LED osvetljenje postane pristupačnih cena.


---
Inače,
Ukoliko ti slučajno nije problem nabavka grla, ubedljivo najjeftinije osvetljenje su klasične fluo cevi, tzv. neonke. Nekada su koštale smešno malo one od 30W a daju svetlost kao 100W klasična sijalica. Veoma meko i prijatno svetlo daju.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Jeftina rasveta?

Postod PetarKG » 12.06.2014 19:02

Kada je reč o LED rasveti za video mogao bih da vam kažem nešto o svom iskustvu.
Kada sam pre par godina kupio novu kameru, kupio sam i jedan malo skuplji LED reflektor (za na kameru) sa potenciometrima za promenu temperature i intenziteta svetla. Veoma sam se razočarao kada sam video na snimku smetnje (horizontalne osvetljene pruge), balans nikada nisam mogao da podesim idealno kao kod halogene rasvete. Zamenio sam taj reflektor za drugi po istoj ceni koji je imao potenciometar za intenzitet svetla a za boju je imao filtere koje sam menjao. i kod ovog reflektora sam se razočarao zbog nemogućeg idealnog balansiranja.

Moj zaključak je da je bar za sada neisplativo izdvajati novac za neke LED panele, ako su na njima LED diode sličnog kvaliteta kao kod kineskih lampi koje su uzgred i višestruko jeftinije.
U suštini nikada nisam bio zadovoljan balansom kod upotrebe LED rasvete. Da napomenem da nikada nisam ni koristio onu LED rasvetu koja je u najskupljem rangu od 300 evra i skuplje. Dakle ne padajte na kopije aktuelne rasvete vrhunskih brendova.
Evo i linka za snimak koji sam postavio na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=OnQDgKXfIM8
PetarKG
Član foruma
 
Postova:  11
Pridružio se:  20.10.2010 19:49
Lokacija:  Kragujevac
Sledeća

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron