Green scren ?

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Green scren ?

Postod Milanov » 09.06.2013 17:22

Pozdrav :)
Zanima me da li neko zna kako da ispadne dobro green scren efekat(ne znam da li me razumete). Znaci npr. hocu da snimim sebe i da stavim to platno iza mene i posle da iskljucim pozadinu(tj zelenu boju) i promenim pozadinu.
Sta je najbitnije da bi to ispalo kako treba? Osvetljenje? kakvo platno mora biti? da li je bitna kamera?(ili moze sa fotoaparatom 720p)... i tako te stvari? :)
Gde moze da se kupi to platno, i jel moze nesto kau zamena? koja je razlika da li ce platno biti zeleno, plavo ili ljubicasto... ?
Milanov
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  13.08.2012 19:53

Re: Green scren ?

Postod Video Majstor » 09.06.2013 19:18

Green screen i chroma key su stvari o kojima planiram da pišem još od kako sam započeo sajt. Slično kao što ima rubrika "Škola video kompresije", "Upoznajte najvažnije video alate" tako isto planiram i rubriku o video montaži i podrubriku za upoznavanje sa osnovnim efektima i tranzicijama...

Evo sada ću na neki način da zaočnem:

green scren efekat(ne znam da li me razumete). Znaci npr. hocu da snimim sebe i da stavim to platno iza mene i posle da iskljucim pozadinu(tj zelenu boju) i promenim pozadinu.
Taj efekat se obično zove "green screen" a stručniji naziv je recimo "chroma key". Chroma key efekat je dostupan u skoro svim programima za video montažu i uređajima za "montiranje uživo" (video miksetama). Jedna boja (chrominance komponenta video signala) se izabere da bude providna. I svi pixeli te boje se tretiraju kao providno tj. ne prikazuju se nego se kroz njih vidi ono što se nalazi u layerima/trakama koje su iza tog layera.
Naziv "green screen" (zeleni ekran) dolazi od toga što se najčešće upotrebljava baš zeleno platno iza subjekta koji se snima. Zelena boja se bira jer na ljudskom telu i uobičajenoj odeći obično nema ni malo detalja koje su čisto zelene boje na taj način chroma key efekat će učiniti providim samo pozadinu.

Umesto zelene boje moguće je upotrebiti bilo koju drugu boju ali najbolje je da je to ili čisto zelena ili čisto plava boja. Ako lik nosi na primer farmerke koje su plave boje onda je bolje da je platno zeleno. nego plavo.
Ako želiš da samo pozadina postane providna onda je cilj da se upotrebi ona boja pozadine koja se ne koristi na onom što ne treba da bude providno.

Drugi značajan faktor je materijal tj. fizičke karakteristike tog platna. Idealno je da je pozadina što ravnomernije boje, ujednačena, bez šara, bez odsjaja. To je sve u cilju da na snimku svi ti pixeli budu što je više moguće te iste boje i da ih program tako efikasno prepozna i ukloni.
Ukoliko je pozadina, na primer šarena onda je moguće da pojedine šare program neće dobro prepoznati tj. neće biti uklonjene sa snimka. Da ne bi bilo odsjaja i da bi bilo ravnomerno površina treba da je "mat" (boja bez odsjaja). Papir deluje idealno međutim samo ukoliko nije ugužvan. Ako je ugužvan njegova boja više nije idealno ravnomerna. Problem je što jednom ugužvan papir više ne može da se ispravi.
Platno od tkanine je bolje od papira iz prostog razloga što je tkanina potpuno savitljiva i što se ispravlja usled svoje težine. Naravno ta tkanina treba takođe da ravna i bez znakova gužvanja. Mora biti dobro opeglana i kada se ne koristi treba ili da ostane da visi ili da bude ravnomerno namotana na neku cev ili okruglu motku.
Ako sami pravite manje zeleno platno onda je najbolje da gornji rub platna zašijete oko drške od metle ili okruglog profila za zavese ili nečeg sličnog. Ta motka bi onda služila i da drži platno ravnomerno i da na njega urolujete kad vam više ne treba.

Tokom snimanja ako je platno dalje od kamere i boja će biti ravnomernija. Iz bliza gledano i platno može da izgleda pomalo šareano. Zbog toga je bolje veće platno odmaknuto dalje nego manje platno bliže.

Ako se snima neki veoma mali predmet onda je sasvim dobro rešenje koristiti listove kolaž papira. narvno, samo da nisu izgužvani.

---
Posebna deo problematike je onda da se ovaj efekat uključi u programima i da se sve izmontira kako žlite. Ali u fazi snimanja treba da brinete samo za ovo što je napisano u ovoj pruci. Nastaviću kasnije pisanje a nadam se da će se još neko pridružiti sa svojim iskustvima.---
Evo jedan primer gde je platno dosta loše namešten oi izgužvano pa je rezultat ipak dobar. Dakle ne treba se ni previše opterećivati. Kratkim testom se vrlo brzo utvrdi da li je plathno dovoljno dobro ili nije.
Original snimak:

Primenjen chroma key efekat:


Postoje i gotovi snimci (i kompjuterske animacije) ispred zelenog platna koji možete upotrobeti sa chroma key efktom u svojim projektima. Neki su besplatni a neki na prodaju. Na primer ovaj u kojem možete upotrebiti nadletanje helikoptera ispred pozadine koje vi želite:
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Green scren ?

Postod Milanov » 11.06.2013 23:19

Hvala puno na odgovoru! :) a koj je program najbolji za ovu svrhu? adobe af?
Milanov
Član foruma
 
Postova:  9
Pridružio se:  13.08.2012 19:53

Re: Green scren ?

Postod Video Majstor » 13.06.2013 4:35

Adobe After Effects svakako nudi najviše efekata uopšte. Ali sam chroma key efekat je ugrađen u skoro sve programe za video montažu. Bio je jedan video tutorijal na forumu za green scree i jedan zanimljiv video na tu temu (u temi o radovima drugih autora) ali oba videa su uklonjena sa youtube-a a još nisam našao zamenski...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Green scren ?

Postod mediaguru » 08.01.2014 1:03

imas 2 pozadine za hromu plavu i zelenu, plava trazi vise svijetla dok zelenoj ne treba toliko. osvijetlis pozadinu ravnomerno tj green screen udaljis subjekt tj talenta sto vise od pozadine minimum 3 metra. snimas 4:2:2 obavezno da sto vise informacija snimis
mediaguru
Član foruma
 
Postova:  12
Pridružio se:  07.01.2014 23:57

Re: Green scren ?

Postod Video Majstor » 10.01.2014 6:13

@mediaguru Dobrodošao! :drinks:

Vidim već si aktivan. :) Lepo :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Green scren ?

Postod mediaguru » 01.03.2014 21:22

Video Majstor je napisao:@mediaguru Dobrodošao! :drinks:

Vidim već si aktivan. :) Lepo :)bolje te nasao :) tu smo da se svi pomazemo zar ne ;)
mediaguru
Član foruma
 
Postova:  12
Pridružio se:  07.01.2014 23:57

Re: Green scren ?

Postod felino » 03.03.2014 0:43

Koliko sam ja probao, važno je da se platno dobro osvetli.

Nego, kako se u skupim produkcijama rešava sledeće. Video sam da se neke stvari snimaju ispred green screen-a, bolje reći velike površine su prekrivene zelenom bojom. Ta velika površina je sastavljena od manjih a spojevi (tamnije boje usled senke ili samog spoja) se sasvim jasno vide. Zar to ne smeta kasnije pri chroma key-ingu ili se možda radi i rotoskopija?
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Green scren ?

Postod Video Majstor » 06.03.2014 2:21

Verovatno ne smeta mnogo jer sam "chrome keying" u suštini uzima u obzir Chrominance komponntu tj. boju a ne svetlinu te nijanse.

Takođe mi pada na pamet da se za te svrhe koriste pomalo fluorescentne boje (koje i same emituju svetlost) pa tako neutrališu mogućnost pojave svetlo-tamno...

ili se možda radi i rotoskopija?

...i na kraju se uvek radi post-produkcija. A i suštinski chrome keying neizbežno mora biti završen u fazu postprodukcije. Dakle verujem da rade i "rotoskopiju" odnosno sve moguće korekcije i "fotošopiranje" svih detalja. "Fotošopiraju" se i detalji sa tela glumaca pa što ne bi onda i detalje iz green screen snimaka koji su ionako predviđeni za obradu u postprodukciji.

Dakle verujem da visokobudžete produkcije svakako se ne ustručavaju da obrade snimke na taj način.
A pravo pitanje je može li se to izbeći u niskobudžetnoj/amaterskoj produkciji ili uspeva i bez tog truda? :unknown:

Eto ako neko bude probao green screen efekat ispred sastavljanih zelenih pozadina, zamolio bih da nam napiše iskustva. I okačiti video još bolje.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Green scren ?

Postod mediaguru » 16.03.2014 0:43

ti manji spojevi ti cesce puta dodju kao markeri postprodukciji jer na osnovu njih oni prave mali virtuelni set tj kamera zumira glumca scena iza se smanjuje proporcijalno
mediaguru
Član foruma
 
Postova:  12
Pridružio se:  07.01.2014 23:57
Sledeća

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron