Koliko da naplatim?

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Koliko da naplatim?

Postod zoxkika2 » 10.08.2012 22:50

Zdravo, moj problem je sledeci, skoro sam poceo da radim za jednog fotografa ali ne znam koju lovu da mu trazim za montazu. Tu su naravno uvodi u afteru, klasicna montaza, izrada dvd-a, samo snimanje. Ako mozete reciti mi kako vi otprilike vidite stvari.
zoxkika2
Član foruma
 
Postova:  6
Pridružio se:  10.03.2011 14:44

Re: Koliko da naplatim?

Postod Video Majstor » 12.08.2012 1:46

Teško je precizno odrediti... U srbiji ide od toga da radnik (iz TV i filmske indutrije) uopšte ne dobije honorar pa do toga da dobije par stotina evra za montažu jednog spota.

Jedini način da se odredi realan cena i da bude razumljivo i pošteno i vama i poslodavcu je da odredite cenu radnog sata i pomnožite to sa približno potrebnim vremenom.

Radni sat stručnjaka/majstora je u Srbiji u rasponu od 5 do 50 evra. Najčešće je između 10 i 20 evra. Ispod ću napisati par faktora koji preciznije određuju cenu:
- :negative: Faktori koji povlače cenu prema ovoj nižoj granici su: kriza (svi slabo zarađuju), male plate kod svih ostalih radnika, naručilac koji nije bogat, eventualni loš rezultat tviojeg rada...
- :good: A cena može da ide nagore u slučajuevima: kada je poslodavac bogatiji, kada rad koji si radio donosi dobar profit, kada je tvoj rad visoke kvalitete da je vidljivo da si među najboljima u poređenju sa konkurencijom.


Na kraju je još bitno i ono što se zove "veština prodaje". Neko ko je vešt u tome sve može da napalti više od ostalih a nekoga je na primer sramota da uopšte traži koliko je planirao...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron