POMOC

Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta itd. Takmičenja i festivali...

Moderatori: Video Majstor, Goja

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

POMOC

Postod Gost » 09.12.2010 2:54

:help: Potrebni su mi saveti za snimanje kratkog filma. Poznajem film, ali se u produkciju montazu i tome slicno ne razumem. :unknown:
Imam razradjen scenario. Trebaju mi saveti o programima, plan je da bude crno beli film. Trajanja do 20 minuta;
Gost
 

Re: POMOC

Postod Video Majstor » 09.12.2010 3:21

Zgodna tema za ovaj forum :)
Predlazem da idemo fazu po fazu filmmakinga.

Najpre ovde procitajte koje su faze i sta se u kojoj radi: http://www.videomajstor.com/filmmaking-uvod

Posto vec imate scenario, mozemo pretpostaviti da ste faze Pripreme i Predprodukciju vec obavili.

Sledeca faza na rade je Produkcija tj. konkretno snimanje svog materijala od kojeg ce se u postprodukciji sloziti film.
Hajdemo sad da razjasnimo fazu produkcije.
Opisite malo sa kakvom kamerom cete snimati? Da li kamerman ima iskustva sa snimanjem ili tek treba da nauci? Opisite lokacije gde ce se snimati? Da li zatvoreni prostor ili napolju? Kakvi ce biti svetlosni uslovi pri snimanju? Da li pod dnevnim svetlom, po mraku ili nesto izmedju? Kakav je znar i kakve su vrste scena? Da li ce biti brzih akcionih scena ili samo mirne sporije scene?
...
Sta treba film da docara? Da li suve cinjenice ili psiholosko stanje likova? Sta je glavno otiv filma osoba ili stvari ili drustveni odnosi ili dogadjaj?
...
Eto opisite detalje poput ovih koje sam pomenuo, sto detaljnije to bolje, pa cemo vam konkretnije pomoci oko tih elemenata i dati predloge.

p.s.
O programima cemo kada dodjete do faze post-produkcije.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: POMOC

Postod Gost » 09.12.2010 14:45

Jos uvek ne znamo da li cemo uspeti da nabavimo kameru ili cemo je iznajmljivati. U slucaju iznajmljivanja dobro bi doslo par saveta ili predloga,(uzmite u obzir da budzet skoro ne postoji :( )
Iskustva nemamo nesto previse, uglavnom amaterski snimci i fotografije.
Ceo film svodi se na jednog lika, njegovo psihicko stanje. Njegovi problemi odnosi drugih prema njemu. Malo ludila :) Unutrasnji monolozi... Nekoliko scena sa nekom nazovi akcijom.
Veci deo scena je u prirodi, nekoliko u zatvorenom(uglavnom dijalozi). Uglavnom na dnevnoj svetlosti, a za scene u zatvorenom pokusacemo da sredimo nekim lampama :)I kao sto rekoh plan je da bude crno beo. Hvala jos jednom na pomoci! Svaki savet je dobrodosao!
Gost
 

Re: POMOC

Postod Goja » 09.12.2010 16:10

Teško je ovako na neviđeno dati neke savete al da pokušam.
Imaš scenario ,odlično
prvo uzmi papir i olovku i napravi skicu filma ,kao strip neke situacije koje želiš da snimaš (kadrovi)

e sad postoje dva zadatka pre prikazivanja filma

prvi je snimanje a drugi montaža

snimanje
Ne koristi digitalni zum
Ono što važi za fotoaparate, važi i za tvoju kameru: optički zum je dobar; digitalni je loš. Ma koliko da mu je povećanje nemoj ga koristiti jer sve što on pravi je pikselizacija na slici. Ako ti treba krupniji plan (snimak), sledi fotografsku maksimu: zumiraj nogama.
Ne mlati kamerom levo-desno
Izbegavaj pokrete zbog kojih se ima utisak kao da kamera luduje, takvi pokreti prvi ukazuju da si nevešt snimatelj. Statični kadrovi su zahvalniji za percepciju. Ako i moraš da napraviš pokret ili zum, neka bude kratak (oko 5 sekundi) i tu i završi kadar, ne vraćaj kameru unazad.
Pazi na kompoziciju kadra
Amaterski snimci, i foto i video, se takođe prepoznaju i po skromnoj kompoziciji. Npr: osobama koje si snimio često se ne vide noge od kolena naniže, a iznad glave im je pola metra ili više praznog prostora. Dovoljno je iznad glave ostaviti 2-3cm. Ukoliko snimaš osobu ili automobil koji se kreće, nemoj ga centralno komponovati, nasred ekrana, već ostavi ispred njega 1/3 slobodnog ekrana, time potenciraš dinamiku.
Snimanje zvuka
Dok razmišljaš o slici ne zaboravi ton, bez njega će tvoji gledaoci propustiti važan deo priče. Većina kamera ima ugrađene mikrofone skromnih mogućnosti. Ako snimaš intervju, ili bilo šta gde je zvuk bitan, bolje rezultate ćeš postići ako koristiš eksterni mikrofon. Prvo proveri da li tvoja kamera ima audio 'ulaz', jer ga neki modeli nemaju. Nemoj pričati tokom snimanja jer tvoj glas zbog blizine mikrofona ružno zvuči u odnosu na okolni zvuk.
Razmišljaj o svetlu
Najbolji snimak se postiže pri dnevnom svetlu, naravno kad je to moguće. Izbegavaj snimanje u 'protiv svetlu', npr. osobu ispred prozora, neka tebi prozor bude iza leđa. Noću će svetlo koje odgovara tvojim očima često biti previše slabo za kameru. Lampa od 60 vati daće sobi romantično osvetljenje, ali video snimak u tim uslovima neće biti oštar. Izbegavaj fluorescentno svetlo.
Ne zaboravi stativ
Čak i ako tvoja kamera ima stabilizator slike, to i dalje ne može da se meri sa fizičkom stabilnošću stativa. Osim ukoliko baš namerno ne planirate da upotrebite taj već toliko puta viđen dokumentaristički stil iz ruke, stavite kameru na stativ. Bićete iznenađeni koliko će to snimak učiniti kvalitetnijim. Ukoliko nemat stativ, onda improvizujte, naslonite kameru na nešto.
Ne uključuj specijalne efekte
Većina digitalnih kamkordera nudi specijalne efekte, od sepije, preko usporenog snimanja, do c/b snimka. Ti efekti su često zabavni, ali kad dođe vreme ozbiljnom snimanju, isključite ih. Setite se koliko često vidiš te efekte na televizijskom programu.
Ne budi lenj
Kreativnije će biti ako događaj snimiš iz različitih uglova. Snimak je uvek dosadan kada je iz jedne perspektive. Menja položaj kad god možeš; ustani, sedi, priđi. Snimaj odozgo, odozdo, krupni plan, iz daljine...
Visina kamere u visini osobe koju snimaš
Ukoliko osobe sede ili leže spusti kameru na njihov nivo. Ovo važi i za snimanje dece ili kućnih ljubimaca, lepše izgledaju ako kameru spustiš na njihovu visinu.

RAZMIŠLJA DOK SNIMAŠ ŠTA NEBI VOLEO DA VIDŠ NA TV EKRANUkod montaže........... aj polako prvo snimi pa ćemo videti

pozz
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: POMOC

Postod Dudidi » 09.12.2010 20:47

Hvala za savete jos jednom. Reci mi za kameru i iznajmljivanje iste. Da li poznajes nekog ili neku firmu koja se bavi tim poslom iznajmljivanja? Kako se krecu cene iznajmljivanja i tome slicno, da li se sa dcr kamerom moze snimiti pristojan snimak ili je ipak potrebno uzimati hd kameru. Nisam bas upoznat sa tim kvalitetima...
Dudidi
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  09.12.2010 2:34

Re: POMOC

Postod Video Majstor » 10.12.2010 1:49

Dobrodošao! :drinks:

Još pomoći za vaš film:
Pošto vam je to verovatno prvi film treba da se pomirite sa tim da to neće biti savršeno. Znači vi trebate poslušati nekie najosnovnije savete i preporuke za početnike i to ako primenite smatrajte da ste ostvarili vaš prvi cilj. A kasniej kada steknete više iskusta i znanja možete ponoviti snimanje istog filma i snimiti kvalitetniji rimejk (remake - nova verzija).

Dobra vest je što se veštione mnogo lakše i brže uče kada znate šta hoćete i kada imate jasan cilj. Na primer mnogo je lakše zapamtiti kako se nešto radi u video montaži kada trebate to da obavite pa se raspitujete "kako da", nego kada bez konkretnog cilja vas neko uči isto to.

Možda je i dobro što niste imali kameru jer ste prvo smislili film i završili scenario. Znači krenuli ste ispravnim redosledom.

Što se kamere tiče, reći ću ti ovako:
Ne znam konkretno ko iznajmljuje ali mogao bi da saznam. Međutim ja mislim da vam je dovoljna bilo kakva amaterska kamera koju možete od nekoga pozajmiti. Naravno moraćete obaviti neke stvari radi umiraivanja kamere pošto se amaterke kamere jako tresu. Ovih dana ću vam napisati par konkretnijih predloga kako da umirite kameru.

Inače, iznajmljivanje neke profesionalnije opreme se plaća i to nije baš jeftino.

da li se sa dcr kamerom moze snimiti pristojan snimak ili je ipak potrebno uzimati hd kameru. Nisam bas upoznat sa tim kvalitetima...

HD daje oštriju sliku svakako ali do pre par godina niiko nije snimao amaterski film sa HD kamerom jer ih nije biilo. A i većina ljudi kod nas nema HD televizor tako da HD nešto znači samo kod gledanja na račuanrima. Znači može bilo kakva. Opet podsećam da je to vaš prvi film i da ćete tokom snimanja doći do tačnih zaključaka o tome sa čim konkretno niste zadovoljni... pa će vam onda to biti prioritet za usavršiti kod vaših sledećih radova.

p.s.
Za sad toliko, biće još...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: POMOC

Postod Dudidi » 10.12.2010 2:00

Hvala puno... Imamo dve obicne digitalne kamere, pokusacemo da uradimo nesto. Ocekujte jos pitanja ovih dana...
Dudidi
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  09.12.2010 2:34

Re: POMOC

Postod Video Majstor » 19.12.2010 19:06

Ceo film svodi se na jednog lika, njegovo psihicko stanje. Njegovi problemi odnosi drugih prema njemu. Malo ludila Unutrasnji monolozi... Nekoliko scena sa nekom nazovi akcijom.
...
I kao sto rekoh plan je da bude crno beo.

To sam pitao radi sledeceg:
Pronadji nekoliko tvojih omiljenih filmova koji imaju takvu atmosferu koju si zamislio za taj film. Zatim konkretno pazljivo odgledaj takve scene i zabelezi kako su snimane. Koliko je scena osvetljena. Sta je bilo u centru sliku tj u sta je kamera "nisanila", koliko cesto se kamera pomerala i takve stvari. Drugim recima odaberi scene koje ce ti biti uzor za tvoje scene. ...kako su oni koristili kameru, pokusaj i ti tako.

I ja dosta volim da gledam filmove poput toga sto si opisao pa ti mozda mogu i da preporucim neki da ti bude uzor pri snimanju. uglavnom su Hičkokovi filmovi školski primer za prikazivanje psihičkih stanja. Takođe je odličan Shutter Island (2010) http://www.imdb.com/title/tt1130884/
...ako opišeš još koji detalj možda mogu i preciznije da ti preporučoim nešto...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: POMOC

Postod free star » 26.05.2011 19:30

Iako nije u pitanju pomoc ovog tipa o kojem se govori ovde,ipak je pomoc-ovog puta za video edit,tako da sam postavio pitanje ovde da ne otvaram novu temu....
Nisam video da se o tome govori kad je u pitanju edit video fajla,a nekad mi je bas i zatrebala ta vrsta edita.


Dosta puta kad gledam sliku ili video klip vidim neke delove zamagljene ili ofarbane,sakrivene (mozda samo ona traka na ocima ili sl) ,na mestima gde neko ne zeli da pokaze nesto ili nekog konkretno ili zbog toga sto se na nekim sajtovima izvesne vrste video klipova cenzurisu (poput youtuba)...

Kako se to radi,odnosno koji program i nacin je najbolji za to.....
free star
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  26.05.2011 19:16

Re: POMOC

Postod Video Majstor » 27.05.2011 20:46

Dobrodošao! :drinks:

To se radi u programima za vidoe montažu. Neki od profesionalnih baš imaju ugrađeno nešto u t usvrhu a kod nekih se rešava tako što se preko videa doda sloj na kojem je mala crna sličica.

Da ukratko objasnim postupak:
- Svaki program za video montažu ima Timeline (vremensku liniju) gde se slažu delovi videa jedan za drugim. Kod naprednijih ima više tih timelina traka jedna ispod druge. Prva po redu je pozadina a ono što stavite na sledeću traku će biti prikazano ispred onga sa prve trake. Ta druga traka koja zaklanja prvu se još naziva "overlay" što u prevodu znači "sloj iznad".
- Vi dakle treba da napravite malu crnu sliku u recimo Pant-u ili nekom drugom šprogramu za obradu slika i prevucete je na overlay.
- Ako ta slicica treba da se pomera onda se mroa koristiti dodatna alatka za postavljanje slika na zeljenu poziciju. Takva alatka ima svo jtimeline gde kreirate kljucne frejmove. Prvi trenutak je ujedno prvi kljucni frejm te animacije. Ako je to jedini kljucni frejm slika se nece pomerati. Ako slika treba da se pomera onda na pocetku i kraj uto gkretanja treba biti po jedan kljucni frejm. Na prvom kljucnom frejmu namestite sliku gde treba da stoji u tom trenutku a na drugom drugacije. I tako za svaki sledeci pravac kretanaj dodajete novi kljucni frejm na novu poziciju...

To je teorija. A sada vi to trebate probati pa onda ako bude konkretnijih pitanja, pitajte konkretno kako i sta.

Za pocetak preporucujem ovaj program za montazu viewtopic.php?f=14&t=255
a vise preporuka imate ovde http://www.videomajstor.com/softver-alati
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Filmmaking - generalno

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google [Bot] i 4 gostiju

cron