Ton

pravila, pomoć, podrška, pitanja, predlozi, ideje, kritike...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
- Pravila i uputstva
- Pomoć i podrška za korišćenje foruma
- Vaša pitanja o sajtu i forumu
- Predlozi, ideje, kritike... za www.VideoMajstor.com sajt i forum

Ton

Postod felino » 13.11.2011 19:24

Uticaj zvuka, naročito spregnutog sa slikom je od velikog značaja za ukupni doživljaj svakog video ostvarenja. Taj uticaj se često marginalizuje i zvuku, odnosno tonu kako se u sprezi sa pokretnim slikama naziva sve ono sto se čuje, ne posvećuje se dovoljno pažnje i to najčesće u amaterskim ostvarenjima.

Čulo vida se smatra najznačajnim za čoveka, preko njega se dobija najviše informacija o okruženju i slika je ono što se prvo primećuje u nekom audio-vizelnom delu. To i nagoni video i filmske stvaraoce koji sve rade sami da se prvenstveno koncentrišu na vizuelni aspekt svog dela i trude se da mu posvete što više pažnje i ulaganja - stalno se traže nove, bolje kamere, rasveta, načini montaže, režije, korekcije boja...dok se ton uzima olako. Ipak, ono što je film i video u sadašnjem obliku uopšte učinilo mogućim je upravo nesavršenost oka koje se lako daje prevariti sa tek 25 statičinih sličica u sekundi. Kod uha i zvuka stvari nisu ni približno tako jednostavne. Potrebno je, u slučaju Audio CD standarda, čak 44.100 statičnih zvukova u sekundi kako bi uho bilo prevareno.

Ton savremenog video ostvarenja se ne sastoji od samo jednog snimljenog izvora zvuka. Tu su muzika, dijalozi, naracija, šumovi (efekti) i svi oni, pomešani u određenom odnosu, čine tzv. ton. Ne zvuk, ne audio, nego baš ton, u svom svojem značenju veoma bitnog sastojka video ostvarenja. Toliko bitnog, da u tome ni najmanje ne zaostaje za slikom. Među ljudima koji se tonom bave, kao i među nekim zanatima video produkcije, poznato je koliko razgovetan dijalog, muzika i šumovi imaju uticaja na gledaoca.

Ako ni zbog čega drugog a ono zato da stvaranje video dela ne bi trajalo čitavu večnost, stvaralac koji radi sve poslove teško može stići da još komponuje i snima muziku potrebnu za svoj rad. Tako, uzima je sa drugog mesta. Takođe, često je neupućen u načine snimanja i obrade snimljenog zvuka što je neophodno kod snimanja dijaloga, naracije i šumova. Na kraju, neupućen je i u to kako da sve snimke uklopi u smislenu celinu - kako tehnički, tako i estetski. O potrebnoj kvalitetnoj audio opremi da i ne govorimo - mikrofoni, mikrofonski pretpojačavač, snimač, konverteri, monitori, akustička obrada prostora, dodatna oprema itd.

Dakle, svakom autoru video ostvarenja, neophodna su znanja iz oblasti snimanja i obrade zvuka. Često bi kvalitetni radovi ostavili još bolji utisak da je tonski deo odrađen onako kako treba. Ne treba smetnuti s uma da je ton podjednako važan kao i slika i shodno tome treba mu posvetiti jednaku pažnju.

--------------------------------------

Smatram da ovaj kvalitetni forum zaslužuje da se pozabavi i ovakvom tematikom. Nisam primetio nijednu temu koja se dotiče iznetog. Mislim da forumu nedostaje jedno mesto - zaseban odeljak koji bi bio tome posvećen. Bavim se audio produkcijom i ovo gore sam napisao iz glave. Ne bavim se zvukom u okviru videa ali i tu imam iskustva. Usled životnih okolnosti, ne verujem da će mi vreme omogućiti da budem redovan posetilac foruma i uvek pomognem odgovorima na eventualna pitanja ali će se, nadam se, naći neko ko može da više pomogne.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Ton

Postod Video Majstor » 15.11.2011 0:12

Hvala! Lepo rečeno.

Samo ti učestvuj kada želiš, i piši šta želiš. A ako bude dovoljno postova o tome i ako se pojavi neki veliki autoritet za tu oblast, vrlo rado ćemo te teme smestiti u posebnu rubriku u kategorioji filmmaking.

Smatram da ovaj kvalitetni forum zaslužuje da se pozabavi i ovakvom tematikom. Nisam primetio nijednu temu koja se dotiče iznetog. Mislim da forumu nedostaje jedno mesto - zaseban odeljak koji bi bio tome posvećen. Bavim se audio produkcijom i ovo gore sam napisao iz glave. Ne bavim se zvukom u okviru videa ali i tu imam iskustva. Usled životnih okolnosti, ne verujem da će mi vreme omogućiti da budem redovan posetilac foruma i uvek pomognem odgovorima na eventualna pitanja ali će se, nadam se, naći neko ko može da više pomogne.

Slažem se 100% da je i zvuk i muzika tema sajta i foruma. Ja nisam o tome napravio zasebnu rubriku jer se sam ne bavim kreiranjem muzike. Umem da obradjujem zvuk, pomalo i da mixam ali ne dovoljno da bi o tome mogao da pisem sa takvim sapmopouzdanjem kao kada je u pitanju video. Dakle ne mogu biti inicijator takve rubrike. Mogu samo da stvorim opuštenu atmosferu i ohrabrim posetioce (što i radim) i da se nadam, da oni koji su talentovani za muziku i zvuk, se neće ustručavati da pišu.

U opisima foruma "Filmmaking generalno" izmedju ostalog tema je i "Muzika, Zvučni efekti" sa namerom da se tu o njima govori kreativno.
U opisima foruma video softver izmedju ostalog tema je i "Obrada zvuka (audio), Muzički programi...".

U rubrici, "Filmmakeri - predstavljanje i radovi" sam malopre dodao u vrste radova i filmsku muziku i zvučne efekte.

Od naših članova ima najmanje dva koji su dosta dobri u radu sa muzikom i zvukom.:
Slanakamenac je odličan Sound Designer. Studira dizajn zvuka a već se radi neke projekte i za novac.
bastovan je odlican kompozitor (i scenarista) i radi muziku za jednu video igru. Radice takodje i za svoj kratki film koji je u pripremi.

Evio ova tema, na primer je o tome bavi viewtopic.php?f=5&t=2362

---
Što se tiče otvaranja posebne rubrike koja bi bila baš u vezi zvuka i muzike, to dolazi u obzir kada se nakupi dovoljno postova na tu temu da ih ima smisla izdvojiti. Ja već dugo vremena istražujem foruma i video sam da razbijanje foruma na mnogo rubrika nikako nije dobro. Ljudi jednostavno ne žele toliku preciiznost i smara ih da biraju izmedju velikog broja kategorija kada hoće nešto da napišu. Forumi koji imaju mnogo kategorija su su ostali praznjikavi ili su korisnici mnogo promašivali teme (postovali u pogrešnu kategoriju). Onda mora biti mnogo intervencija moderatora i i onda se stvara napetost i neprijatna atmosfera. A ako moderatoriu ne reaguju i ne premeštaju teme onda opet deluje glupo što kategorje postoje kada se ne poštivaju... duga priča. Ako te zanima, možemo i o tome jednom, pa natenane da objasnim zašto ovaj forum izgoleda ovako kako izgleda.

I još jedna stvar:
Ovih dana će biti dodata rubrika i u vezi naše internet prodavcnie koja će uskoro krenuti sa Radom. Tako da će ipak biti jedna rubrika više.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Ton

Postod Video Majstor » 17.11.2011 23:14

Naveo si me na razmišljanje... :read:

Svaka tema na forumu je pre foruma već bila obrađivana na sajtu. Možda bi bilo pametno pre dodavanja foruma na tu temu, da prvo u saradnji napišemo nekoliko tekstova o tome na sajtu.

Vidim da znaš dosta o mikrofonima... Verovatno bi bilo dobro za početak krenuti sa "Vodič za kupovinu mikrofona" i da bude u rubrici "video hardver".
Kad budem imao malo više vremena, skiciraću ovde neke ideje i postaviti pitanja za tebe na osnovu kojih ću napisati taj vodič.

Takođe ako poznaješ još nekog kolegu koji je stručan za audio, porazgovaraj o tome. Možda bude još ideja...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na O sajtu i forumu

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron