Hvala na komentaru!
Ako ne bude problema, pristup forumu će ostati otvoren tj. može se učestvovati i bez registrovanja.
Opravdanje za registraciju je - zloupotreba! Pa šta se sve danas ne zloupotrebljava.
Pre svega se misli na zloupotrebu poput spamovanja i namernog opterecivnja servera radi nanosenja stete sajtu. Na primer, neki zlonamernici namerno klikcu na taster "nova poruka" tako da opterecuju server kao da je u pitanju 100 normalnih korisnika. Ili cak aktiviraju nek programe koji to rade automatski i potpuno ustopiraju sajt na neko vreme. Registracija uz koju se trazi email adresa je dosta efikasno resenje protiv pomenutog ometanja.
Takva vrsta zloupotrebe se na zalost desava dosta cesto. Ovaj sajt je dva puta bio hakovan iako ne spada u najposecenije i nisam skoro nikome konkurencija. Bio je i jedan spamer koji je na svaka dva sata katio razne reklame ali sam ga nekako blokirao...
Porazna je činjenica da se Net sve više komercijalizuje i zatvara i tamo gde je to sasvim nepotrebno. To je prvi korak ka smanjivanju interesovanja za mnoge sajtove i forume.
Zapravo se manje komercijalizuje nego sto izgleda. Na primer za sajt poput ovoga, ne racunajuci trosenje vremena, potrebno je najmanje 50 evra godisnje za troskove koji su neizbezni a nije lako postici da sam sajt stvara isti toliki prihod pa da pokrije troskove. Zbog piraterije, narod se navikao da je sve besplatno, pa se obezvredjuje i sto treba i sto ne treba.
Inace, sto se ovog sajta tice, nema razloga za brigu. Troskovi se pokrivaju sa drugim sajtovima koji su komercijalni tako da se ovaj sajt nece komercijalizovati u tom smislu.
Moderator jednostavno vrši selekciju priloga - postova. Neki vole elitizam - zatvaranje u posebne klubove jer se na taj način osećaju vredniji i važniji pred samim sobom i drugima. Zatvaranje i elitizam...
..Manje-vise se slazem. Ja sam pre pokretanaj ovog foruma dosta proucavao druge forume da izvucem neke pouke, i izbegnem njihove greske, jer ih ima...
Pre svega odlucio sam da umesto sitema strogoce i kazni koristim princip "lead by example" (vodjstvo primerom) i onaj stari model "majstor-segrt". Na primer umesto da kritikujete onog ko ne valja, mozete pohvaliti onog ko valja ili se jednostavno sami ponašati kako valja i dati primer ostalima. ..duga prica ali uglavnoim razmisljam o tome i radim na tome.