Ovde su codeci koje ja koristim i koje ja preporučejem svima: http://www.videomajstor.com/softver-kodeci
U tekstu su navedeni i opisi koji čemu služi i zašto vam treba ili ne treba. U tom tekstu nije važno samo to što je navedeno već sam pažljivo odabrao one koje nisam naveo. Kod codeca je veća mudrost znati kojeg NEinstalirati nego koje instalirate.

Nakon što instalirate te codece, ako i dalje bude problema sa videom tada je možda neophodno sledeće:
-----Uputstvo za rešavanje problema sa codecima-----
Ono što mi zovemo kodeci su uglavnom directshow filtri a neki od njih imaju funkciju spliteraa, neki decodera, neki encodera itd...
Pri puštanju videa koriste se sled od nekoliko takvih filtera koji obavljaju delove posla i jedan drugom predaju poludovršeni posao. Na kraju kao rezultat cele kombinacije dobija se prikaz slike i na ekranu i čuje se prateći zvuk.
Kada ima mnogo instaliranih codeca onda zasigurno ima više kombinacija filtera kojim može da se pusti isti fajl.
Program GSpot http://www.headbands.com/gspot/ može da vam prikaže koje kombinacije filtera su moguće na vašem računaru za odredjeni video.
- Kombinacije koje rade dobro prikazuje zelenom bojom
- Kombinacije koje prave grešku prikazuje crvenom bojom
- Prva kombinacije je ona koja koristi filtre sa najvećim prioritetom a zatim slede kombinacije sa slabijim prioritetom.
Problemi se obično javljaju kada je prva kombinacija označena crvenom bojom. To znači da filtri sa najvecim prioritetom nisu dobro rešenje za taj video i da je poželjno da im se smanji prioritet.
---Postupak testranja
Da bi bile prikazane te kombinacije i njihova uspešnost (crveno ili zeleno) potrebno je obaviti sledeći test u GSpotu:
Otvorite fajl koji ne radi dobro u programima a zatim u odeljku "Proposed codecs Solutions and tests" sa leve starne kliknite redom na male tastere 1 pa 2 pa 3 i onda će vam se prikazati rezultati testiranja tj. spisak kombinacija zelenih i crvenih.
Leva kolona tih tastera označena sa "Vid" služi za obavljanje testova sa Videocodcima. Desna kolona označena sa "Aud" služi za testove sa audio kodecima. Problemi su obično uzrokovani codecima koji učestvuju u prikazu videa ali ponekad se desi da i audio codeci prave problem pa nije loše da i njih istestirate, nakon što iscrpite sva rešenja sa video codecima.
Na slici ispod je prikazano stanje filtera na mom kompjuteru (to je bilo 2007-e i od tada su slike) kada ni jedan plejer nije mogao da pusti MPEG-2 video. Samo su izbacivali gresku i gasili se. Na slici se vidi da su prve dve kombinacije filtera oznacene crvenom bojom.

Prioritet directshow filtera se u stvari naziva Merit.
---Evo kako promeniti Merit vrednost za filtere:
U programu GSpot otvoriš meni System i izabereš opciju "List Codecs and Other Filters"
sada će ti se otvoriti prozor sa svim instaliranim directshow filterima... (slika ispod)

Izabereš filter koji je pravio problem i smanjiš mu Merit vrednost. Ili povećaš Merit vrednost za filter koji radi dobro...
Merit se jednostavno povećava pomeranjem klizaca gore ili dole.
U mom slučaju bilo je dovoljno povećati Merit za "NewSoft MPEG Video Decoder" i smanjiti Merit za "ffdshow Video Decoder" i za "MainConcept MPEG Demultiplexer"
Odmah nakon ovih promena .MPG video fajlovi su proradili u svim plejerima.
---Najvažnije pitanje: Kako tačno odrediti koji filter pravi problem a koji je u redu?
Na sledeći način:
U slučaju problema prva kombinacija je naravno oznacena crvenom bojom. Pogledajte koji se sve filtri koriste u toj kombinaciji.
- Filter koji se koristi samo u crvenim (problematicnim) kombinacijama je najproblematičniji i treba mu smanjiti Merit vrednost.
- Filter koji se koristi i u crvenim i u zelenim kobminacijama nije problematičan i najverovatnije nema veze sa problemom. Najverovatnije ne treba menjati njegovu Merit vrednost ili je možete malo povećati.
- Filter koji se koristi samo u zelenim (dobrim) kombinacijama je sasvim u redu. Najverovatnije mu treba povećati Merit vrednost da bi mu se povećao prioritet u odnosu na lošije filtre.
A sada isto to objašnjeno na primeru sa prve slike:

- filter "MainConcept MPEG Demultiplexer" se spominjao samo u crvenim kombinacijama pa sam mu smanjio Merit vrednost. Taj filter je služio samo za jedan program koji je bio nezavisan od Merit vrednosti pa sam smanjio Merit vrednost na minimum i nije mu smetalo.
- filter "NewSoft MPEG Video Decoder" se koristio samo u jedinoj zelenoj kombinaciji pa sam mu povecao Merit vrednost na maksimum da bi izbio na prvo mesto po prioritetu.
- Nakon ovoga bilo je potrebno ugasiti pa ponovo startovati GSpot da bi video učinak.
- sad je doslo do novog konflikta jer su dva filtera (NewSoft i ffdsho video decoder) imali maksimalan Merit. Prva kombinacija je bila ona u kojoj se koristio ffdshow umesto NewSoft-a i bila je oznacena crvenom bojom. MPG video jos uvek nije radio ni u jednom plejeru.
- sada sam malo smanjio Merit vrednost za "ffdshov Video Decoder"
- sada je opet bilo potrebno iskljuciti pa ukljuciti GSpot.
nakon toga je kombinacija sa NewSoft filterom izbila na prvo mesto. MPG video je odmah proradio u svim plejerima. I nastavio je raditi bez ikakvih problema.
---
NAPOMENA: Ovo uputstvo je prvenstveno za Windows XP. Nije mi poznato da li se isto može u Windows Visti ili Windows 7.