Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod Video Majstor » 26.02.2011 19:49

Kada vam video fajlovi ne rade kako treba na računaru, najverovatnije nemate potrebne codece ili ih imate previše pa neki od njih prave probleme jedni drugima.

Ovde su codeci koje ja koristim i koje ja preporučejem svima: http://www.videomajstor.com/softver-kodeci
U tekstu su navedeni i opisi koji čemu služi i zašto vam treba ili ne treba. U tom tekstu nije važno samo to što je navedeno već sam pažljivo odabrao one koje nisam naveo. Kod codeca je veća mudrost znati kojeg NEinstalirati nego koje instalirate. ;)

Nakon što instalirate te codece, ako i dalje bude problema sa videom tada je možda neophodno sledeće:


-----Uputstvo za rešavanje problema sa codecima-----

Ono što mi zovemo kodeci su uglavnom directshow filtri a neki od njih imaju funkciju spliteraa, neki decodera, neki encodera itd...
Pri puštanju videa koriste se sled od nekoliko takvih filtera koji obavljaju delove posla i jedan drugom predaju poludovršeni posao. Na kraju kao rezultat cele kombinacije dobija se prikaz slike i na ekranu i čuje se prateći zvuk.

Kada ima mnogo instaliranih codeca onda zasigurno ima više kombinacija filtera kojim može da se pusti isti fajl.


Program GSpot http://www.headbands.com/gspot/ može da vam prikaže koje kombinacije filtera su moguće na vašem računaru za odredjeni video.

- Kombinacije koje rade dobro prikazuje zelenom bojom
- Kombinacije koje prave grešku prikazuje crvenom bojom
- Prva kombinacije je ona koja koristi filtre sa najvećim prioritetom a zatim slede kombinacije sa slabijim prioritetom.

Problemi se obično javljaju kada je prva kombinacija označena crvenom bojom. To znači da filtri sa najvecim prioritetom nisu dobro rešenje za taj video i da je poželjno da im se smanji prioritet.


---Postupak testranja
Da bi bile prikazane te kombinacije i njihova uspešnost (crveno ili zeleno) potrebno je obaviti sledeći test u GSpotu:
Otvorite fajl koji ne radi dobro u programima a zatim u odeljku "Proposed codecs Solutions and tests" sa leve starne kliknite redom na male tastere 1 pa 2 pa 3 i onda će vam se prikazati rezultati testiranja tj. spisak kombinacija zelenih i crvenih.
Leva kolona tih tastera označena sa "Vid" služi za obavljanje testova sa Videocodcima. Desna kolona označena sa "Aud" služi za testove sa audio kodecima. Problemi su obično uzrokovani codecima koji učestvuju u prikazu videa ali ponekad se desi da i audio codeci prave problem pa nije loše da i njih istestirate, nakon što iscrpite sva rešenja sa video codecima.


Na slici ispod je prikazano stanje filtera na mom kompjuteru (to je bilo 2007-e i od tada su slike) kada ni jedan plejer nije mogao da pusti MPEG-2 video. Samo su izbacivali gresku i gasili se. Na slici se vidi da su prve dve kombinacije filtera oznacene crvenom bojom.

Slika


Prioritet directshow filtera se u stvari naziva Merit.
---Evo kako promeniti Merit vrednost za filtere:

U programu GSpot otvoriš meni System i izabereš opciju "List Codecs and Other Filters"
sada će ti se otvoriti prozor sa svim instaliranim directshow filterima... (slika ispod)

Slika

Izabereš filter koji je pravio problem i smanjiš mu Merit vrednost. Ili povećaš Merit vrednost za filter koji radi dobro...
Merit se jednostavno povećava pomeranjem klizaca gore ili dole.

U mom slučaju bilo je dovoljno povećati Merit za "NewSoft MPEG Video Decoder" i smanjiti Merit za "ffdshow Video Decoder" i za "MainConcept MPEG Demultiplexer"
Odmah nakon ovih promena .MPG video fajlovi su proradili u svim plejerima.---Najvažnije pitanje: Kako tačno odrediti koji filter pravi problem a koji je u redu?

Na sledeći način:

U slučaju problema prva kombinacija je naravno oznacena crvenom bojom. Pogledajte koji se sve filtri koriste u toj kombinaciji.
- Filter koji se koristi samo u crvenim (problematicnim) kombinacijama je najproblematičniji i treba mu smanjiti Merit vrednost.
- Filter koji se koristi i u crvenim i u zelenim kobminacijama nije problematičan i najverovatnije nema veze sa problemom. Najverovatnije ne treba menjati njegovu Merit vrednost ili je možete malo povećati.
- Filter koji se koristi samo u zelenim (dobrim) kombinacijama je sasvim u redu. Najverovatnije mu treba povećati Merit vrednost da bi mu se povećao prioritet u odnosu na lošije filtre.


A sada isto to objašnjeno na primeru sa prve slike:

Slika

- filter "MainConcept MPEG Demultiplexer" se spominjao samo u crvenim kombinacijama pa sam mu smanjio Merit vrednost. Taj filter je služio samo za jedan program koji je bio nezavisan od Merit vrednosti pa sam smanjio Merit vrednost na minimum i nije mu smetalo.
- filter "NewSoft MPEG Video Decoder" se koristio samo u jedinoj zelenoj kombinaciji pa sam mu povecao Merit vrednost na maksimum da bi izbio na prvo mesto po prioritetu.
- Nakon ovoga bilo je potrebno ugasiti pa ponovo startovati GSpot da bi video učinak.
- sad je doslo do novog konflikta jer su dva filtera (NewSoft i ffdsho video decoder) imali maksimalan Merit. Prva kombinacija je bila ona u kojoj se koristio ffdshow umesto NewSoft-a i bila je oznacena crvenom bojom. MPG video jos uvek nije radio ni u jednom plejeru.
- sada sam malo smanjio Merit vrednost za "ffdshov Video Decoder"
- sada je opet bilo potrebno iskljuciti pa ukljuciti GSpot.
nakon toga je kombinacija sa NewSoft filterom izbila na prvo mesto. MPG video je odmah proradio u svim plejerima. I nastavio je raditi bez ikakvih problema.


---
NAPOMENA: Ovo uputstvo je prvenstveno za Windows XP. Nije mi poznato da li se isto može u Windows Visti ili Windows 7.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod Goja » 26.02.2011 21:28

Zahvaljujem na ovom tutorijalu.Nasao sam dva codeca prevučena crvenom linijom jedan nema opciju merit a drugi ima al kad smanjim pa izadjem iz g spota pa udjem opet je crven ,povecavao sam za zelene smanjivao za one koji su nesto kao bledo crveni i opet nista.Medjutim meni svi plejeri rade dobro ,koji god format da pustim radi ok zvuk ton sve
meni se samo javlja problem u powerdirectoru 8 prilikom montaze za sve formate izuzev mpg2 slika je usporenija ton se secka pa čak i tako kad zavrsim montazu i izadje finalni proizvod sve je ok na plejeru.Al meni to smeta zbog preciznosti u radu nekad treba reagovati a secka se zvuk i slika
sta tu moze biti problem dva puta sam instalirao powerdirector stavio mu i zakrpu sa oficijalnog sajta ucita codeke k - light i ne valja ???
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod Video Majstor » 27.02.2011 8:23

Zaboravio sam napisati sam postupak testiranja koji je potreban da b ise prikazale te zelene i crvene kombinacije. :(
Ispravio sam sada pa te molim da ponovo proučiš tutorijal. Dodao sam odeljak "Postupak testranja".


Nasao sam dva codeca prevučena crvenom linijom jedan nema opciju merit a drugi ima al kad smanjim pa izadjem iz g spota pa udjem opet je crven, povecavao sam za zelene smanjivao za one koji su nesto kao bledo crveni i opet nista.

Pazi, GSpot ne pokazuje koji filter valja a koji n valaja. On samo pokazuje koje kombinacije filtera se slazu i daju ispravaan rezultat a kod kojih dolazi do greske. To pokazuje u odeljku "Proposed codecs Solutions and tests" nakon sto se obave testovi prikazani na slici:

Slika

Dalje se logickim zakljucivanjem i isprobavanjem dolazi do toga kakao da neka od zelenih kobijnacija dolazi na prvo mesto ili sto vislje.

Medjutim meni svi plejeri rade dobro ,koji god format da pustim radi ok zvuk ton sve
meni se samo javlja problem u powerdirectoru 8 prilikom montaze za sve formate izuzev mpg2 slika je usporenija ton se secka

Jedan od tih fajlova koje prave problem otvori u GSpotu pa zatim obavi one testove "Proposed codecs Solutions and tests i pogledaj onda sta se desava sa kombinacijama. Nekada niej dovoljno da je samo na prvom mestu zelena kombinacija. Nekada je potrebno sve da stoje na pocetku.

Takodje je moguce da je problem i sa audio codecima, tako da isto to testiranje i isprobavanje obavis i sa Audiom.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod prijateljv » 28.02.2011 0:32

pozdravljam tutorijal koji si napravio ali danas vecina playera za PC otvara malte ne svaki video format jer codece ima u sebi-ja licno koristim Gom player i samo mi za FLV treba codec za ton aovo sve pusta.Problem je sa kucnim DVD,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod Video Majstor » 28.02.2011 11:17

danas vecina playera za PC otvara malte ne svaki video format
Otvaraju ako imaju u sebi ugrađene codece. Kod plejere i video programa koji se oslanjaju na posebno instalirane directshow filtre i njihove prioritete uvek je moguće da bude problema.

Ovo pitanje nije samo za problem sa plejerima već sa bilo kojim programom koji prikazuuje video tom tehnologijom, na primer popularni Subtitle Workshop u potpunosti zavisi od instaliranih codeca. Mnogi ljudi su na primer naviknuti da subtitlove obradjuju u Subtitlle Workshop-u i ako se desi da odjednom neće da prikaže video preview (a dešava se nekima) onda im ovo uputstvo itekako može pomoći.

danas
Tutorijal sam napisao 2007-e. Codeci se stalno usvrašavaju pa je danas sigurno manje problema neggo onda.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod prijateljv » 16.02.2012 3:32

Evo da napisem par testova u vezi kodeka,radjenih na Windows 7.Ovo je posebno zanimljivo za korisnike koji ne vole(kao ja)KLite i ostale kodek pakete.Rec je o DivX Plus paketu,tacnije samo o kodek paketu.Uz instalaciju ovog paketa,izmedju ostalog,dobijate kompletan dekoder koji se savrseno integrise na Win7 .Potrebno je dodatno instalirati Haali Media Splitter+Denny AC3/DTS filter.Testirano za aktuelne formate:AVI(XviD,DivX),MKV.MP4(H264),MP3,AC3,AAC i DTS.

Ovo je posebno zanimljivo za problematicne aplikacije(Subtitle Workshop 2.51)koji ce na Win 7 sa ovom kombinacijom da"uvlaci"sve pomenute formate. Bitno je da nemate VobSub filter,ili da ga onemogucite prilikom koriscenja Subtitle Workshop-a. Postoji i Direct VOBSub(auto-loading version),koji se kao samostalan ili uz neki program mozda nalazi na Vasem Win7.Njega cete malo teze da nadjete i obrisete ili onemogucite.Poenta cele price je da VobSub sprecava rad Haali Media Splitter-a, neophodnog za rad Subtitle Workshop-a.

Naravno,sa odredjenim"Tweaker Tools"sve ovo moze da se donekle usaglasi.Gledao sam da sve aplikacije budu na default,bez naknadnog podesavanja, prvenstveno namenjeno pocetnicima.
Znaci,kada uvucete neki MKV,MP4(H264)u Subtitle Workshop,dole u system-tray-treba da izadje "matroska"ikona,kao na slici:

Slika

Ako Vam izadje VobSub ikona,Haali Splitter ne radi kako treba.Opet napominjem,sve ovo je default podesavanje.Ako je u VobSub ili Haali Splitter-u decekirano da prikazuje ikonu u system-tray,onda vec nije ovako vizualno-jednostavno da vidite sta radi. VobSub system-tray ikonu vidite na slici:

Slika

Napomena: samo verzija DivX Plus paketa radi sa ovom kombinacijom na Win7.Postoje zasebne instalacije samo DivX kodeka,ali decoder iz takvog paketa ne radi kako treba za Subtitle Workshop.Info test u GSpot vidite na sledecoj slici:

Slika

Ista je situacija sa MP4 i AVI(DivX,XviD).Sto se tice MPEG2,ja imam instaliran Nero,koji ima ovaj decoder tako da za predlozenu kombinaciju nisam mogao da uradim test za mpeg2.
Naravno da postoje mozda kvalitetniji i brzi decoderi...Ako imate Win7,i zelite da koristite Subtitle Workshop 2.51,ovo je po meni odlicna kombinacija,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod prijateljv » 07.06.2012 6:26

Evo jos neka korisna uputstva da bespotrebno ne "tovarite" kodeke koji nisu neophodni i eventualno mogu samo da zasmetaju na kompu.Kako se instalacija kodeka,splitera itd. uglavnom radi na "svez" OS,odmah posle instalacije drajvera(eventualno SP-1)za win7,jer naknadno,nekada je prava umetnost ocistiti registar bazu.Ako i radite deinstalaciju,potrebno je koristiti(Your Uninstaler,Revo ili slicnu)naprednu deinstalaciju,posle toga CCleaner i neki alat za ciscenje registra(Registry First Aid)i sl.Potreno je da znate tacan redosled:deinstalacija/restart/ciscenje jer ako u startu ostanu neki "repovi"cak i ovakvi programi uglavnom vise ne mogu da ih pronadju. Posle ovoga i pomocni alati za tweak-ovanje kodeka cesto lose ili uopste ne odrade to kako treba,jer postoje takozvani"agresivni"kodeci i sl.koji se "ucesljaju"u registar bazu i njihovi tragovi ostaju na kompu do sledece instalacije os-a.Dobro razislite da li cete zbog(nepoznate,kriticne)extenzije u nekoj pesmi ili filmu da instalirate neki kodek koji Vam trenutno treba sada,i ko zna kada, a kasnije moze da pravi probleme.Ovde "ni pod razno" ne vazi ono pravilo da:"od viska glava ne boli" Upamtite:Kodeci se veoma lako instaliraju ali se neki itekako tesko uklanjaju.Add-Remove i slicni Windows alati za deinstalaciju,za neke kodeke, jednostavno:"ne piju vodu".Isto tako,ako osvezavate(zamenjujete)neki kodek sa novom verzijom,informisite se sta ona nudi,eventualne komentare,bag-ove i sl.Ne mora da znaci da ce ta nova verzija(ni priblizno) da radi kao stara, koja je vec isprobana(testirana)na kompu.

Programe za audio-video obradu koristite,kada god je to moguce,portable-koji se ne instaliraju i imaju uglavnom sve u sebi za rad.Ako program nudi,koristite naprednu instalaciju da "vidite"sta se sve instalira.Nekada ovakve aplikacije prilikom instalacije,u pozadini na komp "tovare" kodeke,filtere i sl a da to i ne znate.Imao sam slucaj gde slican program cak menja postavke(podesavanja)kodeka koji je vec instaliran na kompu.K-Lite i ostali kodek paketi su varijante(sve u jednom).Dosta aplikacija iz ovakvih paketa Vam bespotrebno"cuci"na kompu i nikada Vam nece trebati.Sem toga ovde ne mozete da pojedini kodek brisete ili osvezite(zamenite)sa novom verzijom,vec morate da deinstalirate ceo paket.Naravno,daleko od toga da su ovakvi paketi kodeka nekvalitetni...

E sada,nekada mozete kombinovati bez ovih preventiva koje sam pomenuo i vise puta instalirati-deinstalirati razne aplikacije,kodeke, i da sve to "legne"kako treba.Itekako zna da nastane problem: da ne mozete da otvorite neki program,player,odredjenu audio-video extenziju,ili da ona radi nestabilno.Neproverene savete tipa: (probaj ovo,instaliraj ono) gledajte da izbegavate.Jer onda se vracamo na pocetak gde neretko posle uslede Vasi postovi:"Probao sam ovo-ono,ne radi", "Ma kakvi,opet isto"i slicni komentari.Pravi uzrok problema je cesto losa deinstalacija,ciscenje ili neki (zaostali)"visak" koji uglavnom zna da pravi problem.
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod prijateljv » 07.06.2012 7:19

Windows7-Subtitle Workshop 2.51?

Odmah da se nadovezem na prethodni post.Jednu "dobitnu"kombinaciju kodeka sam vec objasnio.Evo jos jedne,gde nije potreban DivX paket.Svi koji rade video obradu cesto im je potreban program za sredjivanje titlova. Subtitle Workshop 2.51 je po misljenju mnogih,program bez konkurencije. Kako je program konstruisan kada Win7 nije ni postojao,neretko ima problem u radu na ovom os-u: crash-ovanje-rusenje programa, reprodukovanje samo tona i slicno.Ovo je tipican primer kada na kompu ima"viska"kodeka,splitera,filtera i sl.i koji smetaju u radu,u ovom primeru Subtitle Workshop-u.Naravno moze biti i da nije omogucen odgovarajuci dekoder koji "lezi"ovom programu za rad.Pretpostavimo da ste temeljno deinstalirali kodek i ostale pakete,restart-ciscenje itd.Pokrenite Codec Tweak Tool,kao na slici-(1):

Slika

Aktivirajte:Fixes-otvara se prozor kao na slici-(2)-pritisnite:Apply&Close-Ovaj alat u vecini slucajeva (ukoliko ima)pronadje u registrima tragove losih,invalid,broken,deinstaliranih kodeka i filtera i ponudi Vam njhovovo brisanje.Sada instalirajte ovim redom:1-FFdShow/2-Haali Splitter.U toku instalacije sva podesavanja ostavite na default.Ponovo pokrenite:Codec Tweak Tool-otvara se prozor kao na sledecoj,slici-(3):

Slika

Aktivirajte opciju:Backup-otvara se prozor na slici-(4)-potvrdite na:Yes- dajte putanju i kreirajte backup registra kodeka i splitera.Otvorite folder sa kreiranim bacup-om,dobijate izgled kao na sledecoj,slici-(5):

Slika

Uzmimo u obzir da nemate druge kodeke,filtere i splitere na kompu ili da ste temeljno uradili njihovu deinstalaciju i ciscenje.Imacete 6 registar extenzija: 5 za FFdShow i jednu za Haali Splitter kao na gornjoj slici.Ponovo pokrenite: Codec Tweak Tool,otvara se prozor kao na sledecoj,slici-(6):

Slika

Aktivirajte opciju:DirectShow Filters-otvara se prozor kao na slici-(7)-sada aktivirajte opciju:ffdshow RAW video procesor-otvara se prozor kao na sledecoj,slici-(8):

Slika

Po defaultu vec stoji:Raw video-all supported-samo potvrdite na-Apple-OK. Ovo je naravno,moglo da se uradi i direktno u ffdshow video decoder-podesavanja. Da ne biste lutali,trazili i stavljali ove opcije za podrazumevane,ovaj nacin je posebno atraktivan za pocetnike.Sada ce Vas Subtitle Workshor 2.51 da otvara uglavnom sve poznate,atraktivne audio-video formate,naravno pod Win7.Sve ovo izgleda otprilike kao na sledecoj slici:

Slika

Ovo je inace moj probni isecak od Blu Ray HD,MKV.x264(1920x816)gde kombinujem AC3,DTS ili AAC ton gde bi i neki PC playeri bili pod znakom pitanja za reprodukovanje.Subtitle Workshop sada rutinski otvara ovakav i sliicne filmove.Na slici se vide oznaceni,aktivni: Haali Spliter,Audio i Video Dekoder.Takodje,sa ovom kombinacijom i (u mom primeru GOM)ili slican player takodje otvara i reprodukuje sve poznatije formate bez ikakvih dodatno instaliranih kodeka,filtera,splitera i slicno.
Za testiranje su koriscene poslednje verzije svih pomenutih aplikacija: FFdShow v1.2.4422(5.1.10.52.0.0),Haali Splitter v3.3.2011(1.11.96.14)i Codec Tweak Tool v5.3.6.Sve aplikacije su(free)besplatne-preuzimanje sa zvanicnih sajtova...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod prijateljv » 09.01.2015 9:20

Inace ovaj novi Windows 10 (preview) cak i na WMP 12 otvara i reprodukuje veliku vecinu audio/video formata bez ikakvih dodatno instaliranih kodeka tako da ce ovakvi kodek paketi,filteri,dekoderi,spliteri itd. polako da odu u zaborav...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Rešavanje problema s codecima [uputstvo]

Postod Video Majstor » 12.01.2015 5:23

Jeste međutim ovde nismo nešto ni preporčivali codec packove nego isključio pojedinačne kodeke.

Takođe Windows Media Player ne govori mnogo o tome jer je sasvim moguće da on koristi različitu tehnologiju kodeka nego ostali plejeri. Na primer VirtualDub koristi VFW i ACM tehnolgiju i ti kodeci nemaju veze sa "standardnim" DirectShow codecima (ffdshow, LAV filter i slični najpopularniji) a sada ovi iz windows media plejera su najverovatnije Windows Media Foundation codeci... Ove tehnologije potpuno odvojeno funkcionišu i svaka zahteva codec svojeg tipa.
Tutorijal na vrhu ove teme se odnosi na probleme sa DirectShow codecima.

A "pred vratima" su i novi formati HEVC, VP9, VP10 i verovatno još neki novi audio format tako da će uskoro sigurno trebati još poneki codec kojega nema sada u novom windowsu.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron