Downmix audio channels

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Downmix audio channels

Postod Rambo » 06.04.2015 19:12

Pozdrav svima.

Imam MKV BD film, koji je oko 4gb. U njemu je audio zapis AC3 6 channels, 48.0 KHz, 16 bits,
640 Kbps. Ja bih sad hteo da uradim downmix 6 channels to 2 channels. Da li se tako gubi na kvatitetu zvuka, ili kako bi trebalo da se uradi, a da se ne izgubi na kvalitetu zvuka (lossless)? Na koliko bi bitrate trebao da se postavi prilikom downmix 5.1 to stereo? Hvala.
Rambo
 

Re: Downmix audio channels

Postod Video Majstor » 08.04.2015 18:50

Pozdrav,

Koliko znam (i pominjali smo pomalo ovde viewtopic.php?f=13&t=4895 ) kvalitetni programi za konvertovanje ukoliko nude izbor broja kanala uglavnom znaju i kako kvaliteno da konvertuju u taj broj kanala i to se uglavnom ne dovodi u pitanje. To se obavlja prema pominjanoj šemi:
Slika

Eventualno ti ukoliko ne želiš da izbegneš to automatsko pretapanje kanala onda možeš to da obaviš ručno u programima za obradu zvuka. Ali ove procedure koje te ne pitaju ništa dobro rade svoj posao.

Naravno kod lošijih programa nema garancije.


a da se ne izgubi na kvalitetu zvuka (lossless)?
lossless znači format koji nakon konvertovanja ne gubi ni jedan podatak koji je bio pre konvertiovanja. U slučaju zvuka može samo ili svi kanali da se prebace u lossless format. il ida ti izabereš dva kanala i da oba odabrana budu konvertovana u lossless format. Međutim pretvaranje 6 kanal u 2 kanal prema pravilnoj proceduri ne može biti lossless jer takva konverzija podrazumeva sabiranje određenih kanala i time se dobijaju novi podaci. Dakle ne može biti identično ono od pre konverzije.

S druge strane ne treba da te brine gubitak kvaliteta jer kod sirovog/nekompresovanog i lossless audio formata sve se sabere poptuno matematički precizno da stvarni gubitci budu zaista neprimetni.
Do primetnijih gubitaka bi eventualno dolazilo kasnije kada bi to što dobiješ snimio u nekom lossy formatu (MP3, AAC, AC3 i slično) sa malim bitrateom.


- Prvi po popularnosti od lossless audio formata je LPCM koji smo već pominjali u onoj temi. On je zapravo sirovi nekompresovani zvuk i pravi velike fajlove. Tu se bitrate i ne bira jer nekompresovani zvuk zauzima uvek isto (bitrate = broj herca x 8 bita x broj kanala). Mislim da ne bi imao neke koristi od toga jer bi dobio fajl verovatno i veće veličine od originala.
- Standardni lossless format je recimo Dolby TrueHD koji je jedan od standardnih formata za Blu-ray filmove, Međutim teško ćeš da dnađeš softver koji će da uradi konverziju u taj format.
- Treća varijanta je da za konačni format stereo zvuka kojeg ciljaš izabereš AAC i stavi 320kbps za bitrate i dobićeš visok kvalitet. Teško da ćeš primetiti pad u odnosu na AC3 (koji sam po sebi poput MP3 i sigurn oje lošiji od AAC na 320kbps). To je varijanta koju preporučujem.


E sad za detalje napiši šta si još konkretno imao u planu pa da ti preporučim softver eventualno...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Downmix audio channels

Postod felino » 09.04.2015 22:40

AC3 je već lossy format tj. format sa gubicima. Ako ne želiš dalje gubitke onda ga prebaci u neki nekompresovani format, recimo WAV, u tvom slučaju je dovoljno 16 bit, 44,1 kHz, stereo. Ne moraš ti da podešavaš bit rate, dovoljno je da uneseš ove atribute fajla. Inače je bit rate takvog fajla 1.536 Kbps a 1 minut ima oko 11 MB.

Ne moraš ti da miksuješ ništa a ako baš hoćeš da nešto menjaš, ubaci fajl u Sony Vegas pa izvezi u ovim gore atributima. Da ne ideš sad u ozbiljnije programe za rad sa zvukom.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Downmix audio channels

Postod Rambo » 10.04.2015 2:07

Kao prvo zahvaljujem se na vremenu koje ste izdvojili za odgovor na moje pitanje.

Moj tv digitalni risiver (u ovom slucaju player), nema mogucnosti, odnosno ne podrzava audio u AAC i WAV, vec samo MP1,MP2,MP3,WMA, i AC3 audio formate. Da li je WMA lossless format, i kakav je kvalitet zvuka? Da li se gubi na kvalitetu zvuka i ako bi se uradio samo downmix 6 channels to 2 channels, bez rekompresije (simple rate, bit depth i bitrate ostaju isti)? Imam jos nekoliko pitanja vezano za audio bitrate, a to je: Ako imamo audio AC3 6 channels na 640 Kbps, gde se ta brojka ravnomerno rasporedjuje na 6 kanala ili na 5, posto LFE nije full channel (nisam siguran), gde svaki channel ima oko 106 Kbps (ako ide ravnomerno na 6 kanala), da li to znaci da ce posle downmix na 2 kanala biti 320 Kbps per channel ( 640/2)? Ako je ovo tacno, i prilikom downmix-a bitrate spustimo na recimo 224 Kbps , da bi dobili priblizno kao i na 6 channel po kanalu, a to je u ovom slucaju 112 Kbps per channel, da li to znaci da ce kvalitet ostati isti (vezano za protok podataka, kilobita po sekundi), s obzirom da na 6 channels imamo kanale koji nisu zahtevni u smislu protoka (recimo neki efekti), dok posle downmix-a, imamo 2 channels, gde je sav taj audio zapis da kazem sabijen u tih 2 kanala? Da li je potrebno staviti veci bitrate prilikom downmix u 2 channels( da bi bio veci po kanalu od 6 channels), ili to nema veze, odnosno kanal je kanal i za svaki je potreban isti broj Kbps, ma kakav audio zapis na njemu bio? Nadam se da cete razumeti postavljena pitanja, i na njima odgovoriti na najbolji moguci nacin. :)
Rambo
 

Re: Downmix audio channels

Postod felino » 10.04.2015 4:26

Uglavnom se nalazi WMA koji nije lossless. Postoji WMA Lossless, tu je naravno veći bitrate od onog koji nije. Stvar je u kompresiji podataka a bez gubitaka, slično kao što se npr. zipuje. Onda plejer mora u realnom vremenu da radi i neku vrstu dekompresije i enkodiranje. Možda tvoj plejer podržava WMA ali moguće ne i WMA Lossless.

A što ne napraviš Audio CD, to valjda tvoj plejer pušta? Malo skratiš film i eto :) jer teško da će stati na Audio CD.

To kako ti razmišljaš o rasporedu bit rate-a na kanale važi za recimo WAV, nekompresovani audio i kod njega, kod višekanalnog WAV fajla je tako, da može da se "matematički" posmatra i raspoređuje na kanale podjednako. Kao i kod drugih kompesovanih lossy formata (kompresija sa gubicima), tako i AC3 ne radi baš tako. Sve je spakovano u jedan stream. U zavisnosti od kompleksnosti signala, on sve gura kroz jedan bit-rate. Da, neki delovi tonskog zapisa će biti kvalitetnije "preneseni", "opisani" od drugih, kompleksnijih. Neki delovi se odbacuju, oni za koje algoritam odluči da ih i tako ne bi čuo ili za koje se smatra da nisu toliko bitni, kako bi se smanjio broj informacija. Što veći bit rate, više informacija ostaje a manje se odbacuje. AC3 je takav, CBR (konstantni bit rate), u principu samo teoretski može biti VBR (varijabilni), mp3 je i CBR i VBR. To se bira pre samog kodiranja. Na primer za isti bit rate (CBR) isto prostora na disku zauzima fajl mp3 mono ili mp3 stereo tj. jedan ili dva kanala, što nije slučaj sa WAV-om.

Još nešto, WAV fajl na kojem je potpuna tišina ima isti bit rate i istu veličinu fajla kao i kada ima sadržaja, nebitno kojeg nivoa kompleksnosti/jačine. Isto i za npr. mp3 CBR. Dok neki lossy format koji je VBR, će se prilagođavati. Kada npr. zasebno zipuješ takva dva WAV, tada ima razlike u veličini zip fajla.

Kada bi hteo da 6-kanalni AC3 svedeš na dvokanalni manjeg ili istog bit rate-a, možeš, ali onda radiš rekompresiju gde gubiš na kvalitetu. Isto važi i za prebacivanje u bilo koji drugi lossz format. Taj gubitak tebi ne mora biti bitan/primetan i možda (čak verovatno) ga nećeš ni čuti, u zavisnosti od mnogih lokalnih faktora.

I sam downmix zavisi od primenjenog algoritma jer nije ni svako sabiranje "bezgrešno".
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron