Kodeci,da ili ne....!?

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Kodeci,da ili ne....!?

Postod bojan031 » 05.05.2013 19:14

U eri plejera koji dolaze sa već preinstaliranim kodecima u sebi (KMP, VLC... itd), postavlja se pitanje da li je u sistemu potreban bilo koji kodekpak ili pojedinačan kodek, što se tiče rada u premieru cs6.Je trenutno nemam ni jedan kodek instaliran, a premijer uzima i VOB-ove,avi-je(divx, xvid) mp4..itd.
Interesuje me kakva su Vaša iskustva što se tiče kodeka i premijera,eksporta fajlova bez kodeka i sličnih začkoljica ako ih ima....naravno, za export u pomenute divx i xvid moraju se instalirati isti ako je potreban takav avi a i retko ko exportuje iz premijera divx.Vidimo da je najpopularniji i najkorišćeniji trenutno H264 (mp4) pa bih voleo sa Vama da podelim mišljenja u vezi dodatnih kodeka DA ili NE.....''adobe i onako ne preporučuje kodekpak-ove''
I na kraju,da li premijer sarađuje to jest' koristi kodekpak ako je kodekpak u sistemu ili korist svoje kodeke?
bojan031
Član foruma
 
Postova:  14
Pridružio se:  01.12.2012 13:57

Re: Kodeci,da ili ne....!?

Postod prijateljv » 07.05.2013 2:14

Sto se tice kodeka,nadam se da si pogledao temu na forumu ovde:

http://forum.videomajstor.com/viewtopic.php?f=14&t=809

gde je nekolicina nas ostavila svoja zapazanja, uporedjenja,testiranja itd. u vezi kodeka.E sada, koju kombinaciju kodeka-splitera-dekodera itd instalirati i koristiti,zavisi od os-a,programa, playera,(convertera...itd)to jest potreba korisnika. Kombinacija recimo,mojih kodeka,playera i programa za audio-video obradu,za tebe moze biti neprihvatljiva(da ne kazem najgora).Do nekih saznanja doci ces,kroz razne testove,ispitivanja, sugestije itd.

1. trebalo bi da vecina playera ima funkciju da li hoces da koristi svoje ili externe kodeke,isto tako u zavisnosti od os-a,playera itd...biras koje ce kodeke-dekodere-splitere itd da "uzima" tvoj player ili neki program za rad.Do ovoga svako od nas takodje dolazi kroz razne testove,ispitivanja itd. Za recimo "Gom" player taj izbor vidis na slici :

Slika

2. Ne koristim Adobe Premier.Koristio sam Sony Vegas 9. ali ako jedan program od +500$ "ne moze" da uvuce mkv film,stvarno ne znam...
Primetio si da je (ne moze) pod navodnicima.O ovome sada moze da se diskutuje...
3. Kodek paketi su vise za pocetnike,po sistemu "sve u jednom" iako vecinu kodeka iz takvih paketa nikada necete koristiti...
4. Mislim da ni jedan program koji nije "free" nece da ti preporuci kodeke i sl. koji su "free".Ovde je potpuno isto pravilo(politika)kao komentar-(2).
5. Sacekaj da ti neko od kolega ko koristi "Premier" da preciznije informacije...
6. Po meni,trenutno je najpopularniji MKV(x264) + (AAC.AC3 ili DTS).Ali i ovo sve je diskutabilno kao sto sam vec pomenuo...pozz...
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Kodeci,da ili ne....!?

Postod Video Majstor » 12.05.2013 5:30

Ja ne koristim codec packove i ne preporučujem ih. Umesto toga ima svega nekoliko codeca koje preporučujem i oni omogućavaju puštanje prakttično svega. Ovde su opisani koje preporučujem i te i sam koristim već godinama: http://www.videomajstor.com/softver-kodeci

Ti današnji codeci su toliko sveobuhvatni da su na neki način i sami u stvari "codec packovi". Na primer LAV filters i ffdshow sadrže sve što treba za reprodukciju na stotine formata sa različitim parametrima. Uključujući i rešenja koja im omogučavaju da puste mnoge fajlove sa greškama tako da zapravo i ne znaš da fajlovi koji gledaš imaju oštećenje.

U eri plejera koji dolaze sa već preinstaliranim kodecima u sebi (KMP, VLC... itd), postavlja se pitanje da li je u sistemu potreban bilo koji kodekpak ili pojedinačan kodek, što se tiče rada u premieru cs6.Je trenutno nemam ni jedan kodek instaliran, a premijer uzima i VOB-ove,avi-je(divx, xvid) mp4..itd.
Pa u stvari sa Windowsom ti već imaš instalirano dosta codeca ali ne pokrivaju sve formate.
Programi za video montažu, kao što je Adobe Premiere, uglavnom imaju ugradjeno dosta toga i ne znam da li uopšte mogu da koriste eksterne codece za otvaranje fajlova. Oni praktično moraju da imaju svoje codece da bi sve bilo pod kontrolom i da se ne bi desilo da usred zahtevnog rada dodje do nepredvidjene greške.
To je namerno jer ljudi koji plate program ne žele da taj toliko skup program nije kompletan i da se oslanja na nešto drgo. Kupci žele gotov/komletan/ceo proizvod.

Interesuje me kakva su Vaša iskustva što se tiče kodeka i premijera,eksporta fajlova bez kodeka i sličnih začkoljica ako ih ima...
Neki programi neke formate sami otvaraju (pomoću ugradjenih codeca) a neke pomoću externih (posebno instaliranih).
Na primer VirtualDubMod originalno otvara nekoliko formata a ima dodatnu opciju "use AviSynth template: directshow" i onda se oslanja na eksterne codece i onda možeš da otvoriš svaki video koji radi u svim plejerima.

Takođe, kada je u pitanju obrada videa, pored codeca se koristi AviSynth skripte koje vrše pretvaranja bilo kojeg formata u simulirani AVi i tako posreduje u puštanju nekog fajla. Tako da svaki program koji može da otvori AVI (svi podržavaju AVi) ima šansu da posredstvom AviSyth skripti (.AVS fajlovi) otvori praktično bilo šta.
Naravno ima ovo rešenje svojih nedostataka. Potrebno je napredno znanje a i ne podržavaju svi programi AVS skripte.

***Sad, iskreno ne mogu da se setim da li može AviSinth da se koristi u Premieru. Znam da je ranije postojalo jedno teoretsko rešenje ali ne znam da li je uspevalo.

Za ostale probleme, ugalvnom je praksa da se problematični fajl konvertuje u neki "standardniji" format pa da se onda tek koristi u Premiieru.

naravno, za export u pomenute divx i xvid moraju se instalirati isti ako je potreban takav avi a i retko ko exportuje iz premijera divx.Vidimo da je najpopularniji i najkorišćeniji trenutno H264 (mp4
Kodeci koji se koriste pri exportovanju su u stvari enkoderi. I jedini koji tako mogu da se upotrebljavaju su VFW kodeci. Pre svega DivX i XviD i recimo (kome treba lossless) lagarith i huffyuf. H.264 i drugi formati praktično nemaju VFW varijantu nego se skoro uvek nalaze ugrađeni u programe. takođe uz ove formate je uvek preporučljiv AVI container fajl.

U mnogim programima kada za izlazni format izabereš AVI onda ti ponudi da izabereš neki od VFW enkodera, te koje imaš posebno instalirane.

Dalje u vezi exporta, moja preporuka, a ujedno i profesionalni način rada je da se u programima za video montažu export/rendering koristi prvenstveno za dobijanje "master" kopije tj. videa visokog kvaliteta i niske kompresije. Dalje se konverzija u druge formate obavlja konvertovanjem master kopije u programiam koji su specijalizovani za to. To je ujedno i razlog zbog kojeg za export nije ponudjeno mnogo opcija.

2. Ne koristim Adobe Premier.Koristio sam Sony Vegas 9. ali ako jedan program od +500$ "ne moze" da uvuce mkv film,stvarno ne znam...
Zapravo to nije čudno. MKV nije industrijski format nego je nastao kod open source zajednice i dugo godine je bio nepodržan. Situacija se poboljšala tek kada je DivX odlučio da koristi MKV.
Ne znam za premiere ali ako se dobro sećam Vegas ima tu i tamo problema sa otvaranjem pojedinih formata. Ako se dobro sećam, iz pitanja korisnika koji su mi se obraćali, problematični su .MOV i .MKV
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron