Pomoc oko eksportovanja

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Pomoc oko eksportovanja

Postod Ana » 28.04.2013 16:54

Pozdrav.

Potrebana mi je pomoc, naime, imam Panasonikovu kamaeru koja snima u PH 1080/50i, avchhd, montiram u premieru cs6, i zelim to esportovati u mpg ili avi da moze da stane na dvd stabdardne velicine, a ne zelim izgubiti na kvalitetu, porobala sam eskportovato u saa opcijom
match sequence settings, i cini mi se daj kavalitet ok ali kad kod mam neki pokret sa kamerom, svenk i sl...slika ima neko trzanje, kao da nije dobro renderovana ?
Ana
 

Re: Pomoc oko eksportovanja

Postod Video Majstor » 01.05.2013 3:17

U pravilu programi za video montažu ne nude toliko mnogo opcija za eksport i nisu tako pogodni kada ciljaš na male fajlove i visok kvalitet. Princip kojem se teži pri eksportovanju/renderingu je da se dobije tzv. "master" kopija tj. gotov video najvećeg mogućeg kvalieta. Dalje se željena veličina fajla i željeni formati dobijaju konertovanjem mastera u specijalizovanim porgramima za konvertovanje/enkodiranje. Tako se štedi i vreme jer rendering ponekad traje ceo dan a enkodiranje nekoliko sati.

Obrati pažnju da sam rekao da se "teži tome". Tako se radi u studijima i u idealnim uslovima a za manje zahtevne situaciju kao odlična master kopija može da posluži AVCHD format. Dakle ja predlažem da eksportuješ u AVCHD. A dalje onda praktičniji fajl u formatu koji ti treba ćeš da dobiješ u drugim specijalizovanim programima.

u mpg ili avi da moze da stane na dvd stabdardne velicine,
Sad je pitanje da li želiš da taj DVD radi u svim kućnim DVD plejerima?
ili ćeš to gledati na računaru pa je sma obitno da fajl ne bude preveliki?

- Ako ti treba za DVD plejere onda moraš to da obaviš u programima za DVD authoring. Predlažem TMPGEnc Autoring Works. On poseduje jedan od najboljih MPEG enkodera tako da daje približno najbolji kvalitet koji je moguće postići na DVD-u.

- Ako samo želiš da to gledaš na računaru, predlažem konvertoavnje u .MKV (container) + H.264 (video) + AAC (audio) pomoću besplatnog programa HandBrake. Handbrake je jednostavan i dosta brz tako da je dobar izbor za nekoga ko se prvi put sreće sa H.264 enkodirajem. Ovde na forumu se HandBrake dosta spominjao tako da imaš dosta i da pročitaš o njemu ako želiš.

a ne zelim izgubiti na kvalitetu
Nemoguće je da se ništa ne izgubi od kvaliteta. Pitanje je samo koliko je za tebe prihvatljivo. Za većinu ljudi ono što može da se postigne H.264 kompresijom uz dobra podešavanja je sasvim prihvatljivo.

Kad razmotriš ovo što sam napisao, javi se za dalje korake pogotovo ako negde zapneš.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Pomoc oko eksportovanja

Postod G-S-M01 » 14.05.2013 16:17

Za drugu Video majstor-ovu varijantu
- Ako samo želiš da to gledaš na računaru...

...ja ti predlazem AVI format ili vec kako je Video majstor rekao MKV no AVI je za mene jedan od uobicajnijih formata za tu varijantu.
4Free Video Converter je sjajan(i besplatan) program za konvertovanje koji bih ti sad preporucio.Prost je i lagan :good: a ima i dosta formata koji se mogu iskoristiti...Nije puno popularan ovde na forumu ali sigurno ima nekog osim mene ko ga koristi!!! :good: :clapping:
G-S-M01
Član foruma
 
Postova:  19
Pridružio se:  26.03.2013 12:31

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 4 gostiju

cron