Prvo pokretanje,preuzimanje aplikacija i osnovna podesavanja MeGUI
Ovo je prvenstveno namenjeno pocetnicima.Usnimljen je kompletan tok radnji od prvog pokretanja,preuzimanje MeGUI aplikacija i alata za rad, update,cekiranje preseta i osnovna audio-video podesavanja programa. Usnimljen je po redu,direktan screen svih ovih akcija i uz okacene slike sa komentarom,mislim da ce se snaci i pocetnici koji prvi put pokrecu MeGUI. Takodje,uz kvalitetno audio-video konvertovanje,sva podesavanja su svedena na minimum,i po ovom uputstvu sam ih licno, sve isprobao i testirao.
Sa gornjeg linka preuzmite dotatne aplikacije i instalirajte ih redom kako su postavljene.Kreirajte jedan novi folder i dodelite mu naziv(recimo:MeGUI 2153).Ovo je osnovna (prazna)verzija programa.Moja preporuka je da uvek brisete staru verziju-(bez da radite "overwrite")-i da ovako pokrecete "svezu-praznu"verziju koja ce posle sama da preuzima potrebne aplikacije i neophodne alate za rad.Otvorite RAR-MeGUI OneClick Preview-i dajte putanju da se extraktuje(raspakuje)u onaj novokreirani foder.Pokrenite MeGUI aplikaciju,dobijate izgled sa sledece slike:
Ovde Vas program obavestava da nije pronasao prethodnu verziju i pita Vas da li da krene sa update-preuzimanjem aplikacija,alata i drugo.Naravno pritisnite:Yes-(1)-otvara se prozor kao na sledecoj slici:
Upamtite ovaj prozor.Za sada on ima standardnu funkciju,tako da potvrdite i pritisnite:Yes-(2)-otvara se MeGUI Updater prozor kao na sledecoj slici:
Ovde vidite prikaz 43 aplikacija,alata i dr.koje ce program da preuzme i sve su cekirane.Pritisnite:Update-(3)-zapocinje preuzimanje update kao na sledecoj slici:
Pri kraju preuzimanja otvara se prozor sa ponudom za izbor(import) AC3,Lame MP3 i Nero AAC preseta kao na slici:
Znaci desni klik u ovaj prozor:Check All-(4)-posle toga:Import-(5)-dobijate izgled slican kao na donjoj slici:
Ovde Vas program obavestava da pojedini "Aften AC3"profili vec postoje pod istim tim imenom.Pritisnite:Overwrite profile-(6)-i uradite zamenu sa svim duplikat presetima.Posle ovoga otvara se prozor za izbor XviD preseta kao na sledecoj slici:
Opet desni klik u ovaj prozor:Check All-(7)-i pritisnite:Import-(8)-ponovo se otvara prozor-obavestenje,slicno kao na slici:
Ista situacija-i ovde Vas program obavestava da vec postoje odredjeni XviD preseti pod istim imenom.Naravno,i ovde cete pritisnuti:Overwrite profile-(9)-i zameniti sve XviD duplikat presete.MeGUI je sada vec formiran i dobijate obavestenje programa za prvi restart,kao na sledecoj slici:
Pritisnite:Yes-(10)-posle restarta program se ponovo sam pokrece i dobijate prozor obavestenje kao na slici:
To je onaj isti prozor koji Vas pita za preuzimanje update,ali sada to ima malo drugaciju funkciju. Ako bi ovde prihvatili update,posle preuzimanja imali bi onu("staru-stabilnu")-2112-verziju.Ja sam ovu novu,postojecu-2153- verziju donekle testirao i za sada uz informisanje na zvanicnom sajtu,nisam naisao na neki(bag)ili problem.Tako da u ovom slucaju pritisnite:No-(11)-otvara se info prozor sa stavkama(izmenama) koje su u ovoj verziji u odnosu na onu stabilnu v2112,kao na sledecoj slici:
Naravno,Vi u svakom trenutku mozete kasnije da otvorite MeGUI Updater i da pruzmete svih 6 (ili pojedine)stavke i vratite se na staru verziju ukoliko Vam se postojeca-(v2153)-iz bilo kog razloga ucini nestabilna.Zatvorite program,Sada kopirajte onaj preuzeti Nero AAC codec encoder i zalepite ga u:MeGUI 2153\tools\eac3to.Pokrenite ponovo program.Otvara se osnovni-pocetni prozor kao na donjoj slici:
U padajuci meni:File format-stavite-MKV-(12)-aktivirajte karticu:Options-i opet u padajuci meni pritisnite:Settings-(13)-otvara se prozor slicnog izgleda kao na slici:
Aktivirajte karticu:Extra Configuration-(14)-izgled je kao na gornjoj slici.Da Vam program nebi prilikom svakog pokretanja nudio update-decekirajte: UseAutoUpdate-(15)-posle ovoga aktivirajte karticu: External Program Configuration-(16)-otvara se prozor kao na sledecoj slici:
Cekirajte:Enable NeroAacEnc-(17)-posle toga aktivirajte opciju-(18)-pronadjite onu: neroAacEnc.exe aplikaciju koju ste ubacili u MeGUI,oznacite je i uvucite u program.Potvrdite sve ove promene na:Save-(19)-otvara se prozor kao na sledecoj slici:
Kako je sada NeroAac profil stavljen za podrazumevani,posle ovih promena MeGUI Vam ponovo predlaze restart.Naravno prihvatite ga na-OK-posle restarta program se ponovo sam pokrece i opet dobijate osnovni-pocetni prozor MeGUI,izgleda kao na donjoj slici:
Podesavamo parametre audio encodera: u padajuci meni: Extension-stavite:M4A-(20)-u padajuci meni:Encoder settings-(birate preset)-stavite: Nero AAC: NDAAC HE-32kbps-(21)-posle toga pritisnite opciju:Config-(22)-otvara se prozor kao na sledecoj slici:
Meni je audio u filmu u drugom planu pa shodno time stavljam nizi kvalitet kako bi ukalkulisao da izlazni fajl bude, sto je moguce manji.Vi naravno ovde mozete koristiti i neki kvalitetniji (i za hardver kompatibilniji) izbor preseta.U padajuci meni:AAC Profile stavite na:HE-AAC-(23)-cekirajte:Adaptive Bitrate@32kbit/s-(24)-u padajuci meni: Output Channels stavite na:Keep Original Channels-(25).Normalize Peaks uglavnom decekirajte-(26)-koristite ovu funkciju bas ako je slab ton u izvornom filmu i zelite da ga pojacate.Ostalo sve ostavite kao sto je na gornjoj slici.Potvrdite sve ove promene na:OK-(27)-kako smo ovde menjali postavke preseta otvara se prozor-obavestenje o tome:
Naravno potvrdite ovu promenu na:Yes-Ponovo se vracamo na prozor: Settings-gde je opet aktivirana kartica:Extra Configuration,kao na slici:
Pritisnite opciju:Configure AutoEncode defaults-(28)-otvara se prozor kao na sledecoj slici:
U padajuci meni opcije:Container-stavite-MKV-(29)-i potvrdite promene na:Save-(30)-opet nam se otvara glavni,osnovni-pocetni prozor MeGUI:
Sada podesavamo parametre(postavke)-uz eventualno koriscenje gotovih, vec kreiranih preseta, video encodera.Encoder settings ostavite na:x264"scratchpad"-kao sto je na gornjoj slici.Pritisnite: Config-(31)-otvara se pocetni prozor za podesavanje svih x264 video parametara,kao na sledecoj slici:
Cekirajte:Show Advanced Settings-(32)-moja(testirana)preporuka je da sva ostala podesavanja-parametre ostavite identicno kao na gornjoj slici.Po defaultu je aktivan-Medium-preset.Eventualno,za snazniju kompresiju(uz bolji ucinak bitrate i nesto produzeno vreme procesa)klizac-Preset-mozete staviti na:Slow-(33)-i uz dodatno,samo zadati bitrate, oba ova preseta bez ikakvih dodatnih podesavanja,obavljaju(ne dobro)nego odlicno video konvertovanje.Ja sam testiranja radio sa AVI(XviD,DivX)i MKV(x264)video i AC3,MP3 i AAC audio izvornim materijalom.Uz eventualni crop i resize(smanjivanje rezolucije)izlazni format je uvek bio MKV(x264,AAC).Naravno za one koji teze nekoj perfekciji i dodatnom "finijem i kompatibilnijem" podesaavanju,sve funkcije Vam stoje"otvorene"za (saradnju)podesavanje. Isto tako,na forumu vec postoji dosta tema uz diskusije o ovom dodatnom ("fine tuning")podesavanju,pa ih mozete koristiti i naravno,prema Vasim potrebama,u kasnijem radu,eventualno kreirati neki drugi(svoj) preset.