Softver za uređivanje zvuka u videu ?

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Re: Softver za uređivanje zvuka u videu ?

Postod felino » 31.03.2012 15:38

Da, SF nije multitracking program, sto mu niko i ne zamera jer je on audio editor i to jedan od najboljih. Postoje namenski programi za multitracking bez ili sa MIDI mogucnostima a ovi poslednji se jos zovu i audio/MIDI sekvenceri (tehnicki, samo se sa MIDI-jem radi sequencing) ili DAW (Digital Audio Workstation). Ovi sa MIDI mogucnostima su npr Reaper, Cubase, Nuendo, Sonar, ProTools...

Ponekad moze biti korisno to sto se neke bazicne operacije mogu vrsiti u SF koristeci (od verzije 9) njegove mogucnosti za uredjivanje visekanalnih (multichannel) fajlova. Ucitas stereo (dvokanalni) fajl, desni klik na njega, Properties i odaberes broj kanala. Otvori se vise traka a izmedju njih mozes slobodno da prevlacis delove, copy/paste itd.

Evo, nadjoh ovde da vidis kako to izgleda jer moze biti malo zbunjujuce:

http://www.pcpress.rs/arhiva/tekst.asp?broj=134&tekstID=7412
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Softver za uređivanje zvuka u videu ?

Postod Video Majstor » 01.04.2012 20:59

Cool Edit je stari program koji je Adobe odavno otkupio i preradio u Audition. Mislim da je neko nastavio sa razvojem pod slicnim imenom kao Cool Edit.
SoundForge mi je ugodniji za rad ali veliki minus mu je (u odnosu na CoolEdit) šta ne podržava rad u više traka (multitracs) a to mi je največi plus CoolEdit-a.
Govorite o Cool Edit Pro, ne treba ga mešati sa Cool Edit koji je jednostavniji i koji to ne može.

info:

Cool Edit 2000 - program sličan kao SoundForge. Nekada veoma popularan. Imao je vrlo pametno rešenje za uklanjanje šuma na muzici koej funkcioniše tako što mu date snimak od sekundu-dve šuma koju on korosti kao definiciju šuma i onda ga uklanja iz muzike. Zbog toga ga imam u svojoj kolekciji.

Cool Edit Pro danas se zove Adobe Audition - mnogo moćniji program... mislim da spada u sasvim drugu kategoriju programa, kao što je rekao felino u prethodnoj poruci.

SoundForge mi je ugodniji za rad
Super je. Ja inače koristim staru verziju 6 jer je svega nekoliko megabajta a ima sve što mi treba. Ta verzija 6 otvara video ali ne mnogo formata. Pretpostavljam da su novije verzije još bolje u tome.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Softver za uređivanje zvuka u videu ?

Postod felino » 02.04.2012 1:22

Adobe je otkupio tehnologiju tvorca Cool Edit (i 2000 i Pro) a to je firma Syntrillium ((ili bese i celu firmu ili sta vec) te je od tada taj program postao Audition. Ostalo je ljudi koji i dalje koriste Cool Edit 2000 ili Pro jer je sasvim dovoljan za ono sto im treba. Isto kao sto Videomajstor koristi SF 6 jer zaista ima sve sto treba (ASIO i sledstveno tome VST podrska je omogucena tek od verzije 7). U principu su beznacajne izmene do sadasnje, desete verzije.

Kad vec pricamo o programima za snimanje i obradu zvuka koji mogu da otvore i video fajl, vredi pomenuti i Steinberg liniju DAW programa - Cubase, Nuendo i WaveLab. Cak i besplatna verzija Cubase-a, Cubase LE (dobija se uz poneki hardver) moze da otvori video fajl dok ga npr Nuendo otvara i sa pratecim tonom. Nijedan ne moze da izveze video fajl ali to mu nije ni namena, vec je stvar u tome da se u multitrack/MIDI okruzenju audio uredi saglasno videu a zatim audio eksportuje.

Nuendo ima i opciju za zamenu audija u nekom video fajlu direktno iz File menija. Jasno, pozeljno je da budu potpuno iste duzine.

Slicno, i Sonar firme Cakwalk moze da uveze ali i izveze video iako je taj program namenjen za audio produkciju.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22
Prethodni

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron