Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod prijateljv » 23.02.2012 23:42

Ovaj problem mi se "vuce" odavno(prelaskom na Win7)
Spremam se da konvertujem gomilu nekih serija,pa mi je takoreci,svaki minut u brzini bitan.U startu sam primetio da XviD 1.3.2 kodek nije tako "zivahan" kao recimo 1.2.1.Verovatno je on "na papiru" kvalitetniji,ali na dosta sajtova,korisnici komentarisu vracanje na stariju verziju XviD kodeka.
Takodje,u dosta poznatih(kvalitetnih)programa,vidim da se ne koristi poslednji(1.3.2)XviD kodek.Skoro je slicna situacija i sa"svezim"avi filmovima koji se preuzimaju sa net-a,a konvertovani su sa starijom verzijom XviD kodeka...

E sada,ovo je samo uvod.Ne bih ja na to puno obracao paznju,da nisam pokrenuo "Allok Video Joiner" koji odradi isti materijal za 50-60% brze nego Virtual Dub ili XMedia Recode.Situacija je slicna kako god da podesim XviD kodek.Ali,isto je i sa DivX kodekom, tako da nije problem u kodeku.Da li neko ima ideju sta bi mogao da bude problem?

Necu da napominjem kakve sam sve varijante kodek-dekoder-splitter-filter probao.Imam kompletan"svez" back-up sistema,bez kodeka,ali vise "nisam pametan" koju kombinaciju kodeka da instaliram?
Neki orijentir za moj komp i standardne avi filmove:kada je sve ok,vreme konvertovanja je(plus-minus)-80% trajanje filma, kao sto to i postizem(ali sa Allok Video Joiner-om) Virtul Dub i XMedia Recode: vreme konvertovanja je duplo,pa i vise, koliko traje film...pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod Video Majstor » 24.02.2012 15:48

U startu sam primetio da XviD 1.3.2 kodek nije tako "zivahan" kao recimo 1.2.1.Verovatno je on "na papiru" kvalitetniji,ali na dosta sajtova,korisnici komentarisu vracanje na stariju verziju XviD kodeka.
Koliko znam jedina bitna razlika je što verzija 1.3.1 ima VAQ (Variance Adaptive Quantization) koji pomaže snažnijoj kompresiji. Uključuje se tako što se izabere: Adaptive Quantization > Variance-Masking
I to je preporučljivo da se uključi.
Objašnjeno ovde: http://www.videomajstor.com/encoder-xvid

E sad ukoliko je razlika u pad ubrzine za samo nekoliko procenata, mislim da ne treba da brineš.

A ukoliko imaš višejezgren iprocesor, odličan način da ubrzaš stvari je koristiš MediaCoder i da izabereš "Parallelize: 2 job" pa će u isto vreme da enkodira dva videa i potpuno iskoristi sve jezgre.

E sada,ovo je samo uvod.Ne bih ja na to puno obracao paznju,da nisam pokrenuo "Allok Video Joiner" koji odradi isti materijal za 50-60% brze nego Virtual Dub ili XMedia Recode.Situacija je slicna kako god da podesim XviD kodek.Ali,isto je i sa DivX kodekom, tako da nije problem u kodeku.Da li neko ima ideju sta bi mogao da bude problem?
Nezgodno je porediti brzinu enkodiranja na takav način. Svaka opcija enkodera utiče na brzinu. Ako ti je prioritet brzina a ne kvalitet ili veličina fajla možeš ti sa svakim enkoderom postići takav efekat.

koji odradi isti materijal za 50-60% brze ...
...
Da li neko ima ideju sta bi mogao da bude problem
Jedna ideja je da taj program radi paralelno dve stvari i da tako bolje iskoristi procesor. Druga ideja je da on radi samo jednoprolazno enkodiranje i da tako uštedi 50% vremena.

...ovo su nagađanja jer nemam dovoljno podataka.
Koji procesor koristiš?
Da li radiš dvoprolazno ili jednoprolazno enkodiranje?
Da li ciljaš na određenu veličinu fajla ili bi mogao da se zadovoljiš sa modom gde umesto bitratea zadaješ kvalitet (Target quantizer)?

Necu da napominjem kakve sam sve varijante kodek-dekoder-splitter-filter probao.Imam kompletan"svez" back-up sistema,bez kodeka,ali vise "nisam pametan" koju kombinaciju kodeka da instaliram?
Kombinacije ne verujem da utiču na brzinu enkodiranja. Od kombinacija codeca zavisi da li će dekodirnaje i prikaz videa biti ok ali mnogo manji uticaj to ima na enkodiranje jer programi za enkodiranje obično koriste sopstvene komponente za taj posao.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod prijateljv » 24.02.2012 21:55

Zahvaljujem na brzom i detaljnom odgovoru
CPU je obican,sa jednim jezgrom,pa sam dosta konvertera testirao,jer nece svaki(pogotovo noviji) ni da rade,na ovakav procesor.Cinjenica je da, primera radi,Virtual Dub,daleko lakse(da ne kazem brze)radi na XP nego na Win7.Korisnici jacih konfiguracija naravno,ovo ne mogu da primete.Vecina nas koristi Virtual Dub i kao neki"test program". Da ne pominjem,da posebno cenim programe koji mogu da "uzimaju"externe kodeke za rad.

Na slabiji CPU,itekako se oseti promena u radu celog kompa,kada krene konvertovanje,i zato treba pazljivo odabrati kombinaciju koja ce(da legne)takvoj konfiguraciji.Pomenuo sam Allok i primetio da on koristi(Writing application:MEncoder/ Writing library:MPlayer),pa sam testirao(Win MEncoder 0.81) i rezultati su solidni.Nema neka detaljna podesavanja kodeka,i nije mi jasna-subtitle opcija: da li ovaj program moze da lepi titl?-(meni nesto bas ne polazi za rukom ova funkcija)...

Sta meni ustvari treba?
Da zalepim titlove,ali na"black-border"a ne na film, tako da treba da uradim i resize za visinu dva reda titla.Zato mi je uz upotrebu filtera bio najprikladniji Virtual Dub.Izvorni materijal je vec osrednjeg kvaliteta,pa treba da gledam da se ne pokvari(mozda opcija:Target quantizer)kao sto si mi preporucio,pozz
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod Video Majstor » 25.02.2012 1:14

CPU je obican,sa jednim jezgrom
Onda ono paralelno obavljanje dva posla ne bi ništa ubrzalo. Ta opcija otpada onda.

Izvorni materijal je vec osrednjeg kvaliteta,pa treba da gledam da se ne pokvari(mozda opcija:Target quantizer)kao sto si mi preporucio,pozz
Target quantizer kao što je očigledno, može dobro da posluži da postigneš kvalitet koji želiš. Loša strana je što se veličina fajla ne može precizno da predvidi. ...Ali ja sam ti to spomenuo jer vidim da tebi očigledno mnogo znači da je enkodiranje brzo. Uz target quantizer ćeš svakako dobiti brzinu jer radi samo jedan prolaz a i kvalitet će biti bolji u odnosu na jednoprolazno enkodiranje uz fiksan bitrate.

Preporučujem takođe da bez obzira na target quantizer i sve ostalo podesiš prema preporukama za veći kvalitet jer će fajlovi tako ipak biti manji.

A kreni sa eksperimentisanjem dok de dođeš do idelanog quantizera koji daje zadovoljavajući kvalitet za tvoj ukus. Počni recimo od quanzizera 5 pa ga smanjuj (mogu se koristiuti i decimalni brojevi ali sa tačkom umesto zareza) ako treba bolje.
Ako koristiš MediaCoder onda u njemu za target qunatizer se koristi skala do 99%. 99% je otprilike quantizer 1.01 a smanjivanjem procenta povećavaš quantizer. 50% je isto što i quantizer 2 itd...

Pomenuo sam Allok i primetio da on koristi(Writing application:MEncoder/ Writing library:MPlayer),pa sam testirao(Win MEncoder 0.81) i rezultati su solidni.Nema neka detaljna podesavanja kodeka
Te iste komponente ima i MediaCoder a uz to ti dozvoljava mnogo bolji pristup opcijama.
A to što taj Allok nema pristup nekim opcijama je odgovor na pitanje zašto je brži. Jednostavno tako je podešen. Možeš i u drugim programima tako da podesiš.

i nije mi jasna-subtitle opcija: da li ovaj program moze da lepi titl?-(meni nesto bas ne polazi za rukom ova funkcija)...
Nisam ga niakda koristio pa ne znam... Ali opet mogu ti reći da znam sigurno da MediaCoder može da lepi subtitl.

Sta meni ustvari treba?
Da zalepim titlove,ali na"black-border"a ne na film, tako da treba da uradim i resize za visinu dva reda titla.Zato mi je uz upotrebu filtera bio najprikladniji Virtual Dub.
Hm,
Ako imaš već uradjen koji video sa takvim subtitlom, okači screenshoot da vidim kako tačno to treba da izgleda...

Inače, ako nije tajna, zašto moraš da lepiš subtitlove?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod Ilidan » 25.02.2012 12:12

Ako baš moraš da lepiš titlove koristi AVI ReComp. Mada, kao što reče VideoMajstor, bolje objasni u čemu je problem jer možda može da se izbegne lepljenje titlova.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod prijateljv » 25.02.2012 21:56

Zahvaljujem kolega na sugestijama...
Svojevremeno si mi preporucio XMedia Recode i veruj mi da ga od tada intenzivno koristim.
AVI ReComp je program koji je odlicno osmisljen,ali on "u paketu"instalira jos FFdShow,Virtual Dub Mod, AviSinth(mislim i VobSub)sto nikako ne podrzavam.Sem toga,kreirane avs skripte za konvertovanje su osrednjeg, da ne kazem loseg kvaliteta.Opet napominjem,program ima odlicno osmisljene funkcije: resize black-bordera i spustanje titla, dodatne funkcije za ssa titlove...
Steta sto nije omogucena veca sloboda podesavanja kodeka.
Ne znam kako da objasnim"zasto lepim titlove"
Kolekcije filmova rezem na diskove.Ako je tu i srt i slican titl,kako da znam,ako sutra promenim kucni dvd da ce on da povuce i titl.Ista je situacija i sa USB.Noviji televizori(neki modeli Sony)cak nemaju ni predvidjeno da povuku i citaju titl.Ako sve filmove treba da drzim na komp ili externi hard,dzaba ih bilo-(ovo je neko moje razmisljanje)...
U medjuvremenu sam pripremio uputstvo kako ja to lepim titlove,pa mozda nekom bude zanimljivo:

******************

Naravno da nije tajna.Razmisljam,kada vec konvertujem i sredjujem kolekcije,to je minimalno dodatna akcija,a nekada puno znaci(za uredjaje koji nece da povuku srt titl kao i za usb).Sem toga,ovako zalepljen titl,uvek moze obicnim crop-om da se odsece iz filma.Nisam najbolje razumeo da li si hteo da vidis samo screen(sliku)deo filma ili postupak kako ja to radim?
Opet mali uvod...Znaci mene ne zanimaju one HD i Blu Ray rezolucije,filmovi od 30GB i slicno.Moji filmovi su 720x400,eventualno 624x352,max 1GB.Tu su i oni AVI(axxo)640x288 koji su mi ustvari jedini problem zbog dosta suzene slike.Naravno,pravio bih ja MKV(x264)kolekcije,ali...
Na kompu,uvek sam koristio GOM Player.Njegov po defaultu prikaz titlova mi je nekako optimalan,i uvek gledam da i na filmove otprilike lepim takve titlove.Na prvoj slici je AVI 640x288 pusten preko GOM playera:

Slika
001.jpg


Namerno nisam "vadio"screen filma,vec ceo prikaz, kako bi se video gde je titl.Sa strane,zuti reperi oznacavaju visinu filma.U ovom prvom primeru,titl se naravno prikazuje na "black-border-u.Na drugoj slici je taj isti film,i klasicno zalepljen titl.Jos sam ja tu spustao margine,inace bi titl bio jos vislje preko filma.

Slika
002.jpg


Na trecoj slici je prikaz kada je:jedan red titla na film a drugi na "black-border".Prikazan je film sa istom rezolucijom(samo za demonstaciju).Ovakav nacin lepljenja se koristi za recimo:720x400,624x352.Ako je veca visina slike,koristi se klasicno lepljenje kao na drugoj slici.

Slika
003.jpg


Na cetvrtoj slici kompletan titl je zalepljen na povecanoj-resize-visini filma.Ovaj metod se uglavnom koristi za AVI(axxo) i slicne"uske"po visini filmove Gore na svakoj slici je rezolucija.Za sve testove je koriscen isti izvorni film,rezolucije:640x288
Otprilike,za ovakvu velicinu titla,dodaje se kod resize 32 za jedan red titla.Za dva reda ide 64 dole i isto toliko gore,pa ce izvorna rezolucija biti povecana:640x288+64(dole)+64(gore)=640x416
Posle toga ubace se srt(ili ssa)titlovi i uradi se crop-odsece se gornji resize"visak"-(64)-i dobijamo konacnu rezoluciju:640x352 spremnu za lepljenje titla i konvertovanje.Ovo bi otprilike bila podesavanja za aspect 16:9...

Slika
004.jpg


Kompletan postupak resize,ubacivanje titla,crop,konvrtovanje i lepljenje titla:

SlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlikaSlika
005.jpg
006.jpg
(43.18 KiB) Nijednom preuzeto
007.jpg
(30.57 KiB) Nijednom preuzeto
008.jpg
009.jpg
010.jpg
011.jpg
012.jpg
013.jpg
014.jpg


Koga zanima kako to izgleda: Test-izvorni AVI+srt titl+konvertovani AVI sa zalepljenim titlom-(7.5MB)-
preuzmite sa linka:https://rapidshare.com/files/2616388637/Probni_AVI_Subtitle.rar

Postavio sam ovaj test-materijal i na "Vimeo",sa namerom da okacim klipove na forum,ali se tamo ceka, i ceka...
Malo smo se udaljili od teme.Na slici levo je klasican MP4-konvertuje se u AVI(XviD).Na desnoj slici je AVI(XviD)-konvertuje se isto u Avi(XviD). Osim kodeka,filmovi su slicnih parametara: aspect,rezolucija kao i podesavanje kodeka...To je ustvari moj problem sa avi fajlovima...

Slika
015.jpg
Poslednji put menjao Video Majstor dana 09.07.2014 14:50, izmenjena 5 puta
Rezlog: Prikačene nove slike
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod Video Majstor » 26.02.2012 2:10

Nisam najbolje razumeo da li si hteo da vidis samo screen(sliku)deo filma ili postupak kako ja to radim?
Hteo sam da vidim gde tačno želiš da se nalazi subtitle na slici. Dobro se vidi sa slika i objašnjenja. Jasno je sada.

Za to se slažem kako si uradio. Povećaš visinu uz letterbox metod (da višak pixela popuni crnom bojom) za određeni broj pixela koliko je potrebn oda stane subtitl. To sam i mislio da ti preporučim kao rešenje. Tako si i uradio i podešavanja na slici 1. su odlična za taj način.

I sve ostalo je jasno sa slika. Mogu ti samo reći da za tako detaljna podešavanja oko resize-a, letterbox-a, i lepljenja subtitla verovatno nema boljeg rešenja od VirtaulDub-a (ili VirtualDubMod-a). To je verovatno najbolji alat za taj posao.

Na slici levo je klasican MP4-konvertuje se u AVI(XviD).Na desnoj slici je AVI(XviD)-konvertuje se isto u Avi(XviD). Osim kodeka,filmovi su slicnih parametara: aspect,rezolucija kao i podesavanje kodeka...To je ustvari moj problem sa avi fajlovima...

Slika
Shvatam.
Ne znam samo kojom metodom si otvarao .MP4 fajlove u VirtualDub-u do sada?

Logično rešenje je da otvaraš .MP4 fajlove u VirtualDub-u pomoću AVS skripte. uz to je naravno potrebno imati instaliran AviSynth i potrebne codece tako da ti .MP4 fajlovi rade u svim plejerima. Instaliraj: ffdshow, DivX Plus for Windows, Haali media splitter i ako ne bude u redu onda i LAV filters. Evo linkova: http://www.videomajstor.com/softver-kodeci
a link za LAV filters je ovde: http://free-codecs.com/download/LAVFSplitter.htm
...to je za rešenje tog problema u VirtualDub-u uz AviSynth. Za ostale programe, možda neće biti promena.

Ukoliko si već koristio AviSynth i već si probao sa ovim codecima, onda okači AVS skriptu koju si koristio. Možda je potrebna neka druga?!
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod prijateljv » 26.02.2012 11:34

Mozda nisam dobro objasnio...
Meni Virtual Dub radi dobro sa MP4 materijalom, problem su najobicniji AVI fajlovi,to jest sporo konvertovanje,kao sto sam obelezio na slici.Ne koristim avs skripte.Verovatno znas da Dub sada ima nove plugine tako da moze da uvlaci i radi sa vecinom formata.Probao sam Lav filter,i bat i exe instalaciju.Dekodiranje tona radi odlicno,ali crash-uju mi gotovo sve aplikacije za video-(kada ima H264)u sebi,cak i GSpot izbacuje poruku:

Slika
016.jpg


Probao sam i bez haali splitter-a.Vidim da napominju da i on hoce da pravi probleme.
E sada,sve ove kombinacije su bez FFdShow-a.Ja jednostavno ne volim ovu aplikaciju iz vise razloga. Da li postoji neko drugo resenje sem DivX Plus kodek paketa-(sa njim sva dekodiranja rade)-ali sa "Plus"verzijom(barem kod mene)sve je to nekako usporeno,a ne mogu nigde "da iskopam" stariju verziju(DivX for Windows)da probam sa njom.Na XP sve ovo moze da se kombinuje kako pozelis.Ne mogu da verujem da za Win7 ne postoji adekvatna zamena za FFdShow...
Poslednji put menjao Video Majstor dana 09.07.2014 14:46, izmenjena samo jedanput
Rezlog: Prikačene nove slike
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod Video Majstor » 27.02.2012 2:55

Mozda nisam dobro objasnio...
Meni Virtual Dub radi dobro sa MP4 materijalom, problem su najobicniji AVI fajlovi,to jest sporo konvertovanje,kao sto sam obelezio na slici.
Moja greška. :sorry: Dobro si ti objasnio samo sam ja pročitao obrnuto. :dash2:

Meni Virtual Dub radi dobro sa MP4 materijalom, problem su najobicniji AVI fajlovi,to jest sporo konvertovanje,kao sto sam obelezio na slici.Ne koristim avs skripte.

jasno sve...
Vidi. VirtualDub je baš stvoren za obradu .AVI fajlova i najbolji je za to. Tako da je neverovatno da bolje radi sa nekim drugim tipom fajlova...

Ja bi na tvom mestu obavio neke testove da pronadjem gde je kvar u stvari:
- Pokušao bi isto konvertoavnje da obavim u VirtualDubModu da proverim da li je možda u pitanju bug u toj verziji VirzualDub-a.
- Isključi konvertovanje zvuka jer VirtualDub možda koristi loš externi ACM codec za zvuk.
- Otvorio bi taj AVi fajl pomoću AviSynth skripte da vidim da nije možda nek oštećenje u programu.
- Proverio bi gde se nalaze fajlovi. Da l isu možda na oštećenom mediju? Da nisu slučajno na CD ili DVD-u?
- Stavio bi i AVI i MP4 fajl u isti folder i jednom i drugom dao jednostavno ime "film.avi" i "film.mp4". I folderu bi takođe dao jednostavan naziv "C:\film".
To je radi provere da nije probelm u nazivu fajla i da nije možda hard disk oštećen baš na mestu AVI fajla.
...

Probao sam Lav filter,i bat i exe instalaciju.Dekodiranje tona radi odlicno,ali crash-uju mi gotovo sve aplikacije za video-(kada ima H264)u sebi,cak i GSpot izbacuje poruku:
Ti kodeci verovatno nemaju veze sa VirtualDub-om. A ako slučajno i imaju onda bi trebao da koristiš staru verziju ili VirtualDubMod.

VirtualDub inače koristi VFW i ACM kodeke. Plejeri koriste DirectShow kodeke. A windows 7 plejeri koriste i najnovije WMF kodeke. Znači da ne bi mogao da utičešp na to.

ne mogu nigde "da iskopam" stariju verziju(DivX for Windows)da probam sa njom
Imam ja ali sumnjam da je stara verzija bolje jer kod mene sve odlično radi i sa najnovijom.

Na XP sve ovo moze da se kombinuje kako pozelis.Ne mogu da verujem da za Win7 ne postoji adekvatna zamena za FFdShow...
Windows 7 koristi novu tehnologiju kodeka. I Windows XP je imao ogromnih problema sa kodecima do pre 5-6 godina (dok se nije pojavio ffdshow).
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Problem brzine AVI(XviD,DivX)Konvertovanja

Postod prijateljv » 28.02.2012 4:05

Problem sa brzinom avi konvertovanja je resen...
Ti si mi jos u prvom odgovoru ukazao da obratim paznju na podesavanje parametara XviD kodeka ali ja...
Bunilo me je sto sam uporedo sa Virtual Dub-om radio isti test sa XMedia Recode,koji koristi svoj XviD kodek,a brzina konvertovanja je takodje bila mala. Poenta price je sto sam ja i taj kodek potpuno isto podesavao...???...
Prva primetna razlika u brzini je WHQ mode.Po defaultu je(1-Mode Decision)brzina preko 24fps(slika 1).Kada je WHQ mode(4-Wide Search)brzina je preko 16fps(slika2).Mislim da je ovo ok-ide snaznija kompresija i to se primeti na kvalitet.U svim ovim testovima WHQ metric:0-PSNR,kao sto je po defaultu. Kada se on stavi na:WHQ metric:1-PSNR-HVS-M,brzina je"jadnih"6+fps,kao na slici 3.Na konvertovanom filmu nema apsolutno nikakve promene.

Slika
017.jpg


Opet,mozda nesto dodatno kod mene na kompu"smeta" ovom WHQ metric-u.Cak si i ti naznacio u uputstvu za XviD kodek da"ne očekujemo značajnu razliku u kvalitetu",ali eto...Pozz
Poslednji put menjao Video Majstor dana 09.07.2014 14:48, izmenjena 2 puta
Rezlog: Prikačene nove slike
prijateljv
Član foruma
 
Postova:  192
Pridružio se:  25.01.2011 18:56

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron