program za dvd kompresiju

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

program za dvd kompresiju

Postod vlajce85 » 27.01.2012 2:00

Pozdrav svim clanovima...
Posto sam pocetnik sto se tice VIDEO ZAPISA, trebaju mi neki saveti.
1) Treba mi neki dobar program za rippovanje videa zapisa i koji je najbolji(prebacivanje iz dvd u divx ili avi)?
2)Da li mozete da mi objasnite kako se podesava program prilikom rippovanja, sta cemu sluzi i sta bi trebalo da znam prilikom rippovanja?

Hvala unapred!! :help: :help: :help: :help:
Da bi postigao svoj cilj čak i đavo citira bibliju.
Mens sana in corpore sano. - U zdravom telu, zdrav duh
█║▌│█│║▌║││█║▌│║▌║™
original profile ᵀᴴᴱ ᴼᴿᴵᴳᴵᴻᴬᴸ
vlajce85
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  18.01.2012 23:31
Lokacija:  Krusevac

Re: program za dvd kompresiju

Postod Ilidan » 27.01.2012 12:08

Pozdrav i dobrodošao.
Najpre je potrebno kopiraš video sa DVD diska na hard disk koristeći neki od popularnih dekriptera tipa DVDFab HD Decrypter, DVDShrink, DVDDecrypter ili AnyDVD (ovaj nije besplatan). Na ovaj način ćeš ukloniti i zaštite od kopiranja koji mogu da zeznu video prilikom kompresije. Zato nikad nemoj da koristiš Copy - Paste metodu kod kopiranja DVD Video diskova.
Što se tiče programa za konverziju DVD videa u AVI, najjednostavniji je http://www.videohelp.com/tools/AutoGK. Tvoje je samo da učitaš video, odrediš izlazni folder, rezoluciju i veličinu i AutoGordian Knot će sve sam odraditi.
Kvalitet dobijenog videa zavisi od odnosa rezolucije, konačne veličine fajla, trajanja filma i od kompleksnosti samog videa. Recimo, jedan video rezolucije 720x576 trajanja 120 minuta i izlazne veličine od 700MB može izgledati bolje od videa 720x576 trajanja 100 minuta i izlazne veličine 900MB.
Ah, da. Verovatno ćeš naići na preporuku da za ocenu kvaliteta koristiš BPP. Mera "kvaliteta" koju mnogi koriste BPP (Bits-Per-Pixel) nije nikakva mera kvaliteta i ne bih ti preporučio da je koristiš jer ne uvažava jedan od osnovnih faktora pri kompresiji - kompleksnost slike.
Ako nisi siguran kakav kvalitet ćeš dobiti na kraju, ostavi izvornu rezoluciju i odaberi 1-pass quality na 75%. Nećeš znati koliki će biti izlazni fajl ali će kvalitet sigurno biti najviši mogući.
Imaš i kompleksnije programe za kompresiju. Tu su MeGUI, StaxRip, MediaCoder, VirtualDub, Avidemux itd.
Ukoliko se odlučiš za neki od ovih programa, evo ti par tutorijala kako se koriste i podešavaju.
MediaCoder - http://www.videomajstor.com/tutorijal-mediacoder-serije
StaxRip - https://sites.google.com/site/alexxandarssite/home/tutorijali/staxrip-dvd-u-mkv
VirtualDub - https://sites.google.com/site/alexxandarssite/home/tutorijali/virtualdub-dvoprolazna-kompresija-u-avi. Za njega će ti trebati MPEG2 Input plugin - http://dl.dropbox.com/u/19804113/VirtualDub%20input%20plugins/MPEG2.7z
Za podešavanje Divx i Xvid kodeka potraži na ovom sajtu.
P.S. Ukoliko ne koristiš kućni DVD plejer da gledaš ove AVI filmove razmisli o konvertovanju u x264/MKV. Daje bolji kvalitet pri istoj veličini fajla, tj. isti kvalitet uz 30-50% manji fajl. StaxRip tutorijal je pisan za tu vrstu konverzije.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: program za dvd kompresiju

Postod vlajce85 » 27.01.2012 13:53

Hvala druze na odgovoru bas si se potrudio.

Sad mi nije jasno rippovanje i konvertovanje jel je isto ili nije?
Ja sam nesto sam probao da prebacam filmove, tj imam neke kampove na dvd pa sam hteo da prebacam u divx i da narezem sve na jedan dvd ili dva posto imam vise kampova, e sad kada sam radio prebacivanje na kraju mi je fajl bio 2,4 gb a nije 700 ili malo vise koristio sam ovaj program Xilisoft DVD Ripper Ultimate,i profil divx movie, nije mi jasno sad sto, da li ja mogu recimo da stavim koliko hocu da mi bude zapis a da mi ne deli na nekoliko manjih fajlova a iste kolicine?
Da li utice bit rate i frame rate na kolicinu fajla i kvalitet video zapisa? :help:
Da bi postigao svoj cilj čak i đavo citira bibliju.
Mens sana in corpore sano. - U zdravom telu, zdrav duh
█║▌│█│║▌║││█║▌│║▌║™
original profile ᵀᴴᴱ ᴼᴿᴵᴳᴵᴻᴬᴸ
vlajce85
Novi član
 
Postova:  2
Pridružio se:  18.01.2012 23:31
Lokacija:  Krusevac

Re: program za dvd kompresiju

Postod Ilidan » 27.01.2012 15:37

Ripovanje obično označava kopiranje sa optičkog diska (DVD diska) na hard disk. Za to se koriste dekripteri koji uklanjaju zaštitu od kopiranja, ako postoji. Video može da ostane u originalnom formatu ili da se tokom tog procesa konvertuje u drugi format. Neki dekripteri imaju i mogućnost konverzije u drugi format. Međutim, ne daju svi konvertori isti kvalitet za istu veličinu i rezoluciju.
Neki konvertori koriste brža i manje kvalitetna podešavanja enkodera kako bi brže obavili posao na štetu ukupnog kvaliteta videa a neki jednostvno koriste loš enkoder. Razlika u kvalitetu pojedinih enkodera nije zanemarljiva.
Ne mogu da ti pomognem sa konkretnim programom koji koristiš jer ga nikad nisam koristio. Ali, par opštih stvari.
Bitrate je mera veličine fajla (neki misle da je mera kvaliteta i silno greše). Predstavlja broj bitova u sekundi. Ako bitrate pomnožiš da ukupnim trajanjem filma izraženog u sekundama dobićeš veličinu filma izraženu u kilobitima. Podeli to sa 8 i dobićeš veličinu u kilobajtovima a, ako to podeliš sa 1024, dobićeš veličinu filma u megabajtovima (MB).
Framerate ne utiče na veličinu filma a donekle utiče na ukupan kvalitet filma za datu veličinu fajla. I to samo ako je razlika između dva framerate-a velika, recimo 25fps i 50fps. Razlika između 24fps i 25fps nije vidljiva.
Svaki pristojan program dozvoljava podešavanje veličine izlaznog fajla i to da li hoćeš jedan ili više delova.
Moj ti je savet da kopiraš sadržaj diskova na hard bez konverzije koristeći DVDFab HD Decrypter ili DVDDecrypter a zatim te fajlove konvertuješ uz pomoć AutoGordian Knot-a.
Ako ti nije mnogo bitna veličina izlaznog fajla koristi 1-pass na 65-75%. Ako jeste, koristi dvoprolaznu kompresiju i, kao neka polazna osnova, ne kompresuj više od 60-90 minuta videa na manje od 700MB. Da li ćeš 60, 70, 80 ili 90 minuta kompresovati na 700MB zavisi od komplesnosti originalnog videa. Probaj jedan kraći deo pa vidi.
Ne postoje univerzalna podešavanja i konačna veličina fajla koja važe za svaki video.
Ilidan
Član foruma
 
Postova:  81
Pridružio se:  07.01.2011 19:50

Re: program za dvd kompresiju

Postod malizmaj76 » 27.01.2012 15:51

Sa DVD Fab dercrypterom možemo od DVD-a da odmah napravimo i XViD ili DivX na hard disku.
Na tom istom FabDVDDecrypteru imas opciju ujedno iz DVD-a da konvertujes film u XviD ili DivX.
Evo za sve mali tutorijal kako od DVD-a izraditi XviD ili DivX sa slikama
1.Startujemo DVDFab program i iskopiramo DVD na hard disk
2. Pronadjemo DVD koji smo iskopirali sa DVDFab programom
Slika

Zatim idemo dalje: Izaberemo opciju Conversion Setting radi uređenja DivX-a ili XviD-a
Slika
Nakon toga možemo učno odabrati Video Effect Settings opciju
Slika

Na kraju svega finiliziramo stvar i to je to:da dole ima opcija ako imamo i titlove da ubacimo da budu zalijepljeni na film,ali to mi se nije dopalo jer su titlovi na filmu veoma mali,ako voli nek proba i to
Slika

Sretno konvertovanje! :clapping:
malizmaj76
Član foruma
 
Postova:  5
Pridružio se:  23.01.2012 18:14

Re: program za dvd kompresiju

Postod Video Majstor » 27.01.2012 17:29

Dobrodošao! :drinks:

Pošto ti je mnogo toga već rečeno, ja ću samo ukratko, neke ključne stvari:
1) Treba mi neki dobar program za rippovanje videa zapisa i koji je najbolji(prebacivanje iz dvd u divx ili avi)?

Moje mišljenje je da ti treba, ne jedan program nego kombinacija od bar dva programa.
Najpre prvi program kojim će sadržaj sa DVD-a da bude dekriptovan i prekopiran na hard disk. Moj izbor je besplatni DVD Decrypter.
Ovdde imaš naš tutorijal da bi uradio to što treba sa DVD Decryperom: http://www.videomajstor.com/vodic-dvd-decrypter
treba da dobiješ, ono što se u tutorijalu zove Kopiranje filma sa DVD Video diska u jedan "veliki" VOB fajl. Taj VOB fajl onda možeš konvertovati u skoro svim konverterima.

Sad mi nije jasno rippovanje i konvertovanje jel je isto ili nije?
Ripovanje je jedna vrsta konvertovanja. Ako je fajl koji konvertuješ već na kompjuteru onda je to "prosto" konvertovanje. A ako fajl trebaš izvaditi sa nekog posebnog medija kao što je to filmski DVD, muzički CD, video igra, neki specijalni fajl, neki specijalni uređaj... onda se prcoes konvertovanja popularno naziva Ripovanje.

Ovo šti ti trebaš sve ukupno (pod 1 i pod 2) prebacivanje DVD u DivX zajednički se naziva Ripovanje ili preciznije Ripovanje DVD-a.

DVDRip znači da je video "izvađen" sa DVD-a i samo jednom konvertovan.

2)Da li mozete da mi objasnite kako se podesava program prilikom rippovanja, sta cemu sluzi i sta bi trebalo da znam prilikom rippovanja?

Problem za početnike je što nije lako kompresovati film u DivX i da bude samo 700MB veličina fajla. To je vrhunac mogućnosti DivX-a i trebaš ovaladati svim finesama i imati dosta znanja. Teško je napraviti neki prost tutorijal za tu stvar.

Međutim postoji alternativa u H.264 formatu koji je do 50% efikasniji od DivX-a pa je sa njim mnogo lakše. Ovde imaš naš tutorijal Vaš prvi H.264 DVDRip: http://www.videomajstor.com/tutorijal-dvdrip-h264
Možda ti se neće svideti što nećeš dobiti .AViI (sa DivX video zapisom) nego .MKV (sa H.264 video zapisom) ali svideće ti se kada vidiš kakv je kvalitet slike. :)
Da li utice bit rate i frame rate na kolicinu fajla i kvalitet video zapisa?
Bitrate ima nabjveći uticaj. Bitrate utiče direktno u smislu što veći bitrate to veći kvalitet. Međutim vrhunac veštine video kompresije je da postigneš odličan kvalitet i sa malim bitrateom.

A framerate, kao početnik, za sada, trebaš znati samo da ne smeš menjati framerate!
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gostiju

cron