Video snimak koji koči

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Video snimak koji koči

Postod veki » 06.09.2011 15:57

Dobio sam zadatak da izmontiram neki snimak i pripremim DVD. Snimak je snimljen 2008. godine digitalnom video kamerom na 10 mini DVD diskova. Na dva diska se javio isti problem, a to je kočenje snimka. Tačnije, zvuk ide skoro normalno ali video kao da koci i prikazuje samo po neki frejm iz snimka. Evo jedan insert da bi bilo jasnije o čemu se radi:
http://www.youtube.com/watch?v=o_InNOH3h3E
S tim što Youtube prikzuje kao neke smetnje, a kad je u MPEG2 formatu na tim mestima koči.

Od momenta kad počnu smetnje, one idu do kraja diska.
Jel imao neko iskustva sa sličnom pojavom? Ima li tu pomoći ili je fajl trajno oštećen?

Unapred se zahvaljujem.
Korisnikov avatar
veki
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  15.11.2010 16:52

Re: Video snimak koji koči

Postod Video Majstor » 07.09.2011 4:16

Ako je fajl oštećen, on bi možda u plejerima radio kako tako (sa smetnjama kao što ste opisali) ali programi za editovanje ga verovatno ga ne bi otvorili ili bi prilikom konvertovanja izbacili gresku. Posto ste vi uspeli da taj fajl nekako skratite i konvertujete i uploadujete na youtube, to mi vec govori da je fajl poprilicno ispravan.

Ako je to na primer kamera koja direktno snima na DVD, moguce je da je taj disk ostecen prilikom snimanja ili kasnije. Medjutim ako ste fajlove usplei prekopirati na kompjuter onda znaci da je ispravan. Jer kompjuter nece da kopira, ukoliko samo jedan delic nekog fajla nije procitan.

Treba mi malo vise detalja da shvatim o cemu se radi... Da li ta kamera snima direktno na DVD? Ako ne, kojim postupkom je taj video zavrsio na tim diskovima?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Video snimak koji koči

Postod veki » 09.09.2011 17:50

Ovako stoje stvari:

- Video je snimljen kamerom direktno na mini DVD diskove
- Svaki od 10 diskova ucitao sam u Corel Video Studio X2 (nije izbacivao nikakvu gresku)
- Kad sam krenuo da obradjujem snimke primetio sam da na dva diska postoji problem koji sam gore opisao (kod jednog se problem javlja na poslednjoj cetvrtini snimka, a kod drugog gotovo odmah na pocetku).
- Nakon toga, problematicne diskove pustio sam u Cyberlink Power DVD plejeru i on je takodje prikazao snimak otprilike do istog mesta na kome se javlja problem i u Corel Video Studiu.

Nakon Vaseg odgovora u prethodnom postu, probao sam da uradim copy/paste videa sa problematicnih dikova na racunar. Kopiranje krene neko vreme pa stane i izbaci gresku.

Jos da dodam i ovo, mislim da nisam dao potpun opis u prvom postu: Kada se kocenje pojavi, ono se postepeno povecava, na kraju pokazuje samo po neki frejm na svakih 20-30 sekundi i onda gotovo skroz stane. Ovo sto sam uploadovao na YT je samo insert kad pocne da koci.
Korisnikov avatar
veki
Član foruma
 
Postova:  7
Pridružio se:  15.11.2010 16:52

Re: Video snimak koji koči

Postod Video Majstor » 10.09.2011 2:44

Nakon Vaseg odgovora u prethodnom postu, probao sam da uradim copy/paste videa sa problematicnih dikova na racunar. Kopiranje krene neko vreme pa stane i izbaci gresku.

Znači ipak je moguće da je disk oštećen ili je možda delimično nečitljiv zbog prljavštine.

Najpre treba pokusati pod pretpostvkom da je samo zaprljan. Nabavite onaj pribor za ciscenje diska (tecnost i krpicu) i pazljivo ga ocistite i osušite.

Zatim u najhladniej doba dana, tj. noću pokušajte kopiranje. Pre toga nemojte ništa raditi na kompjuteru da bude što hladniji. Ako nije dovoljno hladno u sobi donesite neki ventilator da duva direktno na prednju stranu kućišta gde je DVD uređaj.

I još, ako znate nekoga ko ima novi kvalitetniji kompjuter odnesite disk i probajte kod njega jer novi kompjuteri često bolje očitavaju diskove od starih. ...nije svaki uređaj jednako dobar pri čitanju a vama treba neki koji je najbolji.

Ako ne uspe, ostvaite 5 minuta da se ohladi pa ponovno. I tako pokušajte bar jedno desetak puta.

Ako uspe spasili ste podatke na najbezbolniji način. Ako ne uspe onda vam preostaje program IsoBuster koji služi baš za spašavanje podataka sa oštećenih diskova. Svi podaci koji je moguće spasiti će biti spaseni a ostalo je nomoguce. Isobuster čak može u nekim slučajevima obaviti i rekonstrukciju mppeg-2 fajlaova i dvd-a tako da se oštećenja popune nekim podacima koji nisu problematični.
Naravno na krajnjem rezultatu će opet biti nekih rupa i preskakanja ali se u programima neće pojavljivati error. To je sve što može da se učini.

Postoji i neka mala šansa da pokušate sa programima za kopiranje DVD-a npr. DVDFab. Pošto se mnogi sistemi zaštite od kopiranja baziraju na namernom oštećavanju diska, neki od programa za kopiranje mogu da se izbore sa tim.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1799
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron