Sony Vegas

Programi, Alati, Formati, Podešavanja, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux, DVD authoring, Blu-ray Disc authoring, Rad sa subtitlovima, Zvukom (audiom)...

Moderatori: Video Majstor, djyova, prijateljv, Ilidan

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Re: Sony Vegas

Postod Video Majstor » 17.12.2010 11:34

Pošto mi je ovo prvi post, izvinjavam se svima na opširnosti i nadam se da neko neće zameriti.

Drugi je :)
Ništa ne brini, cilj mi je da razjasnim ovuu problematiuku za početnike pa su sva pitanja i potpitanja dobrodošla!

Interesuje me da li prvo radim montazu odn. ubacivanje uvodnog dela, nepokretne slike, muzika, efekti i sl., pa tek na kraju kompresiju ili obrnuto. Cak mi je padalo na pamet da mozda trebam da uradim neku kao pred kompresiju zbog veličine fajlova, pa sve ovo ostalo.

U pravilu, dok se radi sa materijalom koji će se upotrebljavati za montažu treba izbegavati bilo kakvo kovertovanje i reenkodiranje koje se može izbeći. Razlog je taj da se kvalitet sačuva koliko je god moguće.
Znači teži se tome da izbegneš svakako prethodno konvertovanje.

Ali naravno ako nemaš mesta na hard disku za snimke u originalnom formatu onda nemaš izbora već ćeš morat ida kompresuješ u neki format sa kojim neće biti primetnog gubitka kvaliteta.

Na kraju kada je sve izmontirano takođe se praktično mora kompresovati jer formati sa kojima radi na primer Vegas tokom montiranja su nepraktični za krajnje korisnike. Znači na kraju moraš eksportovati u neki format sa dobrim kvalitetom pa možda onda još u nekom programu za koncvertovanej napraviti još koju verziju na primer za mobilni, za slanje emailom itd.

Ta kompresija koja je na kraju praktično neophodna objšanjena je ovde http://www.videomajstor.com/kompresija-osnove
u članku pod nazivom "loossy" kompresija. Lossy kompresija znači da kvalitet ne može biti 100% sačuvan ali je ipak poželjna jer je veoma praktična za krajnje korisnike. Dobijaju se mali fajlovi koje je lako snimiti na CD, DVD, ne zauzmu mnogo mesta na hard disku i sl. prednosti.

Za rad sa videom sam se zainteresovao poprilično i stvarno bih voleo da naučim, a i ne žuri mi se. Već par meseci petljam po stranim sajtovima, uglavnom tražeći informacije oko montaže, sve do momenta kad budem osvežio komp malo jačim komponentama, te bih onda počeo da kompresujem sav ovaj video koji imam na HDDu. Naime, mašina mi je prilično zastarela

Sa mnotažom počni ovako:
najpre osmisli u svojoj glavi koji "film" ćeš prvo praviti. I onda napravi jedan folder na hard disku pod nazivom na primer "Moj vegas projekat 1"i u taj folder kopiraj sav video koji ćeš upotrebljavati za taj film. i te fajlove ne brišeš i ne diraš dok sve ne bude totalno gotovo i video u završnom obluku u kojem ga više nećeš konvertovati.

zatim radiš montažu u vegasu i povreemno snimaš taj projekat za svaki slučaj. Vegas neće menjati originalne fajlove već će sve promene snimati u sopstvene projekat fajlove. Svi fajlovi moraju biti na svom mestu, ne smeš ih pomertai ni menjati im nazive. Kasnije u bilo kom momentu možeš otvoriti taj projekat u Vegasu i uraditi "export" tj. kreirati taj film u nekom formatu kompresije. na priemr eksportuješ za DVD ili za Blu-ray Disc itd.
Sve dok ne obrišeš fajlove od projekta možeš raditi export koliko god hoćeš puta i isprobavati razna podešavanja i tako to.

Kad se na kraju odlučiš u koji ćeš format exportovati onda to i uradiš. Proveriš jesi li zadovoljan rezultatom i ak ojesi onda možeš i obrisati fajlove od projekta da ti više ne zauzimaju mesto na hard disku.

Pretpostavljam da ćeš biti zadovoljan sa exportom u DVD format (tj. MPEG-2 za DVD) jer su snimci napravljeni DV kamerom.

Znači još jednom da ponovim: Sada se samo koncentriši na video montažu i nemoj ništa da menjaš oko fajlova sve dok ne završiš.
A exportovanje i ta podešavanja možemo objašanjavati kao posebnu problematiku kad dođe na red.

Naime, mašina mi je prilično zastarela (2jezgarni Intel sa po 1.8 GHz, 2 GB RAMa..itd ),

Uopšte nije loša. Čak štaviše za ovaj projekat koji si opisao neće skoro ni biti primetne razlike između tog i novog računara. Za rad u vegasu je sigurno OK pošto je u pitanju video SD rezolucije. A pri exportu u MPEG-2 takođe neće biti velike razlike u brzini jer MPEG-2 enkoder koristi samo jednu ili dve procesorske jezgre.
...Sve u svemu ne moraš se opterećivati sa računarom u ovom konkretnom slučaju.

jačom mašinom (Intel i7, 2x 4 GB DDR3 RAMa, nova mat.ploča)

Ako ćeš već kupovati Core i7 procesor (osmojezgreni) onda je mislim poženja trokanalna memorija.
6GB trokanalno (3 x 2 GB) je bolje nego 8GB dvokanalno (2 x 4GB) za te snažne procesore.

Takođe razmisli o Core i5 (četverojezgreni) sa 2 x 4GB rama što bi bilo nešto povoljnija mašina a takođe više nego odlična! Mislim da je isplativije...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Sony Vegas

Postod Djenka » 23.12.2010 18:17

Pozdrav. Samo da se zahvalim na savetima i podršci.
Video Majstor je napisao:teži se tome da izbegneš svakako prethodno konvertovanje.
Ovo me je zanimalo, odnosno uobičajeni redosled prilikom stvaranja nekog filma.
Video Majstor je napisao:ako nemaš mesta na hard disku za snimke u originalnom formatu
Skladišni prostor nije problem. Za sad imam 1.5 TB, verovatno ću uzeti još. Inace, dok sam blebetao da mi je komp loš, isti se u medjuvremenu pokvario :lol: . Verovatno graficka (po drugi put u 6 meseci). Sem u "safe mode" totalno je ne upotrebljiv, al svejedno cu pakovati nesto drugo posle nove godine, pa i nisam toliko zabrinut. Mogao sam bar da prebacim sve sa kamere na hard, al dobro, šta da se radi, strpeću se malo.
Hvala još jedanput, vidimo se uskoro! :bye2:
Korisnikov avatar
Djenka
Član foruma
 
Postova:  3
Pridružio se:  21.11.2010 20:03

Re: Sony Vegas

Postod dannyd » 23.12.2010 20:16

Pozdrav!

Djenka je napisao:Interesuje me da li prvo radim montazu odn. ubacivanje uvodnog dela, nepokretne slike, muzika, efekti i sl., pa tek na kraju kompresiju ili obrnuto. Cak mi je padalo na pamet da mozda trebam da uradim neku kao pred kompresiju zbog veličine fajlova, pa sve ovo ostalo.


Sto se montaze tice za nju se uvijek koristi materijal najboljeg kvaliteta tako da ne treba da ga kvaris kompresijom prije nego krenes da sa njom, nego sve unesi u program i tek kad zavrsis onda gledaj koju ces kompresiju u zavisnosti od toga sto zelis sa tim izmontiranim materijalom, dvd, internet...

Djenka je napisao:Naime, mašina mi je prilično zastarela (2jezgarni Intel sa po 1.8 GHz, 2 GB RAMa..itd :negative: ), te zato i planiram sad samo montažu da odradim, a kasnije sa jačom mašinom (Intel i7, 2x 4 GB DDR3 RAMa, nova mat.ploča) i da kompresujem.


Pomenuo si da ti je materijal sa dv kamere tako da sa ovom masinom koju imas mozes bez problema izmontirat sve to(problem bi bio sa hd materijalom) i onda vidi sto ces sa finalnim proizvodom, da li ces da exportujes direktno iz vegasa u neki odredjeni format ili lossless pa u nekom drugom programu za kompresiju...
dannyd
Član foruma
 
Postova:  37
Pridružio se:  04.10.2010 16:49

Re: Sony Vegas

Postod Video Majstor » 09.03.2011 1:38

Tutorijal za zumiranje pri montaži u Sony Vegas Movie Studio (slabija verzija od Vegas Pro)

Creating Instant Zoom with Sony Vegas Movie Studio
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Sony Vegas

Postod deks007 » 09.08.2011 17:38

Javio mi se problem sa audio fajlom posle demuxa , Vegas ga ne prepoznaje , mada ga DVD Arhitekt vidi . Praktikovao sam da posle demuxa vratim audio fajl na sinu i konvertujem ga u AC3 . Dali je neko imao slican problem . Pozdrav !
deks007
Član foruma
 
Postova:  23
Pridružio se:  09.10.2010 20:07

Re: Sony Vegas

Postod Video Majstor » 10.08.2011 3:56

deks007 je napisao:Javio mi se problem sa audio fajlom posle demuxa , Vegas ga ne prepoznaje , mada ga DVD Arhitekt vidi . Praktikovao sam da posle demuxa vratim audio fajl na sinu i konvertujem ga u AC3 . Dali je neko imao slican problem . Pozdrav !

Nisi rekao u kojem je formatu...
Neki od audio fajlova nece dobro da rade ako nisu u container fajlu. Probaj taj audio fajl muxovati u MP4 container pa vidi da li ce onda biti ok. Takodje, ponekad u container moraju biti ispravno unete neke informacija kao na primer da li je VBR ili CBR...
Kod AAC audioa u slucaju da je naprednija verzija HE-AAC ili HE-AAC v2 mora biti u container i to ispravno uneto. Pa pazi prilikom podesavanja u muxeru.
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Sony Vegas

Postod deks007 » 11.08.2011 0:28

Ma godinama radim ovako podesim DVD separate streams podesim const bitrate na 6000 i sve je radilo ( napravim svoje podesenje ) . Format je DV Avi . Pozdrav !
deks007
Član foruma
 
Postova:  23
Pridružio se:  09.10.2010 20:07

Re: Sony Vegas

Postod Video Majstor » 11.08.2011 15:13

Izmedju ostalog moguce je da je fajl sa video streamom ostecen. Znaci nije da ga ne prepoznaje vec da jednostavno ne moze da ga otvori kako treba.

Ako jeste to u pitanjju opet se moze resiti resiti muxovanjem ili remuxovanjem. Jer prilikom muxovanja neke stvari budu popravljene a ako ne mogu onda muxer izbaci gresku pa znas da je u pitanju ostecenje. Vredi pokusati...

---
jos jedno potencijalno resenje je da iseces taj .AVI (u VirtualDubMod-u) na male delove
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Sony Vegas

Postod deks007 » 11.08.2011 15:39

Unazad 5-6 god radim u Vegasu i DVD Arhitektu pomalo After i DVD shrink po potrebi i nekoristim vise nijedan softver jer oni odradjuju ama bas sve sto mi treba . Nebakcem se sa Divxsima , i svi snimci su sa digitalnih kamera sirov materijal . Mislimda je problem i da Vegas nesto baguje po tom pitanju pa cu sacekati mozda izbace neku ispravku . Pozdrav !
deks007
Član foruma
 
Postova:  23
Pridružio se:  09.10.2010 20:07

Re: Sony Vegas

Postod Video Majstor » 13.08.2011 17:20

izgleda nisam razumeo.... Da li ti je taj problem pojavio se sa svim fajlovima pa hoćeš da vratiš kako je bilo? ili samo sada imaš jedan problematični fajl?

ono što sam rekao se odnosilo na slučaj pojedinačnog neispravnog fajla.


A ako je nešto sa svima ili si prelazio na novu verziju Vegasa, onda je naravno reešnje u nekoj drugoj verziji, što znaš i sam :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
PrethodniSledeća

Vrati se na Video softver i Video kompresija

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 2 gostiju

cron