Dobrodošao!
Pošto ti je mnogo toga već rečeno, ja ću samo ukratko, neke ključne stvari:
1) Treba mi neki dobar program za rippovanje videa zapisa i koji je najbolji(prebacivanje iz dvd u divx ili avi)?
Moje mišljenje je da ti treba, ne jedan program nego kombinacija od bar dva programa.
Najpre prvi program kojim će sadržaj sa DVD-a da bude dekriptovan i prekopiran na hard disk. Moj izbor je besplatni DVD Decrypter.
Ovdde imaš naš tutorijal da bi uradio to što treba sa DVD Decryperom:
http://www.videomajstor.com/vodic-dvd-decryptertreba da dobiješ, ono što se u tutorijalu zove
Kopiranje filma sa DVD Video diska u jedan "veliki" VOB fajl. Taj VOB fajl onda možeš konvertovati u skoro svim konverterima.
Sad mi nije jasno rippovanje i konvertovanje jel je isto ili nije?
Ripovanje je jedna vrsta konvertovanja. Ako je fajl koji konvertuješ već na kompjuteru onda je to "prosto" konvertovanje. A ako fajl trebaš
izvaditi sa nekog posebnog medija kao što je to filmski DVD, muzički CD, video igra, neki specijalni fajl, neki specijalni uređaj... onda se prcoes konvertovanja popularno naziva Ripovanje.
Ovo šti ti trebaš sve ukupno (pod 1 i pod 2) prebacivanje DVD u DivX zajednički se naziva Ripovanje ili preciznije Ripovanje DVD-a.
DVDRip znači da je video "izvađen" sa DVD-a i samo jednom konvertovan.
2)Da li mozete da mi objasnite kako se podesava program prilikom rippovanja, sta cemu sluzi i sta bi trebalo da znam prilikom rippovanja?
Problem za početnike je što nije lako kompresovati film u DivX i da bude samo 700MB veličina fajla. To je vrhunac mogućnosti DivX-a i trebaš ovaladati svim finesama i imati dosta znanja. Teško je napraviti neki prost tutorijal za tu stvar.
Međutim postoji alternativa u H.264 formatu koji je do 50% efikasniji od DivX-a pa je sa njim mnogo lakše. Ovde imaš naš tutorijal
Vaš prvi H.264 DVDRip:
http://www.videomajstor.com/tutorijal-dvdrip-h264Možda ti se neće svideti što nećeš dobiti .AViI (sa DivX video zapisom) nego .MKV (sa H.264 video zapisom) ali svideće ti se kada vidiš kakv je kvalitet slike.
Da li utice bit rate i frame rate na kolicinu fajla i kvalitet video zapisa?
Bitrate ima nabjveći uticaj. Bitrate utiče direktno u smislu što veći bitrate to veći kvalitet. Međutim vrhunac veštine video kompresije je da postigneš odličan kvalitet i sa malim bitrateom.
A framerate,
kao početnik, za sada, trebaš znati samo da ne smeš menjati framerate!