Internet Televizija

Televizija: Digitalna, Zemaljska, Kablovska, IPTV, Satelitska, Web televizija... HDTV, 3D TV... Pokretanje sopstvenog TV kanala, Tehnologije, Studio...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
Televizija (za gledaoce i za TV profesionalce)
- Zemaljska, Kablovska, IPTV, Satelitska, Web televizija...
- HDTV, 3D TV, SDTV...
- Digitalna: DVB-T2, DVB-T, DVB-C, DVB-C2, DVB-S, DVB-S2...
- Ponuda TV kanala i usluga
- Pokretanje sopstvenog TV kanala, Tehnologije, Studio, Problematika, Pravna pitanja...
- Kupovina dozvola za emitovanje filmova i videa koji su zaštićeni autorskim pravima...

Radio
- radio streaming
- internet radio stanice

Internet
- video za web starnice
- video streaming,
- internet usluge, VOD ...
- hosting i serveri za video streaming...
- internet provajderi

Mediji, marketing, medijska tržišta, istraživanja, gledaoci...

Internet Televizija

Postod Fatima » 19.01.2011 22:12

Pozdrav, zamolila bi da mi pomognete ili me uputite za pomoć?

Radila sam kao TV tehničar na mnogim lokalnim tj. gradskim TV kućama kao snimatelj, montažer, realizator, pa me zanima kakve su mogućnosti o pokretanju vlastitog TV kanala!

Ako bi TV program emitovala putem Interneta a ne zemaljski da li mi je potrebna dozvola od Regulatorne Agencije?

Šta predlažete kao način emitovanja, da li da bude Uživo ili odloženo on-demand emitovanje?
Takođe me zanimaju Autorska prava evo recimo za Formulu 1 koju emituje RTL Njemačka! Kao što znate RTL emituje Formulu 1 slobodno nekodirano na satelitu, da li ja mogu snimiti utrku i kasnije je emitovati sa komentatorom, s tim da ide u drugom terminu, ne uživo i da li sam tu ispoštovala TV prava s obzirom da je prijenos ionako slobodan na RTL-u!
Fatima
Novi član
 
Postova:  1
Pridružio se:  19.01.2011 10:07

Re: Internet Televizija

Postod Video Majstor » 20.01.2011 14:57

Dobrodošla! :drinks:

Pomoći ću vam, naravno! Zamolio bih vas i da vi okačite informacije koje saznate na drugi način jer i mene ovo zanima a i mnoge druge koji posećuju ovaj sajt.

radila sam kao TV tehničar na mnogim lokalnim tj. gradskim TV kućama kao snimatelj, montažer, realizator,

To je dobra vest za vas. Svakako ste u prednosti u odnosu na mnoge koji počinju sa ovim poslom jer znam da se mnogi raspituju koji nemaju iskustva u tom poslu...

Takođe me zanimaju Autorska prava evo recimo za Formulu 1 koju emituje RTL Njemačka! Kao što znate RTL emituje Formulu 1 slobodno nekodirano na satelitu, da li ja mogu snimiti utrku i kasnije je emitovati sa komentatorom, s tim da ide u drugom terminu, ne uživo i da li sam tu ispoštovala TV prava s obzirom da je prijenos ionako slobodan na RTL-u!


Iako je pristup kanalu slobodan tj. nije zasticen, to nema skoro nikakve veze sa autorskim pravima tj. pravima koje zakon daje autoru ili nekom drugom vlasniku autorskih prava. Taj zakon deluje automatski za sva autorska dela (znaci i sve video snimke, filmove i emisije) i autor ne mora nista da uradi da bi ga taj zakon stitio. Autor ima pravo da trazi odredjenu cenu za upotrebu nejgovog dela ili moze ustupiti kome hoce besplatno.
U svakom slucaju morate imati jasnu dozvolu autora za bilo kakvu upotrebu njegovog dela.

Neka emisija moze biti besplatna ako je autor u delu istakao da je besplatna tj. dozvoljava svakome da ga koriste ili ako je to delo objavljeno uz creative commons licencu (ili neku
slicnu) koja garantuje da autor dozvoljava svima.

Vi kao odgovorna osoba za tv program morate za svako delo za koje ste zainteresovani sazanti ko je vlasnik autorskih prava ili njegov distributer.

Autorska prava se prodaju kao i svaka druga roba, znaci mogu biti kupljena i dobijena direktno od vlasnika ili od zastupnika, distributera itd.

Za konkretan primer oko te emsije koja se emituje na RTL-u, posto RTL radi i u hrvatskoj, mozete da se raspitate o vlasnistvu nad pravima kod hrvatskog RTL-a. A oni ako ne znaju onda ce vas uputiti na "tacnu email adresu" od nemackog RTL-a.

Kod nekih emisija na kraju trebate vidite koji se studio ili produkcija spominje... Na primer ako je emisija od BBC-a onda se trebate raspitati ko je diistributer BBC-a za drzavu u kojoj zivite.

Tih distributerskih kuca nema previse pa nije problem saznati koje su. Svaka od njih vrsi distribuciju za nekoliko najpoznatijih studija (tj. vlasnika autorskih prava) i zastupa ih u vezi autorskih prava.
***Napisacu kasnije neke koje ja znam a pozivam i druge da napisu tako da imamo spisak. Mislim na distributere sa celog podrucja ex-yu.

---
Postoji još jedna mogućnost na koju ste možda mislili:
Neke televizije na primer imaju svoj program od 16 do 23h svakog dana a u tom "praznom" prostoru od 23 do 16 na istom kanalu prikazuju neki od tih satelitskih slobodnih/nekodiranih (free to air) kanala. Posto to rade mnogi pretpostavljam da je to u vecini slucajeva legalno. Medjutim takav program ne mozete unovciti. Ne smete preko njihovog programa staviti vas znak ili vasu reklamu niti mozete naplatiti reklame koje se na tom kanalu prikazuju...

Zanimljiv stvarni primer u vezi prenosa:
U srbiji na primer kablovske televiziji koliko znam ne smeju prikazivati HRT program kada je na njemu recimo prenos utakmice za koju HRT nema dozvolu da emituje u srbiji. To je radi zabrane od strane vlasnika autorskih prava jer oni zele posebno da naplate taj prenos za srbiju od televizija u srbiji.

Ako bi TV program emitovala putem Interneta a ne zemaljski da li mi je potrebna dozvola od Regulatorne Agencije?

Zavisi koje agencije i koje dozvole.
Dozvole za emitovanje radio talasa i nakavi zakupi frekvencija se ne moraju dobiti jer se nisat ne emituje u vazduh.

Dozvola za rad televizije i za konkretan nacin distribucije od regulatorne agencije su ipak potrebne. Naravno ne znam sad konkretno koje su bas za vas slucaj.

Ukoliko je televizija profitabilan biznis, mora biti i registrovan propisno za tu delatnost radi poreza i sl. kao i svako preduzece. Ako vec imate preduzece onda mozete samo dodatno registrovati i tu delatnost.

TV program emitovala putem Interneta

Mozete li preciznije objasniti na kakvo tacno emitovanje ste mislisli? Da li putem nekog IPTV distributera ili da TV program bude prikazan na web stranicama?
Pomozite se ovim vodičem: http://www.videomajstor.com/mediji-televizija


p.s.
Ostalo cu kasnije odgovoriti. A nadam se da ce se i drugi prikljuciti...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Internet Televizija

Postod Goja » 20.01.2011 18:26

Zanimljiv stvarni primer u vezi prenosa:
U srbiji na primer kablovske televiziji koliko znam ne smeju prikazivati HRT program kada je na njemu recimo prenos utakmice za koju HRT nema dozvolu da emituje u srbiji. To je radi zabrane od strane vlasnika autorskih prava jer oni zele posebno da naplate taj prenos za srbiju od televizija u srbiji.

ovo mislim da nije sasvim tačno .Kad se preklapaju iste utakmice onda se "skrembluje" hrt tako da gledaoci u Srbiji mogu gledati utakmicu samo preko emitera koji se nalazi u Srbiji.Sve drugo navedeno mislim da je tačno.
Generalno stvaranje sopstvenog programa nije lako ,ali ako se (zavisi de se zivi) dobro osmisli i pruzi dosta korisnih informacija počev od servisnih i lokalnih dešavanja verujem da bi takva inernet televizija imala gledanost u dijaspori a sa rastom gledanošću naravno raste i zarada.
Goja
Član foruma
 
Postova:  145
Pridružio se:  01.10.2010 13:23

Re: Internet Televizija

Postod djyova » 20.01.2011 18:31

Za sve je potrebna dozvola! Ako se radi iz ove zemlje onda se mora obratiti RATELU.

Secam se kad je skoro Lutrija Srbije pogasila neke sajtove, koji cak nisu radili ni iz ove zemlje, ali su organizovali kockanje za gradjane ove zemlje. Po zakonu (kakav god da je) samo Lutrija Srbije ima pravo da organizuje "igre na srecu" putem interneta za gradjane ove zemlje. Isto je i sa telekomunikacijama. Nista bez dozvole! Naravno ako se planira ozbiljan rad.

Sto se tice RTL, veruj mi da se pogotovo prenosi za F1 placaju "suvim zlatom".

Sto se tice aspekta emitovanja, ja sve sto radim polazim od sebe pa odredjujem kako cu odraditi. Licno preskacem kanale koji rade on demand, jer pored broadband interneta nemam potrebe za tim. Sve sto mi treba, i gleda mi se mogu vrlo lako da skinem. Dakle ja nikad ne bih pokretao OD TV, ali ukusi su razliciti, pa tako sama proceni.
Korisnikov avatar
djyova
Član foruma
 
Postova:  90
Pridružio se:  01.10.2010 17:46

Re: Internet Televizija

Postod Video Majstor » 20.01.2011 18:58

a sve sto radim polazim od sebe pa odredjujem kako cu odraditi. Licno preskacem kanale koji rade on demand, jer pored broadband interneta nemam potrebe za tim. Sve sto mi treba, i gleda mi se mogu vrlo lako da skinem. Dakle ja nikad ne bih pokretao OD TV, ali ukusi su razliciti,
Kod nas mnogo ljudi radi kao ti pa kod nas V.O.D (video on demand) verovatno bi slabo šljakao. Međutim u americi je pravi procvat. U zadnje dve godina tamo to tržište raste preko 50% godišnje. Idelana situacija za takav biznis ...ali kod njih!

Zato je jedan od glavnih stvaru u marketingu odredjicvanje ciljnog trzista, cijne grupe korisnika i tak o te stvari. Na primer postoje emsiji koje su veoma interesantne penzionerima a penzioneri neće baš skidati piratske emisije sa interneta nego će ih ipak gledati na TV-u. Dakle kada planiraš malu lokalnu televiziju nećeš je planirati za mlade jer će oni sve to ionako naći na internetu... U tom pravcu treba razmišljati i onda se nađe rešenje.

Konkretn oiamm informacije od jedne televizije iz bosne da su stari filmovi veoma jeftini a za mnoge ne mora ništani da se plati. Postoje izuzetno dobri stari filmovi i postoji publika koja bi ih rado gledala. Eto to je jedna od mogucnosti za male niskobudzetne telvizije.

Stariji crtaći su takodje povoljniji od novih a za moj ukus su bar dva puta zabavniji od većine današnjih. Ima izuzetno mnogo crtaća koji su stariji od 50 godina. Fenomenalni a današnja deca ih sigurno nisu gledala. Na primer skoro svi crtaći od režisera Tex Avery-ja...
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1803
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Internet Televizija

Postod gonzolu » 22.01.2012 20:49

IMAM ODLICNO I KVALITETNO RESENJE ZA VAS INTERNET TV KANAL!!!
UZIVO 24 SAT U ODLICNOM KVALITETU.
JAVITE SE KO JE ZAINTERESOVAN. 064/6458398
Korisnikov avatar
gonzolu
Novi član
 
Postova:  1
Pridružio se:  22.01.2012 20:44

Re: Internet Televizija

Postod Gost » 22.11.2012 19:49

gonzolu je napisao:IMAM ODLICNO I KVALITETNO RESENJE ZA VAS INTERNET TV KANAL!!!
UZIVO 24 SAT U ODLICNOM KVALITETU.
JAVITE SE KO JE ZAINTERESOVAN. 064/6458398http://www.internet-televizija.inf na ovoj stranici mozete gledati besplatno i uzivo internet tv programe, ima nova tv, hrt1 i hrpa drugih programa
Gost
 

Re: Internet Televizija

Postod Gost » 22.11.2012 19:50

http://www.internet-televizija.info na ovoj stranici mozete gledati besplatno i uzivo internet tv programe, ima nova tv, hrt1 i hrpa drugih programa
Gost
 

Re: Internet Televizija

Postod Gost » 28.11.2012 22:10

Dodani su RTL, RTL 2, BABY TV, EUROSPORT, EUROSPORT 2, OBN, HRT 2, MTV
Gost
 

Re: Internet Televizija

Postod Srdjan92 » 23.09.2013 18:26

Gost je napisao:http://www.internet-televizija.info na ovoj stranici mozete gledati besplatno i uzivo internet tv programe, ima nova tv, hrt1 i hrpa drugih programa

Postoji li jos neki link?
Korisnikov avatar
Srdjan92
Član foruma
 
Postova:  4
Pridružio se:  23.09.2013 15:41

Vrati se na Televizija, mediji, internet

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost

cron