Kvalitetan mikrofon

Video uređaji, oprema, kućni multimedia uređaji, uređenje kućnog bioskopa, media centar, umrežavanje...

Moderator: Video Majstor

Opis foruma
- video uređaji, televizori, kamere, fotoaparati...
- kablovi, adapteri, oprema...
- kompjuterske komponente za video...
- profesionalni uređaji i oprema...
- kućni multimedija uređaji, plejeri, zvučnici...
- multimadija gadžeti (zanimljive male naprave)...
- mobilni telefoni i prenosni uređaji sa multimedijalnim mogućnostima...
- media centar, uređenje kućnog bioskopa...
- umrežavanje, povezivanje, kućna mreža...

Kvalitetan mikrofon

Postod ShoX » 10.02.2012 18:16

Možete li mi preporučiti neki kvalitetan mikrofon sa kojim ću moći da snimam glas da nema šuma ?
prvenstveno bih koristio za fandub...
ShoX
Član foruma
 
Postova:  100
Pridružio se:  12.08.2011 13:21

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod felino » 11.02.2012 15:08

U sta si planirao da ukljucis mikrofon, direktno u kompjuter (integrisanu zvucnu karticu), neki audio interfejs, miksetu ili mikrofonski pretpojacavac? Koliko para mislis da das za mikrofon?

Ako trazis samo neki mikrofon koji je bolji od nekog najjeftinijeg za Skype, onda je ponuda velika. Granica je samo cena. Od najjeftinijih i ujedno najlosijih imas recimo Hama mikrofone (oko 15 EUR) koji izgledaju "kao pravi". Pretpostavljam da se sa time ponuda mikrofona po PC radnjama zavrsava. Dalje vec mozes da trazis po specijalizovanim prodavnicama. Najbolje je uzeti neki kondenzatorski mikrofon ali ti za njega treba i neki interfejs ili mikseta ili mic pre amp koji ima fantomsko napajanje. To zato jer su osetljiviji i dobices generalno bolji odnos signal/shum.

Treba da znas da ne postoji mikrofon bez shuma samo je u pitanju koliko ga ima. Shum nastaje i od mikrofonskog pretpojacavaca, kabla, interferenci itd. Dinamicki i elektret mikrofon mozes direktno ukljuciti u integrisanu karticu racunara ali je i nivo signala kod dinamickog mikrofona nesto nizi.

Imaj na umu da bi ti dobrodosao i neki stalak za mikrofon, da ga ne drzis u ruci kako bi izbegao tzv. "handling noise". Tu je jos i tehnika snimanja, da se dobro podesi nivo na ulazu, da se nadje dobar polozaj mikrofona, da se jasno i glasno govori itd. Tome treba dodati i nacin obrade snimka. Sve to je od presudnog znacaja za rezultat i nije dovoljno samo imati dobar mikrofon. Isto kao sto muzicki instrument ne svira sam.

Sve zavisi od toga koji ti nivo kvaliteta zavrsnog proizvoda treba. Da li je u pitanju zezanje za drustvo gde se kaci na YouTube kako bi se drugi smejali ili je u pitanju ozbiljnija prica tj. posao za koji ces biti placen.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod ShoX » 11.02.2012 15:50

mislio sam direktno u zvučn kartu, neka Realtek HD...
pa trebao bi mi da mogli normalno da ga koristim, ako nešto snima... nije za youtube, ali neću biti ni plaćen... znači za sinhronizacije crtanih filmova koje ću verovatno uploadovati na internet...
ShoX
Član foruma
 
Postova:  100
Pridružio se:  12.08.2011 13:21

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod felino » 11.02.2012 18:50

Da li bi bio zadovoljan nekim od boljih (ako tako nesto uopste postoji) mikrofona za Skype, ne znam dok ne probam. Mozda bi ti mogao da pozajmis od nekoga neki koji je bolji pa da probas. Neki takav, kompjuteraski, bi ti bilo najjeftinije resenje. Sve ostalo je da ili u PC prodavnicama pogledas imaju li neki "ozbiljniji" (da bar tako izgleda) pa sa njim da probas (nikad se ne zna, mozda bude dobar mozda bude los) ili da odes u neku specijalizovanu i uzmes dinamicki ili elektret za sto vise para mozes. U tom slucaju, trebace ti i adapterski kabl - zenski XLR (zenski "Canon" tj. "kanon" ili "kenon") na jednom kraju i muska 3,5 mm TRS bananica na drugom. Neka ti to zalemi neko strucan ako ne nadjes u tim radnjama gotov kabl. Ili da uzmes zenski XLR na muski TRS (veca, 6.3 mm banana) kabl pa uz to adapter zenski TRS na muski 3,5 mm.

Mozda ti se sum javlja jer ti signal nije dovoljno jak. Priblizi usta mikrofonu (10-20 cm), stavi ga malo sa strane (ne da vazduh koji izlazi iz usta bije direktno pravolinijski u njega pa da "p" i "b" zvuce izobliceno), pojacaj u mikseru kartice ako treba i mozda ce ti raditi ovaj koji vec imas.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod Video Majstor » 12.02.2012 8:08

felino, možeš li da nabrojiš vrste mikrofona, ne sve već one koji mogu da se nađu po specijalizovanim radnjama? I od koliko najniže im počinju cene, ako znaš?
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod felino » 12.02.2012 14:42

Pa, po specijalizovanim radnjama se mogu naći sve vrste, bar bi trebalo jer one tome i služe :) . Što se tiče podele mikrofona po konstrukciji ona bi, ograničeno na videografere, bila sledeća: dinamički i kondenzatorski (elektret kao podvrsta kondenzatorskih). Po nameni, opet za videografere, terenski i studijski.

Što se cena tiče, one kreću od nekoliko desetina evra (30-40-50) za firme poput Shure, Audio-Technica, Behringer, Alesis...Sama cena govori da to ne mogu biti neki jako dobri mikrofoni jer se oni jako dobri kreću od oko 1.000 pa do više hiljada evra. To kažem zbog onih koji mosle da je 50 evra mnogo jer se po kompjuteraškim radnjama mogu naći mikrofoni od 10 i manje evra. Jeste, ali oni služe za Skype a ne za snimanje zvuka. Da li mogu da posluže i za snimanje zvuka? Da, ali tu već važi ona ''koliko para toliko muzike''.

Kod audio opreme, treba shvatiti da ni najbolja oprema neće pomoći ako nema pratećeg znanja. Ta dva faktora treba da budu usklađena i približno ista. Neupućeni često misle da je dovoljno nabaviti neki mikrofon i ako su ga (po sopstvenoj proceni) platili skupo, očekuju da na dalje sve sa tonom bude u redu. Isto i za neki drugi komad audio opreme. E, nije tako. Zamislite da neko kupi profesionalnu kameru, nauči da rukuje u smislu šta koje dugme radi i krene da snima. Snima a ne zna ništa o postavci kamere, kadriranju, planovima, rakursima, kompoziciji kadra, kretanju kamere itd. Kakvi to snimci mogu da budu, da li bi bili iole upotrebljivi i na makar približno profesionalnom nivou? Nema teoretske šanse da takva snimanja budu uspešna, zar ne? Potpuno isto važi i za snimanje zvuka. Identična paralela se može povući kod video montaže i obrade zvuka, tonca/dizajnera zvuka i režisera itd.

P.S. Ime firme Behringer se čita kao ''Beringer'' a ne kao ''Berindžer'' jer je u pitanju nemačka firma. Ona je ozloglašena među većinom ljudi koji se bave snimanjem i obradom zvuka jer su im proizvodi nekvalitetni i shodno tome jeftini. Postoji, pak, i drugačije mišljenje po pitanju kvaliteta i neki ih koriste uz napomenu ''šta im fali''. Ipak, najčešće za profesionalni nivo nisu, jer pored ne baš sjajnog kvaliteta, često se kvare i mehanički, zbog loše izrade. Za amatere, u principu su dovoljni. Pogledati onu izreku gore.
Korisnikov avatar
felino
Član foruma
 
Postova:  172
Pridružio se:  07.11.2011 15:22

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod ShoX » 21.02.2012 23:38

Pogledao sam malo ovo što si pisao po internetu
ovi zenski XLR... kablovi, kako bih to priključivao na računar? na koji način bih snimao zvuk?
http://www.tehnomanija.rs/katalog/hama-mikrofon-dm-60-hama.html

bacio sam oko na Panasonikov ali on uopšte nema informacije...
pa zato onaj iznad HAMA me zanima, na koji način se povezuje na računar i može li služiti već pomenutoj nameni :)


ili čak ovaj
http://www.mitrosmusic.com/proizvod/8952-Stagg-MD-500BKH/
ShoX
Član foruma
 
Postova:  100
Pridružio se:  12.08.2011 13:21

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod Video Majstor » 22.02.2012 0:52

Ne može direktno na PC da se spoji jer to nije "PC mikrofon". Ali može na profesionalne kamere ili na profesionalne uređaje za snimanje zvuka. Pa da se onda sa njih prebaci na PC.

Postoje na primer profesionalni portable rekorderi zvuka. Evo jedan na priemr:
...za ove uređaje sam se baš zainteresovao kada sam gledao taj video :)
http://tascam.com/product/dr-100mkii/
ima 4 ugrađena mikrofona a sa donje strane dva XLR priključka. Snima na SD i SDHC memorijske kartice tako da se snimci mogu prebaciti na kompjuter. Košta 350-400 evra.
...verovatno se može naći neki polovan ili manje kvalitetan model za manje novca.

...tu prestaje moje trenutno znanje o ovim uređajima :)
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod ShoX » 22.02.2012 12:39

Ok, hvala
Možemo sada ako nije problem da se vratimo za PC mikrofone :)
znači da li ima neki poseban model.. viđao sam na youtube, a i vi brdo snimaka sa čistim zvuk, tj kada oni objašnjavaju u video tutorialima
ShoX
Član foruma
 
Postova:  100
Pridružio se:  12.08.2011 13:21

Re: Kvalitetan mikrofon

Postod Video Majstor » 22.02.2012 13:15

To ipak ne znači da imaju dobar "PC mikrofon". Ti snimci mogu biti snimljeni nekom dobrom kameron i onda samo prebačeni na PC (USB kablom ili memorijskom karticom).

Kao što sam rekao nemam nekog znanja o mikrofonima ali evo predlog: kupi negi od Skupljih Logitech stolnih PC mikrofona ili neke od skupljih modela slušalica sa mikrofonom. Logitech pravi najkvalitetnije multimedia uređaje za PC pa očekujem da su njihovi proizvodi po tom pitanju najbolji (dobri koliko mogu biti jer to ipak nisu profesionalni uređaji).
Korisnikov avatar
Video Majstor
Član foruma
 
Postova:  1804
Pridružio se:  24.08.2010 21:20
Sledeća

Vrati se na Video hardver i kućni media centar

Ko je online

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 1 gost