Manje više sam pregledao sve a čekam na još jedan cenovnik koji je ostao pa da imam komplet spisak modela koji su trenutno dobavljivi... ali ostali su samo još modeli Praktica a za njih već znam koji su u ponudo i kakvi su.
Uglavnom i dalje sam pri mišljenju da je taj Samsung HMX-Q10 najbolje što može da se dobije do 200 evra. Slavni proizvođači kamera (Pansonic, Canon, Sony, JVC) nemaju ni jedan nov model po toj ceni (za tu cenu samo zastareli modeli) a od ovih manje poznatih ubedljivo sve ostavljaju lošiji utisak od tog Samsiung modela.
Evo sad jedno
poređenje Smasung Q10 sa Praktica modelima koji su jeftinji:
- Samsung ima veoma kvalitetno uputstvo. Lepo izgleda i mnogo truda je uloženo da bude jednostavno korištenje kamere. Za Praktica model može da se nađe samo jedna sažeta specifikacija.
- Uobičajeno za jeftine kamere je jeftin senzor. Jeftiniji senzor znači slabija oštrina, slabija brzina (tromost, muljanje ili neki drugi nedostatak kod pokreta) a naročito slabiji rezultati kod slabog osvetljenja. U amterskim uslovima je to jako bitno pošto amateri skoro nikda ne razmišljaju o rasveti.
- Samsung Q10 ima backlight iluminated CMOS senzor a Praktica obican CMOS. To automatski znači primetno lošiji snimci u tamnijim uslovima kod Praktice.
- Pošto je Praktica jeftinija za par hiljada dinara vrlo moguce da su tu uštedu postigli i sa senzorom tako da je žrtvovan i oštrina i kvalitet pri tamnijim uslovima.
Takođe jeftinijim CMOS senzorima se dešava ono kašnjenje donjeg dela slike za gornjim. Na priemr pomeraš kameru levo desno a ljudi koji stoje i uspravni predmeti na snimku deluju kao da se savijaju. To može biti ubitačno za filmove.
Jedan prijatelj (član foruma Luka Lovre) je prošle godine razmatrao jednu Praktica kameru ali smo gledal iprobne snimke i ja sam zapazio tu pojavu na snimcima i onda se i on razočarao i odustao. Sigurno da su od tada Praktica modeli malo napredovali ali opet malo je vremna prošlo da bi stekao poverenje...
- Da ne bude zabune, Praktica kao proizvođač niej loš jer imaju oni dugu tradiciju i neke slavne izume i proizvode neke kvalitetnije komponente ali same kamere sa brendom "Praktica" su pravljene s ciljem da budu najjeftinije a to znači da su svi sastavni delovi najjeftiniji...
- Optički zoom kod Praktica modela je 5x a kod Samsung Q10 je 10x. 10x je zadovoljavajuće i toliko ima većina amaterskih kamera. Zoom ti možda neće trebati često (neki ljudi nikad ne koriste zoom) ali nije imati tu mogućnost jer nemaš uvek mogućnosti da primakneš kameru bliže sceni pa zumiranje dobro dođe. Na priemr, ako snimaš kroz prozor ili kroz tarabu, ne možeš više da se pomeriš napred, možeš jedino da pojačaš zoom.
- Praktica nema nikakvu stabilizaciju. Samsung ima nekakvu. Ne znam koliko je efikasna ali kod malih laganih kamera to dosta znači jer one inače jako vibriraju.
- Od dodatnih efekata Praktica ima samo crno-belo i spehia (staro) snimanje a za samsung video si u uputstvu da ima i time-lapse i svašta...
Eto, verovatno sam zaboravio brdo stvari ali malo da ti ilustrujem šta se dobija za tu razliku u ceni od par hiljada dinara.
E sad
poređenje Samsung Q10 sa Panasonic HDC-SD40:
- Panasonic HDC-SD40 dok je bio aktuelan (sad ga je nasledio noviji model V100) koštala je 300 evra i to je bila donja cenovna granica da se može preporučiti početniku kamera i da se zna da će biti zadovoljan. Znači to je bilo, ako neko traži savet da kupi "što jeftiniju kameru a da valja", preporuka je bila jednostavna: minimum je 300 za taj SD40 ili alternativno neka skuplja kamera.
- Ozbiljniji proizvođači kamera još uvek ne nude modele tog kvaliteta po ceni manjoj od 300 evra. Razlika je danas što ima interesantnih i moguće jednako zadovoljavajućih novih modela, kao npr. Samsung-ove po manjoj ceni.
- Velika prednost Panasonica je što su jako pouzdane i ne kvare se. za oavj Samsung model jednostavno ne znam kakve je trajnosti.
- HDC-SD40 jednostavno ima Panasonic-ov senzor koji je dobijao sve same pohvale u reviewsima. Kada amater nešto snima snimci jednostavno izgledaju onako kako su se nadali. Nema onoga na primer "au pa dok sam snimao izgledalo je bolje".
Samsung Q10 možda neće uvek bitai takva. U tamnijim uslovima verovatno će biti malo gubitaka oštrine...
- Panasonic HDC-SD40 snima u AVCHD formatu tako da su snimci odmah kompatibilni sa Blu-ray Disc plejerima, svim programima za montažu, i mnogim naprednijim kućnim plejerima i televizorima.
Samsung Q10 snima slične .MP4 fajlove ali koji ipak nisu toliko prihvaćen standard pa neće odmah da rade u toliko uređaja.
- Obe snimaju Interlaced u Full HD i progressive u 1280x720. I za Pansonic HDC-SD40 takođe preporučujem mod snimanja 720p jer je progressive i dovoljno je oštra za tu kameru. U tome su dakle slične.
Eto to je otprilke sve što treba da znaš u vezi toga šta se dobija ili gubi sa skupljim ili jeftinijim modelima. Sad možeš da izvažeš i doneseš odluku.