Saradnja...Potreban scenario

Opis foruma
Pisanje scenarija, ideje, pomoć, potražnja, objavite vaš scenario...

---
Nedostatak scenarija i scenarista je trenutno jedan od glavnih problema filmmakera amatera. Najčešće čak i osobe koje su veoma talenovane za tehnički deo filmmaking procesa ne mogu da snime dovoljno zanimljiiv film jer nemaju scenario. Bez dovoljno dobrog scenarija radovi se uglavnom svode na probe i demonstracije tehničkih sposobnosti ili to moraju biti muzički spotovi.

U cilju da to rešimo izdvojili smo ovaj forum za diskusije u vezi scenarija. Pokušaćemo privući što više scenarista i pisaca i raditi na rešavanju ovog problema.

Pozivamo scenariste i one koji bi želeli postati scenaristi, da se pridruže ovim diskusijama i oslobode svoju kreativnu stranu.

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: Saradnja...Potreban scenario

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 18.07.2011 3:38

Izvinjavam se što se duže nismo čuli! U zadnje vreme sam bio mnogo više zauzet nego obično.

Pored toga sam učio o pravilnom formatizovanju scenarijam nabavljao softveri i napisao ovaj vodič koji sam malopre postavio na sajt: http://www.videomajstor.com/filmmaking-scenario-format

To je važna stavr bila da se uradi jer ćemo sada moći da pišemo scenarije profesionalnog izgleda a vi koji ne pišete ćete znati kako da tumačite scenarije.

Sledeći potez je da sada prema ovim pravilima prekucam i formatizujem scenario za ovaj naš film...

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Braca » 04.07.2011 18:19

ok. :yes:

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 04.07.2011 1:59

Dobra vest je da je jos jedan momak kojeg sam pitao da se oproba kao narator, poslao mi svoj snimak. :)
Snimak nije los. Najzanimljivije od svega je sto svi govori zajedno traju blizu 5 minuta. To znaci da bi film sa sadasnjim scenarijom verovatno trajao 10-15 minuta sto nije lose.

Pokusaj snimite sve govore sa svojim naratorom pa cemo se odluciti.
Tokom snmanja ne bi bilo lose da narator gleda neke snimke iz nekog slicnog filma (samo da se ugasi ton.na teelvizoru) pa da bolje oseti kolko entuzijazma treba uneti pri govoru.

Inace, ja sam skoro zavrsio moje obaveze pa cu ovih dana nastaviti...

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Braca » 28.06.2011 15:40

;) :mail1: :read: :winner:

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 24.06.2011 13:02

Samo da se javim, ovh dana radim nesto u vezi jednog sajta pa sam zauzet. Bicu zauzte jos jedno 5-6 dana pa cu onda nastaviti gde sam stao.

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 14.06.2011 3:25

snimao sam u praznoj sobi tako da ima malo ehoa.

Probaj nekako oko njega i mikrofona da poslazes razne meke predmete: jastuke, posteljinu, dusek, stiropor, sundjer... tako ce se smanjiti eho.

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Braca » 13.06.2011 13:31

Nisam dodavao efekte,snimao sam u praznoj sobi tako da ima malo ehoa.
Decko je dobar ima harizmu i ne plasi se kamere sto je bitno i zna da se ponasa pred njom.

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 12.06.2011 15:06

Nisam se javljao jer sam mislio da se dopisujem sa tobom preko maila medjutim to je bio neko drugi isto sa ovog foruma.

pa dobro...

Ja koristim mejl koji pise ovde pod "kontakt e-mail"
http://www.videomajstor.com/about
Mozes ga odatle prepisati. Ne navodim ga u porukama jer bi mi onda stizalo mnogo spam mejlova.

Evo probnog snimka za naratora konacno sam naso nekog ko mozda moze da to odradi a da se pri tom ne stidi kamera.
https://rapidshare.com/files/3353557823 ... fudbal.MP3
Reci ces mi dal moze proci ovaj glas i sta jos treba prilagodjavati.

Glas moze proci. Glas mladje osobe i ima "hrapavosti" (dobro zvuci). I super je dobro sto za razliku od vecine, ne govori prebrzo. Pauze su u redu 100%. Naglasenost poput na primer reci "najvaznija" je takodje 100% dobra. Deluje da se uzivio u tekst koji govori 100% dobro odredio pauze, naglasenost i sve onako kako je i zamisljeno.

Prvi utisak kada sam cuo glas je da govori mozda malo presporo, medjutim kada sam pojacao zvucnike i malo podesio ekvilajzere vidim da je dobro.

Moguce je da se pokoja sitnica moze korigovati ali mozda je bolje ne izlagati coveka jos dodatnim korekcijama da mu ne ometamo koncentraciju. Ako moze sve ostalo nastaviti sa ovakvom koncentracijom bice super.


**Jedan kolega kojeg sam kontaktirao mi se nije jos javio pa ne znam da li je nesto probao. A i ja sam mu rekao da ne zuri.
Najbolje snimiti sa ovim Naratorom pre nego se predomisli :)

---
Reci mi da li si vec dodavao neki efekat na ovaj snimak jer cujem malo eho-a ili neceg slicnog?

Nema veze ako jesi. Samo to je najbolje dodati na kraju u postprodukciji kada se bude culo sve zajedno sa zvukovima iz filma i muzikom... onda ce se nmoci doneti najpravilnije odluke u vezi efekata, podesavanja ekvilajzera itd.


Sefe zbog moje greske i dovoljno nepaznje malo kasnim sa svime.

Nema problema. Ja mislim da je sve do kraja leta idealno vreme za snimanje scena. Dakle ima vremena.

Ja cu ovih dana staviti do sada napisani scenario na papir i pravilnije formatizovati tekst tako da sve izgleda pregledano. I tu cu oznaciti gde su potencijalni problemi pa cu se baviti resenjima pomenutih da finalizjem taj scenarijski deo posla...

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Braca » 12.06.2011 7:54

Sefe zbog moje greske i dovoljno nepaznje malo kasnim sa svime. Nisam se javljao jer sam mislio da se dopisujem sa tobom preko maila medjutim to je bio neko drugi isto sa ovog foruma. Evo probnog snimka za naratora konacno sam naso nekog ko mozda moze da to odradi a da se pri tom ne stidi kamera.
https://rapidshare.com/files/3353557823 ... fudbal.MP3
Reci ces mi dal moze proci ovaj glas i sta jos treba prilagodjavati. Pozdrav

Re: Saradnja...Potreban scenario

Post od Video Majstor » 06.06.2011 20:23

Braca, ovih dan od vrucina nisam mogao ni na sta da se koncentrisem dovoljno. Da li si mozda uradio neke snimke video ili audio da mi posaljes da vidim atmosferu i da bolje precin koliko ce biti trajanje filma.

Razmisljam da film moze da se fokusira na utakmicu na kraju filma a ako je ona dobra onda ne bi bilo problema sto bi uvodni deo trajao krace od polovine filma.

Ostaje sada da resim samo jos taj detalj u vezi te finalne utakkmice. Za sada polazim od najjednostavnijeg resenja a to je sldece:
Jednostavno "fade to black" (koja znaci proteklo je neko vreme) pocne scena u recimo petoj minuti utakmice. recimo u pocetk ukamera da snima fokusirano na nekog igraca koji vodi loptu i dribla. I onda psotepeno da i sama utakmica postaje zanimljivija.

U osmisljavanje te utakmice se ne bih upustao jer nisam strucnjak za fidbal. Pretpostavljam da bi bilo najbolje da igraci igraju realno i da snimis dovoljno materijala da mogu da se upotrebe atraktivni trenutci.

Vrh

cron