Kako podesiti ton na kameri

Opis foruma
- Diskusije o filmmakingu: Snimanje, Montaža, Preprodukcija, Produkcija, Postprodukcija, Efekti, Muzika, Zvučni efekti, Gluma, Animacija, Rasveta, Scenografija, Kostimografija itd.
- Festivali i takmičenja
Molimo vas da, ako saznate za neko filmmaking takmičenje ili festival, pokrenete temu o tome, u ovoj rubrici.

---
- Za prikaze vaših gotovih radova ili prezentaciju vaših sposobnosti koristite forum "Filmmakeri - predstavljanje i radovi"
- U vezi scenarija koristite forum "Scenario"

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: Kako podesiti ton na kameri

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 25.11.2015 2:35

Standardne audio miksete imaju fantomsko napajanje od 48 V jednosmerne struje (DC) a kao što možeš da vidiš u specifikacijama tog mikrofona on zahteva 2-10 V. Tako da to ne bi valjalo da radiš. Pogledaj uvek karakteristikee dva uređaja koje nameravaš da povežeš. Potreban ti je uređaj poput AKG B29L ili nešto slično.

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od sales » 23.11.2015 22:16

E sad kad budem uleteo među vas sa jednim pitanjem ima da me gledate kao vanzemaljca :) (i nemojte mi se smejati) .

Pominjete Fantoma na mikseti. Da li to znači da ako mikseta poseduje Fantom , na nju se može priključiti ovaj mikrofon:
http://bpmspeakers.com/lv-213.html

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 10.05.2012 13:04

Da, potpuno te razumem. Viđa se taj sunđerčić na PC mikrofonima plus tu i tamo...Nije multimedijalna oprema za računar uvek reper za profesionalnu opremu i/ili primenu. Taj sunđer služi i kao pop-filter (redukuje vazdušni udar kojeg izazivaju ''plozivi'' poput glasova p, b...) a samim tim ujedno i smanjuje pritisak vazduha pri govoru pa tako i izobličenja. Dodatno štiti i od sitnih kapljica pljuvačke i prašine. U studijskoj primeni (muzički studio) se ne koristi kao pop filter jer tu namenu mnogo bolje obavlja namenska mrežica okruglog oblika koja se postavlja ispred mikrofona. Ona ne utiče na snimak kao što to čini sunđer koji ipak oslabljuje pojedine frekvencije. Može se napraviti i od najlonskih ženskih čarapa ili hulahopki rastegnutih (navučenih) preko žičanog okvira tako da čine dvostruku membranu.

Biće da je izgled razlog zašto se na kamkordere ne stavlja sunđer na mikrofon. Kod digitalnih kamkordera postoji i stavka u meniju da se minimizuje uticaj vetra na snimljeni zvuk. To se postiže upotrebom frekvencijskog filtra (ekvilajzera) ali je to ipak kompromis jer se onda gube i delovi onoga što hoćeš da snimiš.

Ne sekiraj se za ''ćebence'', ne mislim ja ništa loše, naravno da ako ne znaš namenu nečega, da se onda potrudiš da ga što bolje opišeš i to terminima koji su ti bliski. :drinks:

To krzno treba i da se iščetka pre upotrebe jer što je pufnastije, to bolje radi.

A te nazive je najverovatnije smislio neki, bez ustručavanja ga nazivam idiotom, lik iz marketinga firme Rode, koji misli da je mnogo originalan i duhovit. Firma (ipak mlada) tog renomea bi trebala malo da pripazi kako ne bismo pomislili da su tamo svi takvi. Nadam se da nisu.

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od Video Majstor » 10.05.2012 2:52

Hvala mnogo za objašnjenje!
Uvek pri proceni toga čemu služi kreni od toga gde si i u kojim situacijama to primetio a u kojim situacijama nisi. Recimo, primetio si taj sunđer (spužvu) na mikrofonu u vestima i to onda kada se intervjuiše neko napolju ili reporter izveštava sa otvorenog prostora. Nisi ga primetio u muzičkom studiju ili u TV emisiji koja se snima u zatvorenom prostoru. U oba slučaja sa razlogom.

Pa nije baš tako očigledno u praksi. PC mikrofoni na primer većina njih ima sunđer iako se koriste uvek unutra. Amaterske kamere nemaju sunđer (ili se ne vidi) na mikrofonu a koriste se uglavnom vani. ...zato mi i nije bilo baš jasno.

felino je napisao:
Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


:shok:
:good:
Video sam jedan video sličan ovome: http://www.cnet.com.au/sony-nex-vg20-339329912.htm
pa mi je izgledalo baš kao ćebe, pogotovo jer ta kamera ima plosnati četvrtasti mikrofon. I pošto sam video da je to dodatak koji se stavlja po potrebi, to me navelo na razmišljanje u kojim slučajevima ima potrebe za tim.
...ali evu u tom videu takođe to nazivaju mrtva mačka. :bad:

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 09.05.2012 18:08

Niste mi još uvek odgovorili na pitanja oko sterea itd pa ne znam kako dalje da vas uputim.

Vi u svakom slučaju, ma kakvu akrobatiku izvodili sa uređajima koje imate ili biste ih tek nabavili, morate da koristite neki uređaj koji može da linijski nivo signala pretvori u mikrofonski nivo - npr neki DI box. Zgodan mali uređaj sam vam naveo a kako stvari stoje sa evropskim prodavnicama, ne znam.

Ako vam stereo nije bitan (kad u mikseti saberete u mono može se nežto i izgubiti, pogledajte prethodni post) a umete kasnije u video editoru da stereo snimak u kojem je na jednom kanalu samo mikrofon za publiku a na drugom samo ono sto se cuje iz razglasa prepravite u dual mono (oba spomenuta na oba kanala) onda možete ovako.

Ovo što sada pičem važi ako uopšte ne koristite Aux (send) na mikseti. Uključite Roda mic u slobodan mic kanal na mikseti (vaša mikseta daje 24 a ne 48 V fantomskog napajanja ali bi trebalo da radi, biće manji nivo, malo možda i obaranja kvaliteta), smanjite njegov klizni potenciometar (''fader'') za regulaciju jačine kanala na minus beskonačno tj. smanjite do kraja kako ne bi išao signal u miks. Budući da je na vašoj mikseti fabrički podešeno (ne možete birati) da Aux (''send'') bude pre fejdera (''pre-fader'') ato vam u ovom slučaju odgovara, podignite nivo na Aux kružnom potenciometru na tom kanalu u koji ste uključili mikrofon. Tako ćete dobiti njegov signal na Aux izlazu. To je linijski nivo signala i njega ne možete direktno uvesti u kameru koja prihvata samo mikrofonski nivo.

Mono izlaz na mikseti (Mono output) iskoristite da dobijete sve ono što se čuje preko razglasa kao linijski nivo signala, ali mono. Kada biste koristili još jednu milsetu onda biste mogli izvući napolje i stereo, sa Main outputs.

Dva mono linijska signala opisana u prethodna dva pasusa možete dovesti u onu Beachtek spravu čiji sam vam link dao.

Ukoliko želite samo jedan mono linijski signal (onda imate samo jedan kanal tj. mono) u kojem su pomešani mikrofon za publiku i sabrano u mono ono što se čuje iz razglasa, onda postupite ovako:

Record send izlaz (i levi i desni kanal) spojite na jedan stereo kanal - na Stereo 7-8 ili Stereo 9-10. Ukoliko su vam oba zauzeti, možete spojiti na dva mono kanala u Line ulaze. Kao i gore kod mikrofona, fejdere skroz smanjite a jačinu reguličite Aux potenciometrom na kanalu ili kanalima na koje ste spojili Record send. Spojite i mikrofon kao čto sam gore opisao, smanjite fejder do kraja a Aux-om podešavajte nivo. Tako će se sve naći sabrano u mono i smešano na Aux izlazu. Kao što rekoh, dobićete samo jedan mono kanal.

----

Sa dodatnim uređajem i dodatnom miksetom biste imali stero snimak signala koji ide u razglas + mikrofon za publiku na oba kanala. Takođe, više mikrofona za publiku bi se tada moglo uključiti, što bi zavisilo od mogućnosti te druge miksete. Koristiti više mikseta ili sličnih uređaja uopšte nije neuobičajeno - često se to radi.

----

Tascam koji imate se može iskoristiti da iz njega (na insertu ili direct monitoringu) dobijete linijski signal napolje. Mislim na to da u njega možete uključiti mikrofon a napajanje preko USB-a može dobiti iz nekog jačeg punjača za mobilni telefon ili mp3 plejer ili sličan uređaj koji na sebi ima konektor za USB kabl - bitno je da daje 5V i 500mA. Nadam se da bi tako njegov hardverski deo radio i bez računara ali ipak proverite - recimo kada je računar isključen a Tascam i dalje spojen.

Ipak, ako ne koristite Aux na mikseti, onda probajte sve navedeno i tom slučaju vam Tascam nije potreban.

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od djovan » 09.05.2012 17:00

felino je napisao:Ako biste zeleli da snimate direktno iz miskete u kameru, pored nekog DI boxa koji bi sveo line level signal na mic level, postavljaju se jos neka pitanja.

Prvo, da li vam je bitno da snimate stereo ili biste bili zadovoljni i mono snimkom?

Drugo, imate li jos neki izlaz na misketi, tape out, group out, line out...?

Trece, da li ima jos clanova benda, poput gitariste, na primer kojeg publika cije i iz njegovog pojacala i iz razglasa putem mikrofona ili direkynog izlaza koji ozvucava pojacalo? U tom slucaju, iz miskete bi se on slabije cuo.

Cetvrto, ako zelite da se istovremeno i publika cuje, to je moguce ostvariti na vise nacina. Jedan je da mikrofon okrenete ka publici, prikljucite ga na istu miksetu i ukoliko mikseta to dozvoljava, napravite zaseban miks samo za kameru. U njemu bi se cuo mikrofon namenjen publici a u miksu za razglas ne bi. Drugi nacin da se publika cuje je da naknadno mesate signale sa miksete i mikrofona za publiku u nekom uredjaju (moze i mala misketa) na koji biste ih prikljucili pa odatle u kameru.

kako sve to zahteva jos i prvoopisani uredjaj, mozda biste, ukoliko vam mono snimak ne smeta, sve to mogli naci u nekom od uredjaja poput onih firme Beachtek. Mala kutijica koja se zasrafi na kameru odozdo (standardni nacin prikljucivanja) a ona pak moze na stativ da se zasrafi. Na njoj ima dva XLR (narodski "Canon") ulaza, mogucnost biranja tipa ulaza mic/line, neki modeli i dodatni zenski 3,5 mm ("mala bananica"), neki modeli imaju mogucnost sabiranja oba kanala u mono, izlaz za u mic ulaz kamere a najskuplji imaju i fantomsko napajanje. Drugim recima, moze se postaviti kao linijski ulaz (mono) + mikrofonski ulaz ili samo stereo linijski ulaz.

Sto se te price mono/stereo tice, treba imati na umu da se neki efekti mogu pogubiti (sto znaci neki zvuci skoro potpuno) kada se saberu u mono.

Sad, sta je tu idealno...ako nema slucajeva slicnih onom gore opisanom sa gitaristom (u malim prostorima i sa tihim razglasom je isti slucaj i sa pevacem!), dakle ono sto izlazi na poseban izlaz iz miksete je isto ono sto publika cuje, tada je tehnicki najbolje takav linijski stereo izlaz voditi na ulaz neke druge miskete, na koju prikljucite i mikrofon. Iz nje, linijski stereo izlaz pa ga nekim DI boxom sa linijskog prilagoditi na mikrofonski signal i tako uvesti u kameru. Tako imate i stereo snimak sa miksete i snimak publike sa njenog mikrofona.

Cela ta zavrzlama zahteva kupovinu dva uredjaja. Ipak, na bolje opremljenim miksetama mozete imati nekoliko kanala koji fukcionisu kao zasebna mikseta u mikseti pa se i tako moze resiti. U svakom slucaju, DI box ili gore opisana spravica ne gine.

Sa nekom od gore opisanih spravica (ima ih, mislim, raznih, pogledajte na http://www.bhphotovideo.com ), dobijate miksetu na jednom kanalu a mikrofon na drugom. Kod nekih modela mozete odabrati i da budu pomesana ta dva izvora na oba kanala, i levom i desnom. Tada svakako nemate stereo sliku koju imate na mikseti. Takvu spravicu mozete iskoristiti u oba scenaria, sa jednom ili dve miksete. Kao sto rekoh, najskuplje imaju i fantomsko napajanje ali pazite da bude nezavisno ukljucivanje za oba kanala jer vam u slucaju da ukljucujete na jednom kanalu mic a na drugom line, ne treba (moze biti stetno po opremu) takvo fantomsko napajanje koje radi iskljucivo na oba kanala ili ga na oba kanala nema.

Takav uredjaj je dobar za videomakere jer prakticno zamenjuje sklop koji imaju skuplje profesionalne kamere. Dobijaju se dva ulaza za mikrofon a na nekim modelima jedan od njih moze biti i za malu bananicu sa nekih (ne svih!!!) bubica. Sve to se prikljucuje na ulaz za mikrofon (mala bananica tj. 3,5 mm) onih kamkordera koji ga imaju. Na kameri deluje kompaktno. Naravno, ne radi posao na kamkorderima koji nemaju mikrofonski ulaz.

Shure 58A je dinamicki mikrofon (scenska legenda) a vi rekoste da imate i neku Rodu te mislim da je ona u ovom slucaju bolji izbor, zbog osetljivosti (ne biste culi bas sve one komentare publike koje biste culi sa Rodom :) ).

http://www.beachtek.com/products/camcorders/dxa-2t/

ili

http://www.bhphotovideo.com/c/product/672719-REG/Beachtek_DXA_2T_DXA_2T_Universal_Compact_Camcorder.html

-------------

HDSLR Beachtek adapteri

http://www.beachtek.com/products/hdslr/


Prije svega hvala na opširnome odgovoru,
Imam mixetu dynacord PM600 http://www.dynacord.com/en/products/1/5 ... index.html
a snimam na: http://www.amazon.com/Sony-DCR-TRV330-D ... B00005A3M8
sviram sam barem kada snimam publiku,
imam tri snimljene zabave, ton ne može biti bolji jer ne koristim
ništa da ga poboljšam, potpuno razumijem da bi kondezatorski mic
bio idealan da se postavi prema publici onda bi se dobio onaj suptilni govor
publike i razaznavanje svake riječi. E jedino što mixeta ne podržava fantoma
on mora dobiti struju od nekuda?
Imam karticu externu Tascam US-122 koju koristim u studiu ona opet
ide u komp i fantom napaja mic.

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 08.05.2012 18:50

djovan, zaboravih da ti ovo spomenem, mono je i trebao bi ti adapterski kabl:

http://www.amazon.com/Shure-A15LA-input-adapter-XLR-F/dp/B0006NMSXS

Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


:shok:
:good:

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 08.05.2012 18:41

Video Majstor je napisao:...Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??


Eh, gde baš to da pitaš...to je jedna velika tajna, jako dobro čuvana i otkriva se samo odabranima!

No, pošto si pokazao dobru volju i mnogo pomažeš ovim tvojim forumom, ja ću ti reći a ti nemoj nikome da kažeš...

Uvek pri proceni toga čemu služi kreni od toga gde si i u kojim situacijama to primetio a u kojim situacijama nisi. Recimo, primetio si taj sunđer (spužvu) na mikrofonu u vestima i to onda kada se intervjuiše neko napolju ili reporter izveštava sa otvorenog prostora. Nisi ga primetio u muzičkom studiju ili u TV emisiji koja se snima u zatvorenom prostoru. U oba slučaja sa razlogom.

Taj sunđer služi da umanji ili potpuno eliminiše šum (huk i distorziju usled velike pozitivne ili negativne vrednosti pritiska) vetra koji se javlja u snimku kada, naravno, duva vetar. Zato se na engleskom i zove ''windscreen'' ili ''windshield''. To je prva zaštita od vetra i to kada je vetar slab (ima tabela u m/s za brzinu vetra ali je ne pamtim napamet).

Sledeći nivo zaštite, protiv vetra neke srednje jačine, bi bila specijalna krznena navlaka (neko iz renomirane firme Rode, sa idiotskim smislom za humor, je nazvao neke njihove modele Deadkitten, Deadcat i Dead wombat- Mrtvo mače, Mrtva mačka i Mrtvi vombat).

Najviši nivo zaštite je takozvani cepelin ili blimp. Na to i liči i može se recimo videti na vestima kada masa reportera dočekuje neku, opravdano ili neopravdano :D važnu ličnost. U tim situacijama se nalazi na dugačkom štapu (''boom pole'') ili ručki koju drži tonac. Stvara komoru sa vazduhom oko mikrofona. Najbolji efekat daje kada se prekrije sa krznom, gore opisanim.

Ako ni cepelin sa krznom ne pomaže, čekaš da se smiri vetar. Najbolji modeli rade i do oko 130 km/h brzine vetra. Pri vetru, šta god da se koristi, najbolje je drđati mikrofon tako da mu je telo paralelno sa vetroma a membrana okrenuta na suprotnu stranu od smera duvanja vetra.

Postoje i sunđeri koji dole, poput krznenih navlaka, imaju otvor na koji se navlači mikrofon.

Sunđeri na mikrofonu se koriste i u zatvorenom prostoru koji nije potpuno obezbeđen od strujanja vazduha.

Krzno i cepelin se naravno koriste na shotgun mikrofonima mada ako može i neki drugi da stane a snimaš nešto vrlo blisko, zašto da ne.

Ništa od toga se ne koristu u npr. muzičkom studiju. Ne samo da se pretpostavlja da nema promaje :) nego i donekle zamućuju snimak. Gube se visoki. Taj gubitak je ''prihvatljiv'' za ostale namene. Često se u situacijama kada se vetar ipak probije u snimak pribegne filteru (ekvilajzeru). Tako u nekim televizijama izgleda da to rade po difoltu pa im skoro ceo program takav, nigde low mid niti nižih, sve to odseku. Baš nešto primećujem to na Studiju B. Možda imaju i neki problem sa opremom ili strujom pa tako seku smetnje.

:bye2:

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od felino » 08.05.2012 17:20

Ako biste zeleli da snimate direktno iz miskete u kameru, pored nekog DI boxa koji bi sveo line level signal na mic level, postavljaju se jos neka pitanja.

Prvo, da li vam je bitno da snimate stereo ili biste bili zadovoljni i mono snimkom?

Drugo, imate li jos neki izlaz na misketi, tape out, group out, line out...?

Trece, da li ima jos clanova benda, poput gitariste, na primer kojeg publika cije i iz njegovog pojacala i iz razglasa putem mikrofona ili direkynog izlaza koji ozvucava pojacalo? U tom slucaju, iz miskete bi se on slabije cuo.

Cetvrto, ako zelite da se istovremeno i publika cuje, to je moguce ostvariti na vise nacina. Jedan je da mikrofon okrenete ka publici, prikljucite ga na istu miksetu i ukoliko mikseta to dozvoljava, napravite zaseban miks samo za kameru. U njemu bi se cuo mikrofon namenjen publici a u miksu za razglas ne bi. Drugi nacin da se publika cuje je da naknadno mesate signale sa miksete i mikrofona za publiku u nekom uredjaju (moze i mala misketa) na koji biste ih prikljucili pa odatle u kameru.

kako sve to zahteva jos i prvoopisani uredjaj, mozda biste, ukoliko vam mono snimak ne smeta, sve to mogli naci u nekom od uredjaja poput onih firme Beachtek. Mala kutijica koja se zasrafi na kameru odozdo (standardni nacin prikljucivanja) a ona pak moze na stativ da se zasrafi. Na njoj ima dva XLR (narodski "Canon") ulaza, mogucnost biranja tipa ulaza mic/line, neki modeli i dodatni zenski 3,5 mm ("mala bananica"), neki modeli imaju mogucnost sabiranja oba kanala u mono, izlaz za u mic ulaz kamere a najskuplji imaju i fantomsko napajanje. Drugim recima, moze se postaviti kao linijski ulaz (mono) + mikrofonski ulaz ili samo stereo linijski ulaz.

Sto se te price mono/stereo tice, treba imati na umu da se neki efekti mogu pogubiti (sto znaci neki zvuci skoro potpuno) kada se saberu u mono.

Sad, sta je tu idealno...ako nema slucajeva slicnih onom gore opisanom sa gitaristom (u malim prostorima i sa tihim razglasom je isti slucaj i sa pevacem!), dakle ono sto izlazi na poseban izlaz iz miksete je isto ono sto publika cuje, tada je tehnicki najbolje takav linijski stereo izlaz voditi na ulaz neke druge miskete, na koju prikljucite i mikrofon. Iz nje, linijski stereo izlaz pa ga nekim DI boxom sa linijskog prilagoditi na mikrofonski signal i tako uvesti u kameru. Tako imate i stereo snimak sa miksete i snimak publike sa njenog mikrofona.

Cela ta zavrzlama zahteva kupovinu dva uredjaja. Ipak, na bolje opremljenim miksetama mozete imati nekoliko kanala koji fukcionisu kao zasebna mikseta u mikseti pa se i tako moze resiti. U svakom slucaju, DI box ili gore opisana spravica ne gine.

Sa nekom od gore opisanih spravica (ima ih, mislim, raznih, pogledajte na http://www.bhphotovideo.com ), dobijate miksetu na jednom kanalu a mikrofon na drugom. Kod nekih modela mozete odabrati i da budu pomesana ta dva izvora na oba kanala, i levom i desnom. Tada svakako nemate stereo sliku koju imate na mikseti. Takvu spravicu mozete iskoristiti u oba scenaria, sa jednom ili dve miksete. Kao sto rekoh, najskuplje imaju i fantomsko napajanje ali pazite da bude nezavisno ukljucivanje za oba kanala jer vam u slucaju da ukljucujete na jednom kanalu mic a na drugom line, ne treba (moze biti stetno po opremu) takvo fantomsko napajanje koje radi iskljucivo na oba kanala ili ga na oba kanala nema.

Takav uredjaj je dobar za videomakere jer prakticno zamenjuje sklop koji imaju skuplje profesionalne kamere. Dobijaju se dva ulaza za mikrofon a na nekim modelima jedan od njih moze biti i za malu bananicu sa nekih (ne svih!!!) bubica. Sve to se prikljucuje na ulaz za mikrofon (mala bananica tj. 3,5 mm) onih kamkordera koji ga imaju. Na kameri deluje kompaktno. Naravno, ne radi posao na kamkorderima koji nemaju mikrofonski ulaz.

Shure 58A je dinamicki mikrofon (scenska legenda) a vi rekoste da imate i neku Rodu te mislim da je ona u ovom slucaju bolji izbor, zbog osetljivosti (ne biste culi bas sve one komentare publike koje biste culi sa Rodom :) ).

http://www.beachtek.com/products/camcorders/dxa-2t/

ili

http://www.bhphotovideo.com/c/product/672719-REG/Beachtek_DXA_2T_DXA_2T_Universal_Compact_Camcorder.html

-------------

HDSLR Beachtek adapteri

http://www.beachtek.com/products/hdslr/

Re: Kako podesiti ton na kameri

Post od Video Majstor » 08.05.2012 16:39

Dobrodošao! :drinks:


---
Nešto me zanima što možda ima veze sa ovom temom,
Mene ovih dana, baš nešto počelo da interesuje čemu služi ona spužva ili ćebence koje se navlači na mikrofone? Vidim da neki mikrofoni to imaju a neki ne. Da li to možda ima veze sa neutralisanjem zvukova iz daljine ili??

Vrh

cron