predlog

Opis foruma
- Pravila i uputstva
- Pomoć i podrška za korišćenje foruma
- Vaša pitanja o sajtu i forumu
- Predlozi, ideje, kritike... za www.VideoMajstor.com sajt i forum

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: predlog

Re: predlog

Post od Video Majstor » 21.02.2015 0:14

Pozdrav,
Drago mi je da je vodič o hard diskovima koristio :)

Za razliku od matičnih ploča, hard diskovi su poprilično univerzalni i praktično su isti za sve računare. A matične ploče su veoma specifične i svaka sitnica na njima može da znači da se ne uklapaju sa drugim odabranim komponentama i zbog toga nije lako napisati takav vodič za matične ploče.


Napisaću neke moje preporuke kako ja biram matičnu ploču:

- Pre bilo čega drugog treba izabrati procesor i grafičku karticu na osnovu onoga što želite da taj kompjuter može. Znači koliko snažan da bude.
Zatim sužavaš izbor matičnih ploča samo na one koje podržavaju taj procesor.

Na primer za neke od najnoviji AMD procesora ide Socket AM3+

- Ukoliko se radi o procesoru sa ugrađenom grafičkom karticom (APU), onda je dobro da ploča ima i VGA i HDMI video izlaz radi spajanja sa monitorima i sa televizorima. DVI izlaz iako može adapterom biti konvertovan u HDMI ima komplikacija sa zvukom tako da je bolje da odmah ploča ima HDMI.

- Ukoliko se planira neka od snažnijih grafičkih kartica, onda bi obavezno ploča trebala da ima na sebi 8pin (4pin + 4pin) konektor za napajanje, koji joj daje više W (vata) koji će joj trebati za snažniju grafičku.
- Druga stvar koja nije loša je da ploča podržava dve grafičke kartice (da ima dva PCI-E 16x slota). Iako vam verovatno ne trebaju dve, sama činjenica da ploča podržava dve kartice znači da je u stanju da izdrži veću potrošnju i veći protok podataka. Uliva poverenje da je izdržljivija.

- Broj slotova za RAM memoriju. Ukoliko ne planirate više od 8GB RAM-a dovoljne su i ploče sa dva slota za RAM. Ukoliko planirate veoma mnogo RAM meorije, (naročito ako želite više od 16GB) onda praktično ploča mora da ima 4 slota za RAM memoriju.

- Kvalitet svih uređaja u novije vreme je opao i nije retkost da novije matične ploče imaju problema sa napajanjem USB uređaja. Zbog toga ja predlažem da se bira ploča koja ima najmanje 6 USB priključaka sa zadnje strane. I idelano je da bar dva od njih budu USB 3.0

Moje razmišljanej je dakle: ako ploča ima 8 USB priključaka onda je sigurno predviđena da na njih i daje više struje i više podataka nego ploča koja ima samo 4 USB priključka.

- Slično važi i za SATA priključke. Ploča koja ima 6 SATA priključaka je verovatno previđena da izdrži mnogo veći protok podataka nego ona koja ima 4 priključka.
- U slučaju da planirate da koristite SSD onda bi bar dva od tih SATA konektora trebali da budu SATA 6GB/s.

- Od ostalih stvari, ono što ja volim da vidim je da ploča ima "dual BIOS" tj. nekakav sistem da zadrži kopiju prethodnog BIOS-a nakog updatea na novi. Jer na taj način čak i usled neuspeha kod updatea ploča ipak ne mora na servis nego se sama vraća na prethodno stanje.

- Što se fizičkog izgleda tiče ne volim da su konektori zbijeni jedan uz drugi, na primer da je priključak za procesor nuz kopče za RAM meorije ili da kopče od rama meorije praktično podilaze ispod grafičke kartice... to je čini nepraktičnom za rukovanje i potencijalno stvara loše kontakte pri sastavljanju koji dalje dovode do problema u radu ili čak oštećivanja...


Eto to su najosnovnije stvari :)
Naravno stvari koje sam naveo da preporučujem ujedno znače i veću cenu matične ploče :sorry:


p.s.
Sledeći u seriji "vodiča za kupovinu" koje planiram da objavim na sajtu će najverovatnije biti "Vodič za kupovinu napajanja. Tekst je već skiciran, samo da ga uobličim...

predlog

Post od jeja » 17.02.2015 16:07

Pozdrav, da li neko moze da mi objasni na sta da obratim paznju kada kupujem maticnu...ili jos bolje da napise vodic za kupovinu maticne ploce posto mi je v.z.k. hard diska bas pomogao :))

Vrh

cron