Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od Video Majstor » 12.10.2013 21:54

Original DVD filmovi u proseku imaju bitrate izmedju 4 i 6 Mbps (izmejdu 4000 i 600 kbps). I verovatno su nekodirani najkvalitetnije moguće. čak i ako tvoj Architect ne radi najkvalitetnije moguće sa bitrateom od 8000kbps bi morao da dostigne takav kvalitet enkodiranja. Ako ti se rezultat i dalje ne svidja najverovatnije je uzrok nešto drugo. recimo alternativna objašnjenja koja sma pominjao.

Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?
Hajde pokušaj sa enkoderom drugog proizvođača. Napravi ceo DVD u programu TMPGEnc Authoring Works. Pa da vidiš da li ima razlike u kvalitetu.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od steper » 11.10.2013 10:34

Da, nažalost to je jedina postavka u Architectu koja se može određivati ako govorimo o kvaliteti, radi se o bitrateu. Njega možemo određivati i prije završetka File > Optimize disc i defaultna postavka je 8000 Mbps. Probao sam podizati vrijednost na kraćem videu ali nisam dobivao bolje rezultate.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od deks007 » 11.10.2013 2:36

Imas i u Arhitektu kada zavrsavas disk imas opcijku optimize pa podesavas . Najbolje ti je da probas sa CBR 6000 i tako isto postavis i u Arhitektu pa kada ti Vegas zavrsi render , onda ce ti Arhitekt uraditi disk mnogo brze . Pozdrav !

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od steper » 10.10.2013 15:03

Još jednom hvala na iscrpnom i preciznom odgovoru. Preostaje mi još malo eksperimentirati s postavkama MainConcept MPEG-2 enkodera u samom Vegasu, uz pomoć uputa koje se nalaze na vašoj stranici i koje ste mi preporučili. U Architectu to na žalost nije moguće jer nema opcija prilagodbe encodera. Uopće se ne vidi s kojim encoderom radi iako je vrlo vjerojatno da se radi o MainConcept MPEG-2. Jedino mogu mijenjati bitrate u ovisnosti dužine materijala kako bi optimalizirao kvalitetu DVD-a.
Pogledat ću i ovaj plugin za grain koji ste predložili.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od Video Majstor » 10.10.2013 1:19

Taj grain, zrnatost možda najviše utjeće na mene. Da li se on može "ispeglati" s podešavanjem enkodera?
Ispeglanost i glatkoća slike je ono što vi imate tj. nedostatak zrnatosti. A zrnatost je ono što ima na mnogim original filmovima.

Ima čitav niz problema zašto nema graina na amaterskim videu:
- Digitalne kamere tj. senzori uvek imaju manje graina u poređenju sa filmskom kamerom (koja snima na filmsku traku). A kada se pojavljuje to više bude digitalni šum (pixeli i pravougaoni oblici) nego prirodna zrnca. One digitalne kamere koje imaju graina i koji deluje prirodno su posebno hvaljene.
- H.264 format je dosta dobar u očuvanju zrnatosti ali MPEG-2 (DVD) nije baš.
- Pri resajzovanju sa 1920x1080 na 720x576 takođe vršite zamućivanje slike za oko 3 puta što takođe uklanja zrnca. Smanjivanje rezolucije je uvek zamućivanje.
- Plejerei nemaju opciju dodavanja graina kao post-proessing filtera. DivX Playe je jedini koji je imao tu opciju ali je ta opcija uklonjena nakon verzije 6 mislim. Sada na žalost ni jedan od poznatijih plejera to nema.
- Iz nekog razloga postoji gomila degrain (uklanjači filtera) filtera koji uklanjaju grain koji su služili da sliku izglačaju i pojednostavne da bi uopšte bilo moguće imati DivX film od 700MB veličline. Na žalost čak i sada kad možete da koristite H.264 koji nema muke sa grainom i dalje nema grain filtera u programima za video kompresiju. To je pre svega zbog toga što je laike lakše ubediti da je čistija slika kvalitetnija.

Mogli biste da dobijete veštački grain ako primenite neki preprocessing "grain" ili "filmgrain" filter/plugin Premieru ili Vegas-u. Na primer:

to potraje oko 3 puta duže od trajanja video materijala.
Deluje ubedljivo da je u pitanju enkoder podešen za najsnažnije enkodiranje ali ko zna... možda je i slab računar. :unknown:

Slike koje sam postavio u mom zadnjem postu prikazuju defaultna podešavanja kod Premiera i Vegasa za izradu DVD medija samo zbog toga kako bi prikazao da ne postoje opcije Bicubic, Lanczos ili Spline. Međutim, ja izrađujem DVD sa DVDArchitectPro.
Dobro, podrazumevajte da uvek koriste Bicubik i nema biranja.

Achitect nema postavke za MainConcept MPEG-2 enkoder pa je možda to razlog što je kvaliteta nešto niža (ako uopće je ili sam ja sitničav ).
Hm. Morao bi da ima neka podešavanja?! Inače mislim da on definitivno koristi MainConcept enkoder koji je ugrađen u njega.

Da li bi bilo bolje da u Vegasu izrendriram materijal za DVD medij i poigram se s podešavanjima encodera, a nakon toga menu kreiram u Architectu? Da li će u tom slučaju izrada u Architectu trajati kraće. Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?
možete probati različite varijante do kne dođete do najviše zadovoljavajućeg rešenja ali u svakom slučaju dve konverzije nikad nisu bolje od jedne i neće doći do poboljšanja kvaliteta.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od steper » 08.10.2013 1:03

Hvala na iscrpnom odgovoru. Moguće je da svaka od komponenata koje ste naveli djeluje "po malo" i da na kraju imam dojam o lošijoj kvaliteti. Taj grain, zrnatost možda najviše utjeće na mene. Da li se on može "ispeglati" s podešavanjem enkodera?

Slike koje sam postavio u mom zadnjem postu prikazuju defaultna podešavanja kod Premiera i Vegasa za izradu DVD medija samo zbog toga kako bi prikazao da ne postoje opcije Bicubic, Lanczos ili Spline. Međutim, ja izrađujem DVD sa DVDArchitectPro. Kada rendriram obrađeni video iz Vegasa u AVCHD 1920x1080 50i kako bih ga sačuvao na HD-u, to potraje oko 3 puta duže od trajanja video materijala. (intel E8200 2,66GHz, 4GB RAM-a, Radeon HD4890 i obični HD). Takav obrađeni materijal pripremama za DVD medij sa DVDArchitectPro i to potraje ponovo oko 2,5 puta od dužine materijala. Achitect nema postavke za MainConcept MPEG-2 enkoder pa je možda to razlog što je kvaliteta nešto niža (ako uopće je ili sam ja sitničav :D ). Da li bi bilo bolje da u Vegasu izrendriram materijal za DVD medij i poigram se s podešavanjima encodera, a nakon toga menu kreiram u Architectu? Da li će u tom slučaju izrada u Architectu trajati kraće. Ili da koristim neki drugi authoring program za kreiranje menu-a?

Eto, hrpa pitanja. Nadam se da nećete zamjeriti i unaprijed se zahvaljujem na odgovorima.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od Video Majstor » 08.10.2013 0:24

S obzirom da sam se u međuvremenu registrirao na forum, odgovor će biti pod mojim nik-om, a ne više kao gost. Dakle, ja sam autor teme i ista osoba .
Dobrodošao! :drinks:

Ono što sam pitao i ne razumijem jest, kako to da taj kvalitetniji video snimljen kamerom, nakon authoringa i prženja na DVD postane lošiji od onog koji vidim na "originalnom" DVD iznajmljenom u videoteci?
Pa ili je kvalitet narušen tokom samog kreiranja DVD-ja ili je ta ocena subjektivna (ako je kvalitet ipak Ok).

Postavit ću printscreen jednom frame-a ali to će prikazati samo odnos mog originalnog i DVD materijala i ne znam da li će to dovoljno dobro prikazati ono što me zanima.
DVD printscrren
https://www.dropbox.com/sh/3w77cdnm3sdh ... r2/dvd.jpg
FullHD printsceen
https://www.dropbox.com/sh/3w77cdnm3sdh ... G/full.jpg
Mislim da je razlika između ova dva snimka normalna. Tj. mislim da je to uobičajen DVD kvalitet na ovoj mutnijoj slici.

E sad postoji nešto što kod DVD filmova daje osećaj veće oštrine i prirodnije slike a to je grain. Na sajtu se pominje grain u tekstovima o video kompresiji. Grain su u suštini zrnca/zrnatost na slici. Svako zrnce za sebe ima određenu oštrinu pa čak i ako je slika niske rezolucije kad se sastoji od zrnaca ljudsko oko "oseti" oštrinu tih zrnaca i prestaje dalje da izoštrava. Suprotno tome slika bez graina iako bismo je mogli laički oceniti kvalitetnijom jer je "čistija" uvek deluje mutno ukoliko nije dovoljno visoke rezolucije. Dakle to je jedno moguće objašnjenje koje se uklapa u to što si opisao.
Sad svaki snimak u originalu ima neku bar malu dozu graina ali prilikom resajzovanja ta zrnca se stope i zrnatost prestaje biti uočljiva. to je potencijalno objašnjenje zašto nakon smanjenja HD u DVD rezoluciju dobiješ rezultat slabiji od očekivanja.

Alternativno je moguće i da je ta razlika u kvalitetu između tvojeg DVD-a i filmskih DVD-a u stvari estedska razlika. Tj. da nije sve u oštrini slike već lepoti samog snimljenog sadržaja... obrati pažnju da li je to što deluje da ti je lepše kod original DVD-a možda uzrokovano drugačijim koloritom (filmske boje), lepšim kadrovima, tečnijim pokretima kamere...?! :unknown:

Za početak, vidi da li Vegas ili Premiere imaju neki bolji resizer tipa Bicubic, Lanczos ili Spline.
Komercijalni programi nemaju Lanczos. Čak ni photoshop mislim da nema niša bolje od Bicubic. Kada je smanjivanje rezolucije u pitanju nije toliko bitno.

Do sada sam authoring radio sa DVD ArchitectPro 5.2. S njim bi obrađeni materijal u Vegasu zapržio na DVD.
Ovo su izbornici za završne postavke od Premiera i Vegasa

https://www.dropbox.com/s/gfoetkv9123fx ... ereDVD.jpg
https://www.dropbox.com/s/s44sjq520pl2kut/vegas1.jpg
https://www.dropbox.com/s/59vlnypuenithax/vegas2.jpg

Da li mi možeš preporučiti neki drugi software za izradu DVD-a pa da pokušam s njim?
Ja mislim da je vrlo moguće da zapravo nisi izvukao maksimalan kvalitet tokom podešavanja enkodera... Koliko traje enkodiranje za koliko sati videa?

I Vegas i Premiere/DVD Architect koriste MainConcept MPEG-2 enkoder. ukoliko zatreba, imaš ovde naš vodič za podešavanje MainConcept MPEG-2 enkodera: http://www.videomajstor.com/encoder-mainconcept-mpeg2
Objašnjen je uticaj svake opcije na kvalitet. A ono što se drugačije zove ili ne razumeš, pitaj.

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od steper » 07.10.2013 1:51

Za početak, vidi da li Vegas ili Premiere imaju neki bolji resizer tipa Bicubic, Lanczos ili Spline.


Nisam siguran da sam te baš razumio. Ponekad koristim i PremiereProCS4 i ne vidim opcije za Bicubic, Lanczos ili Spline. Niti kod Vegasa to ne postoji. Barem koliko sam upućen, zar to nisu opcije za jpg. tif. png?

Do sada sam authoring radio sa DVD ArchitectPro 5.2. S njim bi obrađeni materijal u Vegasu zapržio na DVD.
Ovo su izbornici za završne postavke od Premiera i Vegasa

https://www.dropbox.com/s/gfoetkv9123fxic/premiereDVD.jpg
https://www.dropbox.com/s/s44sjq520pl2kut/vegas1.jpg
https://www.dropbox.com/s/59vlnypuenithax/vegas2.jpg

Da li mi možeš preporučiti neki drugi software za izradu DVD-a pa da pokušam s njim?

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od Ilidan » 07.10.2013 0:55

Tvoj DVD snimak:
dvd.jpg

Tvoj originalni snimak smanjen na 720x402 i ponovo uvećan na 1620x904
full1.jpg

U obe operacije korišćen Bilinear resize.
Sad na to dodaj i MPEG2 kompresiju i dobićeš rezultat koji si dobio.
Za početak, vidi da li Vegas ili Premiere imaju neki bolji resizer tipa Bicubic, Lanczos ili Spline.
Primer za Bicubic:
full2.jpg

Nije kao original ali zbog smanjenja rezolucije i ne može da bude. Mada, uz bolji resizer možeš malo i da izoštriš sliku pa da rezultati budu bolji.
full2s.jpg

Re: Kvaliteta videa nakon konverzije FullHD u DVD

Post od steper » 06.10.2013 22:37

Jasno mi je da ne može biti isti prikaz mog originala i onoga što sam rendrirao za DVD. Volio bih znati, zbog čega je "originalni DVD-u" bolje oštrine i kvalitete nego ovaj moj ako se oba prikazuju u 720x576. Da li je to zbog toga što je izvorni materijal za "originalni DVD" bolji od mog izvornog materijala? Da li uopće mogu postići kvalitetu "originalnog DVD-a" s ovom kamerom ili je negdje drugdje problem?
Kad kažem "originalni DVD" mislim na neki DVD posuđen iz videoteke i na njegovu kvalitetu prikaza, pogotovo na scene snimane u tamnijim uvjetima?

Postavit ću printscreen jednom frame-a ali to će prikazati samo odnos mog originalnog i DVD materijala i ne znam da li će to dovoljno dobro prikazati ono što me zanima.
DVD printscrren
https://www.dropbox.com/sh/3w77cdnm3sdhnh4/XMr3wYvxr2/dvd.jpg
FullHD printsceen
https://www.dropbox.com/sh/3w77cdnm3sdhnh4/H2UwI-uWoG/full.jpg

Vrh

cron