Program za uklanjanje sumova

Opis foruma
- Programi, Alati, Plejeri...
- Kodeci, Filtri, Podešavanja, Analiza...
- DVD authoring, Blu-ray Disc authoring...
- Rad sa subtitlovima, Ustimavanje subtitlova, Prevodjenje...
- Video kompresija, Formati, Konvertovanje, Enkodiranje, Mux, Demux, Remux...
- Obrada zvuka (audio), Muzički programi...
...itd.

Pošalji odgovor


Ovo je kontrolno pitanje radi zaštite od automatskog slanja. Morate uneti tačan odgovor.
Smajliji
:) :D ;) :( :agree: :angry: :bad: :bb: :blum2: :blush: :bomb: :bye2: :censored: :clapping: :cool: :cray: :dance2: :dash2: :diablo: :drinks: :flag_of_truce: :gamer2: :give_heart: :give_rose: :good: :heart: :heat: :help: :hi: :lol: :mail1: :mocking: :morning2: :negative: :nyam1: :read: :sarcastic: :sarcastic_hand: :scare3: :shok: :shout: :skull: :sorry: :swoon2: :training1: :unknown: :wacko2: :winner: :yahoo: :yes:
BBCode je Uključen
[img] je Uključen
[flash] je Isključen
[url] je Uključen
Smajliji su Uključeni
Revizija teme
   

Proširen prikaz Revizija teme: Program za uklanjanje sumova

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Video Majstor » 06.02.2015 23:46

između ostalog, jesi li pokušao sa [url?http://www.videomajstor.com/tutorijal-cool-edit-2000-noise-reduction]Cool Edit[/url] metodom koju smo ovde pominjali i
(i dodatnim objašnjenjem za Adobe Audition viewtopic.php?f=14&t=2605&start=10#p5267 ) ?

mikrofon je bio skriven uslijed cega je doslo do krckanja i pucketanje prilikom pomjeranja . Probao sam sa nekim decracklerom ali nije bas uspijelo. Neznam sta bi jos mogao da probam
Za iznad pomenuti metod bi bilo ključno da probaš da izdvojiš taj deo zvuka gde se čuje samo krckanje. Ako nemaš takav snimak sa "čistim" krckanjem, stavi mikrofon ponovo u iste uslove i pokušaj da izazoveš isto krckanje...

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od felino » 05.02.2015 22:09

Okači ili pošalji najgori deo (ili sve) pa da probam. Nema "čarobnog štapića", na žalost.

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Esso » 04.02.2015 21:01

Ja imam problem sa pucketanjem tj. mikrofon je bio skriven uslijed cega je doslo do krckanja i pucketanje prilikom pomjeranja . Probao sam sa nekim decracklerom ali nije bas uspijelo. Neznam sta bi jos mogao da probam da to uklonim ili barem umanjim. Cijenjeni kolega Felino je nesto spominjao interpolacija ali neznam kako to da izvedem???

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Video Majstor » 06.11.2012 20:27

Pozdrav! Hvala za komplimente! :)

Da bi ti poslao program moraš mi se nekako javiti da mogu da ti pošaljem neki link ili fajl. Javi se na email od ovog sajta ili se registruj pa ću ti poslati.

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od VIDEOIST » 02.11.2012 18:43

:bye2: ćao ekipa, super vam je sajt. Drago mi je da sam vas pronašao. Molim vas možete li mi dodati program za uklanjanje šuma s Audio snimka. HVALA

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od felino » 26.05.2012 11:21

Video Majstor je napisao:felino, hvala mnogo za ove dopune!
Videću još kako da ih uklopim. Možda su neke od ovih kao što je krckanje za poseban tekst....


Molim. Koliko ja vidim, jednostavno. Samo treba te stavke takve kakve jesu ubaciti na odgovarajuća mesta. Naravno, ti si autor pa odluči šta ćeš i kako ćeš i da li ćeš modifikovati moj prilog ili ne.

Što se spominjanja krckanja tiče, ne vidim da ono ovde smeta nego naprotiv, upućuje na čitanje nekog narednog teksta i obaveštava one neupućene da ga sa ovim metodom neće ukloniti.

Video Majstor je napisao:...Nekada je lakše nešto moderno naučiti kada se vratiš malo u prošlost pa vidiš šta je prethodilo sadašnjim metodama...


Iste te metode se (uz još neke) i danas koriste. Algoritam može biti drugačiji ali se ista metoda koristi.

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Video Majstor » 26.05.2012 2:41

felino, hvala mnogo za ove dopune!
Videću još kako da ih uklopim. Možda su neke od ovih kao što je krckanje za poseban tekst. Hteo sam da se taj tekst baš fokusira na cool edit 2000 radi nostalgičara (ljudi koji su se bavili ovim pre desetak godina kada su stvari kojima se bavi ovaj sajt tek počele da se koriste)... ne moramo samo da se bavimo najmodernijim softverom. Nekada je lakše nešto moderno naučiti kada se vratiš malo u prošlost pa vidiš šta je prethodilo sadašnjim metodama...

Dobro je to što je kratko i jasno.
Pa krenuo sam da pišem uputstvo za Aleksandrda ovde u poruku pa sam napisao ukratko ...pa sam se onda setio, što ne bi napisao za sve jer se to pitanje mnoge zanima :)

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od felino » 24.05.2012 21:49

Svaka čast za uputstvo. Dobro je to što je kratko i jasno. Po meni, bilo bi korisno dopuniti ga sa sledećim:- Uputstvo važi i za naslednika programa CoolEdit, Audition a u osnovi i za sve ostale programe tog tipa. Jedina razlika je što u Audition-u istu tu redukciju šuma treba potražiti u meniju Effects/Restoration/Noise Reduction ili na traci sa strane.

- Ukoliko je moguće, odaberite deo šuma u kojem nema nikakvih drugih smetnji poput pucketanja ili dela korisnog signala koji želite da sačuvate. Pucketanje i krckanje se ovim načinom ne mogu ukloniti, za njih postoji poseban plug-in.

- Za najbolje rezultate, klizač Noise reduction level ne postavljati na vrednosti veće od oko 40. Ukoliko je potrebno, ponovite ceo proces od početka. Daleko je bolje skinuti šum iz više prolaza nego iz jednog.

- Pomoću malog prozora u kojem se nalazi ravna linija, može se frekvencjski oblikovati redukcija šuma dodavanjem novih tačaka na liniju i njihovim pomeranjem - pratiti prozor iznad.

- Pazite da vam se ne pojave artefakti poput izmenjenog zvuka i slično. To znači da ste preterali u skidanju šuma. Bolje je naći pravu meru i ostaviti nešto šuma nego izazvati nove probleme.Mogu se ove stavke i šire obrazlagati kao i dodati nove ali možda je i ovo previše.

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Video Majstor » 20.05.2012 3:06

Evo kratak tutorijal za ono uklanjanje šumova u programu Cool Edit 2000 koje sam spominjao:
http://www.videomajstor.com/tutorijal-c ... -reduction

Sveže objavljen na sajtu :)

Re: Program za uklanjanje sumova

Post od Arekusandreu » 10.05.2012 15:40

Mnogo vam hvala, na ovako opsirnim odgovorima, sad imam vremena, pa cu malo eksperimentisati. Probacu nekoliko programa, skinucu neke tutorijale, bilo mi je bitno da vidim moze li se uraditi nesto slicno i koliko mogu poboljsati zvuk.

Vrh

cron