imam i ja tekstove u svojoj arhivi... ali nema veze ima mnogih koji to nisu citali.
Dakle sve je definisano, i ne može doći do lova u mutnom od strane prodavaca, a ako je neko video uređaj koji podržava DVB-T2, a da ne podržava i sve relevantne kodeke koji se mogu uključiti, ja bar nisam.
Isto kao i sa kućnim media plejerima. Ako stoji oznaka da neki uredjaj pusta .mkv (matroska) kontejner, onda on to zaista i radi, pa da li je u njemu h.264, x.264, DivX, XviD, ili neki drugi kodek, sasvim je nevažno. Ako se stavi oznaka .mkv, onda se podrazumeva da taj uredjaj može pustiti sve što se u tom kontejneru može naći.
Ja do sada ni u jednom tekstu nisam naišao da neki od uredjaja ne pusta .mkv određenog tipa, već ili ih pusta ili ne.
Tako je logicno i teze tome posteni proizvodjaci, medjutim nije uvek tako u praksi. Tiipican primer je ovo sa DVB-T prijemnicima. Znaci ako imas DVB-T prijemnik o kojem ne znas nista drugo, nema garancije da ces sa njim gledati program u svim drzavama koje koriste DVB-T.
Ako se stavi oznaka .mkv, onda se podrazumeva da taj uredjaj može pustiti sve što se u tom kontejneru može naći.
To se ne moze ispostovati jer je na primer matroska potpuno univerzalan container koji moze sadrzati video u bilo kojem formatu i audio u bilo kojem formatu. Zato na primer kompanija DivX ulaze u brend "DivX Plus HD" bas radi toga sto je MKV sirok pojam. "DivX Plus HD" je precizniji i to znaci: zagarantovano pusta MKV fajlovi sa H.264 videom i AAC audiom. Ali mnogi nisu tako precizni kao DivX...
ako je neko video uređaj koji podržava DVB-T2, a da ne podržava i sve relevantne kodeke koji se mogu uključiti, ja bar nisam.
Nisam ni ja danas ali to ne znaci da sutra ili na primer 2014-e ili 2017-e nece biti drugih formata koji ce se u nekim drzavama koristiti u DVB-T2 signalu. Dovoljno je da neka drzaa promeni npr. samo format teleteksta i vec nece svi DVB-T2 uredjaji biti jednako sposobni.
Verovatno si cuo za 3D TV koji ce se verovatn negde poceti emitovatii u narednih 3-4 giodine. I to verovatno u DVB-T2 jer trazi visok bitrate. 3D video se trenutno kodira u format MPEG-4 AVC MVC i to i ne znam tacno koji profil tog standarda. To nije identicno onome sto je do sada znacila oznaka "MPEG-4" na digitalnim prijemnicima.
..pa onda ce verovatno za koju godinu poceti i ludilo sa rezoucijama vecim od HD (3k i 4k) sto ce takodje doneti nove formate i kombinacije itd. ...prica nema kraja.
Mislim, sve je moguce. Koliko sam ja do sada video, problema ima i nepostenih trgovaca ima, i neupucenih uvoznika takodje ima. Sad, sta ce biti videcemo...
U englekoj na kutijama od televizora ima lepa vidljiva oznaka "Freeview" (sada i Freeview HD) a na TV-u budu freeview promotivna reklama gde prikazuju sta se sve moze gledati preko Freeview-a, tako da ljudi tacno znaju sta dobijaju kupovinom freeview uredjaja. I takitika im se dobro pokazala u praksi. Presli su na digitalnu televiziju bezbolna i medju prvima.